banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 22:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
DELLBOY je napisao:
Evo jedno pitanje?

Objasnite mi sledeće:

Crkva kaže da je po Starom Zavjetu, Bog stvorio Adama i Evu te da ih je protjerao iz raja zbog nijhovog greha.
Crkva dalje kaže da su Adam i Eva rodili svoju djecu i da su njihova djeca nastanili Zemlju.

Da li to crkva propagira incest????

Znači niko mi neće ili ne zna odgovoriti

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ја знам, ал' нећу да ти кажем... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Damaskin je napisao:
[ко се ту од кога одвојио?

Ако имаш пет патријарха који чувају вјеру и апостолско предање,
а један од њих почне заступати учења непозната уму Цркве и себе проглашавати за Бога, ко је ту у праву?

Рим је својим понашањем, неуздањем у Господа, већ искључиво у своју силу и моћ, већ давно прије 1054 себе издвојио из Цркве, поставши политичка организација , а не духовно сабрање вјерних.
То што је римски папа бацио анатему на православне, па је 950 година касније повукао, није проблем православних, већ искључиво његов.

Кад је већ "непогрешив" како то да властите одлуке повлаче и поништавају током читавог 20 вијека?

.

Onda znaci da je katolicka crkva sekta jer su se oni odvojili.
Kazes, pravoslavci su vidjeli neke neregularnosti pa su zato se izdvojili.
Isto tako su i ovi novi vidjeli neregularnosti kod pravoslavaca pa su se izdvojili. Kako to?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 11:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Историја каже овако:

Шпански бискупи, (који ће касније донијети још многе "сјајне" изуме попут инквизиције, схватања цркве као државе итд.)
на помјесном (локалном) сабору у Толеду 598 године уносе у Симбол вјере одредницу "filoque",
то јест да Дух Свети исходи не само од Бога Оца, већ "и од Сина",
и поред тога што је папа Лав III против уметка да би се поштовало учење Васељенских Сабора.

Damaskine, da li znas zasto su ovako nesto izglasali katolici?? Mislim, ni u kom slucaju ne zelim ih braniti, no me zanima da li znas odgovor?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 13:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
DELLBOY je napisao:
DELLBOY je napisao:
Evo jedno pitanje?

Objasnite mi sledeće:

Crkva kaže da je po Starom Zavjetu, Bog stvorio Adama i Evu te da ih je protjerao iz raja zbog nijhovog greha.
Crkva dalje kaže da su Adam i Eva rodili svoju djecu i da su njihova djeca nastanili Zemlju.

Da li to crkva propagira incest????

Znači niko mi neće ili ne zna odgovoriti

ne propagira, vec samo iznosi cinjenicno stanje u pocetku. otvori novu temu.

ova ovdje vec postaje bosanski lonac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Вим, нису биле у питању "неке нерегуларности" већ криво свједочење, али то све је само повод, односно споредна ствар.

Римска црква је нарушила Дух Саборности, и покушала да уведе некакав монархистички апсолутизам потпуно стран духу хришћанства.

Што се тиче тога ко се "издвојио", потпуно је јасно,
то би било као да се у случају СФРЈ Словенија тражила да само она управља заједничком државом, а када би остали то одбили,
она прогласила да су се они одцјепили од ње...Лудост...

Антропос, што се тиче тог "сабора у шпанском селу", мислим да је ствар у губљењу благодати које се десило јер су се пар шпанских бискупа осилили и заборавили да су ипак наследници рибара.

Римска Црква ја прво осудила ту јерес, а касније је прихватила, што је изазвало даљих милион кривих учења - индулгенција, безгрешно зачеће, папска непогрешивост, инквизиција........

Иако данас тврде да је то ствар само "лингвистичког неспоразума" (пошто у латинском језику не постоји разлика израза "исходити од" и "исходити кроз", који у триадолошком смислу имају заиста различито значење) порблем Рима у дијалогу са остатком свијета јесте у вјечитој глади за моћи и владањем. Они су без обзира на данашњу слаткорјечивост (јер им моћ опада, а о броју вјерника да и не говорим) они су чист примјер извртања свеих ранохришћанских и апостолских прнципа и припадања "овом свијету".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Damaskin je napisao:
Ја знам, ал' нећу да ти кажем... :D

ajd bas mi/nam reci i mene to interesuje jer sam zaboravila odakle su se pojavile zene za sinove adama i eve? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 22:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Damaskin je napisao:

Секс без љубави, односно пуног познавања, поштовања и доживљавања Друге особе је чиста гимнастика.

Ali u zdravom tijelu, zdrav duh... :D

Kako kaze Vudi Alen... Seks bez ljubavi je isprazno iskustvo, ali medju ispraznim iskustvima svakako zauzima prvo mjesto... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2007, 01:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Seks bez ljubavi je isprazno iskustvo, ali medju ispraznim iskustvima svakako zauzima prvo mjesto... :D

Краљу! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Damaskin je napisao:
Ко каже да је секс са својом драгом "недухован"?

Какве су вам то глупости,
Господ је на самом почетку Светог Писма благословио заједницу Адама и Еве и ту је тачка на сличне приче бар што се тиче хришћана.

Само што изгледа неки овдје мијешају љубав и иживљавање :cry:

Evo citajuci pravoslavne forume nadjoh sta Patrijarh Pavle misli o seksu. Da je seks grijeh ako je radi uzivanja a ne radi radjanja djece. Ti rece Damaskin da to nije tako u pravoslavnoj crkvi. Pitao si me od kog sam popa to cuo. Nisam se mogao sjetiti od kog, ali evo sad vidim da i patrijarh Pavle to govori. Kako se to objasnjava?
Citiraj:
Патријарх Павле о браку, полним односима и спречавању нежељене трудноће:

"...
Како по овом питању, тако и по сваком другом које се односи на човека, да бисмо га могли јасно сагледати и доћи до правилног става, треба да се запитамо: Какву је намеру Бог имао у виду кад је створио овај или онај орган, ову или ону способност? Из одговора на то питање схватићемо да нам је дужност да дејствујемо сагласно са том Божјом намером, да је остварујемо у свом животу. Ова намера, воља Божја, извор је морала: Морално је чинити оно што Бог жели, не чинити оно што он не жели. По Светом Василију Великом, оно што разликује добро од зла, врлину од порока, у овоме је: Врлина је употреба добрих дарова Божјих на добро, а порок – употреба добрих дарова Божјих на зло.

...
Размотримо ли у овом духу шта је хришћански брак, шта је његов смисао и циљ, видећемо да у том погледу постоје два гледишта: реалистичко, по коме су циљ брака деца, и идеалистичко, по коме циљ брака није ван њега, већ у њему самом, у "стремљењу, развићу, усавршавању, пуноћи живота, у достизању плироме, блажене пуноће бића", како вели проф. Сергије Тројицки. Православна црква се држи идеалистичке, Западна - реалистичке теорије.

...
Овакав поглед на брак чврсто стоји на библијским основама. Створивши прве људе, мушко и женско, Бог их је благословио и рекао: Рађајте се и множите се и напуните земљу (1 Мојс. 1, 27 ). Тај благослов дат им је као и осталим живим бићима (1 Мојс. 1, 22 ). У том казивању није реч о браку, о мужу и жени, него о мушком и женском. О настанку брака говори се у другом моменту, независно од овог, тј. онда кад је Бог створио жену и довео је Адаму, при чему овај казује: Сада ето кост од мојих кости, и тијело од мојега тијела. Нека јој буде име човјечица, јер је узета од човјека. Зато ће оставити човјек оца својега и матер своју, и прилипиће се жени својој и биће двоје једно тијело (1 Мојс. 2, 23, 24 ). Наводећи ове речи, Господ Исус Христос казује да их је Бог рекао (Мт. 19, 5 ), те Оци тумаче да их је Адам изрекао по надахнућу Бога.

...
Присуство Господа Исуса Христа на браку у Кани Галилејској не значи установу тајне брака, као што се често говори, него његову потврду, указивање части и примање у број Светих тајана новозаветне Цркве. По Клименту Александријском: "Син је само сачувао оно што је установио Отац", а по Блаженом Августину: "Христос се јавио на свадби да би потврдио да је Он Сам у рају установио брак".

...
Основани вољом Божјом, брак, полни инстинкт и генеративни процеси у браку, немају у себи ничега грешног. Пре греха, гледајући чистим умом, Адам и Ева у органима за рађање нису видели ништа нечисто и грешно, "не беше их срамота" (1 Мојс. 2, 25 ). После греха пак, разлику полова сагледају већ друкчије, "видеше да су голи, па сплетоше лишћа смокава и начинише себи прегаче" (1 мојс. 3, 7 ). Ова промена става, невиног стања кад их "не беше стид", и стида после греха, настала је због похоте, пожуде (грч. епитхимиа, лат. конкуписценциа), која се, по Светом Јовану Богослову, јавила код њих као "похота тела, похота очију и гордост живота", и која није од Бога (1 Јов. 2, 16 ). Суштина похоте и њене грешности, по библијској психологији, јесте "у сједињењу воље и свести са физиолошким процесима". Безгрешност процеса рађања, у дубоком сну, при чему воља и свест нису узимале никаквог учешћа, приказује нам рођење Еве. Разлику између безгрешног рађања и грешног Библија означава јеврејским речима "тардема" и "јада", дубоког сна и познања (Адам позна Еву жену своју). Рођење без учешћа воље ознака је деце Божје, "која се не родише од воље плоти, ни од воље мужевљеве" (Јов. 1, 13 ). О безгрешности процеса у полној области, без учешћа наше воље, говори и Свети Атанасије Велики, одговарајући на питање о ноћним истечењима и упоређујући их са физиолошким процесима других органа тела. Из свега тога проф. Тројицки закључује: "Односећи се безуветно позитивно рађању, као физиолошком проесу, Библија се исто тако безуветно негативно односи к сваком уплитању наше воље и свести, нашег практичног ума у родни живот... Нечистота није у телима која се сједињују, него у жељи и мисли". И по схватању појединих генетичара, "најнормалније рађање јесте оно где се уопште не мисли на рађање".

...
Ако применимо исти поступак и на односе у браку, за које видесмо у претходном излагању да су по вољи Божјој, да у себи немају ништа грешно, да су стављени на јак инстинкт, те да је зачеће и рађање у браку сагласно са намером Божјом, схватићемо да грешност овде настаје онда кад човек у тим односима одбаци оно што је Бог хтео, и приступа им као средству за уживање. Тада муж жени не прилази као брачном другу, као личности, него као ствари, средству за насладу. Исто тако жена мужу.

...
Свети Атанасије Велики упоређује са блудницима и прељубницима брачнике који у браку не мисле на рађање, него траже насладу: "Блажен је ко носи слободни јарам у младости својој и служи се природом за рађање деце. Ако ли ради похоте, примиће плату за блуднике и прељубочинце".

...
Свети Кирило Јерусалимски такође осуђује оне брачнике који у браку траже уживање, велећи: "Али похвалу имају и ни који се законитом браком користе... који ради рађања деце, а не ради уживања прилазе браку".

...
Исто тако казује старохришћански спис Апостолске установе: "Јер закон нареди: жени, вели, кад је у афедрону не прилази, нити са труднима општи. Јер то се не чини ради рођења детета, него због уживања. А недолично је да љубитељ Бога буде љубитељ уживања".

...
О спречавању зачећа и рођења у браку, проф. Тројицки директно каже: "... нема никакве могућности, са гледишта хришћанског учења о браку, изаћи у сусрет модерним погледима односно слободе вољног побачаја и превентивних мера против зачећа".

...
Током историје било је како људи и жена који су у монаштву, са заветом безбрачности, проживели цео век, тако и оних који су или обоје, или једно по пристанку другог, напуштали брак и монашили се, а тако и оних који су остајали у браку, али по узајамном договору уздржавали се од полних односа, "живели као брат и сестра", било цео живот, било део живота. (Свети мученици Јулијан и Василиса, Свети Конон Исавријски, Свети Хрисант и Дарија, Преподобни Амон, преподобна Меланија Римљанка; у новије време Свети Јован Кронштатски и други).

На основу оваквог погледа на уздржавање, од еванђелских времена до данас, кроз целу историју Цркве, можемо разумети да је уздржање једино морално дозвоњено средство да се не рађа, како ван брака, у монаштву и целибату, тако и у браку. Од свију својих чланова у браку Црква тражи повремено уздржавање од брачних односа: ради поста и молитве, у доба женине трудноће и др. У позним годинама брака, поготово кад жена пређе климактеријум, то треба да је редован начин брачног живота свију искрено верујућих."

Патријарх Павле, "Да нам буду јаснија нека питања наше вере", књига 1, Београд, 1998.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2007, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Патријарх јасно мисли на данашње вријеме када мушкарци и жене ступају у односе не из љубави и жеље за узрастањем те љубави кроз формирање породице, већ из чисто хедонистичких разлога.

А наравно да нисам мислио на некакво "уживање ради уживања",
сам процес односа има з апоследицу рађање,
а и једно и друго је благословено.

Коме се не свиђа, нек иде брате у манастир 8)

(Баш ме занима како ти успијеваш да искључиш моменат задовољства у односима са својом драгом :D :D :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2007, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Damaskin je napisao:
А наравно да нисам мислио на некакво "уживање ради уживања",

Bas steta sto nisi na to mislio,
jer samo si sebe otisnuo od necega
nije bitno cega
tvoj izbor,

inace mene ne brine puno sta je ko rekao i da li je nesto ispravno ili ne. Ja postavljam za sebe kriterije.

Vrh

Tema posta: Re: Seks i Duhovnost
PostPoslato: 10 Apr 2008, 01:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Sveti seks
Linda Dillow je službena seksualna savjetnica kršćanskih parova, za koje po cijeni od 50 dolara održava grupna druženja (u obliku propovijedi). Za razliku od konzervativne struje koja tvrdi kako je svrha seksa u braku samo u stvaranju djece, Dillow tvrdi kako je dobar seks Bogu mio, ponajviše užitak tijekom čina, navodeći primjere za to iz Biblije. Već je objavila i dvije knjige u kojima daje savjete parovima kako poboljšati seksualni život.

http://www.salon.com/mwt/excerpt/2008/0 ... ure_ready/

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Vader je napisao:
Sveti seks
Linda Dillow je službena seksualna savjetnica kršćanskih parova, za koje po cijeni od 50 dolara održava grupna druženja (u obliku propovijedi). Za razliku od konzervativne struje koja tvrdi kako je svrha seksa u braku samo u stvaranju djece, Dillow tvrdi kako je dobar seks Bogu mio, ponajviše užitak tijekom čina, navodeći primjere za to iz Biblije. Već je objavila i dvije knjige u kojima daje savjete parovima kako poboljšati seksualni život.

http://www.salon.com/mwt/excerpt/2008/0 ... ure_ready/

Dobar seks = Raj , Loš seks = Pakao. :fadein:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A šta je onda "nema seksa"? Jel' to bolje ili lošije od "lošeg seksa"? :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
A šta je onda "nema seksa"? Jel' to bolje ili lošije od "lošeg seksa"? :)

odlično pitanje. Ja mislim da to zavisi od konteksta.. Zavisi od motiva zbog kojih si skroz prestao sa seksom. Ako su uzvišeniji ciljevi, onda je bolje bez seksa. Ako je zbog frustracije, onda ju je bolje liječiti seksom, pa makar bio i loš. :-? Šta sad rekoh i ostah živa. :lol:
.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

XIX century je napisao:
Ako su uzvišeniji ciljevi, onda je bolje bez seksa.

Koji su to uzvišeni ciljevi zbog kojih se odriče od seksa? Ne znam za takve.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
XIX century je napisao:
Ako su uzvišeniji ciljevi, onda je bolje bez seksa.

Koji su to uzvišeni ciljevi zbog kojih se odriče od seksa? Ne znam za takve.

Monasi?

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 15:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ako se ne varam oni se odriču braka a odricanje od seksa je samo posljedica toga. Ne odriču se braka da bi pobjegli od seksa.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ako se ne varam oni se odriču braka a odricanje od seksa je samo posljedica toga. Ne odriču se braka da bi pobjegli od seksa.

:-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]