banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 00:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vas izbor
Gordost 16%  16%  [ 8 ]
Zavist 22%  22%  [ 11 ]
Bijes 16%  16%  [ 8 ]
Požuda 2%  2%  [ 1 ]
Ljenost 8%  8%  [ 4 ]
Prežderavanje 0%  0%  [ 0 ]
Pohlepa 36%  36%  [ 18 ]
Ukupno glasova : 50
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2009, 13:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Talija je napisao:
Ali mnogo bitnije nad materijalnim tijelom je duhovno tijelo

Ne može se nikako reću da je duh naspram tijela, u bilo kom odnosu, to je jednostavno tipično hrišćanski.Čovjekova duhovnost je neodvoiva od njegove tjelesnosti, isto kao što je individualcu materijalno nepojmljivo bez (njegovog) duhovnog. Život nije pažljivo doziranje duhovnog ili tjelesnog, neki njihov balans. Život mora predstavljati podjednako,100% iskorištavanje i jednog i drugog. Mislim da imamo i previše primjera kad se jedno razvija, a drugo podcjenjuje, šta se tad dešava.

Talija je napisao:
jer je takođe rečeno da se ne treba bojati ljudi koji vam tijelu mogu nauditi nego onome koji vam duši može nauditi.

Ko je to rekao? Neki crkvenjak, možda? Zašto je onda inkvizicija uništavala tjelesno, one koji s se duhovno njoj usprotivili.

Talija je napisao:
Tijelo zahtjeva hranu, odjeću, obuću, krov nad glavom i to nije nikakva materijalna korist nego nužna potreba

Al zanmariti te potrebe znači zanemariti ljudskost u sebi. Život u potpunosti riješen materijalnih (na prvom mjestu egzistencijalnih) potreba predstavlja najžalosnije iskorištavanje velikog ljudskog potencijala..

Talija je napisao:
Što se tiče seksa kao tjelesne hrane, mislim da bez seksa niko nije umro.

Ali mnogi su se ubili zbog nedostatka istog , tako da da, bez seksa se umire :D

Citiraj:
koji žive život kao stado

OT: u ovo malo riječi kompletna suština hrišćanstva: Ljudski rod je glupo stado koje ne može ništa dok ga neko/nešto na to ne usmjeri...Ljudskost=nesposobnost...naravno

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 13:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dzontra Volta je napisao:
Ne može se nikako reću da je duh naspram tijela, u bilo kom odnosu, to je jednostavno tipično hrišćanski.

Pa na pravom sam mjestu, ovo je Duhovnost i religija, sa stanovišta Hrišćanstva sam ovo i pisala. Valjda je svima poznato da svaka religija stavlja duhovno na prvo mjesto u odnosu na tjelesno.
Citiraj:
Čovjekova duhovnost je neodvoiva od njegove tjelesnosti, isto kao što je individualcu materijalno nepojmljivo bez (njegovog) duhovnog. Život nije pažljivo doziranje duhovnog ili tjelesnog, neki njihov balans. Život mora predstavljati podjednako,100% iskorištavanje i jednog i drugog. Mislim da imamo i previše primjera kad se jedno razvija, a drugo podcjenjuje, šta se tad dešava.

Ti ponovo ideš u krajnost; jer ko je spominjao da je duhovnost odvojiva i da treba dozvoliti da tjelesno zakržlja u odnosu na duhovno?
Citiraj:
Ko je to rekao? Neki crkvenjak, možda? Zašto je onda inkvizicija uništavala tjelesno, one koji s se duhovno njoj usprotivili.

Isus je rekao.
I kakve veze ima inkvizicija sa izvornom religijom i svetim knjigama? Među 10 Božijih zapovjesti stoji ona - Ne ubij! Znači nije dozvoljeno po SP.
Inkviziciju su izmislili pojedinci, a ti pojedinci nisu Bog.
Tako bi isto zbog učitelja pedofila osudio kompletno školstvo i rekao da je škola zlo?
Citiraj:
Al zanmariti te potrebe znači zanemariti ljudskost u sebi. Život u potpunosti riješen materijalnih (na prvom mjestu egzistencijalnih) potreba predstavlja najžalosnije iskorištavanje velikog ljudskog potencijala..

E pa ne slažem se, ne treba ti vila od 20 soba, dosta ti je i jedna soba u kojoj ćeš prespavati i jedna u kojoj ćeš boraviti. Evo ja nemam mercedes što znači da sam žalosna?
Sve što prelazi najosnovnije potrebe je lakomost. Imam jedna usta i ta usta ne mogu pojesti za petoricu ljudi.
Citiraj:
Ali mnogi su se ubili zbog nedostatka istog , tako da da, bez seksa se umire :D

Ovo ti nije nikakav argument.
Citiraj:
OT: u ovo malo riječi kompletna suština hrišćanstva: Ljudski rod je glupo stado koje ne može ništa dok ga neko/nešto na to ne usmjeri...Ljudskost=nesposobnost...naravno

A ovo meni zvuči kao rečenica klasičnog ateiste koji se svakodnevno ubija od opovrgavanja nečega u šta on neće da vjeruje, ne da bi dokazao drugima nego da bi ubijedio sebe.
Ako ja u nešto ne vjerujem onda i ne pričam o tome niti to spominjem, nije mi jasna ta pionirska ornost za etiketiranje i mijenjanje nečijih shvatanja.
U svakom slučaju mislim da je bolja za živce ta teorija o ovcama nego teorija ateiste koji misli da je on Bog, da je gospodar svoga života a pri tom nije u stanju ni "sijedu vlas na glavi da vrati u crno". (osim farbanjem)

Pozz!

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Talija je napisao:
Pa na pravom sam mjestu ovo je Duhovnost i religija

Čovjek i društvo :D

Talija je napisao:
E pa ne slažem se, ne treba ti vila od 20 soba, dosta ti je i jedna soba u kojoj ćeš prespavati i jedna u kojoj ćeš boraviti. Evo ja nemam mercedes što znači da sam žalosna?
Sve što prelazi najosnovnije potrebe je lakomost. Imam jedna usta i ta usta ne mogu pojesti za petoricu ljudi.

20 soba nije zadovoljavanaje materijalnog već pretjerivanje, ti si sretna bez "Mercedesa" zato što ga i ne želiš, kao što ga i ja ne želim. Ali da li bila nesretna da nemeš nešto što želiš? (makar malo nesretna ne mislim sad totalna depresija).
Prelazak svojih potreba je osnov života (prelazak, ne pretjerivanje). Jer da se mi samo brinemo o hrani, vodi, toploti, a ne o ostalom, opet ubijamo samog sebe.

Citiraj:
Inkviziciju su izmislili pojedinci, a ti pojedinci nisu Bog.

Inkviziciju je izmislila crkva, Božiji glas na zemlji. Pojedinac je dijelo Boga, samim tim dijelo pojedinca je dijelo Boga, odnosno Božije volje...

Citiraj:
Ti ponovo ideš u krajnost; jer ko je spominjao da je duhovnost odvojiva i da treba dozvoliti da tjelesno zakržlja u odnosu na duhovno

To niko nije spominjao, ali je spominjano razvijanje jednog a zanemarivanje drugog.

Citiraj:
Ovo ti nije nikakav argument

to je više bila šala...

Citiraj:
U svakom slučaju mislim da je bolja za živce ta teorija o ovcama nego teorija ateiste koji misli da je on Bog, da je gospodar svoga života a pri tom nije u stanju ni "sijedu vlas na glavi da vrati u crno". (osim farbanjem)

Rado bih te opovrgao, al mi se ne ide u off-topic, ali reću ti samo da niko ne misli da je čovjek Bog, odnosno smatrati samim sebe apsolutom je protiv prirodno. Čovjek je daleko od svemogućeg, ali isto tako čovjek je i daleko od bespomoćne ovce...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
vader, zakljucaj temu! vrtimo se u krug.

toliko smesnih postova procitah da to nije normlano, i to samo zato sto neko ne moze da stvori predstavu o necemu neopipljivom! kakva nesposobnost, i kakva ogranicenost...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali da li bila nesretna da nemeš nešto što želiš? (makar malo nesretna ne mislim sad totalna depresija).

Da, moj lapsus, (koristeći new posts pomislila sam da je DiR)

Odgovoriću ti samo na ovo da se ne bi dužila diskusija koja ničemu ne vodi.

Prije godinu dana moj se svijet srušio kao kula od karata, sve što sam imala više nemam, ne ono što sam željela nego ono što sam imala a što je činilo moj život.
Nakon razmišljanja o toj nemiloj situaciji došla sam do konstatacije da mi sve to materijalno i ne treba jer evo živim i bez toga.
A kako je to moja psiha podnijela? :D Lijepo. Lagano.
To materijalno me nije činilo Osobom, takođe ni "uspješnost" koja ne govori ništa o meni.
Da sam se čvrsto držala za te prolazne stvari vjerovatno bi me mnogo pogodilo i ko zna kako bih iz svega toga izašla.
Rezultat moje molitve je duševni mir, ne ravnodušnost, već shvatanje da ništa nije vječno.
Okreneš se prema sebi i u sebe pogledaš i shvatiš od čega si i šta se nalazi u tvom srcu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
Ali da li bila nesretna da nemeš nešto što želiš? (makar malo nesretna ne mislim sad totalna depresija).

Da, moj lapsus, (koristeći new posts pomislila sam da je DiR)

Odgovoriću ti samo na ovo da se ne bi dužila diskusija koja ničemu ne vodi.

Prije godinu dana moj se svijet srušio kao kula od karata, sve što sam imala više nemam, ne ono što sam željela nego ono što sam imala a što je činilo moj život.
Nakon razmišljanja o toj nemiloj situaciji došla sam do konstatacije da mi sve to materijalno i ne treba jer evo živim i bez toga.
A kako je to moja psiha podnijela? :D Lijepo. Lagano.
To materijalno me nije činilo Osobom, takođe ni "uspješnost" koja ne govori ništa o meni.
Da sam se čvrsto držala za te prolazne stvari vjerovatno bi me mnogo pogodilo i ko zna kako bih iz svega toga izašla.
Rezultat moje molitve je duševni mir, ne ravnodušnost, već shvatanje da ništa nije vječno.
Okreneš se prema sebi i u sebe pogledaš i shvatiš od čega si i šta se nalazi u tvom srcu. :wink:

da, Talija, duso, ali se vecina ne smije pogledati u ogledalo.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
nije ni jedan od ponuđenog.

Najveći grijeh je širk = pridruživanje Bogu druga, ili nekom predmetu božanske neke moći

Primjer širka je nošenje tisovog drveta misleći da može donijeti neku korist. Ili smatrati nekog drugog pored Boga - još božanstvom jednim...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:

Najveći grijeh je širk = pridruživanje Bogu druga, ili nekom predmetu božanske neke moći

Primjer širka je nošenje tisovog drveta misleći da može donijeti neku korist. Ili smatrati nekog drugog pored Boga - još božanstvom jednim...

Zasto onda muslimani obozavaju meteor?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Sudanke bičevane jer su nosile hlače
Skupina sudanskih žena kažnjena je bičevanjem zbog nemoralnog odijevanja nakon što ih je policija u jednom restoranu u Kartumu uhitila u hlačama, objavila je u ponedjeljak lokalna kolumnistica.
Lubina Ahmed al-Hussein, novinarka i djelatnica misije UN-a u Sudanu, kojoj prijeti kazna od 40 udaraca bičem, kaže kako je između 20 i 30 policajaca upalo u restoran i uhitilo 12 žena. One koje su priznale krivnju kažnjene su odmah sa po 10 udaraca.
U Kartumu, za razliku od Južnog Sudana, na snazi su šerijatski zakoni. Neke od kažnjenih žena su iz kršćanskih ili animističkih dijelova Sudana te se šerijatski zakoni na njih ne bi trebali primjenjivati čak ni u pretežno muslimanskom sjevernom dijelu zemlje.
Prema strogom muslimanskom vjerskom zakonu kazna za nedolično odijevanje je 40 udaraca bičem.
Za razliku od žena koje su odmah priznale grijeh kako bi što prije okončale slučaj, Lubina Ahmed al-Hussein pravdu namjerava potražiti na sudu.

sta je grijeh i ko ima pravo da ti sudi?
Boze dragi, da ih je dovesti u disko kod Ante u cetvrtak navecer...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Aludiraš na Hrišćanstvo i na Sveto Trojstvo? :wink:
Tisovina ti je isto što i zapis, izostavio si zapis.

Inače, sihr ili sirk (širk) ima sasvim drugo značenje u Islamu od ovoga koji si naveo. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Zasto onda muslimani obozavaju meteor?

to ti objesi mačku o rep :) , neću reći da si lažov jer je moguće da iz neznanja lupaš.

Pitaj ti sebe što obožavaš Isusa i što imaš vreću svetih Savi iz Kikinde koji te približavaju Bogu

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 13 Jul 2009, 21:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Aludiraš na Hrišćanstvo i na Sveto Trojstvo? :wink:
Tisovina ti je isto što i zapis, izostavio si zapis.

Inače, sihr ili sirk (širk) ima sasvim drugo značenje u Islamu od ovoga koji si naveo. :wink:

Sihr i širk nisu iste stvari.

Sihr je crna magija a širk je ono što sam već objasnio. Ako nosiš hamajliju i smatraš da te čuva i to je širk.

Ima puno ljudi koji se prozivaju muslimani a mušrici su ( oni koji rade širk), mnogo sufija koji idu na grobove nekakvih " evlija" i od njih pomoć traže.

:)

Ne aludiram na kršćanstvo, ako si pronašla sama širka u svom vjerovanju, tvoja je stvar.

Širk podrazumjeva SVAKO pridruživanje božansvenosti i božanskih osobina nečemu drugom mimo Allaha, i ne samo to, ima još par stvari ali ovo je "najglasnije".

Veliki širk izvodi iz vjere, mali ne

1. Jedna je širk negiranja. On predstavlja najgori vid širka kao što je Faraonov širk kada je rekao: A ko je Gospodar svjetova? Od ove vrste širka je širk filozofa koji zastupaju postojanje svijeta oduvijek. Te da nije postojalo nepostojanje prije njega u osnovi. Nego da nije prestajao biti niti da će nestati. Dok su pojave kod njih sve u cjelosti uzete ili se dogodile iz razloga i posrednika koje su opet uzrokovale njihovo postojanje kao što su razumi i duše...

2. Druga vrsta je: širk onoga ko sa Njime učini nekog drugog kao božanstvo iako ne negira Njegova imena, svojstva i rububijet. Kao što je širk kršćana koji su Ga smatrali tećim od trojice Ili medžusija koji su događaje i tok stvari od dobra pripisali svjetlosti a događaje zla tami.
Od ovog širka je mnogo onoga što se pripisuje širk sazviježđima, smatrajući ih da one vladaju ovim svijetom, kao što je slučaj sa širkom sabejaca i drugih.
Kažem da se tome može dodati širk pretjeranih obožavaoca kaburova koji tvrde da duše evlija imaju utjecaja u vladanju svijetom nakon smrti. Te da oni ispunjavaju potrebe, otklanjaju nedaće, pomažu one koji ih prizivaju, čuvaju i štite one koji im se priklone. Ovo su specifičnsti rububijeta kao što su to neki spomenuli vezano za ovu vrstu.

Druga skupina: Širk u pogledu tevhida imena i svojstava, koji je nešto blaži od prethodnog a njega postoje dvije vrste:
Jedna je Poistovjećivanje Stvoritelja sa stvorenjima kao što bi neko od njih rekao: Njegova ruke je poput moje, sluh poput mog sluha, vid Mu je poput mog vida, Njegovog izvisivanje nad Aršom je poput mog sjedenja. Ovo se smatra širkom mušebbiha.
Druga je uzimanje imena lažnim božanstvima od Allahovim Subhanehu ve Te'ala imena. Uzvišeni Allah kaže:

"Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena – kako budu radili, onako će biti kažnjeni! "(prijevod značenja El Araf, 180)

Ibn Abbas kaže: Izvruću Njegova imena tj. čine širk. Takođe od njega se prenosi da je rekao: Ime Lat su dali od El Ilah a Uzat od El Aziz.

Treća skupina: Širk u tevhidul uluhijetu i ibadetu
Kurtubi kaže: Osnova zabranjenog širka je ubjeđenje postojanja Allahovog Subhanehu ve Te'ala ortaka u uluhijetu. Ovo je najveći širk i ovo je širk džahilijeta. Nakon njega dolazi ubjeđenje da postoji Allahov Subhanehu ve Te'ala ortak u djelovanju. A to je kao da neko kaže: Neko mimo Allaha čini i stvara, makar ne bio ubijeđen da je on bog. Ovo je Kurtubijev govor.
A njega (širka) su dvije vrste:
Jedna je Da pripiše Allahu sudruga prizivajući ga kao što se priziva Allaha. Traži od njega šefat kao što se traži od Allaha. Nada se od njega kao što se nada od Allaha. Voli ga kao što se voli Allaha. Boji ga se kao što se boji od Allaha. Ili opće rečeno da pripiše Allahu sudruga obožavajući ga kao što se obožava Allaha. Ovo je najveći širk za kojeg Allah Subhanehu ve Te'ala kaže:
"I Allahu ibadet činite i ništa Mu ne pridružujte." (prijevod značenja En Nisa, 36)
I kaže Uzvišeni: „Allahu ibadet činite, a taguta se klonite!" (prijevod značenja En Nahl, 36)
Uzvišeni Allah kaže:
"Oni pored Allaha, obožavaju one koji im ne mogu ni nauditi niti im mogu kakvu korist pribaviti, i govore: 'Ovo su naši zagovornici kod Allaha.’ Reci: 'Kako da Allahu kazujete da na nebesima i na Zemlji postoji nešto a On zna da ne postoji!’ Čist je On i vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim." (prijevod značenja Junus, 18)
Uzvišeni kaže:
"Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne opomenete?" (prijevod značenja Es Sedžde, 4)
Mnogo je ajeta koji govore o zabrani i koji pojašanjavaju neispravnost ovog širka.

Druga je MALI ŠIRK. Kao što je pretvaranje i uobličavanje djela radi stvorenja (الرياء). Ili ne ispoljavanje iskrenosti radi Allaha u ibadetu. Nego nekada to čini radi svoje sreće a nekada u potrazi za dunjalukom. Nekad to biva radi potrage za položajem i ugledom među stvorenjima. Tako da u njegovim djelima ima udjela za Allaha i udjela za stvorenja. Ovom slijedi širk pripisan Allahu u smislu termina kao što je zaklinjanje nekim drugim mimo Allaha ili da kaže: Šta ti i Allah hoćete. Ili: Ja nemam nikoga osim tebe i Allaha. Ja sam u tvojoj i Allahovoj zaštiti i slično tome. Nekada to biva velikim širkom shodno stanju i namjeri govornika. Ovo je suština Ibnul Kajjimovog govora i drugih.

ETO MALO O NAJVEĆEM GRIJEHU

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]