Hristov je napisao:
Niko ne kaže da trebaš preći u vjernike da bi bio bolji, pitanje glasi zašto rat uprkos tome što se većina deklariše kao vjernici, zašto se onda ti vjernici ne ponašaju kao vjernici. Kontaš poentu pitanja?
Japanese_rose je napisao:
Hristov je napisao:
Dobro, ajd sad reci konačno nešto na temu. Znači zašto onaj vjernik ubija svog bližnjeg? Zašto kaže da je vjernik a ipak laže, krade, ubija, mrzi drugu naciju, itd..?
Tek tako...da bude pregledno...konacno na 8. stranici se doslo do konkretnog pitanja...
Japanese_rose je napisao:
Odgovor je zato sto su ljudi u velikoj mjeri ( teski ) licemjeri.
Mozda...u stvari definitivno ima i toga....medjutim nije sav narod u BiH iskvaren, imamo mi doooosta dobrih ljudi, imamo ljudi koji su neoptereceni mrznjom, predrasudama...imamo i onih koji jesu optereceni ali to potiskivaju i ne dozvo0ljavaju da izidje na povrsinu, ja i takve ubrajam medju dobre ljude, jer se njihovo donekle negativno razmisljanje o drugima nije odrazilo na okolinu u tolikoj mjeri da bi je mjenjalo u negativnom smislu ili radikaliziralo.
Mislim da je sustinski problem nepoznavanja vjere (govorim o vlastitoj vjeri ma koja ona bila)...ljudi idu u crkve, dzamije, sinagoge itd. ali ne shvataju zapovjesti, ne shvataju fetve, zakone, serijat,...cini mi se da ne shvataju srz.
Obredoslovlje je ok....ali shvatanje vjere nije...
Npr. zapovjest je NE KRADI
Narod to prevodi nekako ovako...:" Ne kradi od svoga, a od drugoga mozes."
NE UBIJ ...."Nikad ne ubijaj svoje a druge nije vazno oni ionako nece u raj (dzennet), njih je Bog i stvorio da budu ubijeni."
NE SVJEDOCI LAZNO..."Nikad protiv bliznjeg a protiv "onih", ma natovari na njih sto vise drva i kamenja."
Previse se dodaje jednostavnosti naredbi i previse se filozofira o njima...a one stvorene i za najneskolovanijeg vjernika i za doktora nauka....stvorene jednostavno za shvatanje i provodjenje.