banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 19:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 01:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
bas steta sto od interesantne teme na kraju ne ispade nista. i mene zivo interesuje pitanje postavljeno od strane rogate krave...jebiga, premalo diskusije. oh well...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 13:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 09:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ima i to pogrdno "sektas" o kome si pisao, ali nisam na to mislio. Takvo "sektas" upotrebljavaju ljudi koji ne mogu da prihvate nista sto nije za njih i uobicajeno, koji ne vide nista dalje od svog nosa, tako da takve komentare i misljenja takvih ljudi uopste i ne prihvatam. Ali ok, i to treba uzeti u obzir.

Citiraj:
A ja te pitam brate moj, kolika je vjerovatnoca da je od tih 10000 nekoliko ispravno, kolika je vjerovatnoca da postoji samo jedna ispravna, a kolika je vjerovatnoca da su sve zalutale!?!?! Danas imas u drzavama Evrope vise priznatih vjerskih zajednica (jedna od njih su i "Jehovini svjedoci"), pa da li to znaci da su svi ispravni ?

Sto se mene tice, ista je vjerovatnoca za bilo koju o tih sekti ili religija da grijese sve do jedne! Ali, nije o tome rijec. Ono na sta sam mislio kada sam otvarao temu je to da se religije bez ikakvog prava gnusaju na sekte, proglasavaju ih losima i sve to, i time se uopste ne razlikuju od onoga sto osudjuju! Ti imas svoje misljenje, jehovin svjedok svoje, a neki tamo covjek iz onih 10000 sekti ima svoje misljenje u koje vjeruje isto kao i ti. Njegova vjera je jaka kao i tvoja. (E sad, ima i onih sekti koje su tu fakat samo da zavaraju ljude kako bi im uzimali pare, ali ja ne govorim o takvima.) I tu nema govora o tome da neko nekoga ubijedi da je jedan od vas dvojice u pravu. A ko je u pravu...mozda se nekada i dokaze, kada vec jednom svi budemo izasli pred tog Boga pa vidjeli o cemu se radi.
Ja bi volio da vidim jednu vjeru, koja prihvata sve druge kao sebi ravne. Bez ruznih rijeci i prepiranja, da ne govorim o nekakvim ratovima i mrznji. Tada bi se nakon nekog vremena doslo do onoga u sta ja vjerujem: Da svaki covjek na ovom svijetu ima, ustvari, u sebi istu vjeru. I postojala bi jedna zajednicka religija. Sa sve ljubavi, tolerancijom i svim tim... To je u mojoj glavi sve predivno, samo sto ne mogu do da opisem.

Eto jegiba, tako nesto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 01:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
''Ако кажеш истину, навући ћеш срџбу људи, а ако је не кажеш, навући ћеш срџбу Божију''. Аристотел

Зато вам велим у име истине:
ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ СПАС СВЕ ОСТАЛО ЈЕ ЛАЖ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 19:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2005, 14:29
CINJENICA je da je Pravoslavlje dosta tolerantnije u nekim stvarim od drugih religija, a posebno od katolicanstva.
Lako je se uvjeriti kako pravoslavna ideologija ima dosta slicnosti sa budizmom, dakle mir i tolerancija (istina ziva, procitajte u bilo kojoj knjizi sociologije)
Ali opet, svako religiju tumaci na svoj nacin, svako ima neko svoje vidjenje, ja licno ne vjerujem u bibliju i u popove, ali sam pravoslavac, i ponosim se tim :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E vidis nisam znao to za tu vezu pravoslavlja i budizma. To mi se vrrrrrlo svidja! Daj malo opsirnije o tome.

@jerusalim - ne prdi vise, molim te, ako vec neces objasniti ono sto si napisao. Kako ocekujes da te neko uzme za ozbiljno kada do sada nisi ni jednom iznio svoj stav vec samo citiras i "savjetujes" nekim postovima bez ikakvog objasnjenja i mislis da je to dovoljno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 23:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Mozda je off topic, ali mene zivo interesuje kakve veze ima Jerusalimovov avatar sa svim ovim sto prica? Meni djeluje kontradiktorno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Muzevir je napisao:
CINJENICA je da je Pravoslavlje dosta tolerantnije u nekim stvarim od drugih religija, a posebno od katolicanstva

Meni se čini da je obrnuto.
Recimo katolici pravoslavnu crkvu zovu sestrinska crkva ili tako nešto. A kako pravoslavci vide katoličku crkvu?
Katolici za manje hrišćanske vjerske zajednice kažu "hrišćani na drugi način", a pravoslavna crkva ih zove sektama.
Itd.

Muzevir je napisao:
ja licno ne vjerujem u bibliju i u popove, ali sam pravoslavac, i ponosim se tim

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 02:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

moon je napisao:
Mozda je off topic, ali mene zivo interesuje kakve veze ima Jerusalimovov avatar sa svim ovim sto prica? Meni djeluje kontradiktorno...

ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИН А ЈЕВРЕЈИН :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jerusalime MOLIM TE DA UGASIS CAPS!!! Ako ces vec da piskaras bez veze, nemoj da bodes oci.

@Vader, nisam znao da katolicanstvo tako zove pravoslavlje. Prvi put to cujem. To je fino i steta je sto je tako samo na papiru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 20:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Ja koliko se sjecam casova vjeronauke, moj vjeroucitelj je mnogo volio da prica o sektama, ali nikad nije to rekao ni za Katolicanstvo, ni za Islam, npr. Najvise se osvrtao na manje- vise skoronastale "vjerske" organizacije, kojima je na umu sve bilo vise nego vjera, ali su se vjesto krili iza krajnjeg fanatizma. Tako nekako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 01:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

moon je napisao:
Ja koliko se sjecam casova vjeronauke, moj vjeroucitelj je mnogo volio da prica o sektama, ali nikad nije to rekao ni za Katolicanstvo, ni za Islam, npr. Najvise se osvrtao na manje- vise skoronastale "vjerske" organizacije, kojima je na umu sve bilo vise nego vjera, ali su se vjesto krili iza krajnjeg fanatizma. Tako nekako...

То ти се зове политичка толеранција, или ти је вреоучитељ имао нека своја погрешна учења

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 13:45 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 09:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok, ok, kontam te. Sve sto si rekao stoji, ali imam ja lijek za to :D Pazi, kada bi sve sekte i religije radile npr. zajedno, dobro malo je mozda pretjerano kad kazem "zajedno", ali eto, bar da ne smetaju jedna drugoj. Ako svaki covjek ima u sebi istu vjeru, ne znaci da ce da je tumaci na isti nacin. Ali mirnim javnim raspravama, zajednickim radom i istrazivanjima svih tih vjerskih zajednica, duhovnim uzdizanjem sveukupne ljudske rase, smanjio bi se broj sekti i religija. Ljudi bi jednostavno uvidjeli da vjeruju u istu stvar, da misle isto. Tada bi bilo manje vazno ko kako na to gleda i kako to tumaci (i svaki pop ima neko svoje vidjenje boga pa se ipak svi popovi fino slazu :) )
Bez tolerancije, mirnih razgovora i otvorenog uma, ovo sve nije moguce. Ipak ce, po mom misljenju, trebati da prodje jos dosta vremena, da se covjek duhovno uzdige do tih visina. Kada dodje do tog nivoa, nece mu vise ni trebati niti ce biti atomskih bombi, pusaka, i sranja. Ali ima jos do toga da se ide. Al mora se odnekud poceti! Zasto ne bas ovde na ovom forumu? :D Dakle, liebe Leute, tolerancija, nix predrasude, bistra glava i "sky is the limit".

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 13:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Brate bik sekta u direktnom i sturom prevodu znaci frakcija ako te je to znimalo.
Ime jeres dolazi od glagola ereo sto bi znacilo - birati. Tj. jeresi ne uzimaju punocu pisma i predanja nego su mlaki, izbirljivi, tj. uzimaju i tumace kako im se cefne (eto da se malo zargonski izrazim).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 00:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Bik je napisao:
Tako i ja kontam, ali volio bi od ovih pravoslavaca da cujem misljenje. A ima li u islamu sekti?

Pozz. Evo sta kaze all-hail-the-almighty-google+wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sect

U biti sekte se razlikuju od "osnovice" time sto pridaju veci znacaj nekim stvarima koje se u "normalnom" religijskom pravcu smatraju manje vaznima ili ne postoje i vice-versa. Primjer sekte za Islam bili bi tzv dervisi koji plesajuci padaju u trans (vrte se u krug, sigurno si ih vidio). U klasicnom Islamu nema pomena o plesu kao nacinu priblizavanja Bogu.

Nekima na ovom forumu si sektas ako, bas kao sto neko rece, mislis svojom glavom ili pak ako mislis drugacije kao doticni. A opet... Bog zna najbolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Мухамеданство је пуно секти. Споменимо за почетак две главне: суни и шиа секте. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Imas i vehabiste.

U Albaniji postije i Sufiji koji se sampovredjuju probadanjem ostrim predmetima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 21:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Maran Ata je napisao:
Мухамеданство је пуно секти. Споменимо за почетак две главне: суни и шиа секте. :lol:

takodjer postoje jos dvije sekte protekle iz judeizma sto im je zajednicko sa Muhamedstvom spomenimo ih :katolicizam i pravoslavlje ,
sve navedene sekte su najveci krivci za sadasnje stanje ljudske zajednice svako na podrucju svog djelovanja bavila se manipulacijom i zaglupljivanjem i udaljavanjem ljudi jednih od drugih .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 17:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Citiraj:
takodjer postoje jos dvije sekte protekle iz judeizma sto im je zajednicko sa Muhamedstvom spomenimo ih :katolicizam i pravoslavlje ,
sve navedene sekte su najveci krivci za sadasnje stanje ljudske zajednice svako na podrucju svog djelovanja bavila se manipulacijom i zaglupljivanjem i udaljavanjem ljudi jednih od drugih

Ti bas imas problema sa logikom.
Za stanje ljudske zajednice je kriva mrznja ljudi medju sobom umjesto mrznje prema grijehu, kao sto je izgleda slucaj kod tebe, de se brate dragi malo smiri.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]