banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 03:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Ti ... ti me podsjecas na <mene> prije jedno dve-tri godine kad sam vjerovao da se istina moze saznati... Tad mi je glavni vodic bio "ako postoji istina, ona moze biti samo jedna", drugim rijecima, ako ja kazem jedno, ti drugo a on trece - od nas troje samo jedan (ili nijedan) moze biti "upravu".

Друже Че, без обзира што ризикујем да задирем у твој итимни духовни живот, не могу издржати а да не упитам, шта се то десило у међувремену па те навело на другачија схватања?

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 30 Dec 2006, 03:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 17:12 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Damaskin je napisao:
Citiraj:
Ti ... ti me podsjecas na <mene> prije jedno dve-tri godine kad sam vjerovao da se istina moze saznati... Tad mi je glavni vodic bio "ako postoji istina, ona moze biti samo jedna", drugim rijecima, ako ja kazem jedno, ti drugo a on trece - od nas troje samo jedan (ili nijedan) moze biti "upravu".

Друже Че, без обзира што ризикујем да задирем у твој итимни духовни живот, не могу издржати а да не упитам, шта се то десило у међувремену па те навело на другачија схватања?

Pa, došao sam do Ničea :) :) :) . Prije nikad nisam čitao tog filozofa. Sto se tiče privatnog života, mislim da se nista radikalno nije desilo sto bi moglo vecom mjerom da utice na moje razmisljanje :-? Šta ja znam, pogledao sam i sva tri dijela Matrixa, mislim da i to ima svog uticaja ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
matrix can do that :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Свашта, па и свети ава Јустин Поповић је јако цијенио Ничеа.
Он отприлике каже да је он заиста поставио права питања, али да нажалост није дошао до правих одговора на њих, и њега сматра истинским боготражитељем који се једноставно сломио под претешким питањима на која није нашао адекватан одговор.

А ја Матрикс сматрам дубоко хришћанским филмом... :)

Звао ти то крштење или црвена пилула, исто ти је...The truth is out there! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 18:47 
Urednik
Urednik

Ajde zajebi sad, vidimo se u gradu, biće lodilo večeras ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Потпуно се слажем друже Че!
Добар провод и сретни празници!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2007, 20:44 
Urednik
Urednik

U sunce ti poljubim, smarao sam NotNowJohn-a telefonom ;)

Opet ovaj rum i kola ... Zato mi je sad ukusan rasol :)

A da ni nova godina ne prodje bez filozofije potrudila se jedna dama sa kojom sam u miru pricao o Nietzsche-u :)

Uvijek se nadje neka "pametna" cura... Uvijek...

Da se vratim na temu, fino je sto taj "svetac" (odvratno, mrzim svetce, uzas!) ima svoje vidjenje Nichea, a i ti sto imas vidjenje Matrixa. To samo potvrdjuje teoriju (filozofske) relativnosti. Nema cinjenica, postoje samo misljenja. Ali ko sto groznium rece, ja znam da nista ne znam, a drugi ne znaju ni toliko :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2007, 00:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Одбијам да дискутујем с тобом док си "махмуран", :D
(што би рекле колеге са фтв) :D
и још емотивно неурачунљив
(како су стари Грци звали фришко заљубљене) :D :D :D

Ја не знам да ишта знам, али једно знам:
расо' и кисео купус су најбоља ствар за отварање чакри,
вива ла либерта! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 12:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Američki ateisti osnivaju 'svjetovni lobi'

Benedikt XVI osudio ateizam kao "otajstvo zla"
Papa Benedikt XVI u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI u Vatikanu obrušio se na ateiste, govoreći da nam "radost Božića ne dozvoljava da zaboravimo na otajstvo zla (mysterium iniquitatis), na moć tmina koja želi zatamniti sjaj božanskoga svjetla". Tim povodom je rekao: "Možda su čak i podmukliji i opasniji oblici odbacivanja Boga u suvremeno doba: od jasnog odbijanja ravnodušnosti, od znanstvenog ateizma, do prikazivanja nekog moderniziranog Isusa, ili još bolje, postmoderniziranog". Cjeloviti govor donosi IKA. U svom komentaru novinar Jutarnjeg lista Inoslav Bešker piše da se odavno s vrhova magisterija Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla. Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 14:44 
Urednik
Urednik

Papak jedan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 15:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Not now, John! je napisao:
Američki ateisti osnivaju 'svjetovni lobi'

Benedikt XVI osudio ateizam kao "otajstvo zla"
Papa Benedikt XVI u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI u Vatikanu obrušio se na ateiste, govoreći da nam "radost Božića ne dozvoljava da zaboravimo na otajstvo zla (mysterium iniquitatis), na moć tmina koja želi zatamniti sjaj božanskoga svjetla". Tim povodom je rekao: "Možda su čak i podmukliji i opasniji oblici odbacivanja Boga u suvremeno doba: od jasnog odbijanja ravnodušnosti, od znanstvenog ateizma, do prikazivanja nekog moderniziranog Isusa, ili još bolje, postmoderniziranog". Cjeloviti govor donosi IKA. U svom komentaru novinar Jutarnjeg lista Inoslav Bešker piše da se odavno s vrhova magisterija Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla. Iscrpnije...

Поздрављам папину изјаву.
Свака му част

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ко је тебе оволико насекирао драги Џон?

Шта је теби Христ толико скривио да га прогањаш?

Прије него што си прочитао Благу вијест о Њему, си похрлио америчким квази-мислиоцима и богоборцима у загрљај...

Е, друже мој, шта то има у светом Писму што теби толико смета?
Нисам видио да се буниш против политичке хегемоније Америке, угњетавања слабијих, глади и сиромаштва у свијету, друштвених, економских и политичких неправди...

А буниш се против Бога, против Христа који нам је само лијепо собом донио...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 16:08 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Шта је теби Христ толико скривио да га прогањаш?

Ništa. Gotivim Isusa, jer je bio OK lik. Pravičan, milosrdan i sl.
Isus je ideal kojem svi ljudi treba da teže bez obzira koje vjere ili nevjere bili.

Damaskin je napisao:
Е, друже мој, шта то има у светом Писму што теби толико смета?

Ništa. Smeta mi mišljenje da je to božja objava. Smeta mi što ljudi sve gledaju kroz Bibliju, pa ne mogu da shvate ništa od realnog svijeta.

Damaskin je napisao:
Нисам видио да се буниш против политичке хегемоније Америке, угњетавања слабијих, глади и сиромаштва у свијету, друштвених, економских и политичких неправди...

Zato što nisi gledao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Smeta mi što ljudi sve gledaju kroz Bibliju, pa ne mogu da shvate ništa od realnog svijeta.

Откуд ти то? Да ли, рецимо, Мицелијус или Вејдер изгледају као да ништа од реалнога свијета не разумију? И шта је то у Светом Писму толико нереално да одступа од сваке реалности коју ми свакодневно живимо?

Мени је, друже Џоне, теже повјеровати да се данас слобода и права дају педерима и педофилима, него да је Мојсије преполовио Црвено море. Теже ми је повјеровати да људи попут Маран Ате представљају једну религијску конфесију него да је Исус Христос подизао мртве. Теже ми је повјеровати да људи немају данас вјеру, након свега што им је показано, него да имају. Теже ми је повјеровати да данас у модерном, демонкратском свијету све негативно има предзнак плус, а све што је позитивно осуђује се.

Тако да могу са пуним правом рећи - смета ми што људи ништа не гледају кроз Свето Писмо и тако не могу да спознају оно што им је Духом Светим дато да спознају - и Оца Небеског и себе.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 20:12 
Veteran
Veteran

Daljac je napisao:
И шта је то у Светом Писму толико нереално да одступа од сваке реалности коју ми свакодневно живимо?

Damaskin je na temi "Kontradikcije u Bibliji" rekao da Biblija odgovara na neka suštinska pitanja kao npr.:
Damaskin je napisao:
Питања која муче сваког човјека, питања васељене у којој живимо, њене прошлости (узрока, настанка, организације), њене историје, њене будућности (есхатолошка питања)...
Вјечно питање смрти, зар је могуће да смо "само искра у смртну прашину" која нестане и угаси се након нешто мање од вијека....
Вјечна питања узрока и последица...

Pa ipak, *svaki* put kad je nauka dala odgovore na neka od tih pitanja Biblija je bila katastrofalno u krivu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2007, 21:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Kad god su Bibliju ili Kuran pokušali da dovedu u sklad sa naučnim dostignućima, svete knjige su doživjele poraz. Zato ih treba posmatrati isključivo kao skup metaforičnih, često apokaliptičnih slika i vizija. Dokazivati da su starozavjetni proroci znali da je Zemlja okrugla ili da je autor Kurana bio svjestan postojanja DNK potpuno je suludo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 14:35 
Veteran
Veteran

Reakcije na Papino grubo osuđivanje ateizma
Na izjavu pape Benedikta XVI. kojom je osudio ateizam kao "otajstvo zla" reagirali su i Miroslav Radman, Ivo Brešan, Nadežda Čačinović, Boris Dežulović te drugi poznati hrvatski znanstvenici i književnici koji se otvoreno deklariraju kao ateisti ili agnostici. Papi su poručili da se svojom retorikom ne vraća u srednji vijek te izrazili zabrinutost zbog neizravne kritike znanosti. "Ateizam postoji otkako je čovječanstva, od grčkih mislilaca nadalje. Ako je ateizam zlo koje treba iskorijeniti, onda bi pola svjetske literature, i znanstvene i beletrističke, trebalo na lomaču staviti", izjavio je Ivo Brešan. Boris Dežulović kaže da je već poduzeo korake i zbog prijetnji smrću Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnio kaznenu prijavu protiv Josepha Aloisa Ratzingera (80), po zanimanju rimskog pape. Jutarnji list...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Pa ipak, *svaki* put kad je nauka dala odgovore na neka od tih pitanja Biblija je bila katastrofalno u krivu.
Примери? Имаш? Немаш?

Деде... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 15:19 
Veteran
Veteran

Maran Ata je napisao:
Примери? Имаш? Немаш?

Nemam. Pričam napamet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ja mnogo volim ateiste.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]