banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 00:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 10:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 22:41
simke r je napisao:
Prvi ljudi Adam i Eva, imali su , takodje i slobodnu volju, I SAMO JEDAN BOZIJI ZAKON! Ziveli su u raju i imali svu ljubav BOZIJU, sve dok nisu iskusili , kako je to postupati po svojoj slobodnoj volji. Ostatak price sigurno znas! Od tad, na zemlji nema vise onog divnog vrta, nema nesebicne ljubavi.....ALI OD TAD IMAMO VISE ZAKONA KOJIH BI SE TREBALI PRIDRZAVATI, DA NEBISMO POSRNULI, JER NISMO DOVOLJNO MUDRI, DA ZIVIMO U SVETU KOJEG SMO STVORILI SVOJOM SLOBODNOM VOLJOM.
TAKO STOJE STVARI DRAGI 8) ABRAKSAS!

adam i eva nisu imali slobodnu volju
njima je tocno naredno koja je njihova obaveza u raju
tek kada su jeli ono zabranjeno voce sa drveta spoznaje dobili su slobodnu volju

The bird files to God.That God`s name is Abraxas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ma nema takve kazne covjece. Ne postoji bog tiranin. Vidjeces da si sam sebe kaznjavao. To je ta kazna. Upravo je i fazon od svoje slobodne volje uraditi ono sto treba a ne ono sto su adam i eva uradili, ili sto je kain uradio. To se zove red, rad i disciplina! :lol: Rad na sebi, preispitivnje svojih postupaka, koristenje mozga... blabla. Zakoni nisu naredjenja onako kako ih ti vidis! Radi sta hoces, ali ako radis lose (a ti sam znas sta je lose), neces nigdje stici, nazadovaces. Zato imas te zakone su tu da usmjere, ako se njih pridrzavas teze ces zalutati. Nije to kao Hamurabijev zakonik. Kad ti se bude sudilo, sam ces znati sta si, koliko i prema kome grijesio. To su sve zakoni koji su u nama vec odavno zapisani, prema kojima se svi dobri ljudi vode. A ovo iz biblije je vise podsjetnik. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 16:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja nisam dobri ljudi,pa mi svejedno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Kako znaš da ti nisi "dobri ljudi"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 12:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Nisam dogmatican i ovo sto pisem je moje misljenje koje moze biti pogresno. Vjerujem da je Bog prilikom stvaranja imao dvije opcije. Prva je bila da stvori bica bez slobodne volje tj. robote. Ta bica bi bila programirana da zauvjek budu odana Bogu i poslusna svim njegovim zakonima. U tom slucaju vjerovatno se nikad ne bi pojavili problemi u svemiru. Ali vjerujem da je Bog ipak izabrao drugu opciju i stvorio bica sa slobodnom voljom. Zasto? Bog je ljubav i zato sto je zelio da postoji odnos ljubavi izmedju njega i bica koja je stvarao dao im je slobodnu volju. Bez slobode nema ljubavi. Bog je zelio da stvorenja budu poslusna njemu i da zive s njim zato sto ga vole a ne zato sto moraju. I zato je Bog stvorio bica sa slobodnom voljom. Ali to je ukljucivalo ogroman rizik- rizik da ta bica jednog dana dodju pred svog tvorca i kazu: Boze ti nas vise ne interesujes. Tvoja pravila, tvoji zakoni nas ne zanimaju. Mi zelimo da zivimo svoj zivot. To je ono sto se dogodilo Adamu i Evi a dogadja se i nama svakog dana kad zanemarimo Boga i njegove zakone i odlucimo da zivimo po svojim pravilima. Nazalost to je put u propast. Da bi covjek bio istinski srecan on mora postovati Bozje zakone. Bog nam je dao zakone ne zato da bi nas sputao i ogranicio vec da bi nas sacuvao. Zakon je kao ograda na terasi koja me cuva da ne padnem sa cetvrtog sprata. Zapovjest koja kaze: Ne cini preljube cuva tvoj brak i srecne odnose u porodici. Svaka Bozja zapovjest ima za cilj da sacuva nas zivot i da nas ucini istinski srecnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
duhovni prijatelj je napisao:
Bog je ljubav i zato sto je zelio da postoji odnos ljubavi izmedju njega i bica koja je stvarao dao im je slobodnu volju. Bez slobode nema ljubavi. Bog je zelio da stvorenja budu poslusna njemu i da zive s njim zato sto ga vole a ne zato sto moraju. I zato je Bog stvorio bica sa slobodnom voljom....To je ono sto se dogodilo Adamu i Evi

Koliko je meni poznato ono što se dogodilo Adamu i Evi se dogodilo baš zato da bi bilo ovo što si ranije opisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 17:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
duhovni prijatelj je napisao:
Bog je ljubav i zato sto je zelio da postoji odnos ljubavi izmedju njega i bica koja je stvarao dao im je slobodnu volju. Bez slobode nema ljubavi. Bog je zelio da stvorenja budu poslusna njemu i da zive s njim zato sto ga vole a ne zato sto moraju. I zato je Bog stvorio bica sa slobodnom voljom....To je ono sto se dogodilo Adamu i Evi

Koliko je meni poznato ono što se dogodilo Adamu i Evi se dogodilo baš zato da bi bilo ovo što si ranije opisao.

tako,je
Bog je to namjerno ucinio
dosadilo mu gledati one zombije od Adama i Eve kako samo secu rajskim vrtom i ne mrdaju korcuom :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Dragi Damaskin.
Mora da si neki teolog.
Ali neka.

Нисам теолог, нити свештеник, већ најобичнији човјек који тражи Истину.

Citiraj:
Pogledaj svijet oko sebe,otvori oci,zatim se pitaj,da li tvoje gore napisane rjeci uopce imaju smisla.

Зашто сматрате да само ваше мишљење схватате за "реално".
Кад вас слушам запитам се како то ја у "маштању" проведох тридесет година на овој планети.
Можете ли бар покушати да једном на свијет погледате другим очима, тј из друге перспективе?

Citiraj:
Ljudi poput tebe zive,ili u proslosti,ili u buducnosti,samo ne u sadasnjosti.
A zivot je sada,i prolazi,svakom minutom.

Е, ето једино је ваша представа реалности и садашњости истинска и реална??? Зар треба више реалности него живјети од своје плате у Бања Луци и РС и притом хранити породицу??
О чему причаш Абраксас?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Upravo crkva je izmislila strah da bi mase mogla drzati pod kontrolom.

Да ли ти некад изнесеш неки аргумент за ове твоје проповједи, или очекујеш, да сви само климнемо главом и кажемо :
"Да, узвишени, потпуно се слажемо, поведи нас путем истине"

Citiraj:
Kasnije su taj strah prihvatili i politicari.
Samo plasite narod zakonima,i stavljate im ogranicenja.

О чему ти причаш, звучиш као да си узео неке јако лоше дроге, па пао у црњак...Црква измислила страх? Јеси ти некад читао Јеванђеље, јеси некад био на Литургији, јеси некад пробао да се понашаш и мислиш другачије него иначе?

Ко то ми? Ми из РС, ми из БЛ, ми из Борика, ми радници из бањалуке?

Citiraj:
Ja necu da budem jaganjac bozji,hocu da budem slobodan,i to mi dobro ide .

Па бог те свеједно начинио слободним, па макар тврдио да си жирафа, имаш право да радиш и мислиш шта хоћеш. Друга је тема какву ћеш духовну корист имати од тога...

Иначе, твоја верзија слободе је да се такав какав јеси прогласиш задовољан собом и својим ставовима. Знаш, такав став те у старту ускраћује за било какав духовни напредак, ал' ајд' сад...Шта ће то теби...

Citiraj:
A da,da ne pomislis,da sam na drugoj strani,nisam.
Ja sam izmedu svega toga.

Мислиш навијаш за Слогу из трна па на текми будеш на истоку, а живиш на четрнаестом спрату па си изнад нас осталих? Или?...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
adam i eva nisu imali slobodnu volju
njima je tocno naredno koja je njihova obaveza u raju
tek kada su jeli ono zabranjeno voce sa drveta spoznaje dobili su slobodnu volju

Е, абраксас, ајд прво нешто прочитај, па се тек онда баци на писање...

Да си читао (као што видим да ниси) причитао би да је човјек врхунац стварања, да је добио царско достојанство више и од анђела, да је он био тај који одређује ствари (старозавјетним јеиком - даје им имена),
даје му се да управља цјелокупном творевином - васељеном, све му се живо потчињава као цару и владару, све су му ствари на кориштење...

И од све те пресилне и огромне слободе, Адаму је речено да не једе један плод. Као кад мајка каже дјетету да не једе отровне бобице јер ће у тај дан умријети...

И шта је Адам урадио? Умјесто да влада свемиром, изабрао да не слуша Бога, већ Сатану и да једе отров тј, оно што му је на смрт...

Да из глупости послуша Сатану који је био љубоморан, зато што он није господар универзума већ један мали човјек...

И након пто је окусио тај плод, Бог даје Адаму шанску да се покаје и спасе, пита га "Адаме гдје си".
Зар ово значи да се Адам сакрио од Свевидећег? Или да Бог не види неки дио васељене?

Питање је значило "шта си то од себе урадио", "гдје си" у духовном смислу"...
Адам умјесто покајања, не признаје кривицу и сваљује на Еву, ева опет на Сатану итд...Нико није довољно духовно зрео да се суочи са последицама својих дјелања...

Адаму ни смрт не долази одмах,већ се постепено усељава у њега и он умире након 930 година...Наживио се Адам, али свеједно му крај није био у Синовству Божијем, као Цара свега створеног, већ у иловачи и у Аду...

О каквој слободи говоримо овдје???

Слобода да сами себне убијамо и упропаштавамо, да слушамо онога који нас незамисливо презире???

Стварно те не разумијем...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
tako,je
Bog je to namjerno ucinio
dosadilo mu gledati one zombije od Adama i Eve kako samo secu rajskim vrtom i ne mrdaju korcuom

Највише волим кад причаш као да си био тамо, и притом све протумачиш као да је Свето Писмо жута штампа...

Да му је досадило не би Сам сишао међу људе и носио на плећима све људске радости и патње...Не би дао Сам себе за нас да се његовом смрћу ми спасавамо и освећујемо....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 21:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Bogami dao si si truda.
Najvisee iz svega ovoga mi svidjelo sto me vise ne zoves dragi Abraxase,jos ce ljudi svasta pomisliti.

Puno bi se tu trebalo pisati,ali krenuti cu odpozadi,to volim inace.

Nisam rekao da da je sveto pismo,zuta stampa,ali mogu reci da je svedeno na format dzepne knjige.
Nadam se da ti je poznato da je to nase sveto pismo jedan dio Tore,naravno,onaj koji je nasima odgovarao,a spise Tore,ti nebih mogao ni podici.

Strah,jednostavno,ako odem okinuti komsinicu,prekrsio sam jednu zapovjed i jebiga,bit cu kaznjen,primjer..znaci trebam se bojati...

Adam se pred Bogom sakrio zato sto je spoznao da je gol..nesto vrlo vazno..postao je svjestan,do tada on to nije bio...

Sotona,na latinskom Lucifer(luconosa,onaj koji donosi svijetlo),nije bio obican mali,vec je bio najsjajniji andjel,ravan Bogu..

Upravo taj je po bibliskoj prici ucinio Adama svjesnim,da ovaj opet prepozna da je gol,odnosno postane svjestan...

Realno gledajuci,da nije bilo tako kako je sta bi mi bili,ne bi sada pisali po kompu,nista heavy metal,nema Cece,kakav bi to zivot bio...

Uopce nemam namjeru nesto mijenjati niti na starom zavjetu,niti obracati nekoga,jednostavno mi ovdje govorimo o svojim misljenjima,pa moje je jednostavno ovako kako je.

Pod duhovnim razvojem ja podrazumjevam nesto drugo.
Recimo,Bog je mene stvorio ovakvoga kakav jesam,i dodijelio mi ulogu.
Moj zadatak je da tu ulogu odigram sto bolje mogu,pa ce bogu biti drago.

To sto ti pises i pokusavas moglo bi se uporediti sa zivotinjskim svijetom.
Recimo.Antilopa pocne pizditi zasto je Antilopa,i zasto mora najmanje 5 puta dnevno trcati iz petnih zila da spasi zivot,te kuka sto nije stvorena kao Lav.
Umjesto da ukapira da je to Bozja volja.

Tako isto,kada ti spominjes relaitet i rad u Banjoj Luci,i prehranjivanje familije itd...
Onda se sjeti kako nas je gospodin ucio
Ostavite familije i odite za mnom,apostoli poslusase

Moglo bhi se i opjevati pa reci

Isto tako posto vecerase,rece Isus svojim ucenicima
Alaj smo se sastali becari,pa ni jedan za zenu ne mari..

ajd sada

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Lijepo rečeno. I ti i Bik lijepo pišete.

Mogu li da te pitam zašto si uzeo nick abraksas? Znači li (ti) to nešto konkretno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zato sto gotivim tog tipa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Овај мој пост је у ствари требао да говори о гордости, сујети и самозаљубљености...

Citiraj:
Nadam se da ti je poznato da je to nase sveto pismo jedan dio Tore,naravno,onaj koji je nasima odgovarao,a spise Tore,ti nebih mogao ni podici.

Знам.Тора је у ствари Стари Завјет до Христа, и? шта с тим?

Citiraj:
Strah,jednostavno,ako odem okinuti komsinicu,prekrsio sam jednu zapovjed i jebiga,bit cu kaznjen,primjer..znaci trebam se bojati...

Зависи на који ћеш је начин откинути, ако је откинеш од батина, бићеш кажњен, али код Бога нису ствари постављене у том правно-јуридичком смислу. Бог није никакав полицајац, нити ће те казнити на начин који ти мислиш.
Ти себе сам одвајаш од заједнице са Богом и ближњима кроз одређене поступке који ту заједницу руше.

Citiraj:
Adam se pred Bogom sakrio zato sto je spoznao da je gol..nesto vrlo vazno..postao je svjestan,do tada on to nije bio...

Sotona,na latinskom Lucifer(luconosa,onaj koji donosi svijetlo),nije bio obican mali,vec je bio najsjajniji andjel,ravan Bogu..

Upravo taj je po bibliskoj prici ucinio Adama svjesnim,da ovaj opet prepozna da je gol,odnosno postane svjestan...

Опет роповједаш, тј, причаш као да си био присутан.
Па сви тумачи Светог Писма, били они филозофи, свештеници, калуђери, обични људи... се слажу да се Адамова нагост управо састојала што је изгубио "одјећу од свјетлости" у коју је био обучен.

Христос је те "свијетле хаљине" показао изабраним ученицима на гори преображења, како каже један стих који се у цркви пјева на Преображење "Преобразио си се на Тавору Христе, Адамову наготу си исправио и његово помрачење просвијетлио"...

А да није био свјестан неко ко је био господар свега створеног, мало ти не стоји прича...Свето Писмо и каже да је Адам био створен "по обличју (икони) божијој", створен кроз Бога Логоса, ологошен Христом Богом.

А што се тиче Сатанаилове свјетлости, то је истина,
а да је био раван Богу потпуна бесмислица.

Мислити и бити није исто, драги Абраксасе (мој дјед има још гору верзију ове изреке :lol:)

Он је назван још и Лученоша и задатак му је требао бити да доноси свјетлост, али сви знамо причу се погордио и помислио да је "као Бог"...

А да је лажов и отац лажи, јасно је у потпуности сваком.
Он је покушао да буде "као Бог" па види како је завршио.

Еви је обећао да ће људи бити "као Бог", па смо од Богова по усиновљењу и благодати постали робови смрти, трулежи и пропадљивости, осуђени на смрт и на иловачу која нам је крајња дестинација.

И уосталом, зар треба даље да доказујем ишта, кад ти једноставно само изјавиш нешто без икакве жеље да то што кажеш објасниш одакле ти, да ли си негдје чуо, прочитао, спознао итд., него само изјављујеш без доказа и аргумената.

Citiraj:
Realno gledajuci,da nije bilo tako kako je sta bi mi bili,ne bi sada pisali po kompu,nista heavy metal,nema Cece,kakav bi to zivot bio...

Драги Абраксас, свијет би био исти, само без мржње, болести, глади, лажи, вријеђања слабијих и понижених, без ратова, превара, масовног уништења биљног и животињског свијета...

Ето то је "богоподобност" и "част" коју нам је дао Сатанаил, којег смо следовали и по чијем смо се савјету повели.

Citiraj:
Recimo,Bog je mene stvorio ovakvoga kakav jesam,i dodijelio mi ulogu.

Јеси ли некад читао Нови Завјет?
Да ли си некад чуо ријечи:
"Будите савршени као што је савршен Отац ваш Небески"?
Како онда ово тумачиш?

Citiraj:
Moj zadatak je da tu ulogu odigram sto bolje mogu,pa ce bogu biti drago.

Ово је супер. Сад си ми поправио расположење...:D

Citiraj:
Umjesto da ukapira da je to Bozja volja.

Учење о предестинацији је већ област ближа будизму и исламу драги Абраксас, ја сам ипак хришћанин, а "као таквом "мени је све на слободу, али ми није све на корист", тако да што се Господа тиче, ја сам слободан да чиним апсолутно шта год хоћу, само што ћу логично за своје понашање одговарати, тј, моји ће избори креирати моју судбину. Тако је и у овом и у оном животу...

Citiraj:
Tako isto,kada ti spominjes relaitet i rad u Banjoj Luci,i prehranjivanje familije itd...
Onda se sjeti kako nas je gospodin ucio
Ostavite familije i odite za mnom,apostoli poslusase

Ти си ме назвао нереалним, а што се тиче брака и монаштва, ипак си мога мало детаљније прочитати нови Звајет, па би знао да је Апостол Павле рекао да је подједнако благословено бити монах и жењен, а опет Стари Завјет свједочи ријечи Господње : "Рађајте се и множите и испуните земљу"...

Али ето, ти се забављаш тиме што покушаваш исмијати нечији доживљај свијета, без обзира на аргументе, и није ти ни био циљ да водиш искрен дијалог:
мало прескакања с теме на тему, па ред изјава како си ти замислио да је било стварање васељене и њених закона, па ред критике цркве и хришћана, па онда ред сарказма...и тако можеш унедоглед.

За дијалог је потребно елементарно уважавање саговорника и искреност, а не жеља да испаднеш паметан и забаван...Ј

а засад, од овог нашег одустајем..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 23:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

cuj,za razliku od vecine ja ipak kazem svoje misljenje
vecina ponavalja ono sto vec svi znaju
moje misljenje je mozda i pogresno,naopako,ili vec,ali je moje :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 23:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

to sto ti pises ovdje,izmislili su ljudi
ljudi provedu citav zivot lupajuci glavu u razmisljanju o takvim stvarima,a zivot prolazi

ima ona nekada je bogu miliji jedan nevjernik nego sto vjernika
e taj jedan sam ja

za razliku od nekih koji misle,ja znam :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја свједочим своје духовно искуство,
не тежим да испаднем забаван или да се неком свидим...

Ето, ти си јако задовољан собом, али зар не можеш да схватиш да твоје уживање у себи "какав јеси" људе не мора баш много да занима...

На све указане неправилности по питању стварања свијета и човјека које сам ти указао избјегаваш одговор и немаш намјеру да прихватиш ни трунку неког мишљења или погледа који није твој, па зато и одустајем од приче са тобом...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
abraksas je napisao:
to sto ti pises ovdje,izmislili su ljudi
ljudi provedu citav zivot lupajuci glavu u razmisljanju o takvim stvarima,a zivot prolazi

ima ona nekada je bogu miliji jedan nevjernik nego sto vjernika
e taj jedan sam ja

za razliku od nekih koji misle,ja znam :wink:

Небих баш био тако сигуран да сам на твом месту!
Бог невернике воли, и зато прави вернике од њих.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Abraksas, mislim da nikada niko nije vise razmisljao tvojim rijecima do Damaskina...sta si uradio jadnom covjeku...vjerovatno ne moze ni da spava.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]