Dak je napisao:
Ono sto mi nije jasno je zasto spominjes toliko crkvu, ne znam da li mislis na crkve kao gradjevinski objekat ili mjesto gdje stanuje Bog?
Cijela priča se povela oko
ovog mog komentara, pa me je betiss citirala, pa je ja vjerovatno nisam razumio, pa smo došli tu gdje smo.
Moja primjedba se odnosi na prihvaćeno mišljenje da su vjernici (u koje ubrajam i sveštenstvo) duhovniji od ateista. Još uvijek ostajem pri tome da među vjernicima ima duhovnosti koliko i u bilo kojoj drugoj grupi ljudi. Govorim na osnovu skromnog ličnog iskustva. Sveštenike pamtim kao gramzive, uskogrude, neobrazovane i ljude uskih pogleda. Sigurno da i među njima ima dobrih ljudi, ali oni to treba da riješe među sobom i da "odvoje žito od kukolja". Zašto bih ja pristupao organizaciji koja je kroz istoriju (i danas) bila kočnica bilo kakvog napretka? Ljudi smatraju sveštenike svecima, pa je svako pominjanje popova u negativnom smislu - tabu.
Pošto je "Bog" neodređena imenica, teško je reći da ateisti ne vjeruju u Boga, kad se ni ne zna šta je Bog.
Bolje je reći da su "nereligiozni" ljudi.
Dak je napisao:
Vjerovatno znas da Sveto Pismo kaze da je Bog - Bog sakriveni. Ja polazeci od toga mogu da garantujem da mi Bozje postojanje nikad necemo moci dokazati, ili... objektivizirati
Mislim da je glupo pokušavati dokazati postojanje ili nepostojanje Boga, ako već ne znamo šta je to.
Da parafraziram Stephena Hawkinga: ja ne mogu reći da li je Bog stvorio Svemir, ali mogu reći kada je to uradio.
Dak je napisao:
E sad, ovdje je zamka reci da je Bog nepravedan, jer covjek prvo odbacuje Boga i onda ga zove u pomoc, sto je veliko licemjerje.
Pa, Bog, ako postoji, sigurno nije neki bradonja koji nagrađuje za dobra djela i kažnjava za loša. Ako postoji onda je jedan, dakle ne postoji Sotona. Ako je milostiv, onda ne postoji pakao. Itd.
Misliti da neka viša sila upravlja našim životima je prilično djetinjasto. Za sve što nam se dešava odgovorni smo mi (ljudi). Svaljivati krivicu na drugoga je najlakše, ali je pogrešno.
Dak je napisao:
Ne radi se o tome da ateisti ne mogu da sebi docaraju Boga kao da im je amputiran čeoni režanj, vec se radi o nekoj frustiranosti (KOJU SAM I JA OSJECAO).
Ja jedino osjećam frustriranost zbog ljudi.
Dak je napisao:
Sigurno si primjetio, cak mozda na vise foruma poput mene, da svaka tema koju otvori jedan ateista, je toliko puna neke licne frustracije da je to pretesko za svariti.
Ja sam primijetio samo frustriranost kod ateista koji zalaze na podforume koji se bave religijskim temama.

Bilo je i iz drugog tabora takvih ljudi, npr. Maran Ata. Zađi u podforum Politika. Tamo se sve vjernici. I takva je većina. Kakvu sliku da ja imam o organizaciji koja toleriše takve vjernike?
Dak je napisao:
Ja sam se raspisao, ali ovo sam napisao zbog toga, sto izmedju ateista i vjernika uvijek traje rat, kao sto je biti navijac zabava i hobi, dok ne pocnu navijaci dva suparnicka kluba da OZBILJNO izlaze na ulice i ubijaju se palicama i bodu nozevima.
Mislim da je jedina stvar koja ateiste nervira to što ih vjernici smatraju manje duhovnim, manje moralnim i sl. Pravome vjerniku ni malo ne bi smetalo postojanje ateista, a ni ateisti ne bi bili tako drski da su vjernici onakvi kakvi bi trebalo da jesu. Kada neki čovjek od svih vjernika na prste može nabrojati one čestite, naravno da će bježati od crkve i religije.