banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 15:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Вама тројици је бављење црномагијском литературом попут Левија, Кроулија и екипе - "духовност" ?

:-? :-? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ta literatura je magijska, ako već tako hoćeš.
Magija je sama po sebi savršeno neutralna. Odrednice "bijela" i "crna" proizilaze iz njene primjene (tj. upotrebe i zlo-upotrebe).

Da, bijela (evolutivna) Magija jeste duhovnost.

Ionako tebi to ništa neće značiti. Pišem ovo zbog drugih koji eventualno ovo čitaju, ako ih zanima.

A ako želiš da nastaviš svoj krstaški pohod, zamolio bih te da to radiš na svojoj temi, jer se ovdje stvarno previše otišlo u off topic.
Samo bi bilo dobro da promjeniš naziv teme u "Šta je to okultizam po mišljenju Pravoslavne Crkve?". Ili neka moderator to uradi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И ја пишем због других људи који читају,
јер непрестано сервирате лажи као истине,
а своја духовна лутања и губљења као духовна достигнућа.
Сва је срећа што о магији немате ни најблажу представу,
али се опет убисте да је промовишете на овом форуму као нешто позитивно.

Ако су вам животи толико досадни,
да то радите јер чезнете за некаквим новим узбуђењима,
онда путујте, или се бавите неким ектремним спортовима.
Ако то опет радите да би сами себе лагали како посједујете некаква "више знања" или да сте бољи од других,
зашто онда не кажете да је у питању, како рече Ниче,
чиста "воља за моћ"?

Литература попут Алистера Кроулија, Елифаса Левија и сличних аутора се у свим релевантним научним круговима сматра црномагијском и сатанистичком.
Леви је вршио ритуале посвећене демону бафомету, којег је постављао на ниво божанства, бавио се некромантијом и вјештичарењем, а кроули сам себе називао "велика звијер 666" и отоврено се бавио вјештичарењем и сатанизмом,
а ово је све само у кратким цртама, њихове биографије су препуне још црњих детаља...

И сад ви нудите овакве људе као примјере духовности клинцима који читају ово?

Ви можете и себе лагати и причати како сте предивни људи отворени за све опције, како вас није страх да експериментишете и слично,
али нећу допустити да лажете друге људе.

То би исто било као када би препоручивали људима
да свакодневно мијењају партнере
и разне врсте дрога и лијекова,
под тврдњом да ће тако "стећи нова искуства".
Хоће, стећи ће. Не спорим.
Само каква?
И на шта ће личити и духовно и физички?

Само што је промовисање магије далеко опасније
од промовисања наркоманије.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 09:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dosta više o ovome na ovoj temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Egoizam
Izrael Regardije, iz knjige "Zlatna Zora"

Jedna od najvećih opasnosti naslijeđenih unutar prakticiranja magije te svih ostalih okultnih vještina – jest razvoj ogromnog egoizma kojeg karakteriziraju mesijanski osjećaji, infantilna svemoćnost i potpuno uništenje mogućnosti efektivne samo-kritičnosti. Čini se da kako student postaje sve više vješt u vještinama meditacije, vidovitosti, ili ceremonijalnog rada, on postaje sve više otvoren prijetnjama utjecaja ega. To u njemu raste polako i podmuklo, bez jasnog upozorenja. (...)
To je definitivna i stalno prisutna opasnost i svi studenti okultnog, unutar ili izvan okultnog reda, moraju postati svjesni ovoga fenomena. Inače su osuđeni. Njihovo iskustvo koje se čini isprva kao povećanje životnog-osjećaja, bogata sjetva prijašnjih nepoznatih informacija i znanja te spoznaja kako je sudbina odjednom uzela novi smjer; samo kako bi se kasnije desio kolaps u totalnu frustriranost, sramotu i egzil cijeloga društva.
Iz teoretskog gledišta, postepeno širenje granica ograničenog ega magijskim praksama vode do neke vrste kontakta s 'nesvjesnim'. Novi izvor energije je otvoren. Energija koju vidimo kako nosi sa sobom ne samo nove osjećaje nego i novo znanje i veći kapacitet samo-sigurnosti zajedno s mogućnosti da se impresionira i motivira neki naš sudrug. Ovakva energija preplavljuje nepripremljen ego s gotovo beskrajnim obećanjima. Ukoliko kandidat nije ispravno pripremljen za ovakav fenomen, ili ako nije vođen i čuvan od strane kompetentnog učitelja s iskustvom, vrlo je vjerojatno da će sve to uzeti ozbiljno. Efektivna samo-kritika čini se da se raspršila kao dim u zraku.
(...)
Jung je također to opisao opširno u izvanredno dobrom eseju u knjizi naslovljenoj "Dva eseja analitičke psihologije". Svaki student okultnog ne bi trebao samo pročitati tu knjigu nego je i posjedovati, u svrhu kako bi imao prilike čitati više puta poglavlje koje se bavi napuhavanjem ega.
Sadržaj koji tamo analizira, pacijenta koji pohađa terapiju -- analogan je smionom studentu koji započinje svoj okultan rad -- pokušaj da identificira svoj ego s kolektivnom psihom. On to čini kao sredstvo bijega od boli i nemira koji rezultiraju kolapsom njegove svjesne ličnosti, koja je primarni efekt analize. Da bi se oslobodio od zavodničkog zagrljaja kolektivne psihe, umjesto da je poriće kako su drugi napravili, on ju prihvaća tako totalno da ga ona potpuno preuzima, postaje izgubljen u njoj i stoga ju više nije u mogućnosti percipirati kao odvojeni entitet. Kako je jedan student to jednom rekao, umjesto da shvate kako su postali osvijetljeni Božanskim, oni tvrde kako su oni Bog.
Tu napuhavanje započinje. Završava katastrofalno kada, ili ako, "Bog" otkrije da nije sveznajući ili svemoćan. Ali tada je generalno već prekasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта ти би сад па си ово постовао?

Једна од ствари на које сам сво вријеме скретао пажњу и јесте слична проблематика о којој пише Регардије (мада је јако чудно да он потписује ове редове јер се и сам бавио магијом)

позз

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 16:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Damaskin je napisao:
мада је јако чудно да он потписује ове редове јер се и сам бавио магијом

Nije nimalo čudno jer on ovde ne govori o negativnosti magije već samo nekim usputnim fenomenima do kojih dolazi.

Usput, Warriore predlažem da ovakve tesktove postavljaš na nekoj drugoj temi koja više odgovara toj tematici, iz više razloga. Prvo, ovde su uglavnom išle kraće izreke, priče, a ovi su veći odlomci. Drugo, ovde su postavljani "lakši" sadržaji koje većina može da shvati i koje bi većini bili zanimljivi i korisni, dok je ovo nešto ipak specifično i više bi odgovaralo nekoj posebnoj temi. Treće, u tom slučaju se Damaskin neće svaki čas javljati iza tvojih postova pri čemu ćeš mu odgovoriti ti ili ja ili neko treći pa se u tom slučaju ova tema udaljuje od onoga čemu je namijenjena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ne bi mi vjerovali kad bi vam rekao da sam trazio ovako neki tekst, i razmisljao bas puno o ovome ovih dana (ustvari, vise razmisljao nego trzio)... al eto, da vam kazem, jesam :D
fala ratnice, prosvijetlio se dabogda :lol:

ps. zipa potpis :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Тужиће те Јапанска Ружа за ауторска права :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Vader

Ma njie problem. Kad sam htio postovati onaj prethodni text, išao sam unazad po stranicama podforuma tražeći pogodnu temu; ova mi se prva učinila takvom. A sljedeći put ću pažljivije tražiti :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Damaskin je napisao:
Тужиће те Јапанска Ружа за ауторска права :D :D :D

Pa potpis je njoj i posvecen. :D
A vec se i zalila... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Warrior, ako ne nađeš neku pogodnu slobodno otvori novu. A ima ovde negdje i tema "Magija i duhovnost".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Glasam da duhovnost bude nezavisna od religija.

Glasam da se nastavi sa temom imajuci u vidu njen epigraf.

Halil Dzubran - "Prorok"

A neki covjek rece: Pricaj nam o Samospoznaji.
A on odgovori, rekavsi:

Srca vasa u tisini znaju tajne dana i noci.
Ali vase usi zedne su da cuju glas znanja vaseg srca.
Vi biste da saznate preko rijeci ono sto ste oduvijek znali u mislima.
Vi biste da dotaknete prstima svojim obnazeno tijelo svojih snova.

I dobro je da tako bude.
Skriveno vrelo vase duse mora da izbije na povrsinu i potece zuboreci ka moru;
I blago vasih beskrajnih dubina razotkrice se ocima vasim.
Ali, neka se nepoznato blago vase ne odmjerava na vagi;
I ne pretrazuje dubine svoga znanja stapom il' kanapom.
Jer, sopstvo je more bezmjerno i nesamjerljivo.

Nemojte reci: "Pronasao sam istinu," vec kazite: "Sreo sam dusu kako hodi na mojoj stazi".
Jer dusa hodi svim stazama.
Dusa ne hoda po konopcu, niti raste poput divlje trske.
Dusa se otvara, poput lotosa s laticama bezbrojnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Osho - "ABC iluminacije"

Kondicioniranje

Jos prije nego li dijete napravi jedno pitanje, napunis mu glavu sa jednim odgovorom.
U tom se sastoji programacija: kondicioniranje.

(slobodni prevod)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Osho - "ABC iluminacije"

Sudnji dan

Bog ne postoji: tako neboj se sudnjeg dana. Nece biti nikakvog sudnjeg dana. U svakom slucaju, iako bi tvoj bog bio apsolutno mocan, u dvadeset cetiri sata... racunaj, koliko hiljada miliona osoba koje su zivjele za vrijeme milenija ce da se pojave na sudnji dan pred jedan sud? I polovina od njih zene, koje bas briga za sud i sve ostalo; one pricaju i pricaju, pricaju i pricaju... Jedno bezbrojno mnostvo vapeci pravdu!

Ne vjerujem da bi bilo izvodljivo odluciti gdje ide svako u samo dvadeset cetiri sata. Sama ideja sudnjeg dana je glupa. Svako od nas ima toliko procesa da bi Bogu uzelo jednu vjecnost da bi ih rijesio.

(slobodni prevod)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 14:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
satanistički krugovi baš to čine i govore što piše i u gornjem tekstu. Uče da nema Boga i sve se stvorilo samo od sebe. Govore da se netreba bojati Boga pa te iste reči zmija upućuje Evi u Edemu. Govore da nema suda i time negiraju Božiju reč. Ne sudi se tako kao što neki misle već onako kao što to piše u Bibliji. Zar vi mislite da će te se tamo moći raspravljati s Bogom? Zar nepiše kako je odluka već doneta i upisana u knjigama?
Niko vas netera da morate verovati u Boga već sami sebi odgovorite odkud vam život i odkud zlo?
Zapitajte se ko je stvorio satanu jer u njega verujete.
Da li su to korisne pouke ove teme?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
"Jadan je:
taj bog kojeg svi tako zustro brane. ;)
Istinu koja ima potrebu da ide cestom i na sav glas zbori da je istina.
Sud koji donosi covjek o zadnjem sudu.
Jos gori sud kojeg neko izgovara u Njegovo ime kao znalac sto ce to bog napraviti.

A jos jadniji je onaj koji misli da je njegova istina i njegov put jedini i za sve, gurajuci u tor vlastite dogme i takozvane istine svakog ko ne misli kao on."

Iz knjige "jadan ovaj svet sa znalcima boga" pisca JivanMukte.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Драги Живане,

свакоме са мрвом здравог разума је јасно да је прије свега "јадан"
онај ко за своју слику на аватару држи слику нагог мушкарца са пенисом у ерекцији.

И колико год да покушаш да такве ствари представиш као нормалне сваком је јасно о каквој се то "истински јадној" "духовности" ради
која укључује сексуалне оргије и иживљавања.

Здрав сексуални живот нико овдје не оспорава,
али свако нормалан зна
да се такве ствари не би називале "интимним"
већ "јавним" да заиста требамо унаоколо ходати голи
са полним органима у ерекцији (попут животиња)
и мијењати партнере "по нахођењу".

Своје сексуалне фрустрације које називаш "духовношћу"
задржи за себе у уздржи се од коментарисања.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 23:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Glasala bih jos jedan put da se duhovnost i religije u javnosti postuju ali da svako ima mira u svojoj mentalnoj bazi... i da budu nezavisne.

Ako pojedini ljudi ne ispustaju Bibliju ispod svoje miske - postujem. Tako da kad ja kazem nesto sto ne pise u Bibliji vec na drugom mjestu - samo postuj ili... preskoci negativne kritike, a ne znam sta ti ih je to toliko kondicioniralo.

BLIZINA:

Citiraj:
Niko vas netera da morate verovati u Boga već sami sebi odgovorite odkud vam život i odkud zlo?

Odgovori ti to meni. Ja nemam pojam sa pojmom otkud "zivot" - misterija.

Odkud zlo? Od nerazumijevanja i nepostovanja.

Sta ces, niko nije savrsen - potpuno "zdrav", naravno za nekog drugoga.

Citiraj:
Zapitajte se ko je stvorio satanu jer u njega verujete.

Otkud ti znas u sta ja vjerujem? Ne sjecam se da si me to ikad pitao. Ovo su samo tvoji zakljucci, dobro je znati ih. Ovo se zove suditi drugom.

Citiraj:
Da li su to korisne pouke ove teme?

Pa... postoji li samo jedna pouka/knjiga korisna za sve i sviju? Zato i postoji vise od samo jedne Svete knjige. Dokazano - materijalno i duhovno - razlicite religije sa razlicitim Svetim pismima.

Damaskin:

Citiraj:
свакоме са мрвом здравог разума је јасно да је прије свега "јадан"
онај ко за своју слику на аватару држи слику нагог мушкарца са пенисом у ерекцији.

Meni nije jasno, i sta sad tebi to odjednom smeta. U kontekstu bas ove teme tebi smeta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2007, 17:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dalai Lama - "Rijeci mudrosti"

Sljediti jedan religiosni put da se bude milosrdan, samilostan i darezljiv nije potrebno.

Vaznost nije preobratiti se u jednu religiju. Vaznost je transformisati se sa ciljem da se doprinese miru u svijetu.

Jedna jedina religija ne bi bila blagotvorna za srecu pojedinca, jer ne bi se prilagodila njihovoj raznovrsnosti.

(slobodni prevod)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]