banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 21:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ON ĆE ME VELIČATI

"Paraclete= utješitelj će me veličati i svijedočiti"
Muhammed a.s je zaista veličao Isusa i majku njegovu i digao ih na stepen koji zaslužuju ( da su jedni od najbližih Bogu). Čak poglavlje Kur'ana jedno se zove Merjem/ Marija
Evo nekih primjera:

"Gospodaru moj," - reče - "kako će imati sina kada me starost ophrvala, a i žena mi je nerotkinja?" - "Eto tako", - reče On -, "Allah čini što On hoće". ( ali imran 3-40)

Kako je čudno samo da kršćani smatraju židove božijom djecom i slugama božijim. Nijhova knjiga je čak umetnuta u bibliji kao neosporiva božija riječ. Iako znamo kakav je stav židova prema Isusu. Na drugu ruku, muslimani su prozvani sljedbenicima lažnog poslanika, seljaci, krvoločni teroristi i varvari :roll: . Ako pogledamo stav židova prema Isusu u babilonskom Talmudu npr " Jeshu ha-Nocri/ Isaa" je bio lazni poslanik koji je krivo ucio, kopile rimsko..
A talmud je ultimativni autoritet kod židova

" Tol'doth Yeshu. Isus je prozvan " ben Pandera" - sin Panderin. Pandera je bio rimski vojnik u židovskoj provinciji koji je silovao Mariju i napravio Isusa ( Bog zabranjuje )

Yeb. IV 3;49a: Rabbi Shimeon Ben Azzai reče: Isus je kopile preljubnice
Joseph Klausner dodaje komentar: Isus bez sumnje je takav ( kopile )

Sanhedrin dio talmuda kaže:

Isus kamenovan i objašen (Sanh. 43a-45b)
apostoli ubijeni (Sanh. 43a-b)
Isus ubijen kao lažov(Sanh. 46a)
Isus je zakopan nakon što je ubijen i usta su mu na silu otvorena i napunjena smolom da mu organi izgore (Sanh. 52a)
Isus je gušen balegom (Sanh. 56a, 106b)
Isus je u paklu gdje se kažnjava ključalim vrućim semenom. (Gitten 57A)
Isus je radio sodomiju, varao ljude i sad je u paklu (Sanh. 105a)
Isus je šebao na jednu nogu, bio ćorav na jedno oko i radio sodomiju magarcem, budala nije znao šta mu je na umu (Sanh. 105a, 105b)
Isus je probao silovati ženu pa ga je Rabbi zaustavio, onda je otišao moliti se bloku-cigli i bio vrač (Sanh. 107b)
Isus je vođa kriminala u Izraelu (Dilling p. 51)

Ljudi moji OVO JE ŽALOSNO, Allaha mi dok sam čitao došlo mi da plačem :cry:

ima još ali ne želim pisati ..........

I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. ( Kur'an 3-42)

I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. "O Merjem," - rekoše oni - "učinila si nešto nečuveno!
Ej ti, koja u čednosti ličiš aronu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica."
(Kur'an 19 27:28)

155
Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo -
156
i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme
157
i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158
već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar ( Kur'an -an nisa )

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Brate Ahmede

,,Pneuma = duh na grčkom je SREDNJEG RODA pa je trebalo biti prevedeno TO a ne ON. Jasno vidimo da je ON a ne TO u tekstu, znači čovjek a ne duh.''

Ako je Isus poučavao istini zašto je trebao neko da ga ispravlja?
Zašto posle toliko vekova?
Zašto su apostoli prestali sa molitvom u prvom veku i išćekivanju onog koji treba doći kroz koji vek i nisu čekali obećanje NJIMA upućeno a ne potonjim generacijama.

Kako to njima obećano od strane Isusa da čekaju a ništa nema...vekovima...i onda stiže Muhamed a oni davno pomrli?
Kako taj koji poučava ostaje do kraja da li je taj učitelj Muhamed ili papir-Kuran?

Jeste isus poucavao istini, naravno prijatelju ali njega ljudi nisu prihvatili osim malog broja, prokleti neka su, samo su ga na muke stavljali, i jos nakon njegovog odlaska slagali na njega.
Zašto poslije toliko godina ja ne znam, Bog zna.
Isus je uzeo zavjet od pravovjernih kad dodje taj poslanik da mu se odazovu. Oni koji su umrli a nisu zivjeli u njegovom vremenu umrli su kao vjernici pravi jer su bili duzni slijediti Isusa buduci da "taj" nije dosao, a oni koji su zivjeli za vrijeme poslanika i nakon njega duzni su ga slijediti.
Zašto je poslanik savs sa nama zauvjek ? On je davno umro Allah mu se smilovao, a njegove rijeci su nam ostale te se povodimo za njima. Ja nisam niti vidio niti cuo dragog poslanika a povodim se za onim kako me odgaja. Rekao nam je o svemu, pa cak kako i nuzdu obaviti. Kad ja tebi kazem hadis prijatelju: "nije od nas onaj ko ne postuje starijeg i nema milosti prema djeci" kojeg je rekao poslanik savs, isto je kao da ti je on rekao. "Zivi" u nama i kroz nas njegova narav i djela kao i njegove rijeci koje imamo, kao da nam sad prica.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 26 Mar 2009, 00:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

https://www.cia.gov/library/publication ... index.html

A drugo koga god pitas svako ce ti reci kad je isao u skolu da je bio priblizno jednak broj ucenika svakog pola. Jedina stvar koja zbunjuje ljude je sto zene zive u prosjeku vise, a muskarci cesce stradaju u nesrecama i ratovima, pa u godinama poslije 50-e ima vise zena. Ali do 50 ima priblizno jednako. Cak u mladjim godinama broj muskaraca je neznatno veci, ali posto vise stradaju i umiru, izjednaci se broj do 30-e godine, a nakon 30 preovladjuje broj zena, ali to nisu puno velike brojke. Mozda 2%. A DA BI SE ISPUNIO OVAJ TVOJ USLOV TREBALO BI BITI 4 PUTA VISE, ODNOSNO 400 POSTO, STO JE NEMOGUCE. U stvari, vise ne vidim svrhu rasprave u ovome ali ovo je najjaci argument da tu nesto ne stima, iako ne kazem da nema nekih dobrih stvari u islamu kao i drugim religijama.[/quote]

pisao sam ti vec da je dozvoljeno ali nije naredjeno, znas li razliku :) ... Muhadziri koji su dosli iz Mekke ( progonjeni) kod Ensarija ( stanovnika Medine) nisu imali nista, pa su onim, koji nisu imali zenu dali jednu od svojih.... Nece niko se zeniti na silu, nego iz potrebe. U to vrijeme zena nije mogla opstati sama, i zasto joj ne dati familiju vec sam pisao o tome, ne citas postove moje

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 00:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Grijeh, pravednost, greška

Utješitelj koji treba doći, kako smo rekli, će pokazati greške svijetu u pogledu grijeha, pravde i suda. Muhammed savs je ovo i uradio sve. Rekao je kako smo bili neupuceni vjerujuci da se grijeh moze naslijediti ( vidite zadnju četvrtinu prvog djela Ezekiela i ovaj isto dio 18:

19 Pitate: 'Zašto ne nosi sin krivnje oca svojega?, Zato, jer je sin činio pravo i pravdu, držao sve zakone moje i radio po njima, doista, zato će živjeti.

20 Duša, koja grijehi, ona će poginuti. A sin neće nositi krivnje oca, i otac neće nositi krivnje sina. Pravedniku će biti plaća pravednosti, bezbožniku plaća bezbožnosti.

I GRIJEH VAŠ NIKO NE MOŽE OTKUPITI

Poslanik savs je isto pokazao kako su griješili u "pravednosti" vjerujući kako je pravedna osoba ona koja ima vjeru u razapnuće i ne radi ništa drugo.

Jer sudimo, da se čovjek opravdava vjerom bez djela zakona. ( rimljanima 3:28 )

ili onaj ko vjeruje da ce ga smrt drugog covjeka napraviti pravednim:

Jer kao što nepokornošću jednoga čovjeka mnogi postadoše grješnici, tako će i pokornošću Jednoga mnogi postati pravednici ( rimljanima 5:19)

I Muhammed savs im reče kako su bili neupućeni u presudi misleći da će im se suditi po vjeri* i djelima drugih ljude, ne njihovih, bas kao u Marku 16:16

ili kak su neupućeniu božiji sud da će kazniti čitavo čovječanstvo zbog grijeha jednog čovjeka:
(Rimljanima 5:16, 5:18).

Allahov poslanik je učio da niko neće nizačiji drugi grijeh odgovarati. Učio je da nas je Allah stvorio u ovom životu da "radimo" i da dobijemo nagradu idući. Učio nas je da će svako individualno za svoja djela odgovarati i vjeru a ne nečiju drugu.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ON ĆE OSTATI ZAUVJEK SA VAMA

Isus je nagovjestio da će utješitelj ostati sa nama zauvjek. Da bi razumjeli ovo, idemo procitati opet.

51 Zaista, zaista, kažem vam: ako tko bude držao riječ moju, neće vidjeti smrti dovijeka."
52 Tada mu rekoše Židovi: "Sad znamo, da imaš đavla. Abraham umrije, i proroci, a ti kažeš: 'Ako tko bude držao riječ moju, neće okusiti smrti dovijeka.'
53 Jesi li ti veći od oca našega Abrahama, koji umrije? I proroci pomriješe. Kime se to praviš biti?"
54 Isus reče: "Ako se ja, sam slavim, slava je moja ništa. Otac je moj, koji me slavi, za kojega vi kažete, da je vaš Bog.
55 Ali vi ga ne poznajete, a ja ga znam; i ako reknem, da ga ne znam, bit ću kao i vi lažac. Ali ga znam i riječ njegovu držim. ( Ivan 8 51-55)

I ja ( Isus) im dajem život vječni, i neće propasti dovijeka, i nitko ih neće oteti iz ruke moje
( Ivan 10:28)

Stanovat će u zemlji, koju sam dao slugi svojemu Jakovu, u kojoj su stanovali oci njihovi. U njoj će stanovati s djecom svojom i unučadi svojom dovijeka. Sluga moj David bit će knez njihov dovijeka.
(Ezekiel 37:25)

Psalmi 21:1-4

... itd.

Isus nam puno puta reče u bibliji da njegovi sljedbenici neće okusiti smrt. Ali nema ni jednog apostola živog danas. Da li je isus lagao ? Naravno da NE. Njegovi sljedbenici nikad nece ostariti niti umrijeti, mislio je na drugi život, onaj poslije ovog. Isus je rekao da je ovaj zivot koji toliko volimo nista u odnosu na onaj, da je bezvrijedan.
Isto tako kad je princ David bio opisan kao princ zauvjek, ovo nije znacilo da on nikad nece umrijeti ili biti besmrtan. Nego, njegova uputa će biti zauvjek sa nama i ime njegovo, cak i poslije smrti njegove.
Tako je nagovjestio Isus i paracletea=utješitelja koji će ostati sa nama zauvjek, njegova učenja. vjera i ostalo

Utješitelj će biti posljednji poslanik koji će vam donijeti svu istinu i on će ostati sa vama zauvjek, naučit će vas svemu tako da nece biti potrebe vise za poslanicima:

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi,* nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna
(Qur'an, al-Ahzab(33):40)

...... Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. .....
(Qur'an, al-Maidah(5):3)

Tako je vjera islam zadnja poruka Allahova čovječanstvu, kao i Kur'an, i bit će sa nama zauvjek
Do današnjeg dana Muhammed savs i njegove riječi su ostale sa nama objasnivši nam sve. Bilo šta da muslimani rade imaju utočište u hadisima/ riječima poslanikovim. Kako jesti, piti, putovati, oblaciti, sva zivotna pitanja nam je objasnio i tako zivi medju nama. Isus je nosio svu istinu sa sobom ali nije mogao prenijeti sljedbenicima jer oni " nisu bili spremni da prime"
Ova poruka će biti dostavljena 600 godina kasnije kroz Muhammeda savs.

Sutra nastavljam bozijom voljom,, lijepo spavajte :)

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
A sta mislis o ovome?> http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=3&vijest=19395

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:

politiku na stranu, ovo je podform "religija" :roll: ...

a ja ću nastaviti o "duhu" ....

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NEĆE GOVORITI SAM OD SEBE

18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost. (Ponovljeni zakon 18)

On ne govori po hiru svome -
to je samo Objava koja mu se obznanjuje,
Qur'an, Al-Najm(53):3-4

Reći će vam o svemu, na sve će vas podsjetit

Proročanstvo o utješitelju koji će doći zahtijeva da on podsjeti čovječanstvo na riječi Isusove
U proročanstvu Isus je govorio svojim sljedbenicima, ne onim koji ga nisu prihvatili. Rekao im je da će ih "paraclete" - utješitelj podsjetiti na Isusovu poruku. Ako su apostoli znali svu Isusovu poruku zašto Isus kaže da će ih utješitelj PODSJETITI na nešto što su već zapamtili?
Očito je da će pomenuti utješitelj doći kad se Isusova učenja zaborave
I zaista Kur'an potvrđuje ovo:

14 Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: "Mi smo kršćani"- ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjega dana ubacili; a Allah će ih, sigurno, obavijestiti o onome što su radili.

15 O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*

16 kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.

( Kur'an; Trpeza 14-16)

VAŽNO ZA NAPOMENUTI:

Jedno od imena Kur'ana je i " Al Thikr " "podsjetnik"
Zaista, Mi smo poslali "podsjetnik" i mi smo ti koji će nad njim bdijeti! ( Hidzr 9)

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

REĆI ĆE VAM O STVARIMA KOJE ĆE SE DESITI

Puno je proročanstava u Kur'anu i sunnetu Allahovog poslanika. Na primjer onaj o pobjedi rimljana na najnižem tlu. (vidite Kur'an 30-2 ). Kasnije su naučnicu u 19st izmjerili da je to najniza tacka nadmorske visine na svijetu.

Kad su muslimani bili mučeni od arapa pagana, bile su 2 velike sile u to vrijeme a to su RIM i PERZIJA. Svi arapi su vidjeli Perziju kao pobjednika jer su perzijanci pagani kao oni ali muslimanima su bili draži Rimljani jer su oni kršćani, sljedbenici Božije knjige. Rimljani oko 7 godina prije su doživjeli veliki poraz od Perzijanaca i svi su nagovještavali pad Rimskog carstva. Arapski pagani su bili oduševljeni sa tim pa su govorili muslimanima " baš kao što su kršćani rimljani bili satrani od perzijanaca i mi ćemo vas satrati"
Ovo je bio psihološki rat protiv muslimana koji je dodan na već fizičke patnje kojim su ih izlagali pagani. U to vrijeme objavljen je ajet Muhammed a.s da će se rimljani vratiti za Bid'hu-"nekoliko, riječ se koristi za termin između 3 i 9 godina" godina.
Ovo proročanstvo se zaista ispunilo i Rimljani su pobijedili Perzijance a u istom periodu muslimani su stratešku pobijedu dobili protiv pagana arabije u poznatoj bitci na Bedru

Ovaj sam slučaj malo više obradio jer mi je drag :D

Postoje mnogobrojni hadisi koji ukazuju na stvari koje ce se desiti, poput onog kad je malom broju muslimana tad rekao da im je obećana i perzija i konstantinopol i rim, pa su se oni cudili, jedva su prezivljavali tad. Zatim Osmaanu r.a reče da će biti ubijen i toliko mu detaljno opisao događaj da je Osmaan r.a uperio prstom u svog ubicu i rekao ljudima, evo ovaj čovjek će me ubiti.

Ulazak muslimana u Jeruzelem, kuga u mjestu, brojni su zaista....

u zadnje vrijeme možemo baš jednan uočiti koji je u našem vremenu.
Poslanik savs reče: " neće nastupiti sudnji dan dok se bosonogi beduini ne budu takmičili u gradnji velikih kuća" -- pogledajmo qatar, dubai danas i sve nam je jasno. Ljudi ne znaju ni pisati, otiske prsta daju a posjeduju naftu i takmiče se ko će veći zgradu napraviti...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

KRŠĆANI UČENI PREPOZNAJU MUHAMMEDA A-S KAO UTJEŠITELJA

Ako sumnjaš ( o Muhammede) u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji. ( Kur'an 10-94)

Kroz historiju bilo je puno kršćanskih znanstvenika koji su došli do spoznaje da je Muhammed a.s onaj utješitelj o kome je Isus govorio. Jedan od njih je i Anselm Turmeda, svećenik i veliki znanstvenik kršćanstva. Nakon što je poznao poslanika a.s primio je Islam i napisao poznatu knjigu "Tuhfat al-arib fi al-radd 'ala Ahl al-Salib" pa je u uvodu promijenio historiju:

Znajte svi da je moje porijeklo iz Majorke, velikog grada na moru, između 2 planine smiještenom
u dolini. Majorka je komercijalan grad sa 2 prelijepe luke. Uvjek nam dolaze veliki brodovi napunjeni raznim dobrima. Grad nam je ispunjen maslinovim drvima. Otac mi je jako postovan u gradu, a ja sam jedini njegov sin. Kad sam napunio šestu godinu poslao me svećeniku da me uči logici i evanđelju, čiju školu sam završio u 6 godina. Poslije tog sam napustio Majorku i putovao u grada Larda, Castillion region koji je bio centar učenja kršćana, njihovo sveučilište u regionu. Bilo je između 1000 i 1500 studenata. Svi su bili u administraciji svećenika koji ih je učio. Učio sam evanđelje i jezik evanđelja u iduće 4 godine. Poslije tog sam otišao u Bolonju u regionu Anbardie. Bolonja je zaista velik grad i bio je sveučilište u svom regionu. Svake godine više od 2000 studenata se tu okupi iz raznih krajeva. Pokrivali su se grubom odjećom koju su nazivali nijansa Božija. Svi su nosili to odjelo, bez obzira bio sin seljaka radnika ili vladara, tak oda se studenti razlikovali od ostalih. Samo je svećenik učio vladanju. Ja sam živio u crkvi sa svećenikom koji je bio star. Bio je poštovan od svih zbog svog znanja i pobožnosti što ga je uzdizalo nad ostalim svećenicima. Kod njega su dolazili po savjete od svakud, od kraljeva i vladara, sa poklonima, pa dole. Mislili su da će kupiti njegov blagoslov svojim poklonima. Ovaj svećenik me naučio principima kršćanstva i normama. Postao sam mu jako blizak služeći ga dok nisam postao jedan on povjerlivih asistenata tako da mi je davao na čuvanje ključeve domova i crkvi, čak i mjesta gdje se čuvale namirnice. Za sebe je samo ostavio ključ male sobice gdje je spavao, ja mislim, a Bog najbolje zna, da je čuvao svoje blago u maloj kutiji u toj sobi
Bio sam mu učenik deset godina, zatim se razbolio i nije mogao prisustvovali sastanku svojih prijatelja svećenika. Dok je bio odsutan svećenici su pričali o važnim stvarima dok nisu došli do dijela gdje se spominje " utješitelj / paraclete" koji dolazi poslije Isusa. Argumentovano su vodili raspravu o tome i ko bi mogao to biti.
Svi su dali svoje odgovore na osnovu znanja kojeg imaju. I nisu uspjeli odgonetnuti problem. Otišao sam kod bolesnog učitelja i kao uobičajno pitao je o čemu su pričali na sastanku, ja mu reče opcije iznijete o paracleteu/ utiješitelju i kako je rasprava završila. Pitao me, " koji je tvoj odgovor", ja sam mu rekao ono što mi je bilo najbliže tad, interpretaciju poznatu kao ExGenesis.
Rekao mi je da sam bio blizu kao i neki svećenici, neki su bili dalje od pravog odgovora, ali je istina bila drugačija. To je zato sto je interpretacija plemenitog imena znana samo malom broju najučenijih znanstvenika, a mi smo znali samo malo od tog. Pao sam dole i poljubio mu stopala pa sam mu rekao " gospodine, znaš da sam putovao iz daleka, da sam te služio 10 godina i da sam učio sve vrijeme. Ja te molim da mi kažeš istinu o tom imenu. On mi reče: " Sine moj, tako mi Boga, tako si mi drag jer me služiš ne pazeći na sebe. Znaj istinu o ovom imenu i tu je velika dobit ali je i velika opasnost. Ali, ako budeš znao istinu i kršćani je otkriju, bit ćeš ubijen odmah. Ja mu reče: " tako mi Boga, onog što posla evanđelja nikad neću ni riječ reći o ovom što mi kažeš, držat ću u srcu svom. On nastavi: sine moj, kad si došao ovdje iz svoje zemlje pitao sam te je li ona blizu muslimana i da li napadate jedni druge. Ovo pitanje je bilo da testiram tvoju mržnu prema islamu. Znaj sine moj, taj Paraclete/ utješitelj je ime njihovog poslanika Muhammeda, kome je poslana četvrta knjiga koju je Daniel spominjao. Njegov put je jesno spomenut u evanđelju.

Nakon toga ja mu reče: onda gospodine, šta kažeš na vjeru ovih kršćana?. On odgovori: sine moj, kad bi ovi kršćani i dalje ostali ba pravoj vjeri Isusovoj, bili bi na Božijoj vjeri jer je vjera Isusova i vjera svih poslanika ispravna istina. Ali oni je izmjeniše i postadoše nevjernici.
Ja nastavi: onda gpspodine koji je spas iz ovog? Sine moj, primanjem Islama. Pitao sam ga hoće li onaj koji primi islam biti spašen? Da, u ovom svijetu i u budućem. Reče mu ja: Mudri bira za sebe, ako si znao za islam zašto nisi postao musliman a on odgovori. Sine, Bog svemogući mi nije pokazao istinu i poslanika Islama dok nisam postao star i slab, znam da nema izgovora za ovo, suprotno tome, dokaz Božiji se uspostavio protiv nas. Da me Bog uputio kad sam bio tvojih godina sve bi napustio i primio vjeru istine. Ljubav prema ovom svijetu je suština svakog grijena i vidik kako sam poštovan uzvišen i častan od kršćana i kako sam samo udobno živio. Da sam krenuo prema islamu ubili bi me odmah. Predpostavi da sam se sačuvao od njih i krenuo prema muslimanima oni bi mi rekli " ne smatraj da ćemo te poštovati zbog tvog islama" sam ti imaš korist od primanja i sačuvat ćeš se božije kazne. A ja bi živio kao siromašan starac među njima koji ima više od 90 godina, bez da znam njihov jezik i umro bi od gladi. ja sam, sva hvala samo Bogu, na vjeri Krista i na onom na čemu je on bio, Bog mi je svijedok toga. Pitao sam ga: da li me savjetuješ da primim islam i odem među muslimane?
On mi reče: ako si pametan i imaš nadu se spasiti.... ali moj sine, niko ne zna za ovo naše, ovo je između nas. Šuti i drži u tajnosti, ako neko sazna bit ćeš ubijen, ja ti necu koristiti među njima niti će biti od koristi da govoriš da si od mene čuo ili da sam te ja ohrabrio na ovo jer ću ja poreći jer vjeruju mom svijedočenju nad tvojim i ne reci ni riječi a neću ni ja. Bio je zadovoljan mojim obećanjem. Pripremao sam se za put i pozdrav sa njim. On mi dade 50 zlatni dinara, zatim sam se popeo na brod i krenuo u Majorku gdje sam ostao sa roditeljima 6 mjeseci
Onda sam otišao na siciliju i ostao tamo 5 mjeseci, čekajući brod koji će voditi u zemlju muslimana. Napokon dođe brod iz Tunisa, došli smo u luku Tunisa prije sunca. Kršćanski znanstvenik koji je čuo za moj dolazak me dočekao i primio me 4 mjeseca dok se ne snađem
Onda sam ga pitao ima li neki prevodilac u blizini. U to vrijeme vladar je bio Ebu Abbas Ahmed
, rekli su mi da je vladarov ljekar učen jako bio i bio mu jedan od najbližih. Zvao se Jusuf Al Tabib. Jako me obradovalo ovo i pitao sam gdje on živi. odveli su me da ga upoznam na samo. Rekao sam mu svoju priču i razlog dolaska. A to je da postanem musliman, Jako je bio počašćen što će biti dio tog i što može pomoći. Otišli slo u palaču vladara, rekao je vladaru o čemu se radi i tražio dozvolu da ga upoznam. Vladar je pristao i predstavio sam mu se. Onda me on upita za moje godine. Rekao sam mu da imam 35 godina. Onda me pitao o mom znanju i učenju. Nakon što sam mu rekao, on mi odvrasti " tvoj dolazak je dolazak dobrote". Budi musliman sa božijim blagoslovom. Zatim liječnik reče. Vladaru, kad neko promijeni vjeru svi njegovi o njemu loše krenu pričati. Pa dajte dovedite nekog svećenika ili nekog iz njegovog mjesta da vidim šta će reći, nakon tog ću primiti islam. A on mi reče preko prevodioca, pitao si baš ono što je ashab Abdullah ibn Selam pitao poslanika savs kad je primao islam. Zatim je doveo svećenike i misionare a ja sam sjedio u sobi, nisu me vidjeli. Pitao ih je " šta mislite o brodu koji je nedavno došao". Na njemu je veliki znanstvenik naš, naši biskupi kažu da je jedan od onih sa najvećim znanjem, nakon tog vladar ime dovede pred njih a ja reče 2 svijedočenja " nema drugog boga osim Allaha i " Muhammed je njegov poslanik. kad oni čuše ovo prekrstiše se pa rekoše " ništa ga nije dovelo osim želja za ženom a svećenici se ne žene". A onda su otišli sa ljutnjom. Od tad vladar mi daje novac svaki dan iz blagajne i pusti me da se oženim, a tad mi dade 100 dinara i krasna odjela. Nakon tog sam dobio dijete kome sam dao ime Muhammed, po imenu posljednjeg bozijeg poslanika.

Imajte sve na umu što sam vam napisao u zadnjih 7-8 postova pa pročitajte ponovo dio:

1 Ovo vam rekoh, da se ne spotaknete.
2 Izgonit će vas iz sinagoga. A dolazi vrijeme, kad će svaki, koji vas ubije, misliti, da Bogu čini službu.
3 I ovo će vam činiti, jer ne poznaju ni Oca ni mene.
4 Nego vam ovo rekoh, da, kad dođe vrijeme, sjetite se ovoga, da vam ja rekoh. A isprva ne rekoh vam ovo, jer sam bio s vama.
5 A sad idem k onome, koji me posla, i nitko me od vas ne pita: 'Kamo ideš?'
6 Nego, jer vam rekoh ovo, žalosti napuni se srce vaše.
7 Ali ja vam istinu govorim: "Bolje je za vas, da ja idem; jer ako ne otidem, Utješitelj neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama
8 I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu.
9 O grijehu, jer ne vjeruju u mene;
10 O pravdi, jer idem k Ocu svojemu, i više me nećete vidjeti;
11 O sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.
12 Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.
14 On će me proslaviti, jer će od mojega uzeti, i javit će vam.
15 Sve, štogod ima Otac, moje je. Zato rekoh: On će od mojega uzeti i javit će vama. ( Ivan 16)

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

JA SAM OVE TEKSTOVE SAM PISAO DO KASNE SATE SINOC I DANAS SAM NASTAVIO, NISAM IH KOPIRAO.

SVE OVO SAM ZBOG VAS RADIO PA VAS MOLIM DA IH MAKAR PROČITATE U CIJELOSTI PRIJE NEGO NEŠTO OSUDITE. JER ZNAM, DA STE VI MILOSTIVI I DA STE ŽIVJELI ZA VRIJEME ISUSA STALI BI NA NJEGOVU STRANU BAŠ KAO I JA, VOLJELI GA, SLJEDILI GA, I BRANILI ŽIVOTIMA SVOJIM.

Imajte lijep dan_

Molim Boga da nas uputi sve na pravi put, na put onih kojim je svoju milost dao, a ne na put onih koji su njegovu srdžbu izazvali niti na put onih koji su zalutali. Amin. :)

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav brate Ahmede!

vidim da kupusas temu i bacas svakakve tekstove ovde iz ko zna kojih izvora, ali to nikako nije dobro za sagledavanje problematike kojom se bavimo! najveći problem je što ti te biblijske citate koje vadiš kao dokaze opće ne razumiješ, jer nisi pročitao cijeli tekst nego vadiš riječi iz konteksta, a to je put koji samo može voditi ka zabludi! ja nemam toliko vremena da ti odgovaram na sve tvoje citate ali dovoljno je sagledati osnovne stvari!

Reč "pneuma" ima svoj ekvivalent u jevrejskom Starom zavjetu, a to je reč "ruah"! U Novom zavetu se reč "pneuma" javlja 385 puta i u prevodu na naš jezik ima značenje duh, Duh, život vetar! Reč "pneuma" pisana velikim slovom odnosi se na Boga, Svetog Duha! to je jasno vidljivo iz tekstova evanđelja, ali tebi je to nejasno pošto ti evanđelja ne razumiješ i pošto ti ne predstavljaju nekakva previše vredna dela! znači samo na temelju ovoga većina tvojih nazovimo "dokaza" pada u vodu! ne mogu vjerovat da navodiš citate iz Pavlovih poslanica kao dokaze za Muhameda, a Pavao vrlo jasno govori o Kristu i Duhu Svetom! Ovo samo pokazuje da opće ne poznaješ tekstove iz Starog i Novog zavjeta i da nisi kompetentan da o tome pričaš! vađenje nekakvih tekstova koje ne razumiješ iz ko zna koje literature nije način da pričamo o datoj temi! Hvala za trud oko objašnjenja, ali nazalost stvorio se kontra učinak!

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam mogao u cijelini sve napisati pa sam na vise postova jednu temu radio dok su ulećali drugi postovi od drugih korisnika i napravili ne harmonično to.

U hebrejskom uopšte nema velikih i malih slova, ko vam daje za pravo da birate kad je veliko a kad malo slovo? Isto kao kod nas kad bi Duh i duh pisali samo "duh".
Kako bi vi razlikovali, igrali bi se, manipulirali rijecima, ovdje veliko a ovdje malo !?
Trebao si procitati sve moje postove pa bi shvatio o cemu sam pisao.
A " duh " se u bibliji odnosi na poslanika, zar ne ? i to sam pisao
To što si napisao "Ruah" na hebrejskom ( koji ima isti korijen kao i arapski) je isto sto na arapskom "ruuh" i znači duh-duša, ne vezana za Boga.
Nisi ni pročitao post o duhu svetom pa ću ti skratiti.Duh sveti inspiriše, ne priča i ne govori ( nije čovjek), a vrati se na zadati citat ivanov pa vidi " neće pričati po sebi nego ono što čuje, duh sveti inspiriše a ne čuje on od nekog da bi pričao dalje kao što je slučaj poslanikaa"

Dalje ako ja ne odem on neće doći " duh sveti po vama je već bio tu, aktivno, čak i davno prije isusa, kako sam isus kaze ako ja ne odem on nece doci ? , jasno je da se odnosi na vrijeme poslije isusa sto definitivno govori da ne moze biti "sveti duh"

Sve što vi meni znate zakačiti je " nije tako, ti si pogriješio, nisi shvatio " pored jasnih dokaza

I molim vas još jednom, pročitajte sve što sam napisao a ne ovako..

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:10 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
KJV---John14;26 But the Comforter, which is the Holy Ghost, whom the Father will send in my name, he shall teach you all things, and bring all things to your remembrance, whatsoever I have said unto you.

kako ovaj stih tumacis.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ahmedu Pitanje
1. Ako sam dobro upoznat Muslimani ne priznaju Pavla kao apostola niti njegova dela pa zašto se onda pozivati na njegov tekst?

2. Da li će Muhamed biti sa nama do kraja ili reči koje je napisao?

3.Da li je ON - Poslanik a TO - zapis?

4. Da li muslimani veruju u duhovne darove?

5. Kako Musliman zaslužuje večni život?

molim saet i direktan odgovor unapred zahvalan.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Ahmedu Pitanje
1. Ako sam dobro upoznat Muslimani ne priznaju Pavla kao apostola niti njegova dela pa zašto se onda pozivati na njegov tekst?

2. Da li će Muhamed biti sa nama do kraja ili reči koje je napisao?

3.Da li je ON - Poslanik a TO - zapis?

4. Da li muslimani veruju u duhovne darove?

5. Kako Musliman zaslužuje večni život?

molim saet i direktan odgovor unapred zahvalan.
Pozdrav.

pa ovo je sve odgovoreno već, ali evo ponovo ću ti kopirati svoj post

ON ĆE OSTATI ZAUVJEK SA VAMA

Isus je nagovjestio da će utješitelj ostati sa nama zauvjek. Da bi razumjeli ovo, idemo procitati opet.

51 Zaista, zaista, kažem vam: ako tko bude držao riječ moju, neće vidjeti smrti dovijeka."
52 Tada mu rekoše Židovi: "Sad znamo, da imaš đavla. Abraham umrije, i proroci, a ti kažeš: 'Ako tko bude držao riječ moju, neće okusiti smrti dovijeka.'
53 Jesi li ti veći od oca našega Abrahama, koji umrije? I proroci pomriješe. Kime se to praviš biti?"
54 Isus reče: "Ako se ja, sam slavim, slava je moja ništa. Otac je moj, koji me slavi, za kojega vi kažete, da je vaš Bog.
55 Ali vi ga ne poznajete, a ja ga znam; i ako reknem, da ga ne znam, bit ću kao i vi lažac. Ali ga znam i riječ njegovu držim. ( Ivan 8 51-55)

I ja ( Isus) im dajem život vječni, i neće propasti dovijeka, i nitko ih neće oteti iz ruke moje
( Ivan 10:28)

Stanovat će u zemlji, koju sam dao slugi svojemu Jakovu, u kojoj su stanovali oci njihovi. U njoj će stanovati s djecom svojom i unučadi svojom dovijeka. Sluga moj David bit će knez njihov dovijeka.
(Ezekiel 37:25)

Psalmi 21:1-4

... itd.

Isus nam puno puta reče u bibliji da njegovi sljedbenici neće okusiti smrt. Ali nema ni jednog apostola živog danas. Da li je isus lagao ? Naravno da NE. Njegovi sljedbenici nikad nece ostariti niti umrijeti, mislio je na drugi život, onaj poslije ovog. Isus je rekao da je ovaj zivot koji toliko volimo nista u odnosu na onaj, da je bezvrijedan.
Isto tako kad je princ David bio opisan kao princ zauvjek, ovo nije znacilo da on nikad nece umrijeti ili biti besmrtan. Nego, njegova uputa će biti zauvjek sa nama i ime njegovo, cak i poslije smrti njegove.
Tako je nagovjestio Isus i paracletea=utješitelja koji će ostati sa nama zauvjek, njegova učenja. vjera i ostalo

Utješitelj će biti posljednji poslanik koji će vam donijeti svu istinu i on će ostati sa vama zauvjek, naučit će vas svemu tako da nece biti potrebe vise za poslanicima:

Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi,* nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna
(Qur'an, al-Ahzab(33):40)

...... Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. .....
(Qur'an, al-Maidah(5):3)

Tako je vjera islam zadnja poruka Allahova čovječanstvu, kao i Kur'an, i bit će sa nama zauvjek
Do današnjeg dana Muhammed savs i njegove riječi su ostale sa nama objasnivši nam sve. Bilo šta da muslimani rade imaju utočište u hadisima/ riječima poslanikovim. Kako jesti, piti, putovati, oblaciti, sva zivotna pitanja nam je objasnio i tako zivi medju nama. Isus je nosio svu istinu sa sobom ali nije mogao prenijeti sljedbenicima jer oni " nisu bili spremni da prime"
Ova poruka će biti dostavljena 600 godina kasnije kroz Muhammeda savs.

Na priznamo pavla ali cak i po njegovim priznatim evanđeljima možemo naći ovakve stvari.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 26 Mar 2009, 16:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:01 
Veteran
Veteran

Nemoj molim te, već sa par reči odgovori na svako pitanje dakle DIREKTNO i JASNO.
Može čak sa DA ili NE.
Hvala.

Poslednji put menjao lavić dana 26 Mar 2009, 16:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
KJV---John14;26 But the Comforter, which is the Holy Ghost, whom the Father will send in my name, he shall teach you all things, and bring all things to your remembrance, whatsoever I have said unto you.

kako ovaj stih tumacis.

I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka, i 14:16

A kad dođe Utješitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji izlazi od Oca, on će svjedočiti za mene. 15-26

A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenut će vam sve, što vam rekoh.

Ali ja vam istinu govorim: "Bolje je za vas, da ja idem; jer ako ne otidem, Utješitelj neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama
8 I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu.
9 O grijehu, jer ne vjeruju u mene;
10 O pravdi, jer idem k Ocu svojemu, i više me nećete vidjeti;
11 O sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.
12 Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.
14 On će me proslaviti, jer će od mojega uzeti, i javit će vam. 16 -7-14

u pomenutim tekstovima riječ "utješitelj" je prevedena od grčka riječi "paraclete" ("Ho Parakletos" ) najbližeg prevoda advokat-zagovarač [ preuzeto iz Beacon Bible commentary volume VII, p.168 ]

U pomenutim tekstovima u kratko receno je da, kad Isus ode " paraclete- utjesitelj " ce doci
On će veličati Isusa i voditi čovječanstvo istini . U Ivan 14:26 je identifikovan kao "sveti duh"

idemo dalje.... ( manipulacija .. )

Vazno je da napomenemo da u orginalnim spisima na grčkom se govori o "sveta pneuma". ( 14:26) Ivan Riječ "pneuma" znači DUH", nema u grčkom zasebne riječi za "DUH".
Sve biblije koje postoje danas su sastavljene od drevnih spisa, najstarija od 4tog stoljeca.
Svaki bolji poznavalac biblije ce nam reci da ne postoje ni dva identicna drevna spisa. Sve biblije koje imamo su rezultat opsežnog rezanja kopiranja i ljepljenja iz raznih spisa bez jedne konacne referente.

Šta su prevoditelji Biblije uradili kad im je predstavljeno bilo toliko spisa koji se ne poklapaju?
Odlučili su odabrati pravu, ali pošto oni ne mogu znati koji je drevni spis ispravan od toliko, moraju detektivski malo raditi da izaberu koji je od ponuđenih tekstova "najispravniji" da ga prihvate. Ivan 14:26 je upravo jedan od takvih stihova koji su nesumice izabrani.
Ivan 14:26 je JEDINI tekst koji riječ " paraclete- utješitelj" predstavlja kao sveti duh. Ali ako pogledamo najstarije drevne spise vidjet cemo da ne misle svi da rrijec " paracletos" se odnosi na svetog duha. U poznatom Codex Syriacusu, koji je napisan oko 5 stoljeca a otkriven tek 1812 godine na Sinaju takst 14:26 ivana je PARACLETE= " duh" , ne "duh sveti"

Kakvo je ovo biranje sad ?

"Duh" ili "duh sveti" sta je toliko sporno ? U stvari odnosi se na isto, zar ne ? NIJE !. Po naravi biblije i jezicnosti "duh" znaci "poslanik, prorok"

Na primjer prva poslanica Ivanova 4 poglavlje:

1Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.
2 Po ovome poznajte Duha Božjega: "Svaki duh, koji priznaje, da je Isus Krist u tijelu došao, od Boga je;
3 I svaki duh, koji ne priznaje Isusa, nije od Boga; i ovaj je antikristov, za kojega ste čuli da dolazi, i sad je već u svijetu.
ili... 1 ivan 4:6), 1 korinćanima 2:10, 2 Th 2:2, ...itd.

Zašto je sad ubačeno "sveti" u taj 14:26....?
-možda je neko slučajno pišući ubacio tu riječ
-a možda je ipak neko sam sebi dao za pravo da protumači..

Muslimani vjeurju da je pomenuti "duh" Muhammed a ne duh sveti, ako hocemo preciznije znacenje morat cemo se vise pozabaviti sa rijecju "paraclete". Poznato je da Barnabino evanđelje koje je odbaceno i sakrivano od crkve dugo vremena govori o poslaniku Muhammedu, ali cak evanđelja koja su primljena kao validna od Paulove crkve govore o Muhammedu a.s.

u djelu "ankor biblije":
U Ivanu 2 Isus je paracletos ( ništa više), nebeski službenik posrednik Oca. Kršćanska tradicija je identifikovala ovog lika-figuru "paraclete" kao "sveti duh" ali znanstvenici kao Spitta, Delafosse, Windisch, Sasse, Bultmann, i Betz nisu ovu identifikaciju uzeli kao validnu i rekli kako je "paraclete" lik iz drevnih spisa u stvari neovisan lik i da je kasnije zamijenjen svetim duhom..

The Anchor Bible, Doubleday & Company, Inc, Garden City, N.Y. 1970, Volume 29A, p. 1135

Pročitaj sve postove moje, sve sam objasnio prijatelju... Sva pitanja su odgovorena vezano za to

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sve si lijepo napisao, ali šta će biti ako se pojavi neki novi "Sveti duh" tj. neki novi Muhamed pa kaže, "e ovo vam sve do sada pada u vodu, ja sam taj!"

Što je u Hrišćanstvu očito, za Islam nije, jer priznavanjem onog u šta Hrišćani vjeruju Islamska vjera postaje izlišna.
Priznavanjem onoga u šta Islam vjeruje Hrišćanstvo gubi smisao.

Tako da je dalje ubjeđivanje nepotrebno, jer možete pisati do sudnjeg dana a opet ostati na istom.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 16:09 
Veteran
Veteran

Brate OBEĆAVAM da te u ovoj temi više ništa NEĆU PITATI samo odgovori jasno i direktno na gornjih 5 pitanja. Ponavljam više ništa ne pitam u ovoj temi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]