banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 02:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
_zoka je napisao:
Spoiler:
Zašto je bitno da li vjerujemo u Boga?
Bogu nije bitno vjerujemo li u njega,idemo li u crkvu,molimo li se i klanjamo?To je bitno onim ljudima koji pokušavaju da nas kontrolišu putem organizovane religije.Kada dođe vrijeme Bog neće suditi prema tome vjerujemo li ili ne,već kakav smo život vodili.Ako bi sudio po tome vjerujemo li,onda bi bio kao feničanski bog Moloh,a ne kao Bog,dobar i milosrdan
.

ovo je tako gay :lol:
Hristov je napisao:
Interesantno da nijedan tvrdokorni ateista nije imao metafizičko iskustvo..

Opet, zavisi šta ti smatraš pod time...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Hristov je napisao:
Interesantno da nijedan tvrdokorni ateista nije imao metafizičko iskustvo..

Pa nekako mi je glupo da neki imaju nazovimo ga metafizičko iskustvo i da su u tom smislu odabrani a da ostali blećci moraju onda da vjeruju njima na riječ. Druga stvar, ja možda i jesam imao dodir s onostranim (mada nije baš tako kul kao hodanje po vodi) ali to ne mora znači da ću to isto da pripišem natprirodnom biću. Na taj isti način ga mogu pripisati Flying Spaghetti Monsteru čiji Gospel upravo pročitah. Onako, očekivao sam više humora, mada sam se nasmijao par puta... Vjerovatnije je da sam se ja kao što je kliber napisao da sam se malo zeznuo u procjenu, a ako je nešto meni neobjašnjivo, ne znači da se ne može objasniti. Nekad je i grmljavina bila bila natprirodno iskustvo... Eto, mada ja već napisah da sam panteista (glupa kategorizacija al eto).

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Džontra je napisao:
_zoka je napisao:
Spoiler:
Bogu nije bitno vjerujemo li u njega,idemo li u crkvu,molimo li se i klanjamo?To je bitno onim ljudima koji pokušavaju da nas kontrolišu putem organizovane religije.Kada dođe vrijeme Bog neće suditi prema tome vjerujemo li ili ne,već kakav smo život vodili.Ako bi sudio po tome vjerujemo li,onda bi bio kao feničanski bog Moloh,a ne kao Bog,dobar i milosrdan
.

Ma nek' si ti macho pa neka ide sve pm...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
_zoka je napisao:
Džontra je napisao:
_zoka je napisao:
Spoiler:
.

Ma nek' si ti macho pa neka ide sve pm...

Ouch...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Izzarde, mislio sam na iskustva poput recimo astralne projekcije, prekognicije, vidjenja aure, vizije, trece oko, promijenjeno stanje svijesti, bilo koje spiritualno iskustvo, itd.. itd.. Tj. iskustva koja danas tvrdokorni ateisti trpaju u fioku nekih nadri- i kvazi- izama. Interesuje me kako tvrdokorni ateisti svrstavaju te fenomene koje inace poricu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 10:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da nijedno to iskustvo nema veza sa Bogom,a ni da ga ateisti povezuju sa njim.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa nema veze, ali interesuje me njihovo tumacenje. Ajde nebitno, izgleda da nema takvih iskustva.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sjetio sam se jedne Einsteinove izjave:

"There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle."

Meni se svidja jer izrazava ono sto sam htio napisati, a to je da u zadnjoj instanci, onaj koji vjeruje, svijet posmatra kao cudo, pretpostavka vjerovanja je cudjenje svijetu, njegovoj istovremenoj slozenosti, smislenosti i redu.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 11:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da ateiste ništa ne sprječava da sve posmatraju kao čudo...jer sve i jeste čudo :)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Hristov je napisao:
Interesuje me kako tvrdokorni ateisti svrstavaju te fenomene koje inace poricu.

Stavljam ih u svoju intelektualnu (znam, i sam sam se nasmijao) fasciklu označenu sa "Ne postoji"...mada postoji jedan dio mog života koju moja tvrdokorna ateistička strana želi, ne da zaboravi, već da uništi...Desilo mi se jednom da sam pomislio na osobu i onda me ona minut kasnije zvala. Slučajnost? I think not.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Hristov je napisao:
Izzarde, mislio sam na iskustva poput recimo astralne projekcije, prekognicije, vidjenja aure, vizije, trece oko, promijenjeno stanje svijesti, bilo koje spiritualno iskustvo, itd.. itd.. Tj. iskustva koja danas tvrdokorni ateisti trpaju u fioku nekih nadri- i kvazi- izama. Interesuje me kako tvrdokorni ateisti svrstavaju te fenomene koje inace poricu.

problem je sto nista od ovog jos nije dokazano, dobro, to je i nemoguce, ali bar demonstrirano u neutralnim uslovima, ona nagrada dzejms rednija je jos aktuelna. ja bih jako volio da ne zivimo u cisto matrijalnom svijetu i da postoji nesto beyond, al jebes ga, nema.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 11:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Zoka slažem se sa ovim "Mislim da nijedno to iskustvo nema veza sa Bogom,a ni da ga ateisti povezuju sa njim." i sa ovim "Mislim da ateiste ništa ne sprječava da sve posmatraju kao čudo...jer sve i jeste čudo".
Hristov ajd molim te određenije kaži šta bi želio da ti se protumači od strane jednog ateiste, ne razumijem baš najjasnije na šta misliš. (nije provokacija, stvarno me zanima, nekako mi sve što se piše na forumima zvuči onako kako ne treba) Možda da kažeš kako ti tumačiš takve stvari?
Kakve veze ima astralna projekcija sa bogom ili zašto bi ista bila čudnija od same činjenice da postojim? Razlika je jedino što neka iskustva doživljavamo svakodnevno, pa smo na njih navikli, a na astralne proj nismo, pa su kao čudne. A ovo da pomislim da će se nešto desiti, pa se desi mi se događa skoro svakodnevno, ali ne mislim da sam neki medij koji prima signale.
Kod ovakvih tema uvijek postoji problem ko o čemu raspravlja. Da bi došlo do neke normalne rasprave koja služi tome da steknemo uvid u tuđe mišljenje, a ne da se ubjeđujemo i vrijeđamo mislim da bi se trebali definisati pojmovi. Za nekoga je bog ovo, za nekoga je ono, onakav kakav se opisuje u okviru jedne religije, ili "ono nešto" iznad toga.
Uglavnom, ne vjerujem ako neko do sad iz ove priče nije skontao.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Ja bih volio da postoji raj i manje vise pakao :D Ali budimo realini to je plod ljudske maste ....

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dobro raspoloženje, sreća kao i griža savjesti, melanholija su takođe plod ljudske mašte.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
S obzirom da su krajnje subjektivni fenomeni, može se reći i tako, da su plod ljudske mašte.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:
...
Pa nema veze, ali interesuje me njihovo tumacenje. Ajde nebitno, izgleda da nema takvih iskustva.

Nema nikakvog tumačenja, jer sve to što si nabrojao nije stvarno. Ko misli da je stvarno, može bez problema uzeti milion dolara koje nudi Džejms Rendi.
To što niko do sad nije uzeo tu nagradu (a mnogi su pokušali), dosta govori o utemeljenosti tih pojava.
Ljudi se lako prevare, prevare ih njihova čula, mozak, zato postoje metode kojima se provjerava da li je nešto stvarno ili obmana.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Kontam na šta si mislio, ovo hodanje po vodi sam ja lupio u skladu s tvojim nickom i nindža obukom, onako iz zajebancije. Nije loše pogledati Dawkinsov Enemies of Reason, mada teško da će jedan dokumentarac promijeniti bilo čije mišljenje, zanimljivo je da se ljudi suočeni s dokazima da je njihovo iskustvo samo trik ljudskog mozga, jer je ljudski mozak izuzetno podložan iluziji, i dalje biraju da se drže onog u šta oni vjeruju a ne u ono što im je dokazano.

Hristov je napisao:
Sjetio sam se jedne Einsteinove izjave:

"There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle."

A ja se opet sjetim još par Albertovih..

I have never imputed to Nature a purpose or a goal, or anything that could be understood as anthropomorphic. What I see in Nature is a magnificent structure that we can comprehend only very imperfectly, and that must fill a thinking person with a feeling of humility. This is a genuinely religious feeling that has nothing to do with mysticism.

I don't try to imagine a personal God; it suffices to stand in awe at the structure of the world, insofar as it allows our inadequate senses to appreciate it.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
kliber je napisao:
Nema nikakvog tumačenja, jer sve to što si nabrojao nije stvarno. Ko misli da je stvarno, može bez problema uzeti milion dolara koje nudi Džejms Rendi.
To što niko do sad nije uzeo tu nagradu (a mnogi su pokušali), dosta govori o utemeljenosti tih pojava.
Ljudi se lako prevare, prevare ih njihova čula, mozak, zato postoje metode kojima se provjerava da li je nešto stvarno ili obmana.

A taj gospodin Dzejms Rendi je sta...... On kao ima odgovore na svako pitanje i moze pobiti bilo koju tvrdnju? Svi ljudi koji su iskusili neko vise spiritualno iskustvo su imali prividjenja i u zabludi su.... mozda cak ni ne postoje, samo je jedan Dzejms sa svojim milionom stvaran i realan. Da, kako da ne. :roll:
Nije ni svacije iskustvo na prodaju. Ako hoce "dokaze" neka sam zavrne rukave pa nek se uputi na put u nepoznato i nek iskusi na svojoj kozi sto su milioni drugih ljudi iskusili,a ne zele da prodaju za glupi milion, i ne mogu da opisu svoje osjecaje ovozemaljskim siromasnim pojmovima i rijecnikom.

Poslednji put menjao Leona dana 21 Apr 2011, 17:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa može neko ko je imao takva iskustva, a novac mu je mrzak da ga pokloni nekoj gladnoj, bolesnoj djeci. Ustvari imao sam paranormalna iskustva neopisiva ovozemaljskim siromašnim pojmovima, al se na kraju ispostavilo da je plin curio...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Izzard je napisao:
Pa može neko ko je imao takva iskustva, a novac mu je mrzak da ga pokloni nekoj gladnoj, bolesnoj djeci. Ustvari imao sam paranormalna iskustva neopisiva ovozemaljskim siromašnim pojmovima, al se na kraju ispostavilo da je plin curio...

Ne curi svakome plin.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]