banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 07:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 15:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Mozda sam pogresno vaspitavan, ali u mojoj prirodi, u mom psiholoskom profilu, nema mjesta za slijepa ( dogmatska) vjerovanja. Nema te price koja me moze uvuci u slijepo vjerovanje. Moze ta prica biti stara i 2000 godina ( hriscanska prica), ali ona je za mene samo PRICA.Imam neki intelekt i zelim da stvari licno DOZIVIM. Ne zelim autoritete, ne zelim advokate, zelim da JA budem taj koji DOZIVLJAVA. To ne znaci da ne cijenim tudja iskustva. Naprotiv. JA zelim da ta iskustva REPLICIRAM.
Pa iz tih razloga mi je gnosticki put postao zivotni put. Sve sto imam su MOJA ISKUSTVA, nicije prepricavanje, nicije citiranje, SAMO JA.
Pa evo:

Бог је Лично Биће, Творац, Законодавац и Судија, Који живи ван времена и простора. Он је свесавршен и није предмет било ког процеса еволуције или промене.

Jesi li ti , Zarija imao iskustvo spoja sa Bogom?
Ko ti je napisao gore napisano. Odakle si to prepisao.Sta to znaci "LICNO BICE"? Daj objasni mi to, molim te.Da li je to neki stari cica sa sijedom bradom veliki kao neboder koji "odozgo" nesto prijeti?Sta je to licno bice? Sta on to sudi?Kakve zakone on to namece? Objasni mi, molim te.Ko je imao iskustvo Boga sudije? Ja ne znam nikoga. Znas li ti nekoga?

Бог влада над светом и животом сваког човека. Ако будемо послушни вољи Његовој, ништа лоше нам се неће догодити, и наш Небески Отац ће нас увести у живот вечни.

Znas li ti ikoga ko je uveden u zivot vjecni? Sta znaci to "poslusnost"? Jesam li ja nekoliko hiljada godina kriv za neki tamo "grijeh" Adama i Eve? I koliko jos hiljada godina taj "grijeh" treba da ispastaju moji potomci? Sta je sa onih 4.5 milijardi ljudi kojima se fucka za hriscanskim dogmama?Otkud ti pomisao da je tvoja nekakva vjeroispovjest jedina? Otkud ti hrabrost da to tvrdis? Otkud ti hrabrost i koje pravo imas da na ovom forumu budes taj koji prosipa iskljucivost svoje religije? Gdje je ti opravdanje za napadanje drugih ljudskih bica? Njih nije napravio Bog?
Uvijek me takav fanatizam duboko razalosti. Mislim da se u fanatizmu gubi sustina Bozijeg stvaranja. ON NISTA NE STVARA SLUCAJNO> I AKO NAPADAS NJEGOVO STVARANJE NAPADAS NJEGA. A ako napadas Njega onda je tvoje bogosluzenje LAZNO. I tu je kraj.

Време је линеарно. Стварање света..,

Koje crno linearno vrijeme. Pa citas li ti kvantnu fiziku? Znas li ti ista o multiuniverzumima? Znas li ti ista o teoriji jednovremena?

[i] Спасење значи да човек задобије живот вечни кроз веру у Господа Исуса Христа и праведни живот.

Ovo je kljucna hriscanska dogma. Dogma "nekakvog spasenja i nekog vjecnog zivota" Da li ti je palo na pamet da samim cinom stvaranja Bog daje dio sebe svemu storenom? A njegova sustina je besmrtna. Prema tome i sustina ljudskih bica je BESMRTNA po definiciji. Nema tu nikakvog spasavanja. U pitanju je samo Bozanska kosmicka igrica radi sticanja razlicitih iskustava, a upakovana u "linearnom" vremenu radi mogucnosti percipiranja ovako ispoljene stvarnosti. Pri ovoj svijesti nas nacin percipiranja ispoljene stvarnosti je jako ogranicen.

Васкрсење мртвих ће бити извршено од стране Исуса Христа на крају постојања овог садашњег света. Након тога, свако ће примити оно што је заслужио, или вечну награду или вечну казну.

Пастири душа, свештеници, позвани су да уче, оно што су Христови Апостоли учили. Недопустиво је измишљати нова учења. Учење свештеника је достојно веровања, само ако је у складу са учењем Цркве

Ma sta mi napisa.Pastiri duse??? Ma sta ce meni pastiri. Ja sam Bozije stvorenje i ON je uvijek sa mnom. Ne trebam ja neke advokate, neke vjerske sluzbenike, neke tumace, prevodioce, koji su jednostavno opcenje sa Bogom, radi vlastite vaznosti, toliko iskomplikovali da obican svijet nista od tih ceremonija i ne razumije. To ucenje svestenika nema nikakve veze sa Bogom. To je SAMO PUKO IMITIRANJE SUSTINE I ISTINE.
I moram reci nazalost, ali to su uradili ljudi (vjerski sluzbenici kroz istoriju su napravili to sto danas imamo i to samo radi velicanja samih sebe) i nema nikakve veze sa ISTINSKIM OBRACANJEM BOGU. Opet kazem nazalost.[/i]

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pozdrav :)
I'm back! Imam nekoh problema sa vremenom, pa cu ono, na kratko i jasno.
Prvo, da pozdravim novog kolaca Zariju. Kao da su ga MA i Jerusalim napravili :lol: salim se.
Drugo, o kakvim vi to inicaijacijama pricate? Kakvih 1200km? Zar je to potrebno da bi nesto naucio o tome. Meditaciju sam pokusao da praktikujem, ali mi apsolutno nije islo. Mozda nisam nista pravilno radio... Procitao svasta nesto na internetu i pokusao. Samo sam se uspavljivao od toga. I opet bi volio neke prakticne savjete. Naravno ako nije "tajna". I ne kontam stvarno zasto je to tajna i zasto su zabranjena odavanja imena mantri? Stvarno to sada lici na neku "sektu" o kojima pricaju MA i kompanija. Tajna udruzenja ili sta? Ja 1200km za to nemam, niti zelim da placam za to, sve i da ih imam. Malo sam razocarat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 01:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
Androgin je napisao:
Mozda sam pogresno vaspitavan, ali u mojoj prirodi, u mom psiholoskom profilu, nema mjesta za slijepa ( dogmatska)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Имате сви исту фору, јел тако тешите себе.
пошто немам обичај да пуно празнословим. укратко:

"Рече му Исус: Ја сам Пут, Истина и Живот;
нико неће доћи к Оцу осим кроза Ме" (Јован 14:6)

„Религија будућности неће бити само култ или секта, већ моћно и дубоко религиозно опредељење, које ће бити потпуно убедљиво за ум и срце савременог човека.“

Отац Серафим (Роуз)

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 13:27 
Početnik
Početnik

Ti si postavio topik Transcendentalna meditacija tako sto si prepisao sa nekog pravoslavnog foruma prepisivanje nekog prepisivaca. I to je zatvoren krug. Samo prepisujes, nema TEBE nigdje. Nema tvog iskustva ( u ovom slucaju nema tvog iskustva sa TM) i sta dalje radis: pokusavas osuditi one koji su imali iskustvo TM i koji to VLASTITO iskustvo pokusavaju opisati na forumu.. ( u ovom slucaju nije uopste bitno da li je za nekoga TM dobra ili losa vec da taj neko napise nesto iz PRVE RUKE)
Pa posto sam spomenuo moj psiholoski profil koji ne prihvata NISTA I NIKOGA naslijepo, jasno je da si ti na suprotnoj strani. Ti olako predajes svoju slobodnu volju autoritetima ( kladim se da te je Karadjic uspio navuci da mrzis svoje komsije Muslimane i Hrvate, a da te je tvoja "vjekovna tradicija" napravila pravoslavnim fundamentalistom to je vec vidljivo).
Lijepo je kad si ti sebe "duhovno udomio" kroz pravoslavnu dogmu. Trebao bi biti sretan, zadovoljan, bogobojazan, smiren i opusten jer si na "jedinom ispravnom religioznom putu na ovoj nasoj planeti". A jesi li??
Ne, ti nisi smiren, naprotiv, ti zelis kavgu sa svakim ko nije tvoj istomisljenik. Hej, covjece pa NIKADA NA OVOJ PLANETI NECE BITI SVI PRAVOSLAVCI. Moze li ova jasna recenica doprijeti do tebe. Pravoslavlje NIJE I NIKADA NECE BITI DOMINANTNI RELIGIOZNI PRAVAC. Da li si ti toga svjestan? Uvijek je bilo i bice raznolikih religioznih puteva prema Jednome. Znaci za razlicite psiholoske profile razliciti pristupi.
Transcendentalna meditacija je, po mom misljenju, jako dobra za pocetnika u duhovnom traganju, moze pomocu nje razbiti neke svoje predrasude. To govorim iz VLASTITOG ISKUSTVA. Ti to NE MOZES GOVORITI, jer ti si RECITATOR I PREPISIVAC ( nemoj ovo primati na uvredljiv nacin, jer to si ti; prihvati to i sve je OK), znaci nemas validnost, nisi kompententan. Kao sto ja NISAM kompententan za neke dublje rasprave i citiranja Svetog Pisma, jer me nikada nije privlacilo da dublje udjem u njega.

Bik:
Prvo, da pozdravim novog kolaca Zariju. Kao da su ga MA i Jerusalim napravili Laughing salim se.
Drugo, o kakvim vi to inicaijacijama pricate? Kakvih 1200km? Zar je to potrebno...

Mislim da je cifra naduvana i sigurno nije toliko potrebno platiti. Ali da se placa, placa se. Na pocetku mog duhovnog traganja mi je jako smetalo to sto je vecina ucitelja naplacivala znanje, inicijacije. Onda sam shvatio da za to postoje bar dva razloga.
Prvi: u ljudskoj prirodi je da nesto sto dzaba dobiju i ne cijene, smatraju tako nesto manje vrijednim. Vazi rezon da nesto sto vrijedi treba skupo platiti.
Drugi: veoma cesto taj neki ucitelj jedino i radi te inicijacije, znaci nema nikakav drugi posao. Pa posto od toga zivi, ima logike i da naplacuje svoj rad. E, o cifri koju eventualno trazi bi se moglo diskutovati.

Религија будућности неће бити само култ или секта, већ моћно и дубоко религиозно опредељење, које ће бити потпуно убедљиво за ум и срце савременог човека.“

Отац Серафим (Роуз)

Pa sto napisa ovaj citat???
Cica Serafim nigdje ne spomenu Pravoslavlje kao religiju buducnosti. Ili ja nesto slabo citam izmedju redova. On cak pise da ce religija buducnosti biti kult ili sekta sa dubokim religioznim opredjeljenjem ubjedljivim za um i srce savremenog covjeka.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 14:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 00:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Ti si postavio topik Transcendentalna meditacija tako sto si prepisao sa nekog pravoslavnog foruma prepisivanje nekog prepisivaca. I to je zatvoren krug. Samo prepisujes, nema TEBE nigdje. Nema tvog iskustva.........................

булазниш по обичају, и слабо читаш, јеси ли завршио О.Ш?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 10:25 
Početnik
Početnik

Zarija
Можда је теби смешна, али када видим младе Србе и Србкиње како труну у сатанизму источњачких култова мене ...

[i]Androgin ::
Ti si postavio topik Transcendentalna meditacija tako sto si prepisao sa nekog pravoslavnog foruma prepisivanje nekog prepisivaca. I to je zatvoren krug. Samo prepisujes, nema TEBE nigdje. Nema tvog iskustva.........................

Zarija:
[/i]

Iskren da ti budem jedva sam zavrsio osnovnu skolu. No, mi smo, u toj osnovnoj skoli, govorili jezikom nasih pradjedova, znaci ijekavicom. Ako ti zivis negdje u Srbiji onda je u redu da pises ekavicom, a ako si iz nasih krajeva, onda si pokondirena tikva. Ali, izgleda da u tvojoj osnovnoj skoli nisu uspjeli da te nauce nesto o glasovnim promjenama u srpskom jeziku. Jedna od tih glasovnih promjena se zove "jednacenje suglasnika po zvucnosti". Pa, prema toj promjeni pise se Srbin, ali srpski ( a ne srbski) , pise se vrabac, ali akuzativ je vrapca i sl.. Jasno je da pismeni ljudi pisu "SRPKINJE", a ne "SRBKINJE". Toliko o tvojoj osnovnoj skoli i baznoj pismenosti.
U svjetlu gornjega tvoja opaska o mom "slabom citanju" nije validna.
A to sto si napisao da "bulaznim po obicaju" je vjerovatno tvoja reminiscencija. Ti si taj koji bulaznis, prepisujes i recitujes.Ti pokusavas da pises o necemu o cemu nemas pojma. Kako te nije sramota? Trpas se svagdje i radis "copy-paste" pokusavajuci da si das vaznost koju ne zasluzujes. Napisi nesto svoje, nesto sto je tvoje iskustvo i onda mozes ,mozda, imati neki osjecaj vaznosti do kojega ti je ,izgleda, jako stalo.
Ista je stvar sa tvojim klonovima: Maran Atom i Jerusalimom. Zbog tih razloga trudicu se da na vecinu vasih postova ne obracam paznju ( mada forumski kodeks "nemece" odredjenu obavezu odgovaranja na postove).

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 20:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Zarija
Можда је теби смешна, али када видим младе Србе и Србкиње како труну у сатанизму источњачких култова мене ...

[i]Androgin ::

Zarija:
[/i]

Iskren da ti budem jedva sam zavrsio osnovnu skolu. No, mi smo, u toj osnovnoj skoli, govorili jezikom nasih pradjedova, znaci ijekavicom. Ako ti zivis negdje u Srbiji onda je u redu da pises ekavicom, a ako si iz nasih krajeva, onda si pokondirena tikva. Ali, izgleda da u tvojoj osnovnoj skoli nisu uspjeli da te nauce nesto o glasovnim promjenama u srpskom jeziku. Jedna od tih glasovnih promjena se zove "jednacenje suglasnika po zvucnosti". Pa, prema toj promjeni pise se Srbin, ali srpski ( a ne srbski) , pise se vrabac, ali akuzativ je vrapca i sl.. Jasno je da pismeni ljudi pisu "SRPKINJE", a ne "SRBKINJE". Toliko o tvojoj osnovnoj skoli i baznoj pismenosti.
U svjetlu gornjega tvoja opaska o mom "slabom citanju" nije validna.
A to sto si napisao da "bulaznim po obicaju" je vjerovatno tvoja reminiscencija. Ti si taj koji bulaznis, prepisujes i recitujes.Ti pokusavas da pises o necemu o cemu nemas pojma. Kako te nije sramota? Trpas se svagdje i radis "copy-paste" pokusavajuci da si das vaznost koju ne zasluzujes. Napisi nesto svoje, nesto sto je tvoje iskustvo i onda mozes ,mozda, imati neki osjecaj vaznosti do kojega ti je ,izgleda, jako stalo.
Ista je stvar sa tvojim klonovima: Maran Atom i Jerusalimom. Zbog tih razloga trudicu se da na vecinu vasih postova ne obracam paznju ( mada forumski kodeks "nemece" odredjenu obavezu odgovaranja na postove).

Ја сам рођен у сарајеву, пишем и читам Сербским језиком.
Дали је екавица или ијекавица није битно.

СРБСКИ; ЈЕ ЈЕЗИК ЈЕР САМ СРБИН, када будем Српин онда нека буде српски.
научи мало СРБСКУ ГРАМАТИКУ а мање читај секташке књиге

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
:lol: :lol: :lol:
Zarija, stvarno... ne prosipaj se.
promjena zvucnih u bezvucne glasove, ili ono bi obrnuto?
b g d...
p k t...
Srbija, sbski b>p => srpski

toplo ti preporucujem da izmjenis onaj svoj post. I smiri zivce. Nije hriscanski vrijedjati druge i tako to. Ti kao veliki pravoslavac bi bar to trebao da znas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 22:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Feb 2006, 22:43
ajde Biche na spavanje, vrijeme je :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 22:51 
Početnik
Početnik

Ako "pises i citas" Serbskim jezikom, onda si Serbin ( Francuz pise francuski, Nijemac njemacki, a "Serbin" serbski) A ako si rodjen u Sarajevu i ako ti je otac takodje tu rodjen, a ti pises ekavicom,onda si stvarno "pokondirena tikva" ( meni jako draga komedija). Napustio si jezik svojih djedova, svoju tradiciju.
I usred najvece kampanje za uvodjenje ekavice kod nas, nije mi padalo na pamet da svoje djedove Vukolu i Spasoja ostavim bez jezika kojim su i njihovi djedovi govorili.
Inace Sarajevo se pise velikim slovom ( kao i sva imena gradova i rijeka),a i "dali" se pise kao dvije rijeci " da li " Ili ti to pises nekim novoserbskim jezikom?
Nemoj se previse ljutiti na mene, ali jednostavno nisam mogao da odolim, a da onome koji me "proziva" u vezi pismenosti, ne odrzim lekciju. Bolje je da to zaboravimo i pokusamo naci konstruktivniji pristup topiku. Inace, bio sam, svojedobno, na takmicenju Lige mladih lingvista BiH, medju prva tri takmicara u pojedinacnoj konkurenciji. Jest da se dosta zaboravilo, ali i ostalo je dovoljno da se lako nosim sa danasnjim omladincima, jer izgleda da su gramatika i pravopis stavljeni negdje na marginu obaveznog gradiva srpskog jezika.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 23:53 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 09:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Joj sektasi , koliko vas je .... u principu ste toliko jadni da nema jadnijih od vas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 14:00 
Početnik
Početnik

Sisiban:
Sjebali ste temu...

U pravu si, ali nisam se mogao suzdrzati. Sorry.

Ja sam ocekivao da ce se pojaviti neko ko je imao iskustva sa sidi tehikama u TM-u, ali izgleda da takvih nema na forumu ili se ne zele ukljuciti i podijeliti svoja iskustva. Ta vrsta iskustava bi me interesovala posto su informacije koje imam na engleskom jeziku i nisam u kontaktima sa onima koji su ih pisali.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 00:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:

Ako "pises i citas" Serbskim jezikom, onda si Serbin ( Francuz pise francuski, Nijemac njemacki, a "Serbin" serbski) A ako si rodjen u Sarajevu i ako ti je otac takodje tu rodjen, a ti pises ekavicom,onda si stvarno "pokondirena tikva" ( meni jako draga komedija). Napustio si jezik svojih djedova, svoju tradiciju.
I usred najvece kampanje za uvodjenje ekavice kod nas, nije mi padalo na pamet da svoje djedove Vukolu i Spasoja ostavim bez jezika kojim su i njihovi djedovi govorili.
Inace Sarajevo se pise velikim slovom ( kao i sva imena gradova i rijeka),a i "dali" se pise kao dvije rijeci " da li " Ili ti to pises nekim novoserbskim jezikom?
Nemoj se previse ljutiti na mene, ali jednostavno nisam mogao da odolim, a da onome koji me "proziva" u vezi pismenosti, ne odrzim lekciju. Bolje je da to zaboravimo i pokusamo naci konstruktivniji pristup topiku. Inace, bio sam, svojedobno, na takmicenju Lige mladih lingvista BiH, medju prva tri takmicara u pojedinacnoj konkurenciji. Jest da se dosta zaboravilo, ali i ostalo je dovoljno da se lako nosim sa danasnjim omladincima, jer izgleda da su gramatika i pravopis stavljeni negdje na marginu obaveznog gradiva srpskog jezika.

САРАЈЕВО ПИШЕМ МАЛИМ ЈЕР ЈЕ ОКУПИРАНО,

СРБСКИ СРБСКИ СРБСКИ СРБСКИ

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]