Овај мој пост је у ствари требао да говори о гордости, сујети и самозаљубљености...
Citiraj:
Nadam se da ti je poznato da je to nase sveto pismo jedan dio Tore,naravno,onaj koji je nasima odgovarao,a spise Tore,ti nebih mogao ni podici.
Знам.Тора је у ствари Стари Завјет до Христа, и? шта с тим?
Citiraj:
Strah,jednostavno,ako odem okinuti komsinicu,prekrsio sam jednu zapovjed i jebiga,bit cu kaznjen,primjer..znaci trebam se bojati...
Зависи на који ћеш је начин откинути, ако је откинеш од батина, бићеш кажњен, али код Бога нису ствари постављене у том правно-јуридичком смислу. Бог није никакав полицајац, нити ће те казнити на начин који ти мислиш.
Ти себе сам одвајаш од заједнице са Богом и ближњима кроз одређене поступке који ту заједницу руше.
Citiraj:
Adam se pred Bogom sakrio zato sto je spoznao da je gol..nesto vrlo vazno..postao je svjestan,do tada on to nije bio...
Sotona,na latinskom Lucifer(luconosa,onaj koji donosi svijetlo),nije bio obican mali,vec je bio najsjajniji andjel,ravan Bogu..
Upravo taj je po bibliskoj prici ucinio Adama svjesnim,da ovaj opet prepozna da je gol,odnosno postane svjestan...
Опет роповједаш, тј, причаш као да си био присутан.
Па сви тумачи Светог Писма, били они филозофи, свештеници, калуђери, обични људи... се слажу да се Адамова нагост управо састојала што је изгубио "одјећу од свјетлости" у коју је био обучен.
Христос је те "свијетле хаљине" показао изабраним ученицима на гори преображења, како каже један стих који се у цркви пјева на Преображење "Преобразио си се на Тавору Христе, Адамову наготу си исправио и његово помрачење просвијетлио"...А да није био свјестан неко ко је био господар свега створеног, мало ти не стоји прича...Свето Писмо и каже да је Адам био створен "по обличју (икони) божијој", створен кроз Бога Логоса, ологошен Христом Богом.
А што се тиче Сатанаилове свјетлости, то је истина,
а да је био раван Богу потпуна бесмислица.
Мислити и бити није исто, драги Абраксасе (мој дјед има још гору верзију ове изреке

)
Он је назван још и Лученоша и задатак му је требао бити да доноси свјетлост, али сви знамо причу се погордио и
помислио да је "као Бог"...
А да је лажов и отац лажи, јасно је у потпуности сваком.
Он је покушао да буде "као Бог" па види како је завршио.
Еви је обећао да ће људи бити "као Бог", па смо од Богова по усиновљењу и благодати постали робови смрти, трулежи и пропадљивости, осуђени на смрт и на иловачу која нам је крајња дестинација.
И уосталом, зар треба даље да доказујем ишта, кад ти једноставно само изјавиш нешто без икакве жеље да то што кажеш објасниш одакле ти, да ли си негдје чуо, прочитао, спознао итд., него само изјављујеш без доказа и аргумената.
Citiraj:
Realno gledajuci,da nije bilo tako kako je sta bi mi bili,ne bi sada pisali po kompu,nista heavy metal,nema Cece,kakav bi to zivot bio...
Драги Абраксас, свијет би био исти, само без мржње, болести, глади, лажи, вријеђања слабијих и понижених, без ратова, превара, масовног уништења биљног и животињског свијета...
Ето то је "богоподобност" и "част" коју нам је дао Сатанаил, којег смо следовали и по чијем смо се савјету повели.
Citiraj:
Recimo,Bog je mene stvorio ovakvoga kakav jesam,i dodijelio mi ulogu.
Јеси ли некад читао Нови Завјет?
Да ли си некад чуо ријечи:
"Будите савршени као што је савршен Отац ваш Небески"?
Како онда ово тумачиш?
Citiraj:
Moj zadatak je da tu ulogu odigram sto bolje mogu,pa ce bogu biti drago.
Ово је супер. Сад си ми поправио расположење...
Citiraj:
Umjesto da ukapira da je to Bozja volja.
Учење о предестинацији је већ област ближа будизму и исламу драги Абраксас, ја сам ипак хришћанин, а "као таквом "мени је све на слободу, али ми није све на корист", тако да што се Господа тиче, ја сам слободан да чиним апсолутно шта год хоћу, само што ћу логично за своје понашање одговарати, тј, моји ће избори креирати моју судбину. Тако је и у овом и у оном животу...
Citiraj:
Tako isto,kada ti spominjes relaitet i rad u Banjoj Luci,i prehranjivanje familije itd...
Onda se sjeti kako nas je gospodin ucio
Ostavite familije i odite za mnom,apostoli poslusase
Ти си ме назвао нереалним, а што се тиче брака и монаштва, ипак си мога мало детаљније прочитати нови Звајет, па би знао да је Апостол Павле рекао да је подједнако благословено бити монах и жењен, а опет Стари Завјет свједочи ријечи Господње : "Рађајте се и множите и испуните земљу"...
Али ето, ти се забављаш тиме што покушаваш исмијати нечији доживљај свијета, без обзира на аргументе, и није ти ни био циљ да водиш искрен дијалог:
мало прескакања с теме на тему, па ред изјава како си ти замислио да је било стварање васељене и њених закона, па ред критике цркве и хришћана, па онда ред сарказма...и тако можеш унедоглед.
За дијалог је потребно елементарно уважавање саговорника и искреност, а не жеља да испаднеш паметан и забаван...Ј
а засад, од овог нашег одустајем..