banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 22:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 13:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
OK, Teodulija, ali ipak imaju dvije najvaznije zapovijesti koje Isus spominje. Reci mi koje su to dvije zapovijesti?

I reci mi kako izgleda jedna ispovijest?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Dak je napisao:
OK, Teodulija, ali ipak imaju dvije najvaznije zapovijesti koje Isus spominje. Reci mi koje su to dvije zapovijesti?

Pozdrav!

Каже држите се заповести БОЖИЈИХ није рекао ове две су важније??
Нешто си побрко

Slika

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 13:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Dak je napisao:

Pozdrav!

А ако мислиш на ово:

1. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.

2. Љуби ближњега свога као самога себе.

То је ГОСПОД Христос сажео све заповести Старог завета у две највеће заповести

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 13:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Teodulija je napisao:
А ако мислиш на ово:

1. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.

2. Љуби ближњега свога као самога себе.

То је ГОСПОД Христос сажео све заповести Старог завета у две највеће заповести

I gdje je tu rečeno "klanjaj se ikonama", "proglašavaj smrtnike svecima", "ne daj da se popovi i episkopi žene" i tome slično?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 13:20 
Majstor
Majstor

OK Teodulija, znaci ako zelim biti po Bozijoj volji, moram da vrsim te dvije najvece zapovijesti. Ali sad te pitam da mi objasnis sta one znace?Kako da drzim te dvije zapovijesti? Kako da budem po Bozijoj volji?

Prva zapovijest se odnosi na Boga, druga zapovijest je sazetak skoro svih ostalih zapovijesti i odnosi se na bliznjeg, je li tako? Mozes li mi reci kako da ih drzim?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Blizzard je napisao:
I gdje je tu rečeno "klanjaj se ikonama", "proglašavaj smrtnike svecima

Нико се у Православљу не клања иконама, нити се моли иконама, већ пред иконама (ствар је центрације и односа човјека према околини). Ово што си ти рекао користе као аргумент само задрти јеховини свједоци (не сви значи) и то ако треба да набрзину неко га заврбују ко је тотално не упућен. Ни у дуелима они не изјављују тако нешто, ваћ су се оријентисали на филологију. У филологији они могу нешто да ураде на западу, али не на истоку одакле је и кренула филологија и гдје су најбољи студији (нпр. Грчка).
"Проглашавај смртнике свецима" - ово говори да не познајеш шта значи термин светац. Тај, термин нема везе са смртности човјека.
Citiraj:
"ne daj da se popovi i episkopi žene"

Не разликујеш брате заповјести, од упустава, нити од праксе, нити традиције. Прочитај Дјела апостолска и Посланице па ће ти дио бити јасан. Целибат јереја је у римокатоличкој цркви, код Православаца не. Код нас се епископи бирају из монашког реда, а не да се епископи не жене (замјена теза). То се ради из практичног разлога. Римокатолици за разлику од нас, целибат не заснивају на практичности, нити на Писму, већ највише на разлици у односу на Православље.
Надам се да смо ово укратко разјаснили. Поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik

Dak je napisao:

Да ли те интересује исповијест формално, или света тајна покајања (ова класификација светих тајни је западни утицај малченце)?
Нешто ми није јасно због чега те интересује како "изгледа". Појасни, можда отвори нову тему, па ћемо дискутовати и о томе, или је ово твоја дискусија са Опус Деиом?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 14:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ah, divno. Napokon nešto smisleno...
Solunac je napisao:
Нико се у Православљу не клања иконама, нити се моли иконама, већ пред иконама (ствар је центрације и односа човјека према околини). Ово што си ти рекао користе као аргумент само задрти јеховини свједоци (не сви значи) и то ако треба да набрзину неко га заврбују ко је тотално не упућен. Ни у дуелима они не изјављују тако нешто, ваћ су се оријентисали на филологију. У филологији они могу нешто да ураде на западу, али не на истоку одакле је и кренула филологија и гдје су најбољи студији (нпр. Грчка).

Ne tvrdi li se u pravoslavnoj teologiji da ikone mogu posjedovati čudotvorne moći (Bogorodica Trojeručica npr.)? Zatim, ne pali se upravo pred ikonama kandilo, ne cjelivaju li se oltarske i druge ikone, a sve u nadi da će upravo kroz ikone, kao kroz neke superprovodnike, prostrujati božanska blagodat na smrtnike?
Elem, ako je Bog svemoćan, i ako u treptaju oka može stvoriti galaksije i još mnoga čudesa, zašto je potrebno koristiti običan komad rezbarenog i bojom premazanog drveta za komuniciranje sa dotičnim? Nije li dovoljna usrdna i iskrena molitva, ako već polazimo od teze da se čovjek može spasiti vjerom?
Solunac je napisao:
"Проглашавај смртнике свецима" - ово говори да не познајеш шта значи термин светац. Тај, термин нема везе са смртности човјека.

Nego sa čim? Šta govori floskula "Molimo se Svetom Ignjatiju da nam podari ovo ili ono, ili da nam pomogne u nevolji"? Čemu to? Ne dolazi li spasenje kroz Hrista, i samo ktoz Hrista, i ne trebamo li se moliti u tom slučaju njemu i samo njemu? Valjda do Božje milosti ne trebaju posrednici...
Solunac je napisao:
Не разликујеш брате заповјести, од упустава, нити од праксе, нити традиције. Прочитај Дјела апостолска и Посланице па ће ти дио бити јасан. Целибат јереја је у римокатоличкој цркви, код Православаца не. Код нас се епископи бирају из монашког реда, а не да се епископи не жене (замјена теза). То се ради из практичног разлога. Римокатолици за разлику од нас, целибат не заснивају на практичности, нити на Писму, већ највише на разлици у односу на Православље.

Po čemu je celibat praktičan razlog? Nije li uzdržavanje od potpuno prirodnog seksualnog nagona, koji nam je Bogom dan i koji služi prvo za reprodukciju čovječanstva ("Volite se, množite se"), a zatim i za ispunjavanje svete bračne dužnosti - devijacija? Zbog čega bi žena bila smetnja obavljanju crkvenih dužnosti? Nije li ženi Bogom dano da bude u dobru i zlu svome mužu i obrnuto, da ravnopravno sa njim dijeli sve obaveze, sva zadovoljstva i sve probleme? Ako su zapovijedi Svetog pisma primarne za čovjekovu svakodnevicu, a tamo se nigdje, ama baš nigdje ne zabranjuje da svešteno lice ima bračnu družicu (čak se ne zabranjuje ni pravo sveštenstva ženama, ali o anglikanskim postulatima ćemo neki drugi put), u čemu je onda problem?
Solunac je napisao:
Надам се да смо ово укратко разјаснили. Поздрав!

Pa nismo još, ali eto, nadam se da ćemo jednog dana...
Pozdrav i tebi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 14:48 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Reci mi Solunac, je li moj cinizam dolazi od Sotone pa ga ne mogu kontrolisati ili dolazi iz mog srca pa govori o meni samom?

Да нетражиш пуно аи на писао си сотоне великим словом, па сада не знам, шалим се наравно. :wink: Ма шта сте се наврзли, јесам ли ја престао са оговарањима и кренуо фино. :) Но нико се не рађа савршен, већ се постаје (континуитет, јер не знам да је ико постао). То што си говорио је О.К., али пази ни ти немој мене олако осудити (иако је то можда на фин начин). Ја у свему видим поступност.
Да ли сам ја гори од фарисеја, ух, па некада гори некада бољи. Трудим се да будем бољи. Ето, ово је искрено, а и примјетио сам да бивам бољи с временом - Луд човјек што старији све луђи, мудар што старији све мудрији. :wink:
Но рекох ја једном, човјеку је својствено и да падне и да устане. Ја се нисам збијао у редове против Близарда. Није ми то потребно, па на форуму смо (ако сам добро ја разумио).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Даље Дак, иако ти је изгледа обрисана порука (тако ми се чини), није за свију најважније причешће. За оне у Гватанаму сигурно није (како они то доживљавају). Но за мене јесте, али не са стране хране већ онога што причешће у суштини јесте и што је то остављено за најважније. Истинског причешћа нема без Љубави, нити праштања, итд. Стога причешће већ садржи оно што си ти рекао, а да знаш рекао си добро. Ја се са тим и слажем у суштини.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Ne tvrdi li se u pravoslavnoj teologiji da ikone mogu posjedovati čudotvorne moći (Bogorodica Trojeručica npr.)?

Какве то везе има са центрацијом и ти када се молиш пред иконом Св. Богородице Лепавинске ти се молиш Богу, а не икони, а то што је кроз ту икону посебно пројављена благодат то нема везе са оним што ти причаш.
Citiraj:
Zatim, ne pali se upravo pred ikonama kandilo, ne cjelivaju li se oltarske i druge ikone, a sve u nadi da će upravo kroz ikone, kao kroz neke superprovodnike, prostrujati božanska blagodat na smrtnike?

Хе, хе ко ти је ово рекао. Ово сам додуше чуо од сељака (не баш експлицитно овако), и од јереја удбаша.
Кандило се пали пред иконама, али на за иконе (?!). Што би за иконе, када се пали за мене, шала. Проучи на неком сајту зашто се пали кандило и символику тога. То је наставак и јеврејског обреда ако ниси знао.
Иконе се цјеливају, па шта са тим. Ја сам када сам био зацопан цјеливао и слику своје цуре, па то није било исказивање љубави према сличици, већ према њој и њеној личности.
О надању благодати кроз икону, ту није ништа ни чудно ни страно. Шта те ту буни? Није благодат од икона него до Бога. За смртнике свакако. Што би била потребна бесмртнима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Solunac je napisao:
Даље Дак, иако ти је изгледа обрисана порука (тако ми се чини)

Ne bi trebalo, ništa njegovo nisam brisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:06 
Majstor
Majstor

Ja sam ga sam izbrisao. :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Elem, ako je Bog svemoćan, i ako u treptaju oka može stvoriti galaksije i još mnoga čudesa, zašto je potrebno koristiti običan komad rezbarenog i bojom premazanog drveta za komuniciranje sa dotičnim?

Нико није рекао да комуницираш са Богом преко иконе. Гдје сам ја то написао. Комуницираш у свом срцу са Богом. Малоприје ја написа центрација и однос човјека и околине а ти ми сада написа ово.
Citiraj:
Nego sa čim? Šta govori floskula "Molimo se Svetom Ignjatiju da nam podari ovo ili ono, ili da nam pomogne u nevolji"? Čemu to? Ne dolazi li spasenje kroz Hrista, i samo ktoz Hrista, i ne trebamo li se moliti u tom slučaju njemu i samo njemu? Valjda do Božje milosti ne trebaju posrednici...

На који начин ово има везе са смртношћу људи? Апостол Павле рече да се молимо једни за друге. Ако је неко светитељ, па ваљда има боље заступништво пред Богом, него Антоан Шандор Ле Веј (под условом да је истрајао у својим идејама). И опет није гријех молити се за некога, ево ја ћу од данас кренути за тебе, јер што би то био гријех. Овдје се говори о односу а не о количини (бркањем овога и једне погрешке у запети су римокатолици дошли до појма чистилишта).
Христос јесте једини посредник, а не једини молитвеник.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:18 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Po čemu je celibat praktičan razlog?

Није целибат практичан разлог, то нисам написао, већ бирање епископа из монашког реда. За почетак, проблем насљедства. Однос породице епископа и пастве, а можеш и сам сконтати даље. У почетку је било и једно и друго, пракса је показала да је боље бирати епископе из монашког реда. Па Грузијска црква је све доскора имала епископе и из реда ожењених. Каква је тачно сада ситуација не знам.
Citiraj:
Nije li uzdržavanje od potpuno prirodnog seksualnog nagona, koji nam je Bogom dan i koji služi prvo za reprodukciju čovječanstva ("Volite se, množite se"), a zatim i za ispunjavanje svete bračne dužnosti - devijacija?

Бог је благословио два пута, брак и безбрачност. Безбрачност Царства небескога ради и брак исто а и још ради дјеце (то не мора значити да ако неко не може да има дјецу да не треба да усвоји све се узима природно). Монаштво је својеврстан подвиг и о томе је Христос фино рекао, а за брак да је постеља не оскврњена.
Што се тиче природног сексуалног нагона. Ово је иначе погрешна употреаба ријечи у контексту у коме ми разговарамо. Природно јесте за биологе, но имајући духовно поимање човјека, морамо разликовати страсти од постеље не оскврњене. Страсти нису природне, понављам још једном оне нису природно (суштинско) својство човјека и његове личности. Он може без њих, и бољи је без њих. Ово не значи да ћу ја у монахе, већ разликујем улогу монаха, и улогу оних који су у браку. Опет је ствар у односу (добрим дјелом).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Solunac je napisao:
Нико није рекао да комуницираш са Богом преко иконе. Гдје сам ја то написао. Комуницираш у свом срцу са Богом. Малоприје ја написа центрација и однос човјека и околине а ти ми сада написа ово.

Odlično. Šta će nam onda ikone?
Solunac je napisao:
Апостол Павле рече да се молимо једни за друге.

Potpis.
Solunac je napisao:
Ако је неко светитељ, па ваљда има боље заступништво пред Богом, него Антоан Шандор Ле Веј (под условом да је истрајао у својим идејама).

Nije li naš najbolji zastupnik Bogočovjek? Pored njega, koji je učinio za nas sve to što je učinio, treba li nam još neko?
Solunac je napisao:
И опет није гријех молити се за некога, ево ја ћу од данас кренути за тебе, јер што би то био гријех.

Hvala, hvala, evo pokušaću i ja slično za tebe, mada se ne poznajemo osim ovako preko postova... Ne tvrdim da je molitva ZA nekoga nepotrebna, već da upućivanje molitve NEKOM DRUGOM osim Isusu Hristu nema biblijsko uporište...
Solunac je napisao:
Овдје се говори о односу а не о количини (бркањем овога и једне погрешке у запети су римокатолици дошли до појма чистилишта).

Postojanje čistilišta i limba je takođe izmišljotina koja takođe nema uporišta u Svetom pismu...
Solunac je napisao:
Христос јесте једини посредник, а не једини молитвеник.

A zašto ne bi bio, ako je naj, naj, naj... u svemu, i ako spasenje i milost dolazi samo kroz njega? Nije li on rekao "Ja sam Put, Istina i Život", a ne tamo neki svetac?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Zbog čega bi žena bila smetnja obavljanju crkvenih dužnosti?

Којих дужности? Има и жена своју улогу.

Citiraj:
Nije li ženi Bogom dano da bude u dobru i zlu svome mužu i obrnuto, da ravnopravno sa njim dijeli sve obaveze, sva zadovoljstva i sve probleme? Ako su zapovijedi Svetog pisma primarne za čovjekovu svakodnevicu, a tamo se nigdje, ama baš nigdje ne zabranjuje da svešteno lice ima bračnu družicu

Па у православљу је баш тако. У чему је сада проблем. Свештено лице и има брачног друга.
Citiraj:
(čak se ne zabranjuje ni pravo sveštenstva ženama, ali o anglikanskim postulatima ćemo neki drugi put)

Прочитај нешто изван Јеванђеља о односу и начину на који се на неком мјесту установљује епархија. Даље, црква је старија од Писма, а не обрнуто. Ништа се ти не бој за праксу и Предање.

Kod:
Odlično. Šta će nam onda ikone?

Центрација и однос човјека и околине. Ја сада намјерно нећу да причам о теологији иконе, већ сам поставио "рационалне" разлоге, а и апостол Лука их је први насликао, а и још код јевреја су оне постојале - два херувима и ковчег завјета. Јели ти сада јасно. Није мени циљ овдје да ја сада само због тебе прекуцам неколико књига о иконама и иконоборству.

Citiraj:
Potpis.

За врага су се и молили монаси, али мени није до тога због прелести. Но из искуства цркве, и предања то је рационално гледано узалудан посао. Написао сам једном, човјеку је својствено да падне и да устане, анђелима Божјим да не падају (сада гледано), а ђаволима да падну и да не устају. :wink:
Citiraj:
Nije li naš najbolji zastupnik Bogočovjek? Pored njega, koji je učinio za nas sve to što je učinio, treba li nam još neko?

Заступник и посредник колико ја схватам нису једно те исто. Но ово већ води у лингвистику, па сада ....
Citiraj:
Ne tvrdim da je molitva ZA nekoga nepotrebna, već da upućivanje molitve NEKOM DRUGOM osim Isusu Hristu nema biblijsko uporište...

То зависи од начина и текста молитве као и гледања на људе. У Богу су сви живи и много је званих а мало изабраних.

Citiraj:
Postojanje čistilišta i limba je takođe izmišljotina koja takođe nema uporišta u Svetom pismu...

Ти каза. :) Па и враг није са роговима, и пакао није котао, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Solunac je napisao:
Није целибат практичан разлог, то нисам написао, већ бирање епископа из монашког реда. За почетак, проблем насљедства. Однос породице епископа и пастве, а можеш и сам сконтати даље. У почетку је било и једно и друго, пракса је показала да је боље бирати епископе из монашког реда. Па Грузијска црква је све доскора имала епископе и из реда ожењених. Каква је тачно сада ситуација не знам.

Ovo su mi malo "tanka" objašnjenja (ne mislim da su "tanak" način na koji braniš taj stav, nego argumentacija), koja sasvim jednostavne stvari pretvaraju u složene. Evo zašto:
Zbog čega episkop mora biti baš odabran iz monaškog reda? I zbog čega je uopšte monaštvo potrebno, ako je Isus rekao "Budite svjetlost svijetu", a to sigurno nećeš biti tako što ćeš cijeli život čučati u tamnoj keliji, čitati mudre knjige, usavršavati duhovno sebe a to znanje nećeš prenositi na druge?
Nije li bolje da pastir svome stadu bude neko ko potpuno poznaje želje, potrebe, sve prednosti i nedostatke tog istog stada, koji će znati i pravi savjet dati što se tiče funkcionisanja porodice, odgajanja djece i tome sl., dakle neko ko je i sam iskusio blagodeti porodičnog života i svakodnevnog komuniciranja sa "običnim" svijetom?
Solunac je napisao:
Бог је благословио два пута, брак и безбрачност. Безбрачност Царства небескога ради и брак исто а и још ради дјеце (то не мора значити да ако неко не може да има дјецу да не треба да усвоји све се узима природно). Монаштво је својеврстан подвиг и о томе је Христос фино рекао, а за брак да је постеља не оскврњена.

Opet se vraćamo na pitanje - zašto više sveštenstvo u pravoslavlju neophodno mora živjeti u celibatu?
Solunac je napisao:
Што се тиче природног сексуалног нагона. Ово је иначе погрешна употреаба ријечи у контексту у коме ми разговарамо. Природно јесте за биологе, но имајући духовно поимање човјека, морамо разликовати страсти од постеље не оскврњене. Страсти нису природне, понављам још једном оне нису природно (суштинско) својство човјека и његове личности. Он може без њих, и бољи је без њих. Ово не значи да ћу ја у монахе, већ разликујем улогу монаха, и улогу оних који су у браку. Опет је ствар у односу (добрим дјелом).

Čekaj, sad mmi nešto nije jasno: U Bibliji nam se kaže da su čovjek i žena jedno (sad da ne citiram one stihove iz početka Knjige postanja, znaš ih i sam). kroz Stari ali i Novi zavjet naglašava se da je zajednica muža i žene, a naravno i sve ono što se između njih pozitivno dešava (dakle i seks koji vodi produženju vrste), nešto sasvim normalno, pa čak i poželjno. Strast (ja bih to nazvao malo finije - želja), koja se neumitno javlja u svakom od nas, sasvim prirodno i potpuno čisto može biti skroz-naskroz zadovoljena kroz taj isti seks, čime se i produžava vrsta (dakle, spaja se ugodno s korisnim). I po čemu je onda, da malo pojednostavimo sve ovo, čovjek bolji bez seksa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:38 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
A zašto ne bi bio, ako je naj, naj, naj... u svemu, i ako spasenje i milost dolazi samo kroz njega? Nije li on rekao "Ja sam Put, Istina i Život", a ne tamo neki svetac?

Па молитвеник сам и ја, али ја сигурно нисам Пут, Истина и Живот. :wink:
Зшто не би био ако је нај, нај, нај, ..., па како да ти ја то кажем, питај Господа када га сретнеш. :D Можда да си написао без оних нај, би ти знао одговорити, овако баш не знам.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 15:57 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
zbog čega je uopšte monaštvo potrebno, ako je Isus rekao "Budite svjetlost svijetu", a to sigurno nećeš biti tako što ćeš cijeli život čučati u tamnoj keliji, čitati mudre knjige, usavršavati duhovno sebe a to znanje nećeš prenositi na druge?

Човјече ја стобом ћу морати прочешљавати цијло Писмо а и Предање. Монаси генерално не "чуче", то си ти помијешао монаштво са исихаизмом у монаштву. Они и текако треба да опште, али ради себе и Царства небеског живо одвојено (немој ријеч монахос бууквално схватати - то је за оне прве који су то тако и назвали јер је такав начин и био и прије њих, а иначе су били исихаисти) а то не значи да су затворени у келију. Подвиг затворништва је подвиг а не правило. Даље у цркви нема индивидуализма, тј. мислио сам у духовности. Спаси се сам и хиљаде ће се око тебе спасити. Духовни односи су стална и несхватљиво комплексна динамика, ја падам и они око мене у зависности од своје јачине и прилика и гоооомиле других ствари (а ов је сада рационализација па сад ето), исто тако важи и када се уздижем.

Kod:
Zbog čega episkop mora biti baš odabran iz monaškog reda?

Па написао сам да у Грузијској Православној Цркви није било тако. Како је сада не знам. Бирање епископа није под морање као морање, већ како кажем из практичних разлога је то тако установљено и са тимсе слажу сви.
Епископу је опвјерена нека област. Он мора сав себе предати народу у тој области, е то би било под морање а друга је ствар што свакаквих епископа има. Сви људи падају, сви гријеше, а неки су светитељи а не једноставно превише горди. Владика, није више за јуродивство, нити за исихаизам, итд. Шта сада мислиш како је њему када има дјецу. Ово је по мени довољно практично. Има их још, али не знам зашто ти је то "танко". Бивало је то, али замисли када се деси неки "белај", нашта онда то личи. Из монашког реда је лакше и изабрати, а и на неки начин је то провјереније за рад. Па ја би на првом мјесту ако то није проблем се одлучио за ову ситуацију. Нормално да ствар уопштено гледано није за вјеки вјекова. Па и када куга дође и изолује се неко мјесто оно ће се изоловати, али неће бити у изолацији и када куга прође. Ето, јел сада јасно, па и мало сам чак вјероватноће убацио. :)

Citiraj:
Nije li bolje da pastir svome stadu bude neko ko potpuno poznaje želje, potrebe, sve prednosti i nedostatke tog istog stada, koji će znati i pravi savjet dati što se tiče funkcionisanja porodice, odgajanja djece i tome sl., dakle neko ko je i sam iskusio blagodeti porodičnog života i svakodnevnog komuniciranja sa "običnim" svijetom?

Па кода владика никада није био дијете, а и колико он има "духовне" дјеце, сасвим је ово што си ти написао неосновано. Он у манастиру и функционише у оквиру једне породице - на неки начин оне за коју је Господ рекао да ако се неко одрекне породице и крене за њим наћи ће још сто пута толико браће и сестара. Овдје се нормално не мисли на разарање породице, треба погледати околину текста да не би било схваћено погрешно, тј. изван контекста (нешто као код Удружења за свјесност Кришне).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]