Citiraj:
Dženita,
Kažeš da nam je „original“ Svetog Pisma nedostupan, a da li nam je dostupan „original“ Kur’an–a?
Allah dz.s je rekao da ce bdjeti nad Kur`anom,i da nece dozvoliti onako nesto kao sto se dogodilo sa Biblijom.Ima ajeta dosta,a ja se nadam da si u medjuvremenu nailazio na te ajete.A meni je Allahovo obecanje dovoljno.
Takodjer treba razmisliti kako je precizno zapisan Poslanikov zivot i ono sto je on govorio i cinio

.Dali imamo tako pouzdane informacije o Isusu?
Prosle godine sam pronasla u djedovu kucu Kur`an koji je samo na arapskom.Nije imao korice,ali sam na zadnjoj stranici pronasla datum koji pokazuje da je taj Kur`an star vise od 400 god.
Jako me je zainteresovalo pa sam ga ponijela do vjerodostojnog hodze iskrenog vjernika i veoma dobro poznatog dobrog covjeka.Zamolila sam ga da ga procita i da uporedi ovaj danasnji sa prevodom Besima Korkuta,i zamisli,sve je isto
Citiraj:
Ja vjerujem da sve dokaze koje ti, ili bilo koji drugi Islamac, možeš navesti o vjerodostojnosti Kur’an-a, mogu navesti i Hrišćani ili Jevreji o vjerodostojnosti Svetog Pisma.
Meni je dovoljna Allahova rijec i Njegovo obecanje.A dali si ti pronasao Njegovo obecanje u bilo kojoj drugoj Svetoj Knjizi?
Citiraj:
Od kud znamo da neko nije dopisao ono u Kuranu gdje se govori o tome da je Pismo mijenjano? Jer kako u Kuranu može da stoji savjet da se proučava Sveta Knjiga koja je mijenjana?
U KUr`anu jasno stoji da je namjenjen svima,bas zato dragi Micelijus.Poslan je cijelom covjecanstvu do svih onih do kojih dopre....sad ko Ga odbaci sam je birao,ko Ga prihvati sam je birao
Citiraj:
Ne bi valjda Allah savjetovao svoje sluge i navodio ih na pogrešan put?
Allah je rekao da smo se razisli onda kad su nam dosli dokazi jasni i Poslanik cisti koji donosi ciste rijeci i ciste listove,pa ti sad vidi

Citiraj:
Meni tu nešto „škripi“. Nekako mi je skroz van pameti da mi neko savjetuje da proučavam neku knjigu a onda mi kaže da je ta knjiga običan plagijat…
Tebi nesto skripi u zadnje vrijeme na sve strane
Citiraj:
Što se tiče ikona, slažem se u potpunosti, ali mi je isto izgledalo i kada sam skoro gledao emisiju o hodočašću (Hadžiluku) gdje ljudi kao u transu žele samo da dodirnu onaj nekakav crni kamen… Zašto je taj kamen nešto posebno više nego npr. ikone kod Pravoslavaca ili kipovi kod Katolika? Kamen ko kamen, niti može da diše, niti da govori, niti da tješi ni da voli…
Muhammed a.s je u Kabi nasao 365 bogova,koje je uspio za kratko vrijeme da polomi i unisti a sa tog kamena je prvi put izucen ezan i poziv vjernika na spas.Sa tog kamena je Bilal jedan od prvih Allahovih robova pozivao vjernike da se obozava samo Allah.To je ritual koji je radio Muhammed sa svojim ashabima,sisanje na celavo ,klanje kurbana i hodocasce oko tog kamena.
Kamen kao kamen nema neko svojstvo,i da ti iskreno kazem ni meni se bas ne svidja to nesto,ali ako je Muhammed tako radio i na samoj samrti posmatrao kako vjernici cine hodocasce i klanjaju u safovima,onda to ima i te kako znacaja,jer samo zamisli sta je uspio da uradi.Unistiti 365 bogova i dokazati da nema boga sem Allaha nije mala stvar.
no....nista ne biva bez Bozije volje i odredjenja.
Citiraj:
Međutim, isto kao što sam uvidio da ne treba previše kritikovati npr. Pravoslavce zbog obožavanja ikona, isto tako ne treba niti Islamce niti bilo koga drugoga, jer ako oni to sami ne uvide, džaba ja tupim zube. Mislim samo da je dobro biti svjestan da to sve postoji sa razlogom i mislim da ne trebamo druge osuđivati ni zbog čega, a ponajmanje zbog onoga što i mi sami u nekom obliku praktikujemo, jer koga smo tada osudili do sami sebe…
Daleko je to od kritike,ja zamolih da me ne shvatite kao provokatora,ali to je poredjenje medju dvije religije.
Ja znam da ovo sa hodocascem ispada kao da se moli kamenu,ali nije tako.To je sveto mjesto i upravo tamo su se molili 365 bogova,klanjali se njima itd. tako da ima znacaja.A o tome cu detaljnije pisati kada posjetim to sveto mjesto,sto inshallah imam u planu.
svako dobro