banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Abdurrahman je napisao:
Ne, komsija, vec tu pocinje sve, od pogleda i dr. stvari i onda s vremena na vrijeme stepen po stepen dolazi do smutnje. Zbog toga islam sasijeca to zlo u korjenu pa rastavlja muskarce i zene da svi sjede u svojim drustvima kao sto je to bio i doskorasnji nas obicaj na nasim prostorima, dok nije doslo vrijeme dekredacije.

Abdurrahmane.......a sta mislis da se vratimo u recimo 5. vijek?
Ili jos ranije?
Hajmo sad lijepo zaboravit' na internet i sve druge blagodeti......

Lazu ti covjece, LAZU.

A ti nikako da skontas.......

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa kazem ja ti sektasi bi da vracaju u srednji vijek. Da odvoje zene i muskarce, da ukinu internet, muziku, tv, da nose bradurine a zene pokrivace, i jos da na silu natjeraju sve a svijetu da budu kao oni. Pih. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 06:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
Ne budite ograniceni. To sto vi tvrdite i u sto pozivate nema veze sa islamom.

S toga, ja bih zelio da znam kojoj vi religiji pripadate i jeste li sljedbenici jedne od religija danasnjih ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Abdurrahman je napisao:
S toga, ja bih zelio da znam kojoj vi religiji pripadate i jeste li sljedbenici jedne od religija danasnjih ?

Ovo sto ti propagiras nema veze sa zdravim mozgom...

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 18:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:

Znaci mi smo ograniceni....hm.

Ono sto ti podvodis pod Islam je sljedece:
Odvajanje zena i muskaraca da ne bi doslo do "svasta"; to kao biva muskarci (a samim tim i zene) su libidom obuzeta stvorenja koja, poput zivotinja jedva cekaju da skoce jedni na druge i to ne u cilju stvaranja potomstva (sto je karakteristicno za zivotinje) vec samo iz zelje za zadovoljavanjem niskih strasti. Izvini Abdurrahmane, ali ljude koje ja poznajem nikako ne mogu podvesti pod tu tvoju "ljudsku vrstu".
Samim tim, zena da ne bi izazivala grijesne misli muskarca (koliko li je taj muskarac duhovan, hm, kad ga pogled na zenski glezanj moze "uznervoziti") mora biti apsolutno pokrivena jer je njena pozicija u drustvu samo i jedino da zadovoljava potrebe muskarca kojem pripadne i njihovog potomstva.
Buduci da bi svaki "pravi" musliman morao zivjeti kao Muhammed saws, on bi se automatski morao podvrci raznim restrikcijama kao sto su peglanje hlaca recimo...sto ukljucuje i nepostivanje saobracajnih propisa, te ne polaganje vozackog ispita (rahmetli Jusuf Barcic). Zatim ne koristenje escajga prilikom jela, ne nosenje toplih kaputa zimi (u pustinji se oni ne nose), obavezno skracivanje pantalona da (imaginarni) pijesak ne bi usao u nogavice.....
Zatim sklapanje braka sa vise zena (onoliko koliko ih mozes izdrzavati-mnogi danasnji muskarci po tom pravilu se ne bi mogli ozeniti UOPSTE kako je katastrofalna ekonomska situacija u BiH).....i ima jos svasta ali mi se bas ne da nabrajati.

Ono na sta pokusavas "atakovati" su ljudska osjecanja i price o ljubavi prema Bogu.....pa zar se On ne moze voljeti i bez onog sto "ispod zita" pokusavas nametnuti? Zar se ne moze praktikovati vlastita religija bez da se ponistava znacaj tudje? Zar se ne moze vjerovati u Boga bez straha jer nas je On stvorio iz ciste ljubavi?

Kad pitas kojoj religiji pripadam(o).....evo reci cu ti:
Bog u kojeg ja vjerujem nije zajedljivi starac koji u svojoj ruci nosi knjigu u koju pise sve ljudske grijehe ("Tesko vama kjafiri, kjafiri, sudnji dan kad bude....") i koji prijeti.....On ne nalaze ubijanje crnih pasa jer su sejtani (mili Boze, koja nebuloza) i ne tjera zene da iz cistog STRAHA hodaju krajem ulice potpuno pokrivenog lica (a oci su ogledalo duse).....posjeti malo sajt za oslobodjenje afganistanske zene i pogledaj kako ih muskarci bicuju, spaljuju....u ime Boga....
Bog u kojeg ja vjerujem je ljubav i toplina u najjcistijem duhovnom smislu a ta toplina je moj duhovni dom....izmedju Njega i mene nema posrednika koji ce mi reci kako da se obucem da bih bila bogougodna.....On je moj zastitnik i ucitelj, moja spiritualna ljubav i smisao.....a ti sad ovu moju "religiju" nazovi kako hoces....

Zaista nemam nista protiv tebe i sasvim dobronamjerno ti porucujem:
buduci da si musliman....ostavi se vehabizma i vrati se Islamu....jer ono sto taj vehabizam poucava je stranputica. Citaj Kur'an i u njemu trazi nauk i uputu, ostavi se bradatih "propovjednika"...nisi ti malouman da ti treba neko tumaciti ono sto je tako ocito. Zelim ti mir na tvom duhovnom putu i da pronadjes Istinu za kojom tragas.....

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
bORGqUEEN je napisao:
[Znaci mi smo ograniceni....hm.
Odvajanje zena i muskaraca da ne bi doslo do "svasta"; to kao biva muskarci (a samim tim i zene) su libidom obuzeta stvorenja koja, poput zivotinja jedva cekaju da skoce jedni na druge i to ne u cilju stvaranja potomstva (sto je karakteristicno za zivotinje) vec samo iz zelje za zadovoljavanjem niskih strasti. Izvini Abdurrahmane, ali ljude koje ja poznajem nikako ne mogu podvesti pod tu tvoju "ljudsku vrstu".
Samim tim, zena da ne bi izazivala grijesne misli muskarca (koliko li je taj muskarac duhovan, hm, kad ga pogled na zenski glezanj moze "uznervoziti") mora biti apsolutno pokrivena jer je njena pozicija u drustvu samo i jedino da zadovoljava potrebe muskarca kojem pripadne i njihovog potomstva.
Buduci da bi svaki "pravi" musliman morao zivjeti kao Muhammed saws, on bi se automatski morao podvrci raznim restrikcijama kao sto su peglanje hlaca recimo...sto ukljucuje i nepostivanje saobracajnih propisa, te ne polaganje vozackog ispita (rahmetli Jusuf Barcic). Zatim ne koristenje escajga prilikom jela, ne nosenje toplih kaputa zimi (u pustinji se oni ne nose), obavezno skracivanje pantalona da (imaginarni) pijesak ne bi usao u nogavice.....
Zatim sklapanje braka sa vise zena (onoliko koliko ih mozes izdrzavati-mnogi danasnji muskarci po tom pravilu se ne bi mogli ozeniti UOPSTE kako je katastrofalna ekonomska situacija u BiH).....i ima jos svasta ali mi se bas ne da nabrajati.

Ono na sta pokusavas "atakovati" su ljudska osjecanja i price o ljubavi prema Bogu.....pa zar se On ne moze voljeti i bez onog sto "ispod zita" pokusavas nametnuti? Zar se ne moze praktikovati vlastita religija bez da se ponistava znacaj tudje? Zar se ne moze vjerovati u Boga bez straha jer nas je On stvorio iz ciste ljubavi?

Bog u kojeg ja vjerujem nije zajedljivi starac koji u svojoj ruci nosi knjigu u koju pise sve ljudske grijehe ("Tesko vama kjafiri, kjafiri, sudnji dan kad bude....") i koji prijeti.....On ne nalaze ubijanje crnih pasa jer su sejtani (mili Boze, koja nebuloza) i ne tjera zene da iz cistog STRAHA hodaju krajem ulice potpuno pokrivenog lica (a oci su ogledalo duse).....posjeti malo sajt za oslobodjenje afganistanske zene i pogledaj kako ih muskarci bicuju, spaljuju....u ime Boga....
Bog u kojeg ja vjerujem je ljubav i toplina u najjcistijem duhovnom smislu a ta toplina je moj duhovni dom....izmedju Njega i mene nema posrednika koji ce mi reci kako da se obucem da bih bila bogougodna.....On je moj zastitnik i ucitelj, moja spiritualna ljubav i smisao.....a ti sad ovu moju "religiju" nazovi kako hoces....

Ovo je dosad najbolje i najduhovnije razmisljanje. Svaka cast borgqueen. =D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ἀγαπητοί, ἀγαπῶμεν ἀλλήλους,
ὅτι ἡ ἀγάπη ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστι, καὶ πᾶς ὁ ἀγαπῶν
ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται καὶ γινώσκει τὸν Θεόν.
ὁ μὴ ἀγαπῶν οὐκ ἔγνω τὸν Θεόν, ὅτι ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν.

Љубљени! Да љубимо један другог;
јер је љубав од Бога, и сваки који има љубав
од Бога је рођен, и познаје Бога.
А који нема љубави не позна Бога;
јер је Бог љубав.

Нови завјет,
1.Јованова посланица,
глава 4, стихови 7 и 8

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 22:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Znaci mi smo ograniceni....hm.

Zaista nemam nista protiv tebe i sasvim dobronamjerno ti porucujem:
buduci da si musliman....ostavi se vehabizma i vrati se Islamu....jer ono sto taj vehabizam poucava je stranputica. Citaj Kur'an i u njemu trazi nauk i uputu, ostavi se bradatih "propovjednika"...nisi ti malouman da ti treba neko tumaciti ono sto je tako ocito. Zelim ti mir na tvom duhovnom putu i da pronadjes Istinu za kojom tragas.....

Ukratko receno, mijesas babe i zabe. Ne mijesas dunjalucke/ovosvjetske stvari sa stvarima vjere, tj., vjerovanjem i radom po tom vjerovanju. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 22:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:

Ukratko receno, mijesas babe i zabe. Ne mijesas dunjalucke/ovosvjetske stvari sa stvarima vjere, tj., vjerovanjem i radom po tom vjerovanju. :)

Buduci da pripadam kasti "ogranicenih" de mi zivota ti pojasni sta si ovim htio reci?

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Buduci da pripadam kasti "ogranicenih" de mi zivota ti pojasni sta si ovim htio reci?

Grijeska je u mojoj rijeci samo "mijesas" a trebalo je da pise "ne mijesaJ".

Pojasnit cu ti na osnovu ovih tvojih rijeci sto cu ih citirati gdje sam kratko i jasno na njih odgovorio, a rekao si:

Citiraj:

Pa da ti pojasnim sta sam htio reci onim iznad: Mijesanje baba i zaba, mijesanje ovosvjetskih stvari i propisa vjere. Naime, kakve veze ima u islamu i islamskom vjerovanju kakav ces kaput obuci i koje debljine ce da bude ? kakve veze u islamu ima sa pantalonama hoce li se peglati ili pak ne ? Kakve veze ima islam i islamsko vjerovanje sa saobracajnim znakovima i saobracajnim zakonom ?

Dakle, sve sto je pristojno i lijepo, islam naredjuje da se nosi, jer Uzviseni Allah kaze u prijevodu znacenja na bosanski: "o vjernici, lijepo se obucite..." ( Kur'an ), a Poslanik Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao da Allah voli ljepotu i voli cistocu.

To je sto se tice tvoga spominja kaputa i odjece.

Sto se tice saobracajnog zakona, ta, serijat nalaze da se on mora postovati u suprotnome krsi se i pravila islamskog zakonodavstva/serijata, jer propisi saobracaja su za opce dobro covjeka, bilo pjesaka ili onih koji se koriste automobilima i slicnim vozilima, a sve sto je za opce dobro covjeka, serijat to podrzava jer je zbog toga i dosao i Objavljen je od Uzvisenog Boga. Itd.

Hoce se reci da se islam uklapa u svako vrijeme i svaki prostor, bez izuzetka, s tim sto se njegovo vjerovanje ne moze promjeniti, dok se neki propisi mogu i mijenjaju se, ali vjerovanje kao temelj vjere se nikad ne mijenja i neki propisi koji se ne mogu mijenjati zavisno od situacije ostaju kakvi jesu. Islam je univerzalna vjera, a ne ruglo kako je neki zele prikazati koji su ili zlonamjerni ili su notorne neznalice po pitanju islama i zivota uopce, jer islam je way of life, zivotni pravac, zivotni put, nacin zivota i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
Pa da ti pojasnim sta sam htio reci onim iznad: Mijesanje baba i zaba, mijesanje ovosvjetskih stvari i propisa vjere. Naime, kakve veze ima u islamu i islamskom vjerovanju kakav ces kaput obuci i koje debljine ce da bude ? kakve veze u islamu ima sa pantalonama hoce li se peglati ili pak ne ? Kakve veze ima islam i islamsko vjerovanje sa saobracajnim znakovima i saobracajnim zakonom ?

Dakle, sve sto je pristojno i lijepo, islam naredjuje da se nosi, jer Uzviseni Allah kaze u prijevodu znacenja na bosanski: "o vjernici, lijepo se obucite..." ( Kur'an ), a Poslanik Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao da Allah voli ljepotu i voli cistocu.

To je sto se tice tvoga spominja kaputa i odjece.

Sto se tice saobracajnog zakona, ta, serijat nalaze da se on mora postovari u suprotnome krsi se i pravila islamskog zakonodavstva/serijata, jer propisi saobracaja su za opce dobro covjeka, bilo pjesaka ili onih koji se koriste automobilima i slicnim vozilima, a sve sto je za opce dobro covjeka, serijat to podrzava jer je zbog toga i dosao i Objavljen je od Uzvisenog Boga. Itd.

Hoce se reci da se islam uklapa u svako vrijeme i svaki prostor, bez izuzetka, s tim sto se njegovo vjerovanje ne moze promjeniti, dok se neki propisi mogu i mijenjaju se, ali vjerovanje kao temelj vjere se nikad ne mijenja i neki propisi koji se ne mogu mijenjati zavisno od situacije ostaju kakvi jesu. Islam je univerzalna vjera, a ne ruglo kako je neki zele prikazati koji su ili zlonamjerni ili su notorne neznalice po pitanju islama i zivota uopce, jer islam je way of life, zivotni pravac, zivotni put, nacin zivota i sl.

Abdurrahmane......citaj bolan CIJELI tekst, ne samo ono sto ti se svidja:
Napisah....."Ono sto ti podvodis pod Islam je sljedece: "
To je ono STO TI smatras Islamom, ne ja.

Lijepo se obucite...tacno.
Dakle, kratke nogavice na pantalonama su novotarija?
Ma ko li je samo izmisli........?

Tacno, opet; samo me zivo zanima sto li rahmetli Barcic nikad vozacki ne polozi, a tako gorljivo je vazio o Islamu?

Nije Islam ruglo kao sto nije ni Hriscanstvo, Katolicanstvo.....to sto ekstremisti pokusavaju od vlastite vjere napraviti ruglo je sasvim drugi par opanaka.

"Svi su ljudi pred Allahom jednaki".....ili si mozda zaboravio?

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Grijeska je u mojoj rijeci samo "mijesas" a trebalo je da pise "ne mijesaJ".

Imas ti u tom svom postu vise "grijesaka"...de malo obrati paznju...

Valjda si htio reci da ja ne trebam mijesati ovosvjetske stvari sa duhovnoscu?
Pa covjece.....svi mi zivimo na ovom "dunjaluku"...ne na mjesecu.....a kako kazes Islam je nacin zivota....pa de se jednom vec odluci....da mijesamo, ili ne? Mislim duhovno i materijalno.

Btw, nema potrebe da mi se obracas u muskom licu.....i avatar i nick su mi zenski, pa valjda sam onda i ja :D

Nadam se da ta cinjenica me nece uciniti nedostojnom odgovora.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

O bORGqUEEN, imaj vise strpljivosti i razumjevanja kada citas moje postove i kad uvidis grijesku u mome komentaru, pokusaj naci mi neko opravdanje jer ja sam covjek kao i svako koji je sklon grijesenju, a uz to sam i pomalo ovamo drugim stvarima zauzet, a ovdje eto navratim i kad pisem veoma cesto znam da pisem, a razmisljam i slusam neke druge ovamo stvari jer budem ponekad na to primoran. Tako mi se ponekad uvece da napisem sto ne bih ili pak neka veca gramaticka grijeska, a ja trazim halala zbog toga. Ipak sa strane sto i dolazi mi dok sam ovdje, nije nista negativno, ali mi pravi ponekad smetnje.

Citiraj:
Abdurrahmane......citaj bolan CIJELI tekst, ne samo ono sto ti se svidja:
Napisah....."Ono sto ti podvodis pod Islam je sljedece: "
To je ono STO TI smatras Islamom, ne ja.

Ono sto je Objava od Boga Uzvisenog i sto je vjerodostojnim putem preneseno od Njegova Poslanika Muhammeda, s.a.w.s., je islam, a sve mimo toga nije islam niti ce biti. S toga, mi prihvatamo kako Kur'an, tako i Sunnet Poslanika ( Put Poslanika ), jer jedno bez drugog ne mogu i s toga je Boziji Poslanik rekao, a to mu je objavio Uzviseni Bog da se njegov ummet ( Poslanikov narod ) nece sloziti na zabludi, a to je sve iz razloga sto ce ostati autenticnost ove vjere tj., sunneta Njegova Poslanika, a za Kur'an se niko ne brine jer je Nj nemoguce izmijeniti.

Citiraj:
Lijepo se obucite...tacno.
Dakle, kratke nogavice na pantalonama su novotarija?
Ma ko li je samo izmisli........?

Doslo je vjerodostojnim putem od Poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, zabrana nosenja pantalona ili hlaca preko clanaka, tj., da se ili vuce za covjekom po zemlji ili da vise / preko clanaka prelaze hlace IZ OHOLOSTI. Postoje dva hadisa u sahih Muslimu, mislim da se radi o zbirci hadisa pod brojem 1. Dakle, nosenje krace odjece da ne prelazi clanke je sunnet Bozijeg Poslanika i to se praktikuje kod muslimana koji drze cvrsce do vjere iz toga sto je tu pokornost Poslaniku, a ko je pokoran Poslaniku, pokoran je i Allahu/Bogu. S toga, onaj ko nosi iz oholosti pantole preko clanaka ili da se vuku, potpada pod one koji su osudjeni zbog nedolicnog djela, jer mnoge opcekoristi se kriju u tom propisu, kao prvo i glavno da od covjeka odlazi dalje oholost, a kao drugo i zbog cistoce.

Dakle, ovaj propis nije izmisljen, on ima jasan dokaz u hadisima Bozijeg Poslanika. Ako i dalje ne vjerujes, ja ti ih mogu originalno da ovdje postiram i da ti dam izvor odakle su uzeti. Upravo vize glave mi stoje dva dijela zbirki hadisa od imama Muslima.

Citiraj:
Tacno, opet; samo me zivo zanima sto li rahmetli Barcic nikad vozacki ne polozi, a tako gorljivo je vazio o Islamu?

O prijatelju moj, manje slusaj i vjeruj medijama, glava ce ti biti cistija od propagande i svakakvih lazi. I sam znas da se danas najveca nedjela i propaganda lazna siri upravo preko medija.

Reci cu ti ovdje nesto, a neka i drugi vide: Ja sam poznavao veoma dobro hafiza profesora Jusufa Barcica, Allah s njim bio zadovoljan. On je imao vozacku polozenu, ali mu je, kako znam, istekla pa nije bio na vrijeme istu obnovio. Takodjer i oko postivanja saobracajnih znakova i saobracajnog zakona, velika propaganda i lazi su iznijeti na njega, a ja znam da to nije tako.

Citiraj:
"Svi su ljudi pred Allahom jednaki".....ili si mozda zaboravio?

O prijatelju moj, mozemo voditi dijalog fin, ali ti savjetujem da ne plivas daleko od obale, jer bi se mogao sa tobom talas da poigra pa da te savlada, iako si mozda dobar i iskusan plivac, ali talasi su mnogo jaci Gospodara tvoga i moga.

Ovo zato - jer nisi naveo kako treba kur'anski ajet kojeg si mislio da si naveo pod znake navoda. Kur'anski ajet ide ovako: "A kod Allaha je najbolji onaj koji Ga se najvise boji." Dakle, kod Boga su svi ljudi jednaki, samo sto ih razlikuje ta jednakost po njihovoj sopstvenoj bogobojaznosti prema Njemu, tebareke ve teala, s toga, jednaki su kao bica svi, jer im svima Bog daje opskrbu, a kako se navodi u jednoj predaji da ovaj prolazni dunjaluk/ovaj svijet vrijedi ista kod Boga, pa makar kao krilo musice, Allah ne bi dao ni gutljaja vode da se napije nevjerniku na ovom dunjaluku, jer taj nevjernik porice Allaha kao Stvoritelja, pa kako da bude Mu zahvalan na Njegovim savrsenim blagodatima ?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN

Citiraj:
Imas ti u tom svom postu vise "grijesaka"...de malo obrati paznju...

Valjda si htio reci da ja ne trebam mijesati ovosvjetske stvari sa duhovnoscu?
Pa covjece.....svi mi zivimo na ovom "dunjaluku"...ne na mjesecu.....a kako kazes Islam je nacin zivota....pa de se jednom vec odluci....da mijesamo, ili ne? Mislim duhovno i materijalno.

Cijenjena, mi smo na istim talasima, samo nas nit dijeli, jedino sto jos nismo se 'sudarili' pa da bude nam neke stvari jasnije.

Nisi me shvatio i shvatam tvoj pogrijesni zakljucak oko ovosvjetskosti i duhovnosti. Naime, moja poenta je bila da se ne mijesaju ovosvjetske stvari sa VJEROVANJEM islama, pa kad neko kaze npr. da je zabranjeno to i to po islamu jer nema doticno dokaz da je dozvoljeno, jer je islam vjera usavrsena kako kaze Bog u suri el-Ma'ide, 3., ajet u Kur'anu - tako npr. osoba radi neku radnju i pripisuje istu islamu, a nakon toga mu neko ko malo vise zna kaze da to sto radi je novotarija, inovacija ( bid'at, ar. ), a onda mu ta osoba neznalica odgovara da je novotarija i avion, zasto se onda vozis autom, zasto ne jases kamilu i sl., Dakle, ne treba mijesati stvari vjerskog karaktera kao Objave Allaha sa dunjaluckim ovosvjetskim dobrima, kao sto su auta, avioni, i sl., jer svijet se usavrsava i islam ide prema tome i to podstice sa prvim rijecima objavljenim u Kur'anu "Iqre" sto znaci 'citaj, uci, izucavaj, proucavaj" - prvo dakle spoznaja Gospodara i vjere, a nakon toga i svih drugih opceprihvacenih korisnih nauka za ljudski zivot i svijet.

Citiraj:
Btw, nema potrebe da mi se obracas u muskom licu.....i avatar i nick su mi zenski, pa valjda sam onda i ja Very Happy

Nadam se da ta cinjenica me nece uciniti nedostojnom odgovora.

Ja se izvinjajem. :)

A moze li se znati koje si religije ili si jos uvijek zivis u neodlucnom stanju ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 00:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
A moze li se znati koje si religije ili si jos uvijek zivis u neodlucnom stanju ?

Nikad nisam bila u "neodlucnom stanju".....a moja vjera i poimanje duhovnosti se razlikuju od zvanicnih religija.

Moj otac je hriscanin a majka mi je muslimanka; mamina sestra koja pravi najbolje baklave na svijetu je vjernica.....ja je mnogo volim i cesto razgovaram o Bogu sa njom; mnogo sam naucila....
Otac mi je komunista ali posto nas u porodici ima svih boja i dezena (osim Jevreja) i o krscanstvu/hriscanstvu ponesto znam; zajednickih niti je mnogo u tim religijama ali je problem sto "vjernici" vide u glavnom samo razlike kojih istina, takodjer ima.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 00:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Tema "ne tuguj".
Tuga je osjecaj ili misao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 00:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
NebeskaKrila je napisao:
Tema "ne tuguj".
Tuga je osjecaj ili misao?

ovo je za "filozofija"?

ni osjećaj ni misao. tuga je stanje. da ne kažem agregatno stanje. :lol:

a u "stanje" možeš slobodno T zamijeniti sa R.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 04:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Nikad nisam bila u "neodlucnom stanju".....a moja vjera i poimanje duhovnosti se razlikuju od zvanicnih religija.

Moj otac je hriscanin a majka mi je muslimanka; mamina sestra koja pravi najbolje baklave na svijetu je vjernica.....ja je mnogo volim i cesto razgovaram o Bogu sa njom; mnogo sam naucila....
Otac mi je komunista ali posto nas u porodici ima svih boja i dezena (osim Jevreja) i o krscanstvu/hriscanstvu ponesto znam; zajednickih niti je mnogo u tim religijama ali je problem sto "vjernici" vide u glavnom samo razlike kojih istina, takodjer ima.

Aha. Hvala na odgovoru. Eh ovdje bi trebalo da se stane kako bi nastavilo se sa temom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 15:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Aha. Hvala na odgovoru. Eh ovdje bi trebalo da se stane kako bi nastavilo se sa temom.

Jes....do sada ti OT nije smetao...
Kako si predvidljiv Abdurrahmane...ZENSKO hey, pa jos kjafirska kcer, nije vrijedna paznje...

Nego da se vratim topicu:
U ratu (ne sjecam se koja je tacno godina bila) Dz. Latic izjavi kako svu djecu iz mjesanih brakova treba pobiti.

E TO JE TUGA......pregolema.

I dalje mislim da su vehabije rak-rana na bicu bosnjackog naroda.
Tacka.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 22:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:
bORGqUEEN je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Jes....do sada ti OT nije smetao...
Kako si predvidljiv Abdurrahmane...ZENSKO hey, pa jos kjafirska kcer, nije vrijedna paznje...

Nego da se vratim topicu:
U ratu (ne sjecam se koja je tacno godina bila) Dz. Latic izjavi kako svu djecu iz mjesanih brakova treba pobiti.

E TO JE TUGA......pregolema.

I dalje mislim da su vehabije rak-rana na bicu bosnjackog naroda.
Tacka.

Imaj vise razumjevanja prema meni i mome stavu kao i prema islamu, sestro draga.

Nigdje nisam ni pomislio da si kcerka nevjernika/kjafira, a kamoli sta drugo, tako mi Allaha, vec jednostavno ne zelim da se na ovoj temi vise ide iz krajnosti u krajnost, jer tema nosi naziv 'ne tuguj', a ispade da je filozofija na njoj.

Za dr. Latica i to sto ti kazes da je izjavio ne znam niti u to vjerujem. Ne kazem da lazes, ali ne vjerujem dok god mi se dokazi jasni ne pokazu, iz razloga sto mi tako moja vjera nalaze. Isto tako, tzv. vehabizam ne postoji u islamu pa ni u bosnjackom narodu jer je to termin izmisljen od neprijatelja islama prvenstveno kako bi se pocijepao islamski ummet i razjedinio, a onda postao lahak plijen neprijateljima islama i muslimana. One koje nazivaju tzv. 'vehabijama' - to su ljudi koji slijede Kur'an i Sunnet, ali ni oni nisu bezgrijesni i ima mnogo stvari koje trebaju da kod sebe poprave kao npr. svoje ponasanje jer pozivaju se na Kur'an i Sunnet, kao npr. razumjevanje vece i prioriteti i sl., tome.

Dakle, ako pogledamo danas najucevnije ucenjake medju muslimanima u svijetu i pitate ih za termin 'vehabizam' svi ce reci da je to izmisljen termin i krivo i namjerno a ponekad i iz neznanja interpretiran od nekih krugova. Npr. pogledaj sejha Jusufa Kardavija, danasnjeg ucenjaka koji je medju najpoznatijim ucenjacima u muslimanskom svijetu.

S toga, imaj vise razumjevanja po pitanju islama i mene osobno jer ja nisam zloban tako kako si mozda mislila.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]