banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 07:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2002, 23:45 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 00:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 09:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Pišem možda jer sam svjestan da ne znam pouzdano kako jeste. A vi što pišete da jeste bi mogli ponekad da se priupitate da možda ne griješite.
Citiraj:
umjesto da pisu razne gluposti

A je l'? Pa ti sad demonstriraš svoju privrženost savršenstvu i šta ja znam, tako što se bahato obraćaš? Eto, to je posljedica nedostatka samokritičkog mišljenja. Tu padaš na ispitu vjerodostojnosti, ne trudiš se da razumiješ, već samo odsiječeš : glupost i to je kao neki argument koji pobija sve što drugi kažu. Ne valja.

Vader, budući da je bibliju čovjek pisao, i da postoji sila raznih tumačenja, ja to nazivam proizvoljnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 13:26 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
Za mene je sve sto ne dolazi od Oca Nebeskog glupost

Da mada i mi koji radimo duhovnu izgradnju ponekad ne znamo razlikovati šta je od Oca Nebeskog a šta nije. Treba puno učiti i kroz puno vatre proći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 14:34 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 15:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Micelijus, nisam ljut, samo sam skrenuo pažnju na nešto. No hard feelings.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2002, 23:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2002, 17:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Iako me tema ne interesuje posebno, evo nekoliko Weiningerovih citata iz knjige "Pol i karakter":
Weininger je napisao:
Biološka i medicinska nauka, učenje o odgajivanju i ginekologija dakako, eto, već preko 60 godina skoro potpuno odbacuju pitanje "zagledanja" ili "zaljubljivanja" na prvi pogled, pod uticajem Johannesa Müllera, Th. Bischoffa i Ch. Darwina.
...
A ako ovde moram da se zauzmem za zagledanje i u njegovom poricanju vidim izvesnu ograničenost, ipak nipošto neću da tvrdim da od njega potiču sve, ili makar samo veliki deo takozvanih nakaznosti. Zasad je reč samo o mogućnosti uticaja na potomstvo bez snošaja sa majkom.
...
Muškarac, uostalom, od koga bi se moglo očekivati toliko snažno uticanje na ženu da njeno dete liči na njega i onda kad se nije razvilo iz njegovog semena, morao bi seksualno savršeno da je dopunjuje. Ako su, prema tome, takvi slučajevi samo veoma retki, to stoji do neverovatnosti sretanja tako savršenih komplemenata i ne sme da izazove prigovor protiv načelne mogućnosti takvih činjenica, kakve su prikazali Goethe i Ibsen.
...
Bele žene koje su jednom imale dete sa crncem često docnije belom muškarcu rađaju potomstvo sa očevidnim obeležjima crnačke rase. Cvetovi koji su oplođeni neodgovarajućom vrstom praha menjaju ne samo klicu nego i materinsko tkivo. Te promene mogu da se shvate samo kao približavanje oblicima i bojama ovog tuđeg praha. Ta čuvena je postala kobila lorda Mortona koja je, oždrebivši jedanput jednome kavgi*) meleza, dugo vremena posle toga jednom arapskom pastuvu donela na svet dva ždrebeta sa jasnim oznakama kvaga.

*) Godine 1877. istrebljen konj koji je spadao među zebre i živeo u stepama Južne Afrike.
...
Ljudi su mnogo natezali oko tih slučajeva, tvrdeći da bi morali da se javljaju mnogo češće, ukoliko su uopšte mogućni. Ali da se ta nazovi "infekcija" (Weismann je predlagao izvrstan naziv telegonija, tj. oplođivanje na daljinu, dok Focke govori o ksenijama, darovima gostiju), da se to daljinsko oplođenje može jasno ispoljiti neophodno je da se ispune svi zakoni seksualnog privlačenja i da postoji vanredno snažan polni afinitet toliko silan da će da prevlada nedovoljno rasno srodstvo. Ipak, ako postoji rasna razlika, u izgledu su samo očigledne, opšte ubedljive divergencije, dok kod veoma bliskog porodičnog srodstva nema mogućnosti da se pouzdano ustanove nesumnjiva odstupanja od očevog tipa kod deteta koje treba da se nalazi još pod uticajem ranijeg oplođenja. Uostalom, toliko žestoko opiranje infekciji klica može se objasniti samo iz toga što te pojave nisu umeli da svedu pod sistem.
Ništa bolje nego učenje o infekciji nije prošla ni teorija o zagledanju. Da se shvatilo da je i daljinsko oplođenje jedna vrsta zagledanja, odnosno prosto specijalan slučaj veoma intezivnog zagledanja, da se uvidelo da urogenitalni trakt nije jedini nego samo najuspešniji put kojim žena može da se obljubi, da žena može da se oseti "posedovanom" i samo jednim pogledom, jednom rečju, ne bi se nadala tolika vika ni protiv zagledanja ni protiv telegonije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2002, 18:22 
Veteran
Veteran

Pošto sam tek sad pročitao čitavu raspravu, primijetio sam sukob u pristupu stvarima Vadera i Micelijusa s jedne strane i ostalih s druge. Neki dan je na HRT-u bila emisija Ekumena u kojoj se vodila prilično filozofska rasprava o ateistima. Jedan gost je dobro primijetio: "ateisti vjernicima uvijek mogu reći da su zevedeni religijom, vjerskim knjigama i sl. dok vjernici protiv ateista nemaju nikakav argument". Prema tome, Vader i Micelijus se džaba trude da bez ikakvih naučnih argumenata uvjere materijaliste u ispravnost svog mišljenja. Ne kažem da V i M nisu u pravu. Kažem samo da rade Sizifov posao. I ja kao i mnogi tražim dokaze prije nego što nešto prihvatim kao tačno. Zato se ipak držim teorije evolucije, iako je šuplja k'o sito. Međutim, kako naučno objasniti nastanak života? Imate jedan atom - neživa materija. Kombinovanjem velikog broja atoma u tačno određenom poretku dobija se odjednom molekula koja ima "svijest" tj. koja može da se reprodukuje?! Dakle, ili je svijest ugrađena naknadno, ili je svojstvena svakom atomu. To trenutno ne shvatam, pa i čisto materijalistički pristup uzimam s rezervom.
Pozdrav!

Poslednji put menjao Not now, John! dana 03 Dec 2002, 21:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2002, 21:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
Ateisti vjernicima uvijek mogu reći da su zevedeni religijom, vjerskim knjigama i sl. dok vjernici protiv ateista nemaju nikakav argument.

Ateisti mogu reći da su vijernici zavedeni ali oni to samo mogu reći, nemaju argument za to. Isto tako i vijernici mogu reći ateistima da su nečim zavedeni. Mada u potpunosti si u pravu da se ne treba mnogo truditi da se drugima nešto dokaže. Ja ne želim (ako to prije i jesam radio) ubjeđivati druge u svoja mišljenja. Ja sam iznosio i iznosiću svoja mišljenja i iznosiću ono što mislim da su argumenti u korist mojih trenutnih stavova ali ću se potruditi da ne ubjeđujem druge. Tim prije što znam za statiste za koje sam davno čuo a nedavno saznao više. Pored toga nismo svi na istom nivou svijesti pa da isto shvatamo i prihvatamo stvarnost koja nas okružuje.

Znam da nije dobro biti ateista ali ako još uzmem u obzir ono što sam juče čuo uopšte im ne bih bio na mjestu.

Citiraj:
I ja kao i mnogi tražim dokaze prije nego što nešto prihvatim kao tačno

I ja.
Samo dokaz je relativna stvar. Neko će pročitati u svetim spisima da anđeli postoje i vjerovaće u to a nekome ne bi bilo dovoljno ni da anđeli hodaju među nama.
A što se tiče telegonije sam si iznio dokaze oko tih konja koji su se ždrijebili. I ja sam čuo za te primjere sa konjima i napisao sam ih na početku teme.

Citiraj:
Međutim, kako naučno objasniti nastanak života?

Stvorio ga Tvorac. To nije nenaučno objašnjenje :)

Citiraj:
Kombinovanjem velikog broja atoma u tačno određenom poretku dobija se odjednom molekula koja ima "svijest"

Na kakvu svijest misliš? Ne mislim se ubjeđivati već ću samo reći da nisam siguran da je svijest materijalne prirode. Ustvari ne vjerujem da je materijalne prirode. Do toga polako dolaze i naučnici i o tome sam malo pisao na temi "biblijski kod i energija".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2002, 23:30 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Na kakvu svijest misliš?
Možda je bolje da sam umjesto "svijest" rekao "život"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2002, 19:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Vjernici i ateisti, misle ako nije crno tada je sigurno bijelo. Dvije krajnosti, istog kvaliteta, puf, i opet neznanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kad se već piše o seksualnosti da se podsjetimo i ove teme.

Ovde su malo objašnjeni neki nevidljivi duhovno-energetski aspekti seksualnosti.

Kad se sa tim i drugim stvarima dobro upozna vidi se da je zakon "jedan muškarac-jedna žena" dat radi našeg dobra.

I inače duhovni zakoni koji ljudima djeluju kao nepravedno ograničavajući i sputavajući (jer ih ne razumiju) kasnije kad ih razumiju vide da su zapravo dati samo radi našeg dobra. Kkao što doktori daju određena ograničenja pacijentima u ishrani to rade zbog pacijentovog dobra. Kao što malom djetetu kojem dajete vakcinu, što sa aspekta djeteta koje to ne razumije djeluje loše, time djetetu ne želite ništa loše već samo sve najbolje.

Vrh

Tema posta: Re: Telegonija
PostPoslato: 14 Jun 2010, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
E, ko bi rekao da ova tema ima i na nasem forumu. google mi je izbaci. :)
Danas naletih na jedan tekst o telegoniji i bas sam se zainteresovala. Htjela sam otvoriti temu pa da malo prodiskutujemo ovde i o tome, ali evo kad vec ima onda neka je, mozemo da nastavimo koga interesuje .
Jako malo se prica o ovome. Zasto?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 20:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Zanimljivo:

Radjanje novog ljudskog bica nikako ne moze biti samo rezultat seksualnog cina kao cisto fizicke (fizioloske) interakcije, vec prije svega interakcije dviju dusa (muske i zenske), sto najprije pokrece propratne manifestacije u etericnom planu (auri), pa tek onda i na fizickom (odnosno biohemijskom) planu. Drugim rijecima, fenomen telegonije pocinje prije nego sto uopste dodje do seksualnog cina i, stavise, bez obzira da li ce do njega uopste i doci! Dovoljni su pohotni i strasni pogledi muskaraca koji prate atraktivnu (seksipilnu) djevojku, pa da njena aura bude "naceta". Pri tom nije jedini problem sto ce ona cak i od svojih nepoznatih simpatizera i kibicera primiti izvjesne telegenetske informacije, koje ce mozda prenijeti svom buducem potomstvu. Problem je i u tome sto "posmatraci", vidjevsi tjelesno atraktivnu zensku osobu, gotovo bez izuzetka i ne pokusavaju da 'vide' nista drugo sem njenog seksipila, i po pravilu pocinju u masti da vizueliziraju seksualni cin sa doticnom. U ovome se moze naci objasnjenje obicaja da zene u nekim tradicijama i danas skrivaju sve osim ociju (jer su oci "ogledalo duse"), cime se sprecava svaka interakcija sa muskarcima, sem duhovne. Ali, prije nego sto neki obicaj proglasimo za odraz zaostalosti - sjetimo se da on mozda ima cvrsto naucno i duhovno utemeljenje

Kad samo procitam komentare o zaostalosti, nedemokratiji i sta ti ja znam sve u Islamu, od pojedinaca ovdje (a doticni "duhovnjaci" znaju ko su) muka mi.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 21:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Tema je dobra i poučna ako se uporedi sa Pismom i ako se malo čitalo o duhovnosti i prenosu poruka pogledom, mislima ili u duhu.
Ranije sam čitao dosta tog u vezi aure i naučnih dokaza i biljnog i životinjskog sveta koji komunicira i oseća i to sa dokazima.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
lavić je napisao:
i biljnog i životinjskog sveta koji komunicira i oseća i to sa dokazima.

Mozes li nesto vise o tome da napises? :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 21:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Bojim se da ti na to neću odgovoriti jer bih po sećanju mogao nagađati jer lično nemam dokaz ali je to sve bilo u tim literaturama a od tad je prošlo....baš mnogo godina.
Što se tiče astralnog putovanja kroz sve to sam prolazio pre nego što sam čitao o tome i nisam nikome sem ženi smeo govoriti o tome jer bi me spakovali u ,,veselu ustanovu,,.
čitajući nisam verovao da ima još čudaka sa istim stvarima kao da sam lično svoje doživljaje opisivao.
Ima nas raznih biljki ni sad mi nije jasno mnogo toga već samo predpostavljam šta to može biti i kako funkcioniše a tu nauka nema šta da radi.
Pokušaj sestro na netu nešto od toga naći ako postoji, mislim o komunikaciji i osećaju biljnog sveta.Sveće registruje naša osećanja.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
to za prenos pogledom i blizinom je sci fi.... a za odnos.. pa moglo bi biti

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 50 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]