banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 19:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 16:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jun 2005, 22:29
pozdrav

Maran Ata : "По чему је јављање Бога Св. Павлу контрадикторно?"

A ljudi koji idjahu s njim stajahu i cudjahu se, jer cujahu glas a ne vidjahu nikoga. (Djela apostolska 9:7)
A koji behu sa mnom videse svetlost i uplasise se; ali ne cuse glas koji mi govorase. (Djela apostolska 22:9)

A kad mi svi padosmo na zemlju, cuh glas gde govori meni i kazuje jevrejskim jezikom: Savle! Savle! Zasto me gonis? Tesko ti je protivu bodila pracati se. (Djela apostolska 26:14)
A ljudi koji idjahu s njim stajahu i cudjahu se, jer cujahu glas a ne vidjahu nikoga. (Djela apostolska 9:7)

Maran Ata : "Св. Павле се није наметнуо за Апостола, него је постављен од Бога за ту службу."

To on kaze. Ne znam zasto taj standard ne primjenis i na druge koji kazu da su imali vizije.

Maran Ata : "И Св. Павле је видео Бога када му се Бог јавио на путу... Свето Јеванђеље је примио директно од Бога."

U Medjugorju ? Pavle nije vidio Isusa tokom Hristovog boravka na ovom svijetu a nakon Isusovog odlaska vidjaju ga svuda, fasade, krovovi, staklene case, cak mu i majku vide na komadu tosta.

Maran Ata : "Где пише да је Св. Павле критиковао остале Апостоле?"

"A kad ja videh da ne idu pravo k istini jevandjelja,...." (Poslanica Galatima 2:14)

Prijatno

p.s. Dragutine, ako ne shvatas moje neshvatanje, ovom si sarenom recenicom rekao da je Pavle u nahadnucu rekao nesto s cim se Bog koji ga je nadahnuo ne slaze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 05:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
Alipasha je napisao:
-na putu za Damask ima (kontradiktornu) viziju
-odlazi apostolima Isusovim i namece im se kao apostol
-apostole koji su za razliku od njega vidjeli Isusa, kritikuje i govori da ne hode na pravom putu

prijatno Dragutine

:D

Pozdrav prijatelju!

Cenio bih kada bi tvrdnje koje si naveo dokazao i stavcima iz Biblije!

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 07:47 
Početnik
Početnik

pozdrav

Dragutin : "Cenio bih kada bi tvrdnje koje si naveo dokazao i stavcima iz Biblije!"

Muhamed je rekao da je zurba Satanina rabota. U zurbi se cesto prave greske, previdi i dese ne nesporazumi. Da si imao vremena procitati poruku prije tvoje vidio bi da sam ja te citate vec naveo.

Ali da budem fer, jednu od stvari za koje trazis dokaz nisam potkrijepio biblijskim citatom ..... Pavlovo dakle nametanje ostalima kao apostol ....

"A kad dodje Savle u Jerusalim, ogledase da se pribije uz ucenike; i svi ga se bojahu, jer ne verovahu da je ucenik."(Djela apostolska 9:26)

Prema navodima u Djelima apostolskim od svih apostola samo mu je Varnava povjerovao. Ali dok je Varnava lupio dlanom o dlan, Pavle vec pise ...

I dvolicahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvolicenje. (Poslanica Galatima 2:13)

Relevantno ....

Tako postade raspra da se oni razdvojise, i Varnava uzevsi Marka otplovi u Kipar. (Djela apostolska 15:37) S kim se ovdje Varnava posvadjao ? S Pavlom.

E sada, ovo su pitanja koja Maran Ata, ostali i ja mozemo raspraviti dok ti i ja Dragutine imamo sasvim drugi prioritet, tacnije zaglavili smo kod Pavlove "nadahnute" tvrdnje da ono sto govori nije od Boga, ili kako ti tvrdis, to sto Pavle u Bibliji kaze "nije stav autora Biblije-Jehove!". Moze li biti nadahnuto ono sto nije od Boga nego od Pavla ? Neko ce jos pomisliti da zelis skrenuti s teme.

prijatno

p.s. muslimani vjeruju da su apostoli Isusovi bili iskreni vjernici, da su vjerovali kako nam ne treba egzekucija na krstu za oprost grijeha, dovoljno je iskreno pokajanje. Zasto je tacno Pavlova verzija Isusovog ucenja nadzivila samo Isusovo jevandjelje nije poznato .... ostaje mi samo da nagadjam. Sljedeci mi Pavlov stav malo eto pomaze da vidim obrise odgovora na tu enigmu ....

"Svaka dusa da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a sto su vlasti, od Boga su postavljene. Tako koji se suproti vlasti suproti se naredbi Bozijoj; a koji se suprote primice greh na sebe." (Pavlova poslanica Rimljanima)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 08:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Maran Ata je napisao:
4. Где пише да је Св. Павле критиковао остале Апостоле? :drinking:

Čudi me da ne znaš na šta bi Alipaša mogao da misli.
Vjerovatno misli na slučaj opisan u poslanici Galaćanima 2 poglavlje 11-21, pogotovo 14 stih:
"A kad vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?"

Alipaša, pohvalno je što si pročitao Sveto Pismo i to je u skladu sa uputstvom koje stoji u Kuranu pravim vjernicima (muslimanima).
Pa ipak, znaj da Pavle nije propovijedao sebe, niti je njegov rad i propovijed bilo samo ubjeđivao druge u svoje vizije, niti je ono što je on radio bilo skrnavljenje "izvornog Hristovog učenja" kako to mnogi površni kritičari hrišćanstva hoće da prikažu. Naprotiv.
Pavle je bio sluga Božiji (Allahov ako ti je tako bliže) i to dobar i samoprijegoran, koji je svojim duhovnim radom razvio i razradio mnogo toga na što je Hristos upućivao ili samo započeo i naznačio.

Progonio je hrišćane zbog pretjerane revnosti u njegovom tadašnjem uvjerenju i zbog osjećaja prisutnog kod svih Jevreja fariseja (kojima je i on kao mladić pripadao) da ta nova "sekta" koja se pojavila u "najgorem času za opstanak Jevrejskog nacionalnog bića" opasno razjeda tijelo naroda kojem pripada slabeći ga za politički i duhovni otpor stranom zavojevaču, Rimskoj Imperiji. Moglo bi se reći da je Pavlovo razmišljanje ponašanje u to vrijeme bio veoma slično današnjem pravoslavnom, tj. ortodoksnom i to tvrdo ortodoksnom stavu.

Ja ne znam otkuda tebi tvrdnja da on nije vidio Isusa kad ga je vidio, i te kako i ne samo da ga je vidio nego je taj susret u njemu prouzrokovao duboku duhovnu promjenu i određen vid prosvetljenja.
Kako je bio "čovjek od akcije" i kako je naglo postao svjestan da je progonio one koje treba podržati a ne progoniti, Pavle je odmah pojurio da tu svoju promjenu objavi i svoje dotadašnje ponašanje "ispravi", ali to nije bio najmudriji potez (najvjerovatnije ga je neko od mudrije i starije braće posavjetovao) i on je onda proveo neko vrijeme u osami da se malo presabere i pripremi za veliki posao koji je pred njim stajao.
(Uzgred, slučaj donekle sličan Pavlovom imaš i među prvim Muhamedovim saborcima, a to je kasniji kalif Omer ili Omar).
Zašto je baš to i tako bilo potrebno, a bilo je, duža je priča, i ako te zaista interesuje mogu ti ispričati ono što o tome znam.
Ali u ovom momentu hoću da te zamolim da ne jurcaš sa zaključcima ni o kome i ni o čemu samo zato što želiš da primjedbama na račun drugih vjerskih učenja dokažeš da je učenje koje si ti odabrao (islam) najbolje i najsavršenije.
Ja se sa takvim stavom ne slažem.
Ne znam da li si to bio ti ili neko drugi, ali skoro sam na jednoj temi pročitao kako neko od učesnika tvrdi kako "nije pronašao (dostojnu) alternativu islamu".
To izreći je jednako mudro kao reći da neko smatra da nije našao dostojnu alternativu da se sa 2+2 dobije 4, iako se do tog rezulatata (jednako) uspješno, može doći na bezbroj načina (mada se na bezbroj puta bezbroj načina može doći do i drugačijeg rezultata).
Ne zaboravi da poziv iz Kurana: "okupimo se oko riječi vam i nama zajedničke" ne znači "podložite se vi nama, mi smo najbolji".

Osim toga, ovdje na ovom forumu možeš vidjeti kako to izgleda kada neko površnim i brzopletim zaključcima pokušava da ponizi npr. Muhameda, Kuran i vjeru koju je on kao Božiji poslanik donio ljudima, i ne vjerujem da želiš da pronađeš sebe kao lik u ogledalu takvom jednom primjeru.
Držimo se onoga što izgrađuje i jedne i druge, a vjerskim raspravama i prepirkama nema kraja kad se u njih upustiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 09:01 
Početnik
Početnik

Aragorn, primi moje izvinjenje ako sam te uvrijedio svojim nastupom. To mi naravno nije cilj. Da ukratko objasnim tok diskusije ....

Dragutin je jel' rekao kako je Biblija rijec Bozija, ja sam citirao Pavlovu recenicu u kojoj kaze da tu ima nesto i sto ne kaze Bog nego sam on. Kako dakle i to smatrati rjecju Bozijom kada Pavle kaze da to ne kaze Bog nego on licno ? Onda Dragutinu objasnjavam razliku izmedju Pavla i apostola, tada nam se pridruzuje Maran Ata trazeci biblijske citate.

Aragorn : "Ja ne znam otkuda tebi tvrdnja da on nije vidio Isusa kad ga je vidio"

Pazi, Pavle kaze da je imao vizije. Zasto isti princip ne primjenis na Muhameda ? I Muhamed kaze da je imao vizije.

Ja mogu tebi vjerovati da ti recimo sada imas dva plava zvucnika na svom radnom stolu, ako grijesim ne gubim nista. Kada Muhamed i Pavle kazu da su primili rijec Boziju ja to moram istraziti da bih se uvjerio u ispravnost jednog, drugog ili nijednog. Uvjerio sam se da je ucenje Muhameda u skladu s Isusovim ucenjem a da je ucenje Pavla kontradiktorno ucenju obojice. To sto se Pavla smatra autorom veceg dijela Novog Zavjeta objasnjava postojecu interpretaciju Isusovog ucenja. I ako ja ne prihvatam stav covjeka kojem apostoli nisu vjerovali, covjeka koji se s njima svadjao i smatrao da ne hode po istini jevandjelja, imam ne samo islamsko opravdanje nego i jevandjeljsko. Pokusavam to reci na nacin koji nece uvrijediti sagovornika, na nacin koji bi Isus i Muhamed praktikovali.

Jos jednom, izvinjavam se ucesnicima foruma ako sam nekog uvrijedio svojim porukama.

prijatno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 10:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Prije svega sa dobrodošlicom dočekujem tvoj ton koji u principu nije nametljiv ni napadan, i baš zato sam te i zamolio da ne žuriš sa zaključcima ni o kome i ni o čemu (Pavle je tu samo primjer), samo zato što te tvoje trenutno uvjerenje možda na to nuka.
U stvari osnovni podsticaj da se uključim na ovu temu nije bilo ono što si ti iznio nego što sam stekao dojam da na pitanja koja si otvorio neki koji se na ovom forumu deklarišu kao vatreni branioci hrišćanstva nisu ništa konkretno odgovorili (štaviše nisu čak ni shvatili na šta ciljaš) pokazavši time da možda slabije poznaju Sveto Pismo od tebe kojem je osnovna Božija objava Kuran.
Sve ostalo što sam napisao došlo je uzgred, mada je od toga ispao popriličan tekst. :)
Dakle, nema potrebe da se ispričavaš zbog bilo čega, pogotovo što se slažem da ono što si iznio iz određenog ugla može da navede na zaključke koje si iznio.
Međutim, po spoznajama koje imam stvari su sasvim drugačije.
Pavlov doprinos je značajan prije svega u tome što je on snažno osjetio i shvatio da Hristova poruka i te kako nadrasta dosta usko i kruto naslijeđe Jevrejske dotadašnje religije (pogotovo onoga kako su je oni praktikovali i shvatali) koja je bila suviše ekskluzivistička i zasnovana na i danas prisutnim pričama o "izabranim" ili "nebeskim" narodima i svemu što uz to ide.
Da se razumijemo, nije to sasvim neosnovano, ali ono kako su Jevreji tome pristupali bilo je kontraproduktivno, i mnogi među prvim hrišćanima su bili isuviše pod uticajem takvog shvatanja i nisu uspjevali da uravnoteže svoj stav po tom pitanju (što se baš u slučaju opisanom u poslanici Galaćanima vidi), a trebalo je da se načini korak naprijed i Pavle je samo bio dovoljno čvrst u tome da se za to zdušno zalaže.
Bez takvog stava, hrišćanstvo bi se mnogo teže proširilo i njegova istinska univerzalnost ne bi došla do izražaja.
Tragove stava kojem se Pavle onda suprotstavljao (usko i kruto nacionalno-tradicionalno naslijeđe u vjere u Boga sa nizom krutih zakona i pravila kao vrhunskim izrazom vjere), vidimo i danas u mnogim religijskim učenjima i još više u praksi, pogotovo u našoj neposrednoj okolini. Ali Pavle je još tada shvatio da vjera oslobađa, a ne porobljava čovjeka, i da je takvo kruto vjersko naslijeđe privremeno.
A što se tiče Pavlovog odnosa prema vlastima, on je jednostavno shvatio da sve što se dešava na Zemlji ima svoje mjesto i smisao, pa čak i postojanje zavojevačkih imperija poput Rimske (pa ipak nije sve u toj imperiji bilo ni loše), i da put ka njihovom uništenju nije nasilje, rat i pobuna, nego unutrašnja promjena što većeg broja ljudi.
Hrišćanski put ne podrazumijeva promjenu bilo čega nasiljem.
Isti slučaj je i danas.

Uzgred, zaista imam dva plava zvučnika na svom stolu. :) :) :)
Ako te zanima moj stav o Muhamedu i Kuranu (a čini se da iz mog prethodnog posta nisi osjetio kakav je), možeš pročitati prvi dio teme "Kuran i muslimani" na ovom podforumu (napomena:ranije sam pisao pod imenom "aharon").

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 15:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Citiraj:
A koji behu sa mnom videse svetlost i uplasise se; ali ne cuse glas koji mi govorase. (Djela apostolska 22:9)

Наизглед контрадикторно, али само за оне који библијску егзегезу базирају искључиво на лингвистици. Наиме, Божјој Цркви је вера предата и пре него су књиге Новог Завета уопште и написане, тако да лингвистичка анализа није ни потребна. Али чак и користећи лингвистику лако се покаже да контрадикторности у Павловој визији уопште нема. Наиме, на оригиналном језику - Грчком лепо стоји да је у једном случају кориштен генитив а у другом акузатив. У случају генитива, каже се да се нешто чуло али није могло разумети о чему се ту прича, а у случају акузатива, подразумева се и разумевање онога што је речено. Тако да на оригиналном Грчком, цитат из (Дела 22,9) гласи:

A koji behu sa mnom videse svetlost i uplasise se; ali ne РАЗУМЕШЕ glas koji mi govorase. (Djela apostolska 22:9)

Citiraj:
A kad mi svi padosmo na zemlju, cuh glas gde govori meni i kazuje jevrejskim jezikom: Savle! Savle! Zasto me gonis? Tesko ti je protivu bodila pracati se. (Djela apostolska 26:14)
Опет наводна лингвистичка контрадикторност. Ако опет погледамо оригинални Грчки текст, наћи ћемо да су у моменту када се Бог јавио Савлу-Павлу, сви попадали на земљу, а док је он лежао на земљи и примао Божје инструкције, остали су устали и стојећи се чудили о свему томе. Наравно, вера Божје Цркве не зависи од лингвистике у Светом Писму, а ови покушаји доказивања наводних контрадикторности само показује беду и људско неазумевање. :wink:

Citiraj:
To on kaze. Ne znam zasto taj standard ne primjenis i na druge koji kazu da su imali vizije.
То су потврдили и људи са којима је он био на путу када је имао визију. Сем тога, Св. Павле није измислио као ваш педофил некакву нову веру, него је само потврдио оно што су остали Апостоли примили од Христа док је још ходио земљом. :roll:

Citiraj:
U Medjugorju ? Pavle nije vidio Isusa tokom Hristovog boravka na ovom svijetu a nakon Isusovog odlaska vidjaju ga svuda, fasade, krovovi, staklene case, cak mu i majku vide na komadu tosta.
Може ли неко да каже Богу када и где ће да се јави људима? :lol:

Citiraj:
"A kad ja videh da ne idu pravo k istini jevandjelja,...." (Poslanica Galatima 2:14)
О да... питања на прелазу из Старог Завета на Нови је било. Та питања су и довела до првог Сабора Божје Цркве, на коме су Апостоли донели одлуке које су изгледале добре и њима а и Светом Духу. Тај сабор је и описан у Делима Апостолским. Зашто је тај сабор био потребан? Бог је желео да покаже како се требају решавати сва питања везана за веру - путем Сабора. По принципима тог првог Апостолског Сабора, касније је Божја Црква имала 7 Васељенских Сабора на којима су доношене битне одлуке по питањима вере. Дакле, реч је о примеру. :wink:

Citiraj:
Prijatno
И теби. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Alipaša, pohvalno je što si pročitao Sveto Pismo ...
Није га он читао него се храни на гомили смећа које стоји на интернету о наводним контрадикторностима у Библији. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Alipasha je napisao:
Pazi, Pavle kaze da je imao vizije. Zasto isti princip ne primjenis na Muhameda ? I Muhamed kaze da je imao vizije.
Нико не тврди да Мухамед није имао визије. Само што је ваш педофил био и падавичар, па је своје епилептичне нападе прогласио за "поруке од Бога", и то не он, него његова жена. Заборавио си да га је жена убедила да су то "поруке од Бога". А знамо да је и Адама жена убедила.... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 17:16 
Početnik
Početnik

pozdrav

Aragorn : "Bez takvog stava, hrišćanstvo bi se mnogo teže proširilo i njegova istinska univerzalnost ne bi došla do izražaja."

To je u stvari jedan od argumenata da je Muhamed za razliku od Pavla autentican poslanik.

"Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreci: Na put neznabozaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite. Nego idite k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog. A hodeci propovedajte i kazujte da se priblizilo carstvo nebesko." (Jevandjelje po Mateju 10)

"I gle, zena Hananejka izadje iz onih krajeva, i povika k Njemu govoreci: Pomiluj me Gospode sine Davidov! Moju kcer vrlo muci djavo. A On joj ne odgovori ni reci. I pristupivsi ucenici Njegovi moljahu Ga govoreci: Otpusti je, kako vice za nama. A On odgovarajuci rece: Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog." (Jevandjelje po Mateju 15)

Jedno od osnovnih ucenja islama jeste to da je Isus bio poslanik Jevrejima.

Ponovo, ti o Pavlu kazes : "Bez takvog stava, hrišćanstvo bi se mnogo teže proširilo i njegova istinska univerzalnost ne bi došla do izražaja."

Cudno je da apostoli koji su jeli i pili sa Isusom budu manje aktivni od Pavla koji ga je vidio samo u vizijama. Mozda zato sto su radili ono sto im je Hristos u stvari rekao da rade.

interesantan link

Aragorn, volio bih da primis islam, da budemo jednaki pred Bogom a braca u vjeri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта значи бити "мање активан"?!? :oops: :oops: :oops:

Ако мислиш на количину писања која су завршила у Библији, ствар је једноставна... док је већина Апостола била из редова рибара и простих људи, Св. Павле је био писмени Јеврејин из редова Фарисеја. Самим тим је за њега писање било сасвим природна ствар. Св. Лука је био по занимању лекар, и зато је исто тако писао више него ли други. :wink:

А што се тиче инсинуација да је Исус Христос био "посланик Јеврејима", то је само делимично тачно. Јер, план је био такав да се Свето Јеванђеље прво проповеди Јеврејима, а тек онда и свим другим народима.

(Дела 13)
46 A Pavle i Varnava oslobodivši se rekoše (ЈЕВРЕЈИМА): vama je najprije trebalo da se govori riječ Božija; ali kad je odbacujete, i sami se pokazujete da nijeste dostojni vječnoga života, evo se obrćemo k neznabošcima.
47 Jer nam tako zapovjedi Gospod: postavih te za vidjelo neznabošcima, da budeš spasenije do samoga kraja zemlje.
48 A kad čuše neznabošci, radovahu se i slavljahu riječ Božiju, i vjerovaše koliko ih bješe pripravljeno za život vječni.
49 I riječ se Božija raznošaše po svoj okolini.

А пошто у то време када то рече Христос није било проповеђено Јеванђеље, то је јасна и његова реакција. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 21:23 
Početnik
Početnik

Maran Ata : "Шта значи бити "мање активан"?!?"

Pazi, dobri Aragorn kaze : "nema potrebe da se ispričavaš zbog bilo čega, pogotovo što se slažem da ono što si iznio iz određenog ugla može da navede na zaključke koje si iznio. Međutim, po spoznajama koje imam stvari su sasvim drugačije."

I onda kao jedini argument navodi aktivnost Pavla. Prvenstveno u obracanju onima koji nisu Jevreji (zbog cega se u pocetku sukobljavao s apostolima koji su bili uvjereni da je Isus poslan samo Jevrejima, kako vec Matejevo jevandjelje navodi i kako nas islam uci)

Radi se dakle o toj aktivnosti, ali ako ne vjerujes meni, evo sta Pavle kaze o sebi i apostolima ....

"Ali po blagodati Bozijoj jesam sta jesam, i blagodat Njegova sto je u meni ne osta prazna, nego se potrudih vise od svih njih, ali ne ja nego blagodat Bozija koja je sa mnom." (Prva Pavlova poslanica Korincanima 15:10)

prijatno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ко ти је сад па тај "арагорн" и зашто би нека његова изјава била меродавна за било шта друго сем за њега и његове фантазије да је управо он - "реинкарнација" Св. Павла? :lol: :lol: :lol:

Добро си рекао да је у почетку било несугласица око приступа незнабошцима, јер није лако било разумети да они који су столећима до тада били погани (пагани), то више нису. :wink: Несугласице су се појавиле и око тога када почети проповедати и њима, након проповедања Јеврејима, тј. када је то "довољно времена потрошено" на проповедање Јеврејима и када кренути даље. :wink:

А што се тиче ревности Св. Павла, познато је са коликом ревности је он прогањао Божју Цркву пре него му се Бог обратио. Ревност коју је имао и раније, сада се само окренула у корист Цркве, и Бог знајући његово срце, зато га је и позвао у Своју службу. :angel:

Лепо је што си цитирао тај стих Библије. Само си нагласио погрешан део, јер као што и пише, толика активност Св. Павла није резултат њега самог, него благодати Божје. :D

Ислам је вера педофила и падавичара Мухамеда. Његове тврдње да је Исус Христос послат само Јеврејима меродавна је колико и било која тврдња тог пајаца "арагорна". Ни мање ни више. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 16:56 
Početnik
Početnik

pozdrav

Maran Ata : "као што и пише, толика активност Св. Павла није резултат њега самог, него благодати Божје."

"Kao sto pise" !? Pa to sam Pavle pise. Pavle pise da se trudio vise od svih ostalih apostola, Pavle pise da je bio nadahnut, iako sa Hristom nije proveo ni sekundu vremena, Pavle pise da je imao viziju, Pavle pise da apostoli koji za razliku od njega jesu ucili direktno od Isusa ne hode istinom jevandjelja, itd ...

Ne moze neko nakon Isusovog odlaska vidjeti svjetlost na nebu, nametnuti se apostolima i kritikovati ono sto su oni direktno naucili od Isusa ... sve to samo zbog tvrdnje da je vidio nesto na nebu. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto je objektivan pristup jedini put ka istini. Objektivno treba pristupiti svemu i ako se ispostavi da je to tako, dobro i jest. Ako se ispostavi netacnim, iluzija manje.

Da ovdje postoji objektivan pristup, pitanje bi bilo zasto vjerovati Pavlu a ne apostolima koji su jeli i pili s Isusom. Ne bi se vec unaprijed slagali s Pavlom kada ih kritikuje.

prijatno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Alipasha je napisao:
Ne moze neko nakon Isusovog odlaska vidjeti svjetlost na nebu, nametnuti se apostolima i kritikovati ono sto su oni direktno naucili od Isusa ... sve to samo zbog tvrdnje da je vidio nesto na nebu

Itekako da može. To je vrlo prosto i jednostavno za shvatiti.

Duhovne ljude nadahnjuje i vodi Duh Sveti, i uslov za to uopšte nije to da su nekad bili u kontaktu sa nekim duhovnim učiteljem. Niti je to što su bili u kontaktu sa nekim duhovnim učiteljem, pa i najvećim, ikakava garancija da neće griješiti, praviti gluposti, padati u duhovnosti. Pogledaj u Evanđeljima koliko je puta Isus Hrist kritikovao apostole, da je Petru jednom rekao "Satano", da su Jakov i Jovan bili gordi kad se htjeli da sjede Hristu sa lijeve i desne strane, da nisu razumjeli Hritovu misiju mira kad su zatražili da se uništi selo koje nije htjelo da ih primi, i drugo. Oni nisu bili bezgrešni, nisu mogli biti, Hrist nije mogao pronaći bezgrešne ljude za učenike, niti je to čak bilo prijeko potrebno, On je došao da bi baš od grešnih i onih koji brljaju stvorio duhovne ljude.
Pogledaj Stari Zavjet pa ćeš vidjeti koliko su i proroci koji su imali direktan kontakt sa Ocem Nebeskim znali zabrljati, ali su i pored toga ostali proroci (npr. Jonino bježanje od posla koji je trebao obaviti).

Tako da je itekako moguće da je apostol Petar na trenutak malo poklekao u duhovnosti, i da ga je Pavle koji je bio u naletu duhovnosti mogao opravdano kritikovati. I uoči da baš Petar u svojoj poslanici vrlo pozitivno govori o Pavlu:

I trpljenje Spasitelja našega držite za spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa. Kao što govori o ovome i u svima svojijem poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumjeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao. (2. Petrova poslanica 3,15-16)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 20:04 
Početnik
Početnik

pozdrav

Vader : "Tako da je itekako moguće da je apostol Petar na trenutak malo poklekao u duhovnosti, i da ga je Pavle koji je bio u naletu duhovnosti mogao opravdano kritikovati."

Ako se polazi od premise da je Petar 'stijena', valjda bi bio upoznat s elementarnim ucenjem kakvo je (ne)definisanje Jevreja kao ciljane grupe. Ali to nije stav koji se (zahvaljujuci Pavlovom aktivizmu) ukorjenio. Danas se polazi od tog da je Pavle taj koji autenticno tumaci vjeru i usput ispravlja apostole. Apostoli jesu napravili pokoju gresku (sjeli na pogresno mjesto i sl.). Pavle je likvidirao ljude.

Vader : "uoči da baš Petar u svojoj poslanici vrlo pozitivno govori o Pavlu"

Apostoli (osim Varnave) na pocetku nisu vjerovali Pavlu, ali se on svojom agilnoscu brzo probija na mjesto neprikosnovenog tumaca Isusovog nauka. Petar je tu samo jedan u nizu od onih koji nisu imali izbora nego prihvatiti Pavla.

prijatno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Alipasha je napisao:
zasto vjerovati Pavlu a ne apostolima koji su jeli i pili s Isusom. Ne bi se vec unaprijed slagali s Pavlom kada ih kritikuje.

Божја Црква није никада делила некаква учења на "Павлова" или "Петрова" или "Јованова"... Покушај да се то деси описан је у Библији и управо је оштро критикован од самог Св. Павла:

(1 Кор 1)
11 Jer sam čuo za vas, braćo moja, od Hlojinijeh domašnjijeh da su svađe među vama,
12 A to kažem da jedan od vas govori: ja sam Pavlov; a drugi: ja sam Apolov; a treći: ja sam Kifin; a četvrti: ja sam Hristov.
13 Eda li se Hristos razdjeli? Eda li se Pavle razape za vas? ili se u ime Pavlovo krstiste?

Тако да твоје инсинуцаије типа "коме веровати" не пију воде. Јер, наша вера није вера нити у једног Апостола или Светитеља, него у Сина Божјег - Исуса Христа. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 20:59 
Početnik
Početnik

Maran Ata : "Покушај да се то деси описан је у Библији и управо је оштро критикован од самог Св. Павла"

Odgovor na to se nalazi u sljedecem citatu :

"A kad dodje Savle u Jerusalim, ogledase da se pribije uz ucenike; i svi ga se bojahu, jer ne verovahu da je ucenik." (Djela apostolska 9:26)

Skeptik ce oba citata objasniti Pavlovim trazenjem legitimiteta u ocima onih kojima se obraca. Dok je s apostolima, smatrace ga se jednim od njih. Za ocekivati je da ce upravo Pavle biti protiv tih "glasina".

Ali da je tada narod birao izmedju Pavla i apostola, bez raznih sabora u Nikeji i napregnute crkvene istorije, Isusov bi nauk izgledao drugacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 21:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
Alipasha je napisao:
pozdrav

Dragutin : "Cenio bih kada bi tvrdnje koje si naveo dokazao i stavcima iz Biblije!"

Muhamed je rekao da je zurba Satanina rabota. U zurbi se cesto prave greske, previdi i dese ne nesporazumi. Da si imao vremena procitati poruku prije tvoje vidio bi da sam ja te citate vec naveo.

Ali da budem fer, jednu od stvari za koje trazis dokaz nisam potkrijepio biblijskim citatom ..... Pavlovo dakle nametanje ostalima kao apostol ....

"A kad dodje Savle u Jerusalim, ogledase da se pribije uz ucenike; i svi ga se bojahu, jer ne verovahu da je ucenik."(Djela apostolska 9:26)

Prema navodima u Djelima apostolskim od svih apostola samo mu je Varnava povjerovao. Ali dok je Varnava lupio dlanom o dlan, Pavle vec pise ...

I dvolicahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvolicenje. (Poslanica Galatima 2:13)

Relevantno ....

Tako postade raspra da se oni razdvojise, i Varnava uzevsi Marka otplovi u Kipar. (Djela apostolska 15:37) S kim se ovdje Varnava posvadjao ? S Pavlom.

E sada, ovo su pitanja koja Maran Ata, ostali i ja mozemo raspraviti dok ti i ja Dragutine imamo sasvim drugi prioritet, tacnije zaglavili smo kod Pavlove "nadahnute" tvrdnje da ono sto govori nije od Boga, ili kako ti tvrdis, to sto Pavle u Bibliji kaze "nije stav autora Biblije-Jehove!". Moze li biti nadahnuto ono sto nije od Boga nego od Pavla ? Neko ce jos pomisliti da zelis skrenuti s teme.

prijatno

p.s. muslimani vjeruju da su apostoli Isusovi bili iskreni vjernici, da su vjerovali kako nam ne treba egzekucija na krstu za oprost grijeha, dovoljno je iskreno pokajanje. Zasto je tacno Pavlova verzija Isusovog ucenja nadzivila samo Isusovo jevandjelje nije poznato .... ostaje mi samo da nagadjam. Sljedeci mi Pavlov stav malo eto pomaze da vidim obrise odgovora na tu enigmu ....

"Svaka dusa da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a sto su vlasti, od Boga su postavljene. Tako koji se suproti vlasti suproti se naredbi Bozijoj; a koji se suprote primice greh na sebe." (Pavlova poslanica Rimljanima)

:D

Aferim prijatelju!

Dokaze koje si naveo nisu potpuni, naime, da bi se stekla potpuna slika o dogadjajima koje si opisao potrebno je poznavati situaciju mnogo bolje nego kako se na prvi pogled cini. Da bi se stekla prava slika o svemu tome potrebno je ozbiljno proucavati-studirati Bibliju i traziti dokaze o svemu tome. To nije jednostavan zadatak!

Izjava Bozjeg sina Isusa Hrista je najmerodavnija. Sam sin Bozji kaze :"Tvoja rec je istina" (Jovan 17:17). Da je Biblija istinita dokazuje kompletna nauka iako Biblija nije naucni udzbenik. Ako budes pazljivo pratio izlaganja sa kojima sam poceo dobices neoborive dokaze o verodostojnosti i istinitosti Biblije!

Evo ti jos nekoliko stavaka iz Biblije:

Amos 3:7, zatim 2. Timoteju 3:16,17, zatim 2.Petrova 1:20,21...

Procitaj pa razmisli malo o tome!

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 21:28 
Početnik
Početnik

pozdrav

Dragutin : "Dokaze koje si naveo nisu potpuni..."

Ovo su pitanja koja Maran Ata, ostali i ja mozemo raspraviti dok ti i ja Dragutine imamo sasvim drugi prioritet, tacnije zaglavili smo kod Pavlove "nadahnute" tvrdnje da ono sto govori nije od Boga, ili kako ti tvrdis, to sto Pavle u Bibliji kaze "nije stav autora Biblije-Jehove!". Moze li biti nadahnuto ono sto nije od Boga nego od Pavla ? Neko ce jos pomisliti da zelis skrenuti s teme.

U istoj (prvoj) poslanici Korincanima, pored citata ....

A ostalima govorim ja a ne Gospod: ako koji brat ima zenu nekrstenu i ona se privoli ziveti s njim, da je ne ostavlja. (7:12)

.... imas i Pavlove rijeci ...

"A za devojke nemam zapovesti Gospodnje, nego dajem savet, kao koji sam pomilovan od Gospoda, da budem veran." (7:25)

Ovdje otvoreno kaze da ne pise nesto sto mu je od Boga dato nego licni stav, jel' i ovo rijec Bozija ?

prijatno

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]