banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 09:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
indijanka je napisao:
Doci ce. Kada? " O danu tom i casu tom ne zna niko do Gospod na nebesima" Ono sto nam je ostavljeno je Njegova rijec : " Kada cujete glasove o ratovima, poplavama.... tada znajte da se priblizilo carstvo nebesko" Ne dolazi jos jer postoje duse koje su spremne da prihvate istinu ali ta istina jos nije dosla do njih.

Uporedi Boga sa briznom majkom. Ona je rodila to dijete, ona ga voli, ali kada pogrijesi to dijete treba da snosi konsekvence :wink: Dijete je bezbrizno i cesto ne shvata da grijesi ( kao sto ni mi ne shvatamo sve svoje grijehe) , a majka ga "vodi" i usmjerava. Odgovornost je velika. Sve dok se to dijete ne izvede na pravi put.

Da li je majka koja da po guzi djetetu nepravedna i nemilosrdna???

:D :D :thumbup:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 11:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
da nije to super super deminutiv - dati po guzi

realno bi bilo - 'mama' je ubila dijete od batina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 11:58 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
kakve mame takva djeca

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
ajsmen je napisao:
kakve mame takva djeca

Tacno tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 17:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
sR ne bi o Jevrejima, odosmo u OT. Samo da su oni tako jaki i da vladaju svijetom - napravili bi sebi sigurnu i prospernu drzavu a ne zivijeli u stalnom starhu kad ce neki idiot da se raznese bombom u obicnom kaficu. Toliko o tome.

Indijanka, svaka cast na objasnjenjima na 'narodnom' jeziku. Ova paralela o majci i djetetu je super, majka izvede to dijete na pravi put (u vecini slucajeva), samo neka ta djeca su i dalje kaznjavana, ne samo ona nego i njihovih 5-6 koljena. Niko mi ne rece ako je milostiv zasto onda ne oprosti neke grijehe?

Opet si Maran Ata u pravu (ovo me iskreno zabrinjava :lol: ), samo - kako uporediti ovu moju pravdu sa tom apsolutnom Pravdom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 18:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
dove otkud znas da ne oprasta.

po tvojoj teoriji Bog ne oprasta grijehe, ako me opet snadje neko zlo. dacu ti jednu drugu sliku oprastanja. imas tri religije(ja sam uzeo u ovom primjeru tri, a ti uzmi ostale.)- hriscanstvo, islam, budizam. ako se malo zapitas u cemu je razlika izmdju njih, moza da na prvi pogled nisi ni pomisljala o sljedecoj. u islamu i budizmu ljudi se zrtvuju da bi umilostivili
Boga.( tipa, ja cu ovo i ti meni Boze onda oprosti grijeh). U hriscanstu se Bog zrtvovao radi ljudi, covjeka - slika krsta. razmisli malo o tome i mozda pronadjes i sagledas Njegovu ljubav sa drugog aspekta.

ako te muci sljedeci problem, kako razumjeti Boziju pravdu, ja cu ti reci sljedece:

jezekilja, 33:11- reci im tako bio ja ziv govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezboznik, nego da se vrati sa svog puta, i da bude ziv: vratite se vratite sa zlijeh puteva svojih jer zasto da mrete dome Izrailjev.

Isaija55:8 - jer misli moje nijesu vase misli, niti su vasi putovi moji putovi, veli Gospod.

vjerujem da te zanima slika o Bogu, njegov identitet, zatim Boziji karakter i odnos prema svijetu, Bozije djelovanje u svijetu i Bozije dozivljavanje svijeta, pa stoga citaj Bibliju pazljivo, i shvati je kao saobracajni znakovi na putu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 17:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vjerujem da oprasta (ipak je On milostiv). A da li bas ide po onoj narodnoj: svakom po zasluzi ili ima svoje miljenike?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Божји миљеници су сви они чистог срца који верују у Њега. То је једини критериј за "миљеништво".

Jovan 3,16. Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.

Иначе, било какав други критериј једноставно не би био праведан, а Он је - Правда.

Питала си ме како вредновати твоју индивидуалну правдицу у односу на Божју... само на основу оног што је Бог открио нама људима, а садржано је у вери коју проповеда Божја Православна Црква. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 19:08 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 20:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma dzaba vam - meni to opet nema smisla. A globalno gledano: ima miljenika i te kako :D .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 22:50 
staromodan
Korisnikov avatar

hm, ako ti nema smisla onda ti batali religiju i Boga. zivi kako mislis da je najbolje za tebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Maran Ata je napisao:
Божји миљеници су сви они чистог срца који верују у Њега. То је једини критериј за "миљеништво".

Jovan 3,16. Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.

Иначе, било какав други критериј једноставно не би био праведан, а Он је - Правда.
Браво друже Маране! Свака ти је златна!

Бог је праведан!
Само што они који верују у Сина Божјега неће се замлаћивати по којекаквим сектама, него ће прићи Божјој Цркви која на ПРАВИ начин СЛАВИ Бога. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 22:57 
staromodan
Korisnikov avatar

za dove

Price Solomunove 24,23 - "I ovo je za mudrace; gledati ko je ko na sudu nije dobro" :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 23:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Maran Ata je napisao:
Само што они који верују у Сина Божјега неће се замлаћивати по којекаквим сектама, него ће прићи Божјој Цркви која на ПРАВИ начин СЛАВИ Бога. :wink:

A svi ostali će završiti u propasti vječnoj? Šta je sa eskimima ili bušmanima koji nikada nisu čuli za Pravoslavlje?

Zaista (molim te ne stavljaj me odmah na nišan, iskreno me zanima), šta je sa "dobrim samarićanima", dakle bogougodnim pripadnicima Islama, Katoličanstva, Protestantizma, Budizma? Hoće li i oni biti spašeni na Dan suda, ili će zbog svoje pripadnosti gorjeti u vatri vječnoj? Ako će postradati, iako pravedni u srcu, onda ispada da Bog nije pravedan, što ja ne mogu da prihvatim.

A, ako će, iako su za života pripadali "pogrešnoj strani" (ili stranama), zbog svoje pravednosti ipak biti spašeni, onda neko drugi nije u pravu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ми се испразним философирањем "шта ће бити са овим.. или оним" не бавимо. Бавимо се оним што нам је речено да радимо, а за то што ти питаш је речено да ће Бог да се бави. :angel:

Према томе, лупетати главу око тога је чисто губљење времена. Него... многи такво људско философирање и резоновање користе као изговор за своје оклевање да приђу Божјој Цркви која на ПРАВИ начин СЛАВИ Бога. А и за таква оклевања лепо је речено... Ствар слободног избора: хоћеш ли бити паганин и на основу философије надати се да ћеш бити спашен јер... наводно си био добар човек, или ћеш примити посиначког Духа и бити Хришћанин. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 15:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Moram priznati vrlo dobar odgovor.
Pogotovo u prve dvije rečenice (ali kamo sreće da je to više od mrtvog slova na papiru ili u ovom slučaju, da je išta više od otkucaja na tastaturi).

Međutim, ono što je rečeno u ovom odgovoru u neskladu je ili sasvim u suprotnosti baš sa onim što nam je rečeno na jasnom primjeru u Pavlovoj poslanici Rimljanima:
obrezanje/krštenje koje je na tijelu ali ne i u srcu, ne vrijedi dok obrezanje koje je u srcu a ne na tijelu vrijedi i vrednuje se kod Onog ko je mjerodavan (neće li se njegovo tobožnje neobrezanje/nekrštenje za obrezanje uzeti ako svojim rodom pokazuje da je "dobro drvo").
Barem nam je tako rečeno i napisano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 17:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 17:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Eh, sad mi tek nije nista jasno :D . Kakva crna magija, kakve veze to ima sa Njegovom pravdom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 18:04 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]