banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 08:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crkva i mediji
PostPoslato: 25 Maj 2008, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Car Dusan je napisao:
skitnica je napisao:

zbog ovakvih teoloskih stavova imamo katastrofalno ekolosko i zdravstveno stanje na planeti
premalo postujemo svemir

Опет грешиш, ја немам појма, ко вама просипа те небулозе?
Православна Црква, изразито забрањује, непоштовање твари коју нам је Господ дао на корист, већ тражи да се односимо према даровима Бога са поштовањем и умереном користи за нас..
Значи: Када ловим рибу, дивљач и сл... да ловим колико ми је довољно,
Када сечемо дрва, да сечемо колико нам је довољно!
Православни хришћанин никада није против екологије и чувања средине..
Ми на земљу и остало, гледамо као на дар од Бога ...
Откуд вама та лажна убеђења, мени није јасно, једини закључак је о елементарном непознавању Хришћанства...од стране вас неколико!

ne grijesim jA
i jako dobro poznajem hriscanstvo, sto mi daje za pravo da imam sopstvene stavove o duhovnosti
niko mi nista ne prosipa, osim tebe sad ovdje
niti mi je cilj da ocrnim pravoslavnu vjeru, jednostavno se ne nalazim u njoj
i ok je to o ocuvanju zivotne sredine, ali to se radi iz krajnje prakticnih razloga
recimo, sijecemo drva koliko je dovoljno da ne potrosimo sve odjednom te da bismo imali poslije a ne iz nekih uzvisenih bozanskih razloga

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Car Dusan je napisao:
Значи:
Скитнице и XIX century, научите основне ствари о Хришћанству и немој више да се леватите и срамотите!
Знам да је тећко сести и узети књигу у руке...али мука се свака исплати.
Када научите нешта, можемо причати, до тада ИГНОРЕ!

Ја мислио озбиљни људи за разговор, овде једино, Дамаскин, Твртко и Лавић..знају нешта.
И наравно Ведер ..ипак је МОД.

ohoho
znaci, samo istomisljenici bi ovdje trebali da se sastaju
i onda jos kritikujete komunizam
ja volim ove teme, pristojno se izrazavam (za razliku od vas ponekad)
svakom duhovnom i obozenom covjeku bi rasprava sa onima koji drugacije misle i osjecaju trebala biti duhovno okrepljenje
meni je ovo stvarno super
i ne vidim cemu ti vapaji za "prociscavanje" od nepozeljnih

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
oh care, pa ti da si hrišćanin ne bi tako napadao ljude sa drugim mišljenjem... boga si proglasio institucijom koju vode ljudi koji isto kao ti, ja i ostali prde, smrde, kradu, jebu se (samo što su ovim crkvenjacima poslastice dječaci do 12 godina) ...nekako sam stekao utisak da je u tebi a i u damaskinu prilično nakupljena agresija prema ljudima, a to je sušta suprotnost hrićanskoj ideji...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
skitnica je napisao:
i ne vidim cemu ti vapaji za "prociscavanje" od nepozeljnih
[/quote]

Prijetnja smo im za eventualno obaranje njihovih zacementiranih stavova i učenja? :oops:

Oni nama nisu, jer smo sigurniji u ono što pričamo. Dokaz : nismo od njih tražili da se gube i čiste sa foruma, i da više ne pišu.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
"Знам да ништа не знам, али више знам од оних који не знају, да ништа не знају :D

Свако треба да буде свестан својих могућности, осећао бих се шабански да одем и расправљам на форуму Електротехничког факултета :(

Једино знаш зашто Тесла чита књигу испред зграде факултета. Спрема електронику код Цаје 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

emeritus je napisao:
nekako sam stekao utisak da je u tebi a i u damaskinu prilično nakupljena agresija prema ljudima, a to je sušta suprotnost hrićanskoj ideji...

to je zato što religija i crkva privuče svakakve sorte ljudi. Među njima nekad i najveće pokvarenjake. :) Ne kažem da su to oni, nego pričam uopšte. Primjer : Ceca i Arkan. Stalno su palili svijeće u medijima, prikazivali se religiozni.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
"Знам да ништа не знам, али више знам од оних који не знају, да ништа не знају :D

Свако треба да буде свестан својих могућности, осећао бих се шабански да одем и расправљам на форуму Електротехничког факултета :(

Једино знаш зашто Тесла чита књигу испред зграде факултета. Спрема електронику код Цаје 8)

ti si meni ustvari jako simpatično biće. Volim tvoj humor ! :lol: :lol: :lol: :cat:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kako god,
odoh sad malo svojim neforumskim poslom

i ateizam bi se mogao posmatrati kao neka vrsta religije
jer i on znaci zauzimanje stava prema ideji boga

poslije cu nastaviti s ovom zanimljivom razmjenom stavova i dozivljaja ideje o bogu

pozdrav svima do tad! :)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
dusan je napisao:
Човек је добио и разум и душу...ОД БОГА!
А животиње и травке нису!(животиње само душу, без разума)
Него служе човеку на корист!

Eto vidis kako je Bog demokratican, tolerantan i pun razumijevanja za razlicita misljenja, kada je svima podario razum. Velika hvala za to. Jos sada jedino preostaje da crkva i njeni vjernici krenu ovim putem koji im je propisao Bog. Kada to vec nisu radili zadnjih 2000. godina, mozda bi bilo vrijeme da pocnu uskoro. Monopol na istinu je tricky buisness.
I ovo u vezi zivotinja, ja licno ne volim da mi je bilo koje bice podredjeno, pa ni zovotinje. Ljudi su oduvijek jeli zovotinje, a zivotinje ljude, u proslosti narocito. To sto sada vjerovatno ima vise izumrlih zivotinja nego postojecih, krivi smo i mi izmedju ostalog. Zasto one vise ne postoje? Da li su i one bozija stvorenja kao i mi?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 16:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Очигледно је тема о Цркви изазвала живу расправу. Дакле, Црква ипак привлачи пажњу. И данас у ово наше време. Иако јој већ две хиљаде година прогнозирају да теоретски не може да опстане. Потврђује се ипак, да Црква није од овога света. Зато ће увек и бити камен спотицања.

Интерсантна су ми била ова слободна мишљења, слобода увек импресионира. Па ипак, уз пуно уважавање те слободе, хоћу да направим разлику и да кажем да су ипак ови моји православци доследнији у ставовима. Ево зашто:

Из различитих група долазе они који иступају против Цркве. Од крајњих атеиста, до верујућих људи; од оних који никад нису ушли у њу, до оних који су се од ње удаљили, итд.
Претпостављам да су сви који су у овој полемици говорили против Цркве ипак кад-тад били у њој и целивали Јеванђеље, крст, иконе...
Ако то нису, сигурно би правили ограде због дистанце са које посматрају, знајући да њихова прича не може бити довољно некомпетентна.

Али онај ко је пољубио Јеванђеље, нека не издаје пољупцем оно што љуби. Видео сам такве и виђам их.
А има и оних који су ружно говорили о Цркви, па кад дође до невоље, они ипак траже од Цркве помоћ, и то верујући, наравно с правом, да се Црква неће на њих љутити, него ће их заштитити.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
A=A+X je napisao:
Иако јој већ две хиљаде година прогнозирају да теоретски не може да опстане.

Ne bih rekao da je ovo tacno. Prije ce biti da je crkva 1500 godina zivjela dosta lagodno i u blagostanju (danas kao ne zivi :D ), tj nije imala nikakvu opoziciju. Ko su bili prvi koji su se u naletu renesanse poceli da crkvi prigovaraju bilo sta. Hobs, Makijaveli, koji je crkvu smatrao za glavnog krivca za razjedinjenost i rascjepkanost Italije na nekoliko drzavica. Sve je kocila Papska drzava koja je bila toliko mocna da sprjecava ujedinjenje, a opet nedovoljno mocna da to sama uradi. Da ne duzim o tome. U kasnijem naletu slobodoumlja kritika je bilo sve vise i vise.
Ovo pravoslavci bolji dio hriscanstva... podsjeti me na ono bolji dio BiH a svi u istoj banani. Bojim se da je i jedne i druge zahvatio jedan talas mnogocega neljudskog i sramotnog.

jedan genijalni posudjeni post sa filozofije, tema "zasto ja postojim"

Alone In Space je napisao:
Dragi prijatelju ,

Ti koji citas ovu poruku.Ovo sto sada citas su moje misli pretocene u ova slova u ovaj tekst.Znaci trenutno komuniciramo ti i ja nase misli.Nema Zike ,Pere,nema Dravina i nema Boga.Samo ti i ja.Drag si mi kao i svako ljudsko bice i ne zelim da te izgubim.Ne tvoje telo, vec tebe kao misaonu imenicu.Tvoj razum.Ne zelim biti sam kao sto ni ti ne zelis da budes sam.
Da, tebi se obracam.Zato te zovem.Znam da tvoje misli prate moje a izmedju mene i tebe je sada strah.Moje misli su strane za tebe i u tebi se polako javlja tvoj prijatelj ,tvoj verni prijatelj strah.Znam za njega jer sam ga i ja upoznao.On ce polako nestati kada bude na snagu stupio tvoj razum.Ne plasi se, podsecam te ti treba da verujes samom sebi ne meni. Zapamti, strah se jedino plasi razuma.:)Na zalost moram da ti kazem da se ja i ti trenutno razumemo do ove recenice, ali od sada se pripremi da se polako suocis sa svojim strahom.Icicemo korak po korak,ja cu sve vreme biti uz tebe tako da neces biti sam.Jer sam i samo prosao kroz to.Ohrabricu te tako sto cu ti reci da na ovom svetu ima puno ljudi koji su prosli kroz to.Svi smo rodjeni budni.
Ali neki od nas su u medjuvremenu uspavani.Neko je zeleo da ljudi budu uspavani.Neka te ne plasi to "neko" to "neko"su ljudi ljudska bica.Nepostoje druga.:)Tako da strah koji osecas mozda sada je ljudski i plasi se necega sto nije ljudsko.Strano,ne poznato.Nemas cega da se plasis jer do sada si se uverio da jos nisi nikada video nesto sto nije ljudsko.Tako je.Medjutim taj covek "uplasen covek" u cije misli si ti to uvoga trenutka verovao.Je samo covek i on se plasi bas kao ja i ti.Ali razlika izmedju mene i tebe i njega je u tome sto on nije umeo da se suoci sa tim te je svoj strah ,ogroman strah morao da ublazi i pobegne od njega tako sto je izmislio boga.Bog nije nista drugo nego rec koja je izmisljena da bi ljudi verovali da neko o njima brine i da se ne bi plasili.Ustvari klin se klinom izbija.:)Ako se plasis necega sto nije ljudsko( jer jedino nesto sto nije ljudsko tebe plasi), strah jedino moze da pobedi takodje nesto sto nije ljudsko a sta je to ?:)Tako da prijatelju moj, sada znas na cemu se religija zasniva.Na tvom strahu od ne ljudskih stvari a racva se na razne nase druge strahove..
Onog trenutka kada ovo shvatis tvoj strah polako ne staje jer razum i znanje pobedjuje strah.Znanje je moc.Neko se ovo setio pre mene i tebe.I sada poseduje moc.:)On je otisao mnogo dalje od mene i tebe.I sada moze da upravlja nama pomocu nasih strahova :)Ti si do ovoga trenutka bio hipnotisan svojim strahom ,bezao si da se suocis sa njim a sada vidis koliko ti je malo trebalo i da zapravo nemas cega da se bojis sem samog straha :)Kada slepac progleda daleko vidi:)Knjiga strahova ili biblija je tu da ne bi mradao sa mrtve tacke da bi te drzao u jednom mestu.U jedno ti si poslusan i pratis uputstva i ze te knjige.Ti vise ne mozes da mrdnes misli su ti paralizovane , a sta je ono sto paralizuje coveka ,strah.(Ukipio se od straha.)Tako da te zovem da se trgnes znam da si hrabar i znam da ti to mozes.Pobedi svoj strah pridruzi se razumu koji te zove, kojeg si toliko dugo drzao u tamnici.
Oslobodi ga i pocni da mislis.Ti i on cete postati neunistivi.Niko vise nikada nece moci da te zarobi u nikakve sekte i religije.Mislis dakle postojis.Oslobodi se straha.Pocni da mislis.Nisi sam, ja te zovem.Znam da to mozes.Cekam te sa druge strane zatvorske ograde.Sloboda je beskonacna.Sa ove strane ograde nemas cega da se plasis.Sve je ljudsko i niko ti ne govori u sta da verujes.
Tako mozes da prepoznas pravog prijatelja.On ti nece reci veruj meni.On ce ti reci "veruj sebi i svom razumu"Cekam te".Napravi taj jedan korak preskoci ogradu od straha ,pobedi je razumom ,ucini da ona nestane.Oseti slobodu.Oslobodi se granica koje ti je neko postavio.Zeleci da doveka stojis u mesu ,paralizovam strahom.Kreni napred ti si slobodan i niko nema pravo da te porobljava da ti govori u sta da verujes.Ti si hrabar i ne plasis se tudjih strahova.Dosta je bilo.Zivot u ovom telu je kratak.....

Pocni da zivis...pocni da mislis...znam da me r a z u m es.Cekamo te sa druge strane ograde koju ti je neko postavio...za nas sa ove strane nema granica

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 17:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Е брате, ако од све светске литературе, философије, разних доктрина и школа мудрости, мудраца и посвећеника, ти ниси имао шта друго да одабереш, онда...
Ништа... онда ево и од мене нешто

ПОБЕДИЋЕТЕ

Победићете, знам,
Јер докле год је граница
Дотле је и моћ ваша...
Победићете, сигурно; као и увек,
Јер ваша вага мери све сагледиво.
Славићете, ви,
Опет и опет;
Јер изван домета не видите,
А с ове стране све је ваше.
Победићете...
А ја, ја ћу се ипак
с радошћу,
Придружити – губитницима.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 19:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ko su bili prvi koji su se u naletu renesanse poceli da crkvi prigovaraju bilo sta. Hobs, Makijaveli, koji je crkvu smatrao za glavnog krivca za razjedinjenost i rascjepkanost Italije na nekoliko drzavica. Sve je kocila Papska drzava koja je bila toliko mocna da sprjecava ujedinjenje, a opet nedovoljno mocna da to sama uradi.

Баш у то доба била је најжешћа инквизиција, од стране РЦ .
А што се тиче атиста, где год су узели власт, то је било повезано са диктатуром и прогоном верника.

Француска, шпанска револуција, Стаљин, Маоцедунг, Пол Пот, Тито.....

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
TBPTKO je napisao:
А што се тиче атиста, где год су узели власт, то је било повезано са диктатуром и прогоном верника.

Je, a crkva, pa i pravoslavna, fakat je tolerisala inovjernike. Pogledati pod "Vizantija i progoni jeretika"

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 21:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Оно што је могло да снађе неког јеретика то је у најгорем случају затвор или прогонство, што је сналазило и православне од стране царева јеретика нпр. свете Василија Великог, Јована Златоустог, Максима Исповедника....
За разлику од римокатолика и протестаната који су имали инквизицију, која је мучила и јавно вршила погубљења на разне начине..
Па чак у 18. веку имамо људе и жене осуђене да за вештичарење !
Да не спомињемо како су се атеисти гиљотином обрачунавали са верницима у Француској, преко разних револуција до данашњих дана.
:(

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 21:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Оно што је могло да снађе неког јеретика то је у најгорем случају затвор или прогонство, што је сналазило и православне од стране царева јеретика нпр. свете Василија Великог, Јована Златоустог, Максима Исповедника....

I to je to famozno hrišćansko pravo na slobodnu volju? Baš.

A u Vizantiji, pa i kod cara Dušana, bilo je mnogo gorih kazni. Osljepljivanje, rezanje ruku, udaranje vrelog žiga... Stvarno milosrdno!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 21:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nema to veze sa verom, nego su vladari mrzeli da im se kojekakvi motaju onaokolo i svašta pričaju....

A gde to ima apsolutne slobode, da idemo odmah tamo :cat:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Nema to veze sa verom, nego su vladari mrzeli da im se kojekakvi motaju onaokolo i svašta pričaju....

A gde to ima apsolutne slobode, da idemo odmah tamo :cat:

dobro Tvrtko, pa miša mu, ako ja ne mogu pričati o crkvi jer nisam član i nemam diplomu sa Teologije, kako ti onda pričaš o komunizmu. Bio član ? :P :wink: dvostruki standard dragi moj,,, dvostruki :evil3:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 09:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Треба уочити разлику, ја се нисам мешао на тај начин да улазим у кадровска питања код комуниста, да тражим њихову имовину или да им саветујем шта да чине или да не чине. Моје уплитање је у смислу да треба правити разлику кроз историју између православних с једне стране и протестаната и римокатолика с друге стране., са нагласком како је изгледало кад атеисти дођу на власт.
И да будемо прецизни, једине атеистичке земље су некада Енверхоџина Албанија и данас Северна Кореја.
Да ли су то земље где би пожелели да живи ваша породица ? :cat:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pravoslavne srednjovijekovne zemlje nisu zvanicno imale inkviziciju, ali ni njihov odnos prema inovjernicima nije bio nimalo tolerantan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]