Moglo bi se provućii pod moralnost, pod religiju nikako, ali eto, stavio sam članak koji mi je zakinuo uho. Molim Vadera da se ne ljuti.
Okin'o godinu i mali od Jerke Lijanovica Konac petog i prva polovica šestog mjeseca već tradicionalno donose i rasplet stanja u školskim učionicama, odnosno, ako izuzmemo štrebere, kupovinu pozitivnih ocjena ili barem prolaz putem popravnog. Ma, glavno da se godina ne izgubi! Međutim ima i onih koji nisu u stanju srediti potreban broj dvičuljaka pa okinu' na godinu. Znam nešto raje koja je takav epilog doživjela i ovog proljeća, pa će morati ponavljati godinu, odnosno isti stupanj "natjecanja". Eh, šta bi dali u Upravama Posušja i Orašja da njihovi nogometaši mogu ponavljati razred, odnosno opet igrati Premijerligu BiH!
Čujem evo da je godinicu vrisno' i mali od Jerke Ivankovića Lijanovića! Nije sto posto provjereno, ali eto ja neki dan gore u Širokom i čitav hotel o tome bruji. Pitam, pa šta je razlog, a ona domaća čeljad kažu valjda nije svim profesorima isplaćeno po stomaraka za glasove pa se osvetili na jadnom djetetu.
Opet mi malo čudno bi kako će Jerko Bez Dileme to dopustiti, a ništa ne poduzeti, jer upućeni tvrde kako baš nikakve korake nije poduzeo (a valjda se nije imao kad zauzimati od uvođenja carina), pa eto ti ga na, ode malom godina.
Samo, čudi me pa se mali nije dositio, a sigur' bi da je na ćaću, pa ponio koji pršut i bukaru vina "Stari lijan" pa "podmaza" te vražje profesore. Ma možda i jeste, ali ko zna koliki su čiji principi. Ko zna koliko su Lijanovići nekoga "nažuljali", a malo je onih kojima nisu stali na žulj zbog neisplaćenih sto maraka. Ispočetka tko je htio mogao uzeti mesu', a sad može dobiti samo praznu kesu, neće u ovoj recesiji ni pare ni mesu.
A opet toliki ti poticaji se daju gore u Zapadnohercegovačkoj županiji, pa mogli su nešto i tim profesorima što su se malog Jerkinog "svezali"! Ma nije to humano. Nije nimalo. Ma gdje će biti, ali Široki je to, ništa čudno. Oni čuda prave u košarci, nogometu, poticajima, glasovima, čega se god dostru.
Nekad se kod nas u Hercegovini znao običaj - divenica dvica, pečenica trica, a pršut? Pršut je pršut, ali glasovi su mnogo čemu krivi, pa očito ni pršut nije što je nekad bio!
Dobro, šalu na stranu, ali očito je kako su na ovim našim prostorima i profesori i nastavnici postali podmitljivi, ali i politički podobni, ali i obojeni. K'o oni afrički navijači na Kupu Konfederacija. Ima tu baš svakakvih boja. Jedan neviđen spektar!
Više nikoga nije briga ni za moral, savjest., već godinama posve normalno postaje da učenik u posljednji tjedan školske godine uđe sa 6-7 negativnih, pa sve ispopravlja na brzaka ili bar svede na minimalac za popravnog. Postanu djeca pametnija od Tesle i Einsteina. Ma bruka jedna kako se prouče. Ono što nisu bili u stanju naučiti tijekom čitave godine nauče u tih 4-5 dana.
A što je još žalosnije, nemali je broj takvih koji se nakon toga upišu i na fakultete i u roku ih pozavršavaju. Da, tu na Sveučilištu i Džemalovom Univerzitetu. Na našem Oxfordu i Cambridgeu!
_________________ Bio jednom jedan djecak, u ocevoj kuci, nad rijekom, koji je sanjao zlatne snove, jer nista nije znao o zivotu.
|