Hristov je napisao:
Razmišljao sam o tome često, i vezano i nevezano za Pismo. Ne sjećam se da je Pismo puno puta govorilo o supstanci ili ontologiji duše, po meni jedan važan pasus je onaj gdje pitaju Isusa kome će pripasti žena koja je bila udata za sedam braće. Isus im kaže bukvalno da se čovjek, na onom svijetu, niti udaje niti ženi, nego je kao anđeo (
http://wwwyu.com/biblija/40mat022.htm#30). Mislim da je to jedan dobar primjer o duši. I nekako mi ima smisla zaključiti iz toga da duša ne poznaje pol, samim tim ni polarisanost.
Razmišljao sam i o prirodi svijesti, sa naturalističkog gledišta, znači manje teološko ratmišljanje, koliko je to moguće, i mislim da teorija hologramskog univerzuma (koju ne poznajem baš najbolje) dosta fenomena može da objasni, poput onog da će mravi, ako posred mravinjaka zabijete jednu metalnu ploču tako da mravinjak podijelite na dva dijela, nastaviti raditi mravinjak tako da će se obe strane savršeno nadovezivati kad izvučete ploču, ili fenomena da jato riba bukvalno u istom momentu mijenja smjer.
To navodi na ideju o postojanju svijesti. Kao što postojanje svijesti u čovjeku omogućava da pukom voljom pokreće ekstremitete (mislim na onaj prelaz između misli na pokret, recimo, ruke), a čovjek je jedan zaokruženi sistem, cjelina, tako kosmos može da se posmatra kao cjeline koje sami za sebe cjelinu, ali čine i dio veće cjeline, i svaki taj entitet posjeduje određenu svijest koja mu omogućava da "pokreće" "ekstremitete" te cjeline. To može objasniti gore spomenute fenomene.
Bog te blagoslovio brate.
Naturalističko gledište ima mnogozanimljivih stvari i sam sam dosta pratio mnogo toga i uvek mi je drago iznova to činiti jer ukazuje na veličinu i savršenost tvorca.
Eh, sad koliko ti ,fenomeni, objašnjavaju....ja radije to crpim iz Pisma.
Što se tiče svesti koju si pomenuo tu bih se malo zadržao jer je to VEOMA važan segment.
Sva TVAR uzdiše i tuži neko te reči gleda kao komparaciju dobra sa jedne strane i zla sa druge (može i u tom delu da posluži) ali postoje i dokazi (molekularna biologija)ne samo da se bavi živim već neki pravci idu i u izučavanje uopšte materije i materija ima spoznaju ali druge vrste. Tu fizičari imaju neke podatke pa u sprezi sa molekular.biol. dobijamo potvrdu Božije reči.
I materija prenosi energiju i sve se kreće pravilno (nema anarhije) vrlo zanimljivo.
Neke verske zajednice uče da je duša razum i to je samo deo istine jer se u Pismu duša nekad opisuje kao osoba u celini, nekad kao razumni deo bića a nekad kao krv o tome bih opširnije kasnije ovo je samo napomena.
Što se tiče polova to nebih vezao za dušu jer to pripada telu bar ja tako razumem.
Ako se kaže da se neće ženiti niti udavati to ne mora značiti da su bespolni već da nemaju potrebu za tim jer je tamo agape ljubav zastupljena a ne eros.
Pozdrav.