Ima i to pogrdno "sektas" o kome si pisao, ali nisam na to mislio. Takvo "sektas" upotrebljavaju ljudi koji ne mogu da prihvate nista sto nije za njih i uobicajeno, koji ne vide nista dalje od svog nosa, tako da takve komentare i misljenja takvih ljudi uopste i ne prihvatam. Ali ok, i to treba uzeti u obzir.
Citiraj:
A ja te pitam brate moj, kolika je vjerovatnoca da je od tih 10000 nekoliko ispravno, kolika je vjerovatnoca da postoji samo jedna ispravna, a kolika je vjerovatnoca da su sve zalutale!?!?! Danas imas u drzavama Evrope vise priznatih vjerskih zajednica (jedna od njih su i "Jehovini svjedoci"), pa da li to znaci da su svi ispravni ?
Sto se mene tice, ista je vjerovatnoca za bilo koju o tih sekti ili religija da grijese sve do jedne! Ali, nije o tome rijec. Ono na sta sam mislio kada sam otvarao temu je to da se religije bez ikakvog prava gnusaju na sekte, proglasavaju ih losima i sve to, i time se uopste ne razlikuju od onoga sto osudjuju! Ti imas svoje misljenje, jehovin svjedok svoje, a neki tamo covjek iz onih 10000 sekti ima svoje misljenje u koje vjeruje isto kao i ti. Njegova vjera je jaka kao i tvoja. (E sad, ima i onih sekti koje su tu fakat samo da zavaraju ljude kako bi im uzimali pare, ali ja ne govorim o takvima.) I tu nema govora o tome da neko nekoga ubijedi da je jedan od vas dvojice u pravu. A ko je u pravu...mozda se nekada i dokaze, kada vec jednom svi budemo izasli pred tog Boga pa vidjeli o cemu se radi.
Ja bi volio da vidim jednu vjeru, koja prihvata sve druge kao sebi ravne. Bez ruznih rijeci i prepiranja, da ne govorim o nekakvim ratovima i mrznji. Tada bi se nakon nekog vremena doslo do onoga u sta ja vjerujem: Da svaki covjek na ovom svijetu ima, ustvari, u sebi istu vjeru. I postojala bi jedna zajednicka religija. Sa sve ljubavi, tolerancijom i svim tim... To je u mojoj glavi sve predivno, samo sto ne mogu do da opisem.
Eto jegiba, tako nesto...