lavić je napisao:
Gledajmo na sve ovo kao razgovor dva drugara koji žele jedan drugom pomoći a Bog će pomoći obojici.
Gornje rijeci ni sam ne bih znao bolje izgovoriti....svakako ovaj razgovor i zamisljam kao razgovor dva covjeka na putu da saznaju Istinu.
Ali prije nego sto krenemo dalje
Talija je napisao:
Anđeo Gavrilo (Gabriel) i Sveti Duh... kome je to palo na pamet da poistovjeti u jedno???
Pa po islamskom ucenju je jedno....ali bih ipak molio spavaca ili lavica da mi objasne razliku kod krscana izmedju Dzebraila a.s. i Svetog Duha ako moze ???
spavac je napisao:
ma zaboravi ga pitati, ako smatra da se taj tekst odnosi na Muhameda, onda znaci da u Djelima apostolskim 2 glava Muhamed je komunicirao sa ucenicima.
Da li se u Djelima apostolskim glava 2 govori o "Spirit of Truth" ili o " Holy Spirit" ???? Evo ja procitah u potpunosti Djela apostolska glavu 2 i ne nadjoh da se radi o "Duhu istine" nego se spominje "Sveti Duh" ....znaci izgleda da nisi dobro procitao sta sam napisao pa si pozurio da das brzoplet odgovor....
16:12 I have yet many things to say unto you, but ye cannot bear them now.
JN 16:13 Howbeit when he, the
Spirit of truth, is come, he will guide you into all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will shew you things to come.
JN 16:14 He shall glorify me: for he shall receive of mine, and shall shew it unto you.
JN 16:15 All things that the Father hath are mine: therefore said I, that he shall take of mine, and shall shew it unto you.
A u Djelima apostolskim glava 2 se govori sljedece...
ACTS 2:4 And they were all filled with
the Holy Ghost, and began to speak with other tongues, as the Spirit gave them utterance.
ACTS 2:33 Therefore being by the right hand of God exalted, and having received of the Father the promise of
the Holy Ghost, he hath shed forth this, which ye now see and hear.
Hajd sad vidi razliku izmedju Ivana 16:12 i Djela 2 :4, 2:33
Biblija kad govori o duhovima i spiritima ne znaci uvjek da govori o Duhu Svetom inace kako bi tumacili 7 Duhova na kraju Biblije ???? Da li to znaci da ima 7 Svetih Duhova, ili 7/7 jednog Svetog Duha ???
-Uostalom brate spavacu sta dizes odmah glas, pa ovo je samo razgovor, mozda nekad zustriji ali istini za volju nisi ni ti nevinasce.
Talija je napisao:
Sa foruma Liječenje Kuranom.
Na više mjesta sam našla da, kad pitaju "džina" ko je on, džin odgovara "ja sam džin kršćanin".
Čitajući dalje, saznadoh da postoje i džinovski brakovi, starješina džina, džinska naselja.
Molila bih našeg kolegu da nam objasni ovo.
Prvo Talija moras znati da u Islamu postoji svijet Dzina, dakle Kur'an je objavljen i ljudima i dzinima, ne samo ljudima. Po Islamskom vjerovanju svijet dzina je isto tako raznolik kao i svijet ljudi. Dzini isto tako posjeduju slobodnu volju kao i ljudi, mogu biti demoni, kao i ljudi, mogu biti muslimani, krscani, zidovi, ateisti, zlobnici, dobrotvori ....dzinski svijet je jedan paralelni svijet koji egzistira zajedno s ljudskim, usudio bih se reci u istom vremenu ali u drugoj dimenziji.
Niti ijedan dzin koji je musliman ne "napada" i ne "ulazi" u musimana iz razloga sto zna da mu je to haram, nego to uglavnom rade dzini krscani, zidovi, ateisti itd....iz razloga sto ne poznaju islamske propise, i sto misle da to nije toliko veliki grijeh. Ali ako je dzin pravi krscanin i ako poznaje vase ucenje ni tad nece uraditi nista lose bilo kojem covjeku jer se to kosi s ucenjem Biblije (ljubi bliznjeg svoga). Nadam se da sam bar malo pojasnio, inace ima otvorena tema o dzinima na ovom forumu pa mozes tamo postaviti pitanje ako ti je sta nejasno iz tog svijeta.
lavić je napisao:
postanje i razvitak vere kao i godine nastanka i političke situacije u to vreme a i verski aspekt uopšte gledano hrišćanstva u to doba
Muslimani vjeruju da Islam postoji od uvjek. Prvi vjerovjesnik je bio Adem a.s.
Razvitak islama pocinjem silaskom covjeka na Zemlju (dolazak Upute od Allaha s.w.t.).
Islam je mjenjao vremenom samo fikh ali nikako akidu. Znaci mjenjani su propisi vjere ali nikako dogme....kroz istoriju islama od Adema a.s. Bog je uvjek JEDAN JEDINI.
Propisi vjere su mjenjani, npr. Musaovom a.s. narodo je bilo zabranjeno da se mole Bogu u odjeca na koju bi kanula mokraca (takva odjeca se smatrala necistom i taj dio odjece je morao biti odsjecen) dok u nasem vremenu fikh kaze da se taj dio odjece ne treba odstranjivati nego da urin treba oprati ( s tim da fikh tacno precizira kolicinu urina koja "prlja" haljine da bi se u njima moglo Bogu moliti ).
Dakle mjenjan je fikh (vjerozakon) ali nikako akida (dogma).
Kur'an se objavljuje za zivota Muhammeda s.a.w.s. ali to nikako ne znaci da je od tad poceo islam, jer i prije Kur'ana je bilo objava Tevrat, Zebur, Indzil, Suhufi koji su objavljivani raznim poslanicima, u raznim vremenima i raznim lokacijama na zemlji.
Sto se tice politicke situacije u vrijeme pocetka objave Kur'ana, mislim da je bitno napomenuti da su Arapi bili nomadi i trgovci i nisu imali politcki utjecaj u tadasnjem svijetu, cak se moze reci da nisu bili uopste interesantni za velesile tog vremena (od prilike kao ni Bosna u danasnjem svijetu), jer se smatralo da su toliko bezznacajni da na njih ne treba gubiti ni vrijeme ni vojsku.
Nisam te dobro shvatio sta si mislio pod "vjerski aspekt uopste gledano hriscanstva u to doba".
pa ako moze malo pojasnjenje???