banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Pero_Bombas je napisao:
Ima skoro hiljadu godina kako se u srpskom jeziku izvrsilo jednacenje po zvucnosti... I hiljadu godina ti nije dovoljno da shvatis tako prostu stvar... A ti bi da pricas o Bogu!

Јесте али као и у др. језицима то правило неби требало да важи у НАЦИОНАЛНОЈ ОДРЕДНИЦИ.
До тога се дође када се мало дубље бавиш стварима.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 00:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Teodulija je napisao:
У пакао се иде ако ниси ХРИСТОВ већ зна се.

Dakle - opet Jevrejin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Teodulija je napisao:
Јесте али као и у др. језицима то правило неби требало да важи у НАЦИОНАЛНОЈ ОДРЕДНИЦИ.

Да ли се то у националној одредници и "не би" пише заједно?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 18:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Daljac je napisao:
Teodulija je napisao:

Да ли се то у националној одредници и "не би" пише заједно?

Slika

Slika

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 19:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
:) Citam ove postove i ne znam da li da se smejem ili sta...:)

Ej, ljudi, originalni ste, veliki pozdrav od mene...!!!

Usput, sta znaci "bogohuljenje/huljenje", to mi nije jasno? Kakav je stav crkve u vezi ovog (osim da proganja bogohulnike, rekao bi neko!), sta raditi sa bogohulnicima, i zasto oni hule na crkvu (ovo je vaznije nego zasto hule na Boga). eto mojih pitanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Хула је безразложна мржња на Бога и на ближњег...
Хулитељ пљује на руку која га храни и мрзи на онога који га воли.
Она је губитак сваког смисла и врхунац неразумности...
То је гријех у коме се човјек злонамјерно изједначује са ђаволом:
безочно псује и клевета Бога, печатом сатанске злобе запечаћује своје богоборство и духоборство.
То је гријех у коме се човјек добровољно рађа од ђавола,
и оца лажи чини својим родитељем (ср. Јн. 8,44).

Духовници из првих вјекова свједоче да је онај ко хули већ упао у прелест гордости,
и да га је та гордост довела до беумља и духовног сљепила.

Срце човјеково је ризница или добра или зла.
Главно богатство добром или злом.

Из злог срца свог људи износе зло: зле ријечи и псовке о Богу,
о Господу Христу, о Духу Светом откривају не само њихово зло,
већ и злоимано срце њихово.

Зато Спаситељ и вели:
Ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју рекну људи дати одговор у дан Суда.
Јер ћеш се својим ријечима оправдати,
и својим ћеш се ријечима осудити (Мт. 12,36-37)

Свеправедни Господ дао је човјеку власт да сам себи буде вјечни судија.
На Страшноме Суду, у присуству безгрешног Судије Христа,
сваки ће човјек ријечима својим,
изговореним за живота на земљи,
или оправдати себе или осудити.

Све што је у човјеку има вјечну важност: и зло и добро.

Човјеково добро има своју вјечност, а то је рај;
и човјеково зло има своју вјечност, а то је пакао.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 20:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Damaskine, reci mi da li je zbog ovog huljenja 'crkva Bozija' proganjala njene neistomisljenike ili je nesto drugo u pitanju? Iskreno pitam, a drugo, kada kazes:

Citiraj:
Зато Спаситељ и вели:
Ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју рекну људи дати одговор у дан Суда.
Јер ћеш се својим ријечима оправдати,
и својим ћеш се ријечима осудити
(Мт. 12,36-37)

Prema ovim Isusovim recima, ona definicija 'hule' je ravna-praznim recima. I vise no praznim. Da li se slazes samnom ili smatras drugacije??

Ovo pitam prosto iz razloga sto vidim toliko mrznje, cinizma, ismejavanja, oholosti, licemerstva, gordosti, ponosa, tvrdoglavosti i ostalih 'greha duha' (naspram telesnih greha) da nemam reci. I onda o cemu mi to da pricamo? O kojim hulnicima, reci mi molim te, da razgovaramo, kada mi prvi hriscani sta radimo, brate mili...sta????? Kakav primer njima pruzamo, osim sto ih posmatramo cinicno, nazivamo ih slugama sotoninim i djavoljim, itd itd...??? Jako sam iznenadjen takvim stavom, i jako sam razocaran. Ni ne ocekuj takve ljude da vidis u crkvi, ali pri tome ne znam kako ces moci mirno spavati, znajuci da je upravo za takve umro Bozji Sin! E pa ja ne mogu biti mirne savesti zbog toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Слажем се са тобом у потпуности,
али то је проблем нашег менатлитета у последњих двјесто година,
цркву и било коју духовност схватамо све више као "услужну дјелатност".

Човјек више нема намјеру да улазећи у цкрву "скида бреме сујете и терет гријехова" већ долази у некакав "духовни сервис" у којем он не мора уопште да се мијења, већ очекује да ће добити као код фризера, и педикира - некакве "третмане" у којима је он пасивни учесник.

Још гора појава од тога је наша данашња склоност да умјесто да наш духовни живот даје "добре плодове" смирења и покајања,
умјесто да утиче на нас тако што ћемо вредновати и вољети сваког човјека, ми често падамо у прелест "духовне умишљености", да смо нешто "бољи" или "духовнији" од других, што је у духовном смислу равно катастрофи.
Свака умишљеност је само на пола корака ка гордости која је коријен сваког зла и умањења љубави у нама.

Ближњи нам није само рођак, пријатељ или истомишљеник - ближњи нам је свако ко са нама дијели ову планету.

Наш истински препород као народа, ма којом се врстом духовног живота бавили, макар и немали вјере, почеће када схватимо да су скромност, али не лажна, искрено покајање и љубав према ближњима једини пут да узрастемо, и као духовни људи и као личности уопште.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 20:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Amen, prijatelju, sta da kazem na ovo! Mnogo nas je kostao taj cudni primitivizam koji se jos uvek vidi na sve strane, ali nesto cu reci a ti me neces pogresno razumeti.

Prijatelju, crkva je u mnogocemu kriva. Crkva treba da poducava ovaj iovakok nepismen narod-vrednostima koje ti spominjes, a ne antisektaskom propagandom, politikom, mrznjom sve sto nije srpsko bla bla bla...Ja sam mnogo toga video, a najmanje isticanje vrednosti. Eto, ti verovatno odudaras od mase, sto je i dobro, jer masa nikada nije bila na pravom putu.

I posle ko je kriv crkvi kada joj se uputi bilo koja kritika? Postoje i normalni ljudi koji upucuju konstruktivne kritike, i odmah su nazivani otpadnicima naroda, sektasima, hulnicima crkve i svetitelja...Eh, ne potice li upravo iz crkve taj primitivizam, ogranicenost, jednoumlje i slicno...??? Prijatelju moj, razumij svet u koji se kreces, proslo je doba komunizma, ali i jednoumlja, a crkva nikako, nikako da to razume! ako se ne bude snasla u svemu ovome, garantujem ti da nikada, nikada ne moze opstati, jer ljudi nisu budale, mnogi nisu.

Ne pricam ti o dodvoravanju. Onaj brz na jeziku vladika Atanasije je jednom prilikom rekao: Nije crkva ta koja se dodvorava svetu, vec to rade njeni pojedinci.

Pa on da se pita, crkva bi jos uvek bila u srednjem veku, a srbi jos pod turcima. Sramota bre, sramota. ne pricam o dodvoravanju, niti smatram da, eto, pravoslavni svet treba zrtvovati svoja nacela. Ne govorim o tome, sto bi to radili, uostalom? Govorim o isticanju vrednosti naspram mnogih praznih obicaja, i sam znas da je to tako. Ljubav prema coveku, svest o pozitivnim vrednostima, o Bogu, to je ono sto je potrebno narodu, a ne politika i slicno. A crkva za sada nudi bas ono sto je narodu potrebno-politika, primitivizam, malogradjanstina, i slicno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Prijatelju, crkva je u mnogocemu kriva.
Crkva treba da poducava ovaj iovako nepismen narod-vrednostima koje ti spominjes, a ne antisektaskom propagandom, politikom, mrznjom sve sto nije srpsko bla bla bla...
Ja sam mnogo toga video, a najmanje isticanje vrednosti.

Сигурно да је улога цркве да опомиње на аутентичне вриједности и да човјеку помогне на духовном путу, да буде нова Нојева барка кроз све буре које сви доживљавамо у ова чудна времена.

Али поставља се питање шта је црква, ко је чини?
И Јеванђеље свједочи да су Христа ученици често напуштали када су видјели да им се он не додворава нити да говори оно што је њима по вољи, па су га често напуштали.
Ту исту цркву чинимо ми, народ са овог поднебља и у ту исту цркву уносимо свој свакодневни примитивизам, иако он нема везе ни са црквом ни са личношћу самог Христа.
Па и свештеници долазе из тог истог народа, и нажалост врло често се примјером не уздижу из средине, већ напротив, сматрају да ће у народу бити боље примљени ако се спусте на ниво наше примитивне свакодневице...

Срећом, времена се мијењају, поготово међу младима је све више оних који су свјесни да нисмо достојни наследници Христа и његових ученика, нити својих часних предака.
Људи који знају да је образовање врлина и да постоји још нешто осим популарне пароле која нам је била гесло задњих педесет година: "у се', на се', и пода се' "
Долазе нам и нови свештеници, људи који су одрасли са нама, и завршили факултете, одрасли у урбаним и цивилизованим срединама, тако да постоји нада да ће се ствари промијенити на боље и да нећемо "само уснама" исповједати Христа.

Критичка свијест је нормално потребна,
али само ако даје конкретан приједлог како измијенити оно лоше и преусмјерити га на добро и душекорисно, јер смо се јалових критика наслушали исувише у протеклих десетак година.

Човјекољубље и богољубље су навјек биле и морају остати средишња тема проповиједи цркве, она не смије бити некакав "духовни сервис" за прање савијести. Досада су се многе примитивне праксе толерисале због периода који је за нама, али данас се ствари морају мијењати, а народ се мора почети озбиљно упозоравати на многе наопаке праксе и искривљена схватања духовног живота која су се зацарила у последњих пар вијекова.

Citiraj:
A crkva za sada nudi bas ono sto je narodu potrebno-politika, primitivizam, malogradjanstina, i slicno.

У овоме не бих могао да се никако сложим са тобом, како то мислиш: "црква нуди"?
У ком смислу, да ли под "црква" сматраш свештенство или вјернике или обоје?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 21:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
У овоме не бих могао да се никако сложим са тобом, како то мислиш: "црква нуди"?
У ком смислу, да ли под "црква" сматраш свештенство или вјернике или обоје?

Hm, sve zajedno. ali mozda i ne moram u potpunosti da budem u pravu.

sto se tice onog sto si rekao-slazem se, a ono sto ja cenim jeste obrazovanje vasih svestenika, nemam pojma, na sorboni, u zenevi, i gde ih vec saljete na zapadu. Takvi ljudi, znas i sam, nisu bas omiljeni, upravo zbog sirine koju donose, ali mislim da su korisni crkvi. Brate mili, prosao je srednji vek, zivimo u vreme postmodernizma, a malo ko to razume, vrlo mali broj ljudi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И ту је посебна тема и нови проблем...

Имамо са једне стране оне који су највише зла нанијели цркви - богословчиће са села, са само средњом школом,
који су се у тај свети позив дали схватајући га само као један "занат".
Већина њих хришћанство познаје само као некакве магијске богослужбене радње којима не разумију смисао (или га потпуно нехришћански схватају) и који представу о истинском духу хришћанства немају.

Са друге стране се у последњих десетак година јављају људи са факултетима (а понеки и са пар иностраних доктората) који разумију ове "нове клинце" а још боље истински дух хришћанства и који носе талас литургијске обнове, а које управо ти необразовани "ревнитељи не по разуму већ прелести" називају погрдним именима, издајницима, јеретицима итд...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
И ту је посебна тема и нови проблем...

da, ovo mogu pretpostaviti da je ovo tako, ali sta da radimo...Ti tu nista ne mozes menjati, ja jos manje. Mozes svojim primerom da pruzis mladima ono sto im je potrebno. U stvari, svi mi, ne samo ti!

Da, naravno, ovi novi sa doktoratima su videli odredjenu sirinu koju nas narod na zalost nema...Cujem da EU trazi da do,ako se ne varam, 2010, ili koje vec godine, trazi cak 14000 ljudi da imamo sa doktorskom diplomom! Niko normalan u srbiji ne moze reci da je to izvodljivo!!!!! Eto, 'pamet' nam otisla napolje, mnogi umovi koji su mogli uciniti dobro ovoj drzavi..Ma sta i pricam o tome, samo se nerviram...I zbog onih koji nazivaju izdajnicima sve sto se ne uklapa u njihov kalup...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 22:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Dok Crkovm upravljaju takvi kao što su vladika Jefrem ili Akcionarsko društvo "Protojerej Ratko Radujković i sin", ona će uvijek biti leglo lopovluka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 22:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa sta da radis...Zato je vera stvar pojedinca, njegovog licnog odnosa sa Bogom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 00:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:
"Damaskin": И ту је посебна тема и нови проблем...

Имамо са једне стране оне који су највише зла нанијели цркви - богословчиће са села, са само средњом школом,
који су се у тај свети позив дали схватајући га само као један "занат".
Већина њих хришћанство познаје само као некакве магијске богослужбене радње којима не разумију смисао (или га потпуно нехришћански схватају) и који представу о истинском духу хришћанства немају.

Са друге стране се у последњих десетак година јављају људи са факултетима (а понеки и са пар иностраних доктората) који разумију ове "нове клинце" а још боље истински дух хришћанства и који носе талас литургијске обнове, а које управо ти необразовани "ревнитељи не по разуму већ прелести" називају погрдним именима, издајницима, јеретицима итд...

I antihristima (sto stvarno i jesu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 01:37 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vidusa je napisao:
I antihristima (sto stvarno i jesu).

Đes' Viduša ona_riječ te ćorava !!! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 15:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Антропос je napisao:
Govorim o isticanju vrednosti naspram mnogih praznih obicaja, i sam znas da je to tako. Ljubav prema coveku, svest o pozitivnim vrednostima, o Bogu, to je ono sto je potrebno narodu, a ne politika i slicno. A crkva za sada nudi bas ono sto je narodu potrebno-politika, primitivizam, malogradjanstina, i slicno.

Добар глас се далеко чује, зао још даље! :D
Ето толико за сада!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 17:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Добар глас се далеко чује, зао још даље!
Ето толико за сада!

Prijatelju, to nije bas neki izgovor,ali si u pravu. Ono sto ostaje jeste da mi, koji eto verujemo u Boga, tu svoju veru predstavimo na dostojan nacin. Sta da radim zbog budala i slicnih...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]