Porsche je napisao:
Dokazi...hm...one dokaze koje ja imam ti u njih ne vjerujes o.k.
One dokaze koje ti nauka nudi ti opet u njih ne vjerujes...ne razumjem kakve onda dokaze trazis.
"Dokazi" nisu dokazi, ako ih mi prihvatamo samo zato što odgovaraju našim željama i ako važe samo za jednog čovjeka, a ne za sve. Nauka daje dokaze/argumente koji važe za sve, a ne samo za one koji ne vjeruju u boga.
Porsche je napisao:
Ako kazes da Bog ne postoji i hoces do da dokazes naukom to ce ti uspjeti ali ako kazes da Bog postoji i ako hoces da dokazes naukom i to ce uspjeti. Dakle problem je stav koji zauzems prije nego sto pocnes promatrati ocima nauke.
Ja ne tvrdim da bog ne postoji, pa ne moram da dokazujem ništa.
Porsche je napisao:
Ja sam otvoren za nauku, jer prva objava u Kur'anu koja je recena je bila: Uci,citaj, proucava (imperativ), da li si ti otvoren za prihvatiti Boga???
Tako i hrišćani kažu da u Bibliji piše da je Zemlja okrugla (u sceni kad Sotona nudi Isusu nešto), pa su opet vijekovima suzbijali svako mišljenje da je Zemlja lopta koja kruži oko Sunca, iako su te stvari bile poznate još u staroj Grčkoj.
Tako i ti navodiš stihove koji odgovaraju datoj situaciji. Ako tako piše u Kuranu i ako je Kuran zakon, zašto je nauka uništena u većini islamskih zemalja? Sigurno ti je poznato da je od 8-11. vijeka centar nauke i umjetnosti bio u Iranu (kao što su ranije bili Rim i Grčka). Zašto je u 12. vijeku naučni razvoj u arapskom svijetu uništen i nikad se više nije oporavio? Zato što je postalo aktuelno mišljenje da nauka šteti islamskoj doktrini.
Porsche je napisao:
Jedno od atributa Boga je da je On Neogranicen, sad te pitam kako da ti pokazem nesto neograniceno tebi koji si ogranicen, kako da tvoje oko uhvati vizualnu sliku neogranicenog???
Svemir je neograničen i to jako dobro shvatam. Nije mi problem shvatiti neograničenost. Površina Zemlje je neograničena.
Porsche je napisao:
Kako kad svega korstimo 15% mozga uhvatimo sve informacije svemira.
Urbana legenda. Ljudi koriste 100% mozga.
Porsche je napisao:
Kad smo vec kod svemira sta tvoja nauka kaze odakle je poteklo "kosmicko jaje"???
Odakel je potekla sva materija???
U sta se svemir siri???
Ako te zanimaju takve stvari pročitaj koju knjigu Stephena Hawkinga. To što nauka ne zna odgovore na neka pitanja o postanku Svemira ne znači da ih nikad neće znati ni da religija daje te odgovore. Naučnicima je sasvim prirodno reći "ne znam" ako nešto ne znaju. Međutim, vjernicima je problem reći "ne znam", pa umjesto toga kažu "bog".
Prije nekoliko vijekova ti bi mi rekao: "Kako tvoja nauka objašnjava da ljudi ne padnu u ništavilo, ako je Zemlja okrugla?" Onda nauka nađe odgovor, a teolozi nađu novo pitanje. I tako redom.
Dobro je onaj endonuclease sa Vidovdan.org foruma rekao... Ako ti pokušaš neku fizikalnu pojavu objasniš pomoću boga ili vjere u njega, a nakon toga nauka objasni tu pojavu, onda ti gubiš osnovu da vjeruješ u boga. Ako neko doživi čudesno ozdravljenje i to pripiše svojoj vjeri u boga, a nauka naknadno objasni sve putem fizioloških procesa, onda taj gubi osnovu da vjeruje u boga. Zato je za vjernike opasno fizikalne pojave objašnjavati postojanjem boga.
Teolozi zapravo traže rupe u nauci i ljudskom znanju i u te rupe smiještaju boga. Kako su vremenom te rupe sve manje, sve je manje i mjesta gdje bog može da se sakrije.
Porsche je napisao:
Daj mi nedostajucu kariku u evoluciji, zasto i danas covjek ne postaje od majmuna, (mislim da bi trebao znati za laziranje dokaza iz Piltowna).
Nisam se bavio time, ali sam siguran da su naučnici ti koji su otkrili prevaru, a ne kreacionisti. Kreacionisti zapravo parazitiraju na plodovima nauke. Kreacionisti nisu učinili ništa da unaprijede nauku. Nemaju nio jedno sopstveno istraživanje koje je doprinjelo razumijevanju prirode. Samo idu za naučnicima i traže rupe u koje smještaju boga.
O "Piltdaunskom čovjeku" imaš na
http://www.teorijaevolucije.com/ca1.html#pitdaun a na istom sajtu imaš i prelazne forme.
Porsche je napisao:
Covjek na sebi radi eksperiment nekolikko hiljada godina ali jos uvjek nema dokaza da je evolicuja ispravna teorija...
Evolucija je nastala davno prije pronalaska DNK. Da nije bila ispravna, pala bi tada. Međutim, svako novo istraživanje potvrđuje evoluciju.
Porsche je napisao:
Reci mi da li si procitao knjigu koja nosi naslov "Cinjenice evolucije"...
Ali postoji hrpa knjiga o "Teoriji evolucije"-daj cinjenice a ne teorije.
Klasično nepoznavanje pojma "teorije". Teorija je sistem objašnjenja u nauci i ima veću važnost od činjenica i zakona, jer obuhvata mnogo činjenica i više zakona. Knjigu koju navodiš nisam čitao, ali mi je poznata većina argumenata kreacionista.
Pošto imaš dobru Internet vezu, predlažem ti da pogledaš predavanje Kennetha Millera "
The Collapse of Inteligent Design".