Frisky_Dingo je napisao:
@spavac
prvo pogledaj sve dijelove.
odgovorio sam joj na primjedbu o intelektualcima. svi vodeci svjetski intelektualci su ateisti, sa izuzetkom mozda frensisa kolinsa, ali on je posebna prica.
hoking je ateista, o to je pisao bezbroj puta. njegovo pitanje sumnje (sto je normalno) je vezano za ono cuveno ajnstajnovo o dve ideje boga.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hi6yPJvCFU0[/youtube]
Zanimljiv video klip, Frisky.
Samo kratko primjedba na tvoju prvu recenicu, ne znam sta bi to trebalo da znaci ako su svi "vodeci svjestki intelektualci ateisti"? Da li to neki odredjen ljudski, karakterni kvalitet, ako si recimo intelektualac i ateista? Ili da li je na kraju krajeva ipak vazno kakav si covjek, bilo da si intelektualac ili ne-intelektualac, ateista ili teista?
U vezi video klipa: poznato je da je Einstein vjerovao u postojanje 'Boga' (reda, zakona svemira, ljepote itd), a da istovremeno nije vjerovao u postojanje jednoga licnoga Boga sa kojim se moze stupiti u kontakt i komunicirati, i sl.
Da li je moguce da taj 'Bog', ta neka nadprirodna, inteligentna visa sila, teoretski postoji? Mislim da bi se tu vecina ljudi slozili i rekli 'zasto da ne, moguce je'. Koliko je to vjerovatno zavisi od individualnog stava i shvatanja sebe i svijeta, itd.
E sad, da li je moguce da je ta 'visa sila' u jednom trenutku u istoriji ove planete, stupila u kontakt sa ljudima? Da li je moguce da se ta visa sila predstavila covjeku, objavila covjeku i komunicirala s njim? Ako je ta ideja sasvim nemoguca, zasto je nemoguca? A ako je moguca, da li postoje ikakvi indikatori koji bi ukazali da se tako nesto, u nekoj mozda davnoj proslosti, zaista i dogodilo?