banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 21:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2011, 23:18 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Izzard je napisao:
spavac je napisao:
jesi ti pre bio vjernik pa postao ateista..(kad kazes da moja prica nema veze il je nisi dobro preveo)..

Nisam ja ateista, napisao sam već dva puta. Mada opet citiram onog čijih se knjiga plašiš... Pantheism is sexed-up atheism.

isto mu to dodje + jos dodas malo agnosticizam..

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ma ne dođe isto, al zar je kategorizacija toliko bitna?

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 00:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Hristov je napisao:
Nisam ni rekao da ima veze sa Bogom, nego me interesuje razmisljanje ateista koji kategoricki odbijaju postojanje Boga a dozivjeli su neke fenomene o kojima se govori hiljadama godina iskljucivo u okviru religija. Npr. religije govore da postoji dusa koja je zasebni entitet, a astralna projekcija je nista drugo nego dokaz postojanja duse. NDE je drugi primjer, da ne nabrajam dalje. Cak su neki napravili prakticni prirucnik od svog ucenja (tibetanska knjiga mrtvih).

Ja sam itekako svjesna svog psihičkog postojanja (isto kao i fizičkog), ako hoćeš duše, isto je. Nisam doživjela ništa slično, ali neke meni bliske osobe jesu, smatram da nemaju apsolutno nikakvog razloga da lažu,pa im vjerujem. Da ti pokušam dati odgovor na pitanje. Ne objašnjavam nikako. Nije da ne razmišljam o tome kako ja eto postojim i mislim i komuniciram sa drugima i štošta. To mi je jednostavno činjenica kao i sve ostalo i zanimljivo mi je više od Tibetanske knjige mrtvih (koju sam čitala i nije mi uopšte nešto uzbudljivo). Ne vidim ni jedan razlog što bih se naročito uzbuđivala zbog nekih neuobičajenih događaja tog tipa, a ostala mrtva hladna na svakodnevna čuda. Mislim da ljudi nisu ni mrvu svjesni svojih maksimalnih sposobnosti, pa ako smo mogli iz pećinskog čovjeka dobaciti do toga da sad komuniciramo internetom i to nekim vrlo apstraktnim pojmovima, što ne bismo mogli jednog dana naučiti komunicirati nekako drugačije. Znači, ne objašnjavam nikako, samo posmatram i meni je sve to cool. Kad umrem onda me neće biti isto kao što me sad ima, a prije me nije bilo. Sve pet.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 00:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Ukratko rečeno, objašnjavam kao ovaj Izzardov avatar, lijepo gledam i ne znam šta da mislim :D Prejak!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 00:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
PlavaMaca je napisao:
Kad umrem onda me neće biti isto kao što me sad ima, a prije me nije bilo. Sve pet.

Konacno da neko nevjeruje u reinkarnaciju..
Slazem se sa mackicom, ti kad umres tebe vise nema, NEPOSTOJIS! i tu je svemu kraj!

A te price da ides na neki drugi svet to su price za malu djecu!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ako nesto moze preci u nista, zasto onda nista ne moze preci u nesto ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 01:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Joj, ružo...
Japanese_rose je napisao:
Posto se nauka zasniva na vjerovatnoci da je X tacno, nauka kao takva nista ne moze dokazati, moze samo odrediti procenat vjerovatnoce da je odredjena hipoteza tacna.

Recimo da je tačno. U nauci ne postoji apsolutni dokaz kao npr. u matematici. To znači da je nemoguće dokazati da ćeš ti pasti na zemlju, ako izađeš iz stana kroz prozor. Iako imamo zakon gravitacije, koji smo formulisali na osnovu činjenice da neki predmet "gotovo uvijek" padne na zemlju kad se ispusti iz ruke, nemoguće je dokazati da će se to desiti baš svaki put. Ako si mislila na ovako nešto, onda si u pravu. Međutim, kada jedna hipoteza dobije bezbroj empirijskih potvrda, postaje teorija. Pripazi da riječ teorija ima više značenja i u nauci teorija ne znači isto ono na šta misle forenzičari u seriji CSI kada koriste tu riječ.

Što se tiče hipoteza u nauci... ne može bilo šta biti hipoteza. Da bi se neka ideja mogla nazvati hipotezom, ona mora biti "oboriva".

Izjava: "Bog postoji" nije oboriva, tj. ne može se opovrgnuti, pa se ne može nazvati hipotezom.
S druge strane, izjava: "Bog ne postoji" jeste oboriva, može se opovrgnuti i može se nazvati hipotezom. Sada kada imaš hipotezu, možeš da pristupiš njenom opovrgavanju i ako ne uspiješ iz veoma mnogo pokušaja, možeš smatrati da je hipoteza tačna.

Pretpostavljam da si ovako nešto čula negdje, ali nisam siguran da si razumjela i uhvatila si se samo ovog posljednjeg: "ako se nešto ne može opovrgnuti, onda je tačno".

Dakle, da okrenem tvoju logiku protiv tebe. Hipotezu "Bog ne postoji" još niko nije oborio, pa je ona tačna - Bog ne postoji.

Ako ćemo se ravnati po tvojoj logici, onda postoje i nevidljivi ljudi, Jupiter, Raselov čajnik u orbiti oko Sunca, Leteće Špagetoliko Čudovište, jednorozi, vile, Baba Roga, Djeda Mraz...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 05:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
PlavaMaca je napisao:
Hristov je napisao:
Nisam ni rekao da ima veze sa Bogom, nego me interesuje razmisljanje ateista koji kategoricki odbijaju postojanje Boga a dozivjeli su neke fenomene o kojima se govori hiljadama godina iskljucivo u okviru religija. Npr. religije govore da postoji dusa koja je zasebni entitet, a astralna projekcija je nista drugo nego dokaz postojanja duse. NDE je drugi primjer, da ne nabrajam dalje. Cak su neki napravili prakticni prirucnik od svog ucenja (tibetanska knjiga mrtvih).

Ja sam itekako svjesna svog psihičkog postojanja (isto kao i fizičkog), ako hoćeš duše, isto je. Nisam doživjela ništa slično, ali neke meni bliske osobe jesu, smatram da nemaju apsolutno nikakvog razloga da lažu,pa im vjerujem. Da ti pokušam dati odgovor na pitanje. Ne objašnjavam nikako. Nije da ne razmišljam o tome kako ja eto postojim i mislim i komuniciram sa drugima i štošta. To mi je jednostavno činjenica kao i sve ostalo i zanimljivo mi je više od Tibetanske knjige mrtvih (koju sam čitala i nije mi uopšte nešto uzbudljivo). Ne vidim ni jedan razlog što bih se naročito uzbuđivala zbog nekih neuobičajenih događaja tog tipa, a ostala mrtva hladna na svakodnevna čuda. Mislim da ljudi nisu ni mrvu svjesni svojih maksimalnih sposobnosti, pa ako smo mogli iz pećinskog čovjeka dobaciti do toga da sad komuniciramo internetom i to nekim vrlo apstraktnim pojmovima, što ne bismo mogli jednog dana naučiti komunicirati nekako drugačije. Znači, ne objašnjavam nikako, samo posmatram i meni je sve to cool. Kad umrem onda me neće biti isto kao što me sad ima, a prije me nije bilo. Sve pet.

Oja Mace! :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 06:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Ako ćemo se ravnati po tvojoj logici, onda postoje i nevidljivi ljudi, Jupiter, Raselov čajnik u orbiti oko Sunca, Leteće Špagetoliko Čudovište, jednorozi, vile, Baba Roga, Djeda Mraz...

Necemo se igrati kvazi-diskusija sa zestokim ad hominemom izmedju redova.

Meni moja nauka, tebi tvoja Wikipedia.

Meni moja vjera, tebi tvoji egotripovi.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 06:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Izjava: "Bog postoji" nije oboriva, tj. ne može se opovrgnuti, pa se ne može nazvati hipotezom.
S druge strane, izjava: "Bog ne postoji" jeste oboriva, može se opovrgnuti i može se nazvati hipotezom. Sada kada imaš hipotezu, možeš da pristupiš njenom opovrgavanju i ako ne uspiješ iz veoma mnogo pokušaja, možeš smatrati da je hipoteza tačna.

Pogrešan si primjer uzeo, i jedno i drugo su ili oborivi ili nisu oborivi, dok god znaš šta Bog predstavlja ili ne predstavlja, odnosno šta Boga treba da sačinjava, a pokušaj atributiranja Boga, "dokazivanja" ili "opovrgavanja" Boga je pomalo pretenciozan, zar ne? To postaje očigledno i groteskno kad pojam Boga svodiš na biće ravno letećim monstrumima i jetijima, itd...

Evo primjer: reci šta je potrebno uraditi da bi se oborila tvrdnja da Bog ne postoji? Skupiti dokaze da Bog postoji, jel' tako? Znači autom. si dokazao i hipotezu da "Bog postoji". Znači i jedna i druga tvrdnja se mogu verificirati.. Ali samo uslovno, jer ne znamo šta treba Bog da predstavlja, tj. koji su njegovi atributi. Ja sam skloniji stavu da se Boga naučno niti može niti ne može dokazati jer Bog ne može biti kategorija koja se može objektivizirati, tj. nijedna od obe tvrdnje se ne može NAUČNO "falsifikovati", odnosno oboriti.

U svakom slučaju priča da se jedno može a drugo ne može ne pije vode. Kad bi bio u pravu, onda dokazivanjem tvrdnje da "gravitacija postoji" još uvijek nisi oborio tvrdnju da "gravitacija ne postoji" :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 06:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ali samo uslovno, jer ne znamo šta treba Bog da predstavlja, tj. koji su njegovi atributi.

Poznati su nam Boziji atributi. Uzmimo svemocnost. Kako neko ko nije mocan, a pogotovo nije svemocan moze dokazati Svemocnost ? Kako a priori nesavrseno bice moze dokazati savrsenost ? Kako intelektualno, mentalno i fizioloski ograniceno bice moze dokazati neogranicenost ? Upravo to sam pisala u vise navrata na ovoj temi - naucna metodologija kao takva nije dostatna da obori ideju o Bozijem stvaranju svijeta. S druge strane teorija evolucije je oboriva po svakoj tacki, narocito onoj o 'slucajnom' nastanku kompleksnih polipeptida koji cine matrix DNA.

Pogledaj LHC - pokretanje je najavljeno na najpompezniji moguci nacin, utroseno je stotine milijardi dolara, govorilo se o tome kako ce 'otkriti prirodu crnih rupa', 'tajnu stvaranja', a desilo se - sta ? Ptica je ispustila komadic kruha u pogon, i zaustavila svu masineriju. Jedino pitanje je da li se smijati ili plakati na to. Onda su se usutili, i sutnja traje li traje.

Samo covjek je po prirodi grandiozno bice, pa tehnoloski napredak prevodi kao vladavinu prirodom i zivotom kao takvim. Voljela bih vidjeti covjeka koji zna gdje ce i kada umrijeti. Voljela bih vidjeti covjeka koji zna sta ce mu se tacno desiti slijedeci dan, cak ni to ne moze znati sa sigurnoscu, a zanosi se vlastitom 'velicinom'. Imali smo priliku vidjeti koliko tacno taj zanos vrijedi nedavno u Fukusimi. Sapienti sat.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 07:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Japanese_rose je napisao:
S druge strane teorija evolucije je oboriva po svakoj tacki, narocito onoj o 'slucajnom' nastanku kompleksnih polipeptida koji cine matrix DNA.

Molim te reci mi da sam te pogrešno razumio. :lol:
Polipeptidi u DNK? Gdje? Ko? Histoni? Pa nisu oni tako ni kompleksni... Ne kontam šta je tu slučajno? Interesantno. Jel to bio magistarski?
Takođe TE se ne bavi nastankom organskih molekula pa ne može ni biti oboriva po toj tački. Da je oboriva po svakoj tački, ili bilo kojoj tački kad smo kod toga našao bi se neko da je obori. Evo ako je tvoj intelekt slobodan ovaj vikend izvoli prezentuj svoje kontradokaze naučnim krugovima samo ne pominji kompleksne polipeptide u sastavu DNK smijaće se.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 08:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
cobraunited89 je napisao:
Konacno da neko nevjeruje u reinkarnaciju..
Slazem se sa mackicom, ti kad umres tebe vise nema, NEPOSTOJIS! i tu je svemu kraj!

Greška.Taj dah života koji je u tebi će naći način da se vrati na Zemlju.Kad ja umrem,ta "sila" će se vratiti,kao vlat trave,kap kiše,konj (neki bi rekli da ne može dvaput isto ) ali život ne nestaje.Samo cirkuliše....i taj život je Bog.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 08:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Evo blizi se Uskrs,
tako da ljudi, sta cekate,
farbajte svoja jaja,
pa cemo da se tucamo..

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Kao što se fizički svijet kreće od najprostijih hemijskih elemenata ka složenim organizmima tako se i Svijest Koja Opaža kreće od primitivnih oblika ka najsloženijem mogućem, sveprisutna i sveznajuća svijest, čovjek tek treba da dođe na taj nivo postojanja, to je evolucija nervnog sistema ili duše što bi rekli vjernici. U vezi teme dakle mjesto je trenutno upražnjeno, traži se kandidat bez iskustva.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da. :-({|=

Citiraj:
Ova recenica znaci da religija sluzi za otupljivanje covjeka, sluzi vodecem stalezu da i dalje manipulise i eksploatise nize staleze jer religija u sebi ne nosi duh revolucije, religija ne uci ljude da se pobune protiv sadasnjeg stanja vec ih uci da prihvataju cutke sve muke

:D

Evo niza revolucija u današnjem arapskom svijetu, a svi ćemo se složiti da ako nigdje nema religije da tamo ima (kakve-takve)...jer se tamo niti ne sjeda za auto a da se ne spomene Bozje ime...a da vam ne govorim o većim stvarima (lično viđo, doživio)....
S toga ako religija "ne nosi duh revolucije" onda ne znam šta nosi...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ovaj, ne nosi

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Ovaj, ne nosi

Znaci ono sto je uradio Muhamed nije revolucija, nego? :oops:

Cilj religije je da izazove unutrasnju revoluciju a ne vanjsku.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Organizovana religija teži tome da čovjeka ukalupi,drži ga u "ropstvu"...Ono što je Muhamed uradio jeste revolucija,isto kao ono što je uradio Isus ili Avram.Ali oni su pojedinci.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Organizovana religija teži tome da čovjeka ukalupi,drži ga u "ropstvu"...Ono što je Muhamed uradio jeste revolucija,isto kao ono što je uradio Isus ili Avram.Ali oni su pojedinci.

Zasto pricas o organizovanoj religiji? Je li ti smatras da Hristovo i Muhamedovo i Budino UCENJE u svojoj jezgri ukalupljuje covjeka? Pustimo pape i kalife, mene oni interesuju kao lanjski snijeg.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]