MonaLisa je napisao:
Freja, prije nego se ukljucis u neku temu i prije nego pocnes okretati ocima na nesto sto je neko napisao i citirati postove sa drugih tema, molim te procitaj i ostale postove koje je data osoba pisala na temu o kojoj raspravljamo. Nemam razloga da pravdam nesto sto sam rekla. Sve sam to vec objasnila. A ako te zanima moje misljenje na ovu temu, vrati se par postova unatrag. I nije uopste istina da su to neke cinjenice iz proslosti. A u potpuno se slazem sa podvucenom recenicom Mislioca, sto pokazuju i postovi koje sam ranije ovdje pisala. Ali to idalje ne negira los polozaj zena u islamskom drustvu.
Jesam.

Da li si citala o Islamu iz strucnih knjiga ili bestseller-a pa da mozes tvrditi da su to cinjenice iz proslosti ili?
MonaLisa je napisao:
O polozaju zena u islamu znam samo iz knjiga poput: ,,Ispovijest iz harema'', ,,Princeza sultana'', ,,Dvadesetosma supruga'', i sl. I podaci koji su tamo navedeni slicni su ovim sto si ti Jasmina navela u Statusu zene prije islama, samo sto se odnose na islamsku vjeru. Stvarno ne razumijem. Zanima me, da li poznajes i mozes li napisati neke zakone koji se odnose na polozaj zene u drustvu u islamskim drzavama. Skoro sam gledala i neki dokumentarac i prilicno se sokirala ogranicenoscu koje imaju te zene. To sto si napisala u 1. postu (mislim na duge vjere) odnosi se na neka prosla vremena, a ne na danasnje stanje. Ali sta je sa islamom danas?
U Islamu imaju sekte,naravno, kao i ostalim religijama,ali one cesto izlaze iz okvira pravog vjerovanja.
Zatim, imas nesto sto ti je serijetska drzava,i tu je drzavno uredjenje ustrojeno po Kur'anu,to su razlicita pravila u odnosu na ove druge "demokratske" drzave...
Mnoge islamske zemlje se
protive drzavnom uredjenju po Serijetu.
Dokumentarci obicno znaju biti propagandnog sadrzaja. Ovdje niko ne tvrdi da je polozaj zena u Islamu savrsen ali nije ni na zapadu ili kod nas. Obicno ne znamo sto se desava u susjednom stanu ili kuci sve dok ne dodje policija i kola hitne pomoci i ne iznesu izmasakriranu ili pretucenu zenu ili djecu.
Nadam se da mi moderator nece zamjeriti ali nekad slike govore vise od rijeci.

Tunis

Maroko

Iran 1968 Prije uvodjenja Serijeta

These are the finalists for the 1347 (1968) Dokhtar Shayesteh Iran competition

Iran poslije uvodjenja Serijeta

Sestra Usama bin Ladena sa majkom i porodicom.

Queen Soraya of Afghanistan