Nas pred Bogom ne karakteriše to ko i kakav nam je bio deda, pradeda, neki predak. Karakteriše nas samo to kakavi smo mi.
kefalo je napisao:
o svojim predcima dosta stvarno dosta znam i nastojim da saznam ko je kako, kad zivio i sta je radio!
Pavle kaže Timoteju:
Kao što sam te zamolio kad sam odlazio u Makedoniju, ostani u Efezu da zapovjediš nekima neka ne naučavaju drugih nauka i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima , koja više pogoduju raspravama negoli Božijem napretku u vjeri. (1. poslanica Timoteju 1, 3-4)
Nije li ovde vidna istinitost ove izjave od prije oko 2000 godina? Baš na ovoj temi? Na ovom forumu? Ne zanosite li se "rodoslovljima" i "uzvišenim porijeklom" i ne kinjite li druge time? A gle, ovo su stihovi iz pravoslavnog Svetog Pisma, o kome je na svakom koraku (pa i na ovoj temi) vidljivo da ga "velikoSrbi" krše i još u tome vide neko dobro, čak i borbu za svoju vjeru. A za koju se to vjeru borite? Vjeru u mržnju drugih koju ste sami uspostavili, ili za vjeru Božiju? Jer o vjeri Božijoj stoji lijepo u Svetom Pismu, kad ga ne čitate moram vam ga ovako citirati, samo mene bi bila sramota da mi neko ovako javno i jasno ukazuje na to koliko nisam u pravu, i to pomoću svetog spisa moje vjere.
A vidiš sad koliko se ta učenja mogu primjeniti na svu ovu našu situaciju i sva naša stanja kad ima čak zapisa i o tome da se manemo rodoslovlja i porijekla, tj. da ih ne koristimo da bi kinjili druge i da bi jačali ego i ponos u sebi. Da se svi vi više držite ovih jasnih učenja Svetog Pisma bolje bi nam bilo na svakom planu, duhovnom, državnom, ekonomskom, zdravstvenom, socijalnom. Smatram velikoSrbe u velikoj mjeri odgovornima za svo ovo naše stanje, jer rade direktno protiv Božijih odredaba koje su nam date na naše dobro a ne iz Božijeg hira. Jer ako podjarivanje mržnje može izazvati rat, nasilje, zvjerstva a Bog uči protiv mržnje nije li onda Božije učenje dobro, bolje od vašeg srbovanja, vašeg ponosa, inata, patriotizma onakvog kako ga vi definišete?
Ova tema i par sličnih koje su ovde otvorene u zadnje vrijeme su zasnovane na praznim razgovorima i neumjesnim ludim provokativnim zapitkivanjima upućenim pripadnicima druge vjere (iste vjere ali iz drugog ugla), i koje izazivaju svađe na forumima, kao što sve opet stoji u Svetom Pismu:
A poganih praznih razgovora kloni se; jer najviše pomažu u bezbožnosti. (2. poslanica Timoteju 2, 16)
A ludih i praznih zapitkivanja kloni se znajući da rađaju svađe. A sluga Božiji ne treba da se svađa, nego da bude krotak k svima, poučljiv, koji nepravdu može podnositi. (2. poslanica Timoteju 2, 23-24)
Vidiš da, uz Božiju pomoć, svim velikoSrbima i "patriotama" mogu pomoću Svetog Pisma dokazati koliko nisu u pravu, i koliko zapravo nepoznaju učenja svoje vjere i ne drže do nje nimalo. A onda da ironija bude veća dođu ovde braniti velikosrpstvo i preko vjere, koju svojim ponašanjem negiraju.
A Bog još kaže:
Jer je narod moj bezuman, ne poznaje me, ludi su sinovi i bez razuma, mudri su da zlo čine, a dobro činiti ne umiju. (Jeremija 4,22)
A za ono loše što nam se dešava Bog kaže:
Bezakonja vaša odvraćaju to, i grijesi vaši odbijaju dobro od vas. (Jeremija 5,25)
Zašto vičeš radi rane svoje, smrtnoga bola svoga? Za mnoštvo bezakonja tvoga, za silne grijehe tvoje činim ti to. (Jeremija 30,15)
Šta ako je Otac Nebeski učinio da ovde žive pripadnici različitih vjera da bi testirao te ljude kroz njihovu ljudskost i duhovnost u odnosima prema drugima, pa i trpeljivost i oslanjanje na Božiju pravdu (a ne svoje lične osvete) kad je nekima učinjeno zlo, i da bi vidio ko će se i koliko držati njegovih učenja koja su jasno napisana u svetim spisima koje imamo? Lako je biti dobar u dobru, ali treba ostati duhovan i čovječan i u muci, jer
na muci se poznaju junaci.
U Svetom Pismu piše da sinovi neće odgovarati za očeve grijehe, ni očevi za sinovljeve grijehe. Zašto onda neki ovde žele poniziti pripadnike druge vjere zbog nečega što se desilo prije nekoliko vijekova? Nije li to onda postupanje protiv Božije volje?
P.S.
Sve ovo što pišem se odnosi i na nacionaliste među muslimanima.