banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2009, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Hristov je napisao:
Ahmede, po tebi nista ne ukazuje na to da je Ivan govorio o Isusu, a sve ti ukazuje da je govorio o Muhamedu? Postoji li najmanja sumnja kod tebe? Citav Novi Zavjet se vrti oko Isusove licnosti, njegovog djela itd.., a ti mislis da Ivan govori o Muhamedu?

Kako komentarises to da je Isus svoju misiju zapoceo takoreci nakon sto je Ivan zavrsio sa svojom misijom? Zar se time ne bi moglo objasniti ono "poslije mene".
Ivan kaze da ce onaj koji dolazi poslije njega krstiti Duhom Svetim... Isus je to cinio, mozes li potvrditi da je Muhamed krstio Duhom Svetim?

Pozdrav!

Nisi mi odgovorio na koga su mislili leviti i svecenici kad su pitali " jesi li ti poslanik ?" . Molim te da mi odgovoris :)

Evo jos zanimljivosti

19Now this was John's testimony when the Jews of Jerusalem sent priests and Levites to ask him who he was. 20He did not fail to confess, but confessed freely, "I am not the Christ.[a]"
21They asked him, "Then who are you? Are you Elijah?"
He said, "I am not."
"Are you the Prophet?"
He answered, "No."

Ivan 1 19:25

A onda... nakon sto je u gore navedenom dijelu Ivan rekao da nije ELIJAH

A od dana Ivana Krstitelja do sada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe. 13 Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. 14 Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći." ( matej 11 12:14)

Isus nam kaze da je Ivan Elijah/ Ilija :D

Sta je ovo, izgleda da su vam evanđelja kontradiktorna...

ili ovako

19Now this was John's testimony when the Jews of Jerusalem sent priests and Levites to ask him who he was. 20He did not fail to confess, but confessed freely, "I am not the Christ.[a]"
21They asked him, "Then who are you? Are you Elijah?"
He said, "I am not."
"Are you the Prophet?"
He answered, "No."

Ivan 1 19:25

i.....

17 Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan." ( Luka 1 17)

Opet Ivan ispade Ilija
a tamo porekao ? :-?

Je li sad Ivan lagao ili su evanđelja :evil3: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nema svrhe da ti odgovorim kad smatras da je Pismo kontradiktorno pa mi neces ni vjerovati.

Koji musliman danas 100% slijedi Muhamedovo ucenje pa da moze da sudi o tudjoj vjeri, i koji hriscanin slijedi Hrista 100% pa da moze da sudi o drugima? Jedino sto mi znamo je prepucavanje i neko nabedjivanje i pravljenje crtanih filmova sa smajlijima. Bez uvrede, ali tvoji argumenti su meni smijesni, razmisljas na isti nacin kao i tvoji prethodnici, 100% si kritican prema svakom slovu Biblije i ne gledas kontekst niti pokusavas da citas izmedju redova, a kad Ivan spomene "proroka" odmah zakljucujes: "Evo ga, nema sumnje o kome se radi". Ispada na kraju da nas pravis budalama i da imamo manjak inteligencije. Mislils da jedan kompjuter moze da shvati Bibliju, bez razumijevanja konteksta itd..? Upravo tako ti zvucis kad radis u modusu "obezvredjivanja Pisma". Ali samo ti radi svoj posao, sto rece Oficir s ruzom, Bog ce nam suditi, a ja se nadovezujem - dok mi radimo i dalje paganska posla.

PS: ja otvorim temu "Iskustvo Bozije milosti" i onda neki (bez uvrede) krenu traziti neke psiholoske razloge zasto sam ja otvorio tu temu, a ovakve teme su normalne. :D

Pozdrav svima!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Nema svrhe da ti odgovorim kad smatras da je Pismo kontradiktorno pa mi neces ni vjerovati.

Koji musliman danas 100% slijedi Muhamedovo ucenje pa da moze da sudi o tudjoj vjeri, i koji hriscanin slijedi Hrista 100% pa da moze da sudi o drugima? Jedino sto mi znamo je prepucavanje i neko nabedjivanje i pravljenje crtanih filmova sa smajlijima. Bez uvrede, ali tvoji argumenti su meni smijesni, razmisljas na isti nacin kao i tvoji prethodnici, 100% si kritican prema svakom slovu Biblije i ne gledas kontekst niti pokusavas da citas izmedju redova, a kad Ivan spomene "proroka" odmah zakljucujes: "Evo ga, nema sumnje o kome se radi". Ispada na kraju da nas pravis budalama i da imamo manjak inteligencije. Mislils da jedan kompjuter moze da shvati Bibliju, bez razumijevanja konteksta itd..? Upravo tako ti zvucis kad radis u modusu "obezvredjivanja Pisma". Ali samo ti radi svoj posao, sto rece Oficir s ruzom, Bog ce nam suditi, a ja se nadovezujem - dok mi radimo i dalje paganska posla.

PS: ja otvorim temu "Iskustvo Bozije milosti" i onda neki (bez uvrede) krenu traziti neke psiholoske razloge zasto sam ja otvorio tu temu, a ovakve teme su normalne. :D

Pozdrav svima!

prijatelju, ja tebe ni ne znam, zasto bi te ismijavao ili omalovazavao? Ja ti vise postujem bibliju od 80% ljudi u Banjaluci i vise je citam.
Nego, svi smo mi Allahovi robovi i stvorenja koja je on stvorio i svima nam je isto naredio. Ako ti ne mozes odgovoriti na moje postove molim te da ne skreces odmah na omalovazavanje jer, moja je stvar hocu li ja vjerovati u neke stvari ili ne.

Ako ne vjerujem da je Isaa alejhisselam boziji sin, nego da je poslanik Boziji kao i oni prije njega, nemoj mi kaciti odmah da ne postujem krscanstvo jer nije istina

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izvini Ahmede, nisam ni ja licemjeran nego kazem kako vidim stvari, imas li ti ista pozitivno da napises nego znas samo da radis isto kao tvoji prethodnici? Meni se u islamu mnogo toga ne svidja pa necu napisati ni slova da bi iskompromitovao tvoju religiju, iz postovanja prema tebi, a sta ti radis meni? Mislis da mi pomazes, da mi cinis dobro? Mislis da sam presretan kad vidim tvoje trijumfalne smajlije pored tvojih apsolutno neoborivih argumenata?
Btw, znas li da je i prije tebe na ovom forumu bilo muslimana koji koriste istu retoriku kao i ti? u dlaku istu retoriku koristite, i sve nesto u fazonu trazenja kontradikcija i slicno... Ima li iko da donese plodove vjere sa sobom osim lijepih rijeci samo onda kad se treba pravdati ("postujem krscanstvo vise nego..:")? Pa kako ja to ne vidim, tvoje postovanje?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
17 Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan." ( Luka 1 17)

Opet Ivan ispade Ilija
a tamo porekao ?

U duhu i sili ne znači da je to ista osoba, a nisu ni bili istovremenici. Možeš da pretpostaviš da se odnosilo na ono što je Ilija prorekao, u tom duhu.
Ne može se bukvalno shvatati nijedna metafora.

Gore se pominjalo pokrštavanje na rijeci Jordan koje je obavljao Jovan.
Najznačajniji dio tog događaja, a koji nije ni pomenut, je kada Isus priđe Jovanu da ga Jovan krsti a ovaj odgovara da treba on (Isus) da njega krsti (jer je prepoznao Onoga koji treba da dođe) i nakon tog čina se pojavljuje Sveti Duh u vidu bijelog goluba i čuje glas Božji "Ovo je moj sin ljubljeni koji je po mojoj volji" (misleći naravno na Isusa).

U ovome opisu ne vidim šta nije jasno.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Izvini Ahmede, nisam ni ja licemjeran nego kazem kako vidim stvari, imas li ti ista pozitivno da napises nego znas samo da radis isto kao tvoji prethodnici? Meni se u islamu mnogo toga ne svidja pa necu napisati ni slova da bi iskompromitovao tvoju religiju, iz postovanja prema tebi, a sta ti radis meni? Mislis da mi pomazes, da mi cinis dobro? Mislis da sam presretan kad vidim tvoje trijumfalne smajlije pored tvojih apsolutno neoborivih argumenata?
Btw, znas li da je i prije tebe na ovom forumu bilo muslimana koji koriste istu retoriku kao i ti? u dlaku istu retoriku koristite, i sve nesto u fazonu trazenja kontradikcija i slicno... Ima li iko da donese plodove vjere sa sobom osim lijepih rijeci kad se treba pravdati?

Prijatelju ja te zovem da ostavis smrtni grijeh i da budes na vjeri svih bozijih poslanika. Meni je Bog naredio da na najljepsi nacin raspravljam sa tobom i iz milosti da te zovem na dobro. Jedan od stubova islama je vjerovanje u bozije knjige koje je poslao ljudima kao vodilju ( tora evandjelje zebur i kur'an) i kad bi se ismijavao biblijom ismijavao bi se svojom vjerom.

Zato brate po Ademu, meni nije cilj da omalovazavam vjeru tvoju ( iako znam sta je isaa a.s govorio) nego mi je cilj tebi pokazati istinu i put u raj. Ne gledaj tako crno i nemoj se ljutiti tako brzo.

Kaze poslanik Muhammed sa.v.s: najbolji ljudi su oni koji se tesko ljute, a kad se naljute, lako se "odljute" :)

Molim Boga da te uputi

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 22:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Reci mi, sta nedostaje mojoj vjeri sada (podji od toga da me tvoja kao ni argumentacija Oficira sa ruzom ni Porschea ni ostalih nije ni sekunde navela na kolebanje u vezi moje vjere)?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Reci mi, sta nedostaje mojoj vjeri sada (podji od toga da me tvoja kao ni argumentacija Oficira sa ruzom ni Porschea ni ostalih nije ni sekunde navela na kolebanje u vezi moje vjere)?

Ti si nevjernik koji se povodi za lazima Iblisa/đavola-lucifera koju je izmislio na Isaa a.s. Allah ne voli da se nekom mimo njega daje bozanstvo ( prva zapovjed). Isus ce se odreci tih stvari na sudnjem danu kad kaze: " Boze ti si mi svijedok da sam cist od onog sto mi pripisuju i majci mojoj" i ti ces zavrsiti u paklu. Eto sta fali tvojoj vjeri prijatelju. Nemoj se naci uvrijedjen

Evo ti istine o " La Ilahe Ilallah "

1 DIO - tewhidul rububijje - Priznavanje da je Allah/Bog tvorac svega ovog
2 DIO - tewhidul ibade - DA SAMO NJEMU PRIPADA ROBOVANJE, SUD, ZAKONODAVSTVO /
3 DIO - esmais sifat - priznavanje savrsenih svojstava kojima se opisao

Ti si prijatelju zanegirao taj drugi dio / monoteizma poslanickog-vjerovjesnickog-prorocnog kako ga hoces nazvati.

Nisi na vjeri poslanika, nisi monoteist poput Abrahama, Mojsija, Isusa,,,, Muhammeda.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako ja npr. zanijecem Isusa kao otjelovljenje Boga, i veceras se pomolim bez da spomenem Isusovo ime, znaci da se obracam samo Bogu, da li to znaci da je problem rijesen? Mogu ici i dalje u svoju crkvu, obavljati hriscanske obicaje itd...? Kako ti to vidis?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ako ja npr. zanijecem Isusa kao otjelovljenje Boga, i veceras se pomolim bez da spomenem Isusovo ime, znaci da se obracam samo Bogu, da li to znaci da je problem rijesen? Mogu ici i dalje u svoju crkvu, obavljati hriscanske obicaje itd...? Kako ti to vidis?

Prvo, de budi iskren u trazenju pravog puta. Veceras digni ruke i reci. Allahu/ Boze JA TE MOLIM DA ME UPUTIS NA PRAVI PUT, TI UPUCUJES KOGA HOCES I U ZABLUDI OSTAVLJAS KOGA HOCES, SMILUJ MI SE I UPUTI ME KA ISTINI.

Dolaskom zadnje nebeske objave ( Kur'ana) derogirane su prijasnje objave i zakoni i oni kao zadnji u nizu Bozijih objava vrijede do sudnjeg dana. Tako da Bog samo prizna to.

Ti, kao covjek koji zivi u vremenu naroda kome je poslanik Muhammed savs poslan, duzan si slijediti to.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2009, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahmede, ti si vjerovatno svjestan da to nijedan utvrdjeni hriscanin nece uciniti kao sto si svjestan da gubis vrijeme sa svojom retorikom i dugackim postovima. Htio sam vidjeti zasto cinis to sto cinis, ne samo ti nego i svi tvoji prethodnici.
Ljudi jednostavno ne vole, djeluje im odbojno, kad im neko dodje i obezvredjuje njihove svetinje bez da im pruzi bolju alternativu. Da si pokusao sa drugom zapovijescu mozda bi nesto i uspio, ovako nam samo ostaje da sa oruzjem u ruci jurisamo jedni na druge i uzvikujemo Bozije ime, jedino za to smo sposobni. Svima puna usta Boga a nigdje ljubavi prema blliznjem, da nije i to derogirano? Ili ce Bog oprostiti ubijanje kroz istoriju u Njegovo ime onim ubicama koji su vjerovali da je Bog jedan?

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 00:03 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
prvo, nismo se dogovorili da li Biblija govori o Muhamedu. :D

drugo, kad volis da citas Bibliju reci mi kako vidis stih u 1 Timotiju poslanici 2:5 "jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, covjek Hiristos Isus.

trece, za Iliju ti je Talija rekla. mozes pronaci i u Mateju.

vidim da ti cupanje tekstova iz Biblije ide bolje nego Suzani Mancic dok izvlaci loptice za Loto. :D

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 00:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
bismilahir rahmanir rahim

u prevodu "u ime Alaha svemogućeg dobročinitelja"

al za malo.Ko još očekuje da mu neko drugi kaže šta da radi.
Bog je dao čoveku izbor.Neki ga zovu sevdah,kod nas je sudbina.
Ali ništa ne piše kad,kako i šta.To su gluposti.Da je sve zapisano
šta našli bi nekoga da nam čita i ne bi morali ništa da radimo.
Kako li vam samo padnu ovakve gluposti na pamet.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
Ja ti vise postujem bibliju od 80% ljudi u Banjaluci i vise je citam.

Citas li je zbog neke koristi ili da bi nasao "greske" u njoj? Kako se moze postovati nesto sto je puno "gresaka i lazi" (ako kazemo to tvojim rijecima) ?!

Preporucujem ti da procitas knjigu "Isusov zlocin". Onako, bratski ti preporucujem bez nekog cilja. Tek toliko , da ubijes dosadu. :wink:

A to je ko je "na pogresnom putu" , to neka Bog odluci. Ja , kao Hriscanka, uopste se ne osjecam kao na pogresnom putu, cak naprotiv, vjera u Boga i u Hrista je moj zivot upotpunila, i cini od mene da budem bolja i vjerujuca osoba. Ne samo mene, nego i dosta ljudi koje poznajem. Ako neko moli Boga da ga usmjeri na pravi put, sumnjam da ce ga Bog gurnuti u pogresan pravac. Mene i druge je usmjerio da idemo Hristovim putem i mogu ti reci da mi to nimalo ne lici na pogresan put.
Svi mi dolazimo do Boga istim putem, mozda na razlicite nacine, ali istim putem. I vjerujem i da medju muslimanima ima dobrih i vjerujucih ljudi. Ti ne poznajes ni jednog dobrog i vjerujuceg Hriscanina?? Svi su zalutali i nevjerni i cine lose stvari?? Ne znas bas nijednog koji se poziva na Boga i Hrista i zivi u molitvi i ljubi i prijatelje i neprijatelje?

Hvala tebi za trud sto zelis da nas "spasis" , ali stvarno nema potrebe za tim. Jedini Bog i vjera nasa moze nas spasti.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 12:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
114_AhmeD je napisao:
de budi iskren u trazenju pravog puta

De budi ti iskren prvo prema sebi a onda i prema drugima,Svi smo mi svoj put nasli a ko ga trazi njemu pricaj ako te bude zeljeo cuti.To sto se velicas govoreci da citas i poznajes bibliju bolje nego li drugi govori dosta o tebi.Na zalost mnogih ja sam mozda sve ono sto si i ti ,bar koliko mi se cini iz tvojih postova,nacionalista i donekle vjerski fanatik zato mi smeta kada svojim "neprijateljima " u vjeri govoris prijatelju a i sam znas da bi ste tesko i poznanici mogli biti.To sto omalovazavas druge nudeci im spas ako se odreknu svoga nije nista drugo doli ono sto su tvoji predci nastali od nasih predaka radili godinama.Ali prosla su vremena davna i dosla su druga i sad smo ovdje mi drugaciji,osvjesteni,spremni da se branimo ali i da oprostimo zalutalima,svima onima koji ni svoje ne znaju a tudje kude,ili jos gore svoje dobro znaju.Mi smo Hriscani ti si Muhamedanac,braca niti smo bili niti cemo ikada biti,ni braca ni prijatelji.Zato mani se corava posla, ko zeli sam ce doci i da ga se ne zove.Vec sam ti napisala da ako zelis da nam pojasnis svoju vjeru tj da nas uvjeris u suprotno od onaga u sta mi vjerujemo odgovori na svaciji post,na svacije pitanje ,mozda i onda kada se tebi cini nebitno i pusti citate i knjige reci ko covjek,ko vjernik.I opet cu da ponovim nije tvoja vjera tako cista a da bi to znali mnogi nisu morali procitati ni jedno jedino slovo iz kurana.Veceras prije spavanja,digni ruke svoje i ne reci Allahu nego ga zamoli da i tebe slugu svoga uputi na pravi put,da te ne ostavi u zabludi,da ti pokaze istinu i pomoli se za sav narod svoj tj za sve one koji su skrenuli sa pravoga puta,moli za oprostaj od sve svoje brace i sestara u vjeri ali i za oprostaj svih onih hriscana koji ne mrze ali ni nevole a ja sam jedna od njih.Veliki je Bog

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ja ti vise postujem bibliju od 80% ljudi u Banjaluci i vise je citam.

Citas li je zbog neke koristi ili da bi nasao "greske" u njoj? Kako se moze postovati nesto sto je puno "gresaka i lazi" (ako kazemo to tvojim rijecima) ?!

Preporucujem ti da procitas knjigu "Isusov zlocin". Onako, bratski ti preporucujem bez nekog cilja. Tek toliko , da ubijes dosadu. :wink:

A to je ko je "na pogresnom putu" , to neka Bog odluci. Ja , kao Hriscanka, uopste se ne osjecam kao na pogresnom putu, cak naprotiv, vjera u Boga i u Hrista je moj zivot upotpunila, i cini od mene da budem bolja i vjerujuca osoba. Ne samo mene, nego i dosta ljudi koje poznajem. Ako neko moli Boga da ga usmjeri na pravi put, sumnjam da ce ga Bog gurnuti u pogresan pravac. Mene i druge je usmjerio da idemo Hristovim putem i mogu ti reci da mi to nimalo ne lici na pogresan put.
Svi mi dolazimo do Boga istim putem, mozda na razlicite nacine, ali istim putem. I vjerujem i da medju muslimanima ima dobrih i vjerujucih ljudi. Ti ne poznajes ni jednog dobrog i vjerujuceg Hriscanina?? Svi su zalutali i nevjerni i cine lose stvari?? Ne znas bas nijednog koji se poziva na Boga i Hrista i zivi u molitvi i ljubi i prijatelje i neprijatelje?

Hvala tebi za trud sto zelis da nas "spasis" , ali stvarno nema potrebe za tim. Jedini Bog i vjera nasa moze nas spasti.

Dobro, posto smo se razisli nema smisla dalje da raspravljamo. Ako ste se nasli uvrijedjeni ja vam se izvinjavam. Znate i vi svi da moj cilj nije bio vrijedjanje.
Ja cu i dalje biti na forumu, nadam se da vam ne smetam svojom pojavom pa ako neko ima pitanja vezana za Islam i ono oko njega neka se javi ovdje ili na pp. Kako mu je draze.

Molim Allaha da nas uputi sve i da nas spoji u dzennetu kao sto nas je spojio ovdje i da budemo u drustvu odabranih njegovih robova, u drustvu poslanika.

Pozdrav od Ahmeda

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka

Ahmede, slobodno ti pisi na forumu. I naravno da smijes imati svoje misljenje.
Svi smo mi tragaoci za Istinom i svi smo duhovno zedni i trazimo (neko manje, neko vise) da ugasimo tu zedj, i naravno da se moze doci do zeljnog cilja samo ako se to hoce i zeli.
Ali zasto uvijek moraju postojati teme koje omalovazavaju ono "drugacije"?! Zasto ne mozemo npr. na ovoj temi pricati o zajednickim osobinama i jedne i druge vjere? Sta je pozitivno i kod jedne i kod druge vjere? Zar se uvijek sve mora svesti na "Moje je sve , tvoje nije nista, cek da ti dokazem..." itd. Ima i tema koje su Hriscani otvorili a koje idu ZA za Hriscanstvo a PROTIV Islama itd...
Ali to nas dovodi upravo dotle da se neko razgnjevi, ili napusti forum ili pocne svadja, prepiranje..i jedna-dvije, i nema kraja. A kao na forumu smo "Duhovnost i religija". Gdje tu duhovost??

Svako dobro.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahmede, izvinjavam se i ja tebi ako sam te uvrijedio, ali ako pokusas da se stavis u nasu poziciju razumijeces odakle ta frustriranost. Mnogi ovdje su hriscani, vjernici, i super im je sa njihovom vjerom, i odjednom dolaze ljudi sa strane i pocinju da podrivaju nasu vjeru. Kako da to shvatimo kao dobronamjerno? Kod mene licno se ne radi o tome da se bojim za svoju vjeru, ali me baca u rezignaciju ta stalna potreba za nalazenjem mana i takmicenjem, cak i kad je vjera u pitanju. Ako smo i ja i ti vjernici valjda treba samo zbog toga sto nas uci nasa vjera da se takmicimo u tome ko ce kome vise dobra uciniti. A ovdje citavo vrijeme previranja oko toga sta je kontradiktorno, ko sebi uskace u usta itd..., cija vjera ne valja, pokusaj konvertiranja itd...
Primjetio si da si dobrodosao na ovaj forum, niko te ne vrijedja. Iskoristi to da pricas o svojoj religiji, o njenim stavovima po nekim pitanjima, a nemoj iznositi prljav ves tudjih religija, jer to apsolutno ni pod kojim okolnostima ne moze biti shvaceno dobronamjerno.
Za mene licno, covjek koji ozbiljno shvati svoju vjeru ce raditi na sebi, i nece se smatrati ni jednog trenutka kompetentnim da vadi drugima trun iz oka i nalazi im mane. A danas cim se covjek krsti u crkvi odmah ide da trazi mane drugim zajednicama. To "diskutovanje" na ovoj temi je samo odraz potrebe ljudskog ega da uvijek dokazuje svoju superiornost u odnosu na druge, ne radi se samo o islamu vs. hriscanstvo, nego i izmedju zajednica unutar samog islama i unutar samog hriscanstva. Znaci to nema veze sa time da li je neka zajednica ili vjera na pravom putu, vec sa nasim takmicarskim duhom. A cak i ako su tvoje namjere iskrene i ako si bezrezervno uvjeren da je islam pravi put, vjeruj mi da u svakoj religioznoj zajednici ima barem po jedan koji misli to isto za svoju zajednicu, i zadnje sto treba da radimo je da trazimo jedni drugima mane.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka

:love7: :sunny: :flower: :angel8: :love1: :angel1: :angel5: Malo pozitivnih afirmacija, da se malo smirimo. :D :)

A sad nastavite tim tempom, podtema *** "Zasto volim svoju Vjeru" ***. :fadein:

Vi nastavite, a ja odoh na odmor 5 dana, kad se vratim hocu samo lijepe stvari da procitam ovde. :D :) Ovo nije zapovijest, ovo je molba. :angel1:

Pozdrav :sunny:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2009, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Religija je kao i sve ostalo relativna stvar. Znaci samo zavisi kako se tumaci. Po mom misljenju sve ove monoteisticke religije mogu biti dobre ako se dobro tumace i ni jedna ne iskljucuje drugu. Sve je znaci stvar licnog shvatanja i odgoja u zavisnosti gdje se ko rodio, odrastao, kakve su ga prilike u zivotu vodile itd. Zasto su na jednoj strani svijeta muslimani a na drugoj hriscani. Pa zato sto su se tu rodili. Ti isti ljudi da su se rodili na drugoj strani bili bi oni suprotni.
Sta ovim hocu reci. Hocu reci da covjek treba traziti boga ne u jednoj odredjenoj crkvi ili religiji nego uopste. Znaci posmatrajuci sve religije izvuci ono pozitivno i odbaciti negativno. Ja sam hriscanin zato sto vjerujem u Hrista, ali vjerujem i u Alaha koji je u stvari Bog Otac u hriscanstvu. I znaci sve se uklapa. A ono sto ne mozemo saznati iz spisa to i ne analiziram. Znaci izvuci pozitivno i odbaciti negativno.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]