banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2003, 10:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Na mnogo mjesta na ovom forumu dosada je bilo riječi o prorocima i proročanstvima. Već izvjesno vrijeme razmišljam o tome da na ovom forumu pokrenem temu koja je posvećena prvenstveno tome i to iz mnogo razloga.
Prvi i najvažniji je taj što je zaista neophodno da se što više ljudi osvijesti i počne stražiti onako kako je Isus Hrist to još odavno od nas zatražio, i da u zbivanjima u sebi i oko sebe traži Božije vodstvo u ovim vrlo zanimljivim vremenima. Jer znakovi i upozorenja su svuda oko nas i treba da tražimo od Boga da nas uputi da ih ispravno razumijemo i slijedimo, počev od zbivanja u našim pojedinačnim životima i životima manjih ili većih zajednica (od porodice pa nadalje), pa do čovječanstva u cjelini.
"Nije vaše znati vremena koja Otac zadrža u svojoj vlasti," rekao je Hrist svojim nestrpljivim učenicima, ali je rekao i "Jerusalime, Jerusalime jao tebi koji ne prepoznaješ one koji su ti poslani" i "nebeske mijene i promjene vremena razumijevate, a znake vremena ne razumijete! Licemjeri!"
Zato je na nama da, s Božijom pomoći, nađemo pravu mjeru u ovom i da se ne damo povesti za svakom misli koja se nama sviđa, ali i da ne prenebregavamo i ne prezirema jasne zamke i upozorenja. A ko se drži Boga izbaviće se od svega, pa i od prolaznih zabluda.

Nakon ovog kratkog uvoda, započeću temu fragmentima iz jedne emisije sa BIG radija koja je emitovana krajem marta ili početkom aprila 1993. godine i bila je druga iz serijala o duhovnosti pod nazivom "Izvor tihe vode".
Zanimljivo je da je tokom emitovanja prve emisije tog serijala autor rekao da je jedna od glavnih namjera emisija da "donese svetlost u pomračene duše slušalaca" i da je između emitovanja prve i druge emisije prvi put nakon ravno 40 dana neprekidnog života u mraku u Banjaluku prvi put došla struja za domaćinstva i nikada više se nije desilo da sturje nema više od nekoliko dana!
Oni koji pamte taj teški period rata dobro znaju šta je to tada značilo. Smatram ovaj događaj vidljivim znakom da je autor emisija radio ispravnu stvar.
Zanimljivo je i to da se danas ravno 10 godina otada ponovo zagužvala situacija u RS oko struje i elektroprivrede. Krugovi i znakovi, svuda oko nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2003, 10:31 
Majstor
Majstor

Pa da krenemo.

Iz emisije "Izvor tihe vode", emitovane na BIG radiju u Banjaluci marta 1993.

Danas ću vam govoriti o tome ko su proroci, kakva je njihova uloga na koji način proriču, kakva je razlika između pravih i lažnih proroka i na kraju: kakav je smisao i uloga proročanstava...
Danas je opšteprihvaćeno da se pod pojmom prorok podrazumjeva osoba koja na ovaj ili onaj način predviđa šta će se desiti u budućnosti, bilo u širokim bilo u vrlo uskim razmjerama i prostorno i vremenski. Prorocima se čak nazivaju i osobe koje drugim ljudima govore stvari poput: Bićeš uspješan u poslu, imaćeš troje djece, doživjećeš saobraćajnu nesreću za dva mjeseca i slično. Sve je to potpuno pogrešno. Treba praviti veliku razliku između vračara gatara, ovih ili onih pogađača i istinskih proroka.

Vračari i gatari su ili prevaranti ili ljudi koji se u tu nedostojnu svrhu koriste raznim parapsihološkim moćima koje posjeduju, ili koriste, manje ili više uspješno, neke zakonitosti na kojima počiva materijalni svijet.
Svemir je sazdan tako da su sve pa i najsitnije čestice međusobno nedjeljivo povezane, tako da se svaka promjena pa i najmanja ogleda na ovja ili onaj način. Neko je lijepo rekao: "Kada bacite kamičak u vodu, mreškanje koje se u vodi stvara osjeti čitav svemir." Otuda su i moguće razne metode gatanja kao što su horoskopi, hiromantija, geomantija i razne druge koje su uglavnom zloupotrebljene da ne govorimo o tome da ih koriste mahom nedoučene i nedostojne osobe.

Pored toga i sam cilj gatanja je potuno besmislen. Ljudi se obraćaju takvim osobama nesposobni da se istinski suoče sa sobom i svijetom oko sebe, kukavički se predavajući vjerovanju u neumitnost sudbine.
Vjerovanje u sudbinu je takođe netačno. Netačno je, dakle da je čovjeku čim se rodi sve već određeno i zacrtano. Čovjek je biće sa slobodnom voljom i sopstvenom kreativnošću, zato je tako omiljen i zanimljivu svemiru. Čovjek svojom voljom bira puteve u životu. Putevi doduše jesu u glavnim crtama određeni, ali čovjek sam bira kojim će od mnogih puteva poći.
"Srce čovječije smišlja sebi put, ali Jahve upravlja korake njegove."
(Priče Solomonove 16:9 op. Aharon)
...
Treba praviti razliku između vračarsko pogađačkih ustanova kao što su npr. Delfijsko proročište, babilonski i egipatski vračari i zvjezdari i srednovjekovni astrolozi, i biblijskih proroka ili Nostradamusa, Tarabića i drugih manje poznatih proroka.
Ovi prvi su zanatlije, biblijski proroci su poslanici, a šta su oni ostali, dakle Nostradamus i ostali mnogobrojni proroci može se odrediti po tome šta su i zašto govorili, te šta su propovijedali.
Proroci su nešto sasvim drugo od običnih pogađača. Grčka riječ prophetes i Jevrejska nabi koje se na naš jezik prevode kao "prorok", označavaju osobu koja govori u nečije ime: konkretno ljude koji govore riječ Božiju.
Proroci govore o sadašnjosti i budućnosti ali i prošlosti sa određenim ciljem: da upozore i upute one koji hoće da slušaju, one kojima srce još nije otvrdlo na istinite riječi ma kako one bolne bile, da ih utješe, a u isto vrijeme preziračima i podsmjevačima koji neće da ih slušaju zatvaraju usta i ukidaju svaku mogućnost kasnijeg pravdanja, jer su im na vrijeme predočene posljedice nipodaštavanja Tvorca i onoga što je On odredio.
Sva istinska proročanstva imaju osnovnu svrhu vraćanje ljudi njihovom iskonu i obraćanje mudrom, pravednom i milostivom Ocu Nebeskom. Ona su tu da dostojni prepoznaju gdje se nalaze u vremenu i prostoru i da ih upute kako se ponašati. Proročanstva su dakle na prvom mjestu putokaz.
Pošto ionako ne možemo uticati na šire događaje više nego što nam je to dano, potrebno je pronaći koje je to naše mjesto, šta je to na nama da činimo, da spoznamo kako se ponašati, oko čega se vrijedi mučiti i brinuti a oko čega ne, jer nije u našoj vlasti da to mijenjamo. Mnogo toga je što se na prvi pogled nelogičnim i čudnim u događajima oko nas, mnogo toga je čega se grozimo, a nismo u pravu, jer ne znamo pravu suštinu i pozadinu onoga što se događa.
U Kuranu (Bog nam) lijepo kaže: "Ima toga što vi volite, a nije dobro za vas, ima i toga što ne volite a dobro je za vas Ja znam a vi ne znate!"
(Sura 2:216)
Ili u Pismu:
"Ipak će biti jedan ostatak koji će se izbaviti, sinovi i kćeri koji će izići k vama. I vi ćete vidjeti put njihov i djela njihova, i utješićete se za zlo koje sam pustio na Jerusalim, za sve što ću pustiti na nj. I oni će vas utješiti kad vidite put njihov i djela njihova i poznaćete da nisam bez razloga učinio ono što sam učinio u njemu, govori J.H.V.H. Vječni (Bog)."
(Ezehiel 14:22,23)
Na drugom mjestu takođe kaže:" ...kasnije ćete razumjeti to što činim!" (Jeremija 23:20)
Važno je znači pronaći sebe, naći put, svoje mjesto i ulogu u sveukupnim događanjima bez obzira kakva i kolika ta uloga bila. Važno je dati sve od sebe da sve što je na tebi učiniš i da se nađeš među onima koji će ostati, kad sve jednom prođe.

(ima još)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 09:50 
Majstor
Majstor

(nastavak od prošli put, preneseno sa istog Izvora)
Proročanstva u Svetom Pismu su pisana tako enigmatično i naizgled nerazumljivo da bi ih mogli razumjeti samo oni koji su dostojni, dakle koji su čistog srca, a onaj ko to nije, koji se oholo uzda u svoju pamet i mudrost i koji traga po proročanstvima iz sopstvene taštine, njemu će ili sve biti nejasno ili će biti zaveden misleći da nešto zna, ili bolje rečeno zavešće samog sebe.
S obzirom na svoje izuzetno sugestivno djelovanje, proročanstva su uvijek bila "zahvalna" za zloupotrebu. Često su proročanstva korištena i u političke svrhe. Nama najbliži primjer je takva zloupotreba tzv. Kremanskog proročanstva Miloša i Mitra Tarabića i to u svrhe međudinastičkih borbi Obrenovića i Karađorđevića. Međutim, isto proročanstvo je i kasnije obilato korišteno da navede vodu na izvjesne mlinove. Zato je i čuveni Mišel Nostradamus svoje tzv. centurije, 966 strofa četverostiha napisao uvijeno, pune simbolike, a često je koristio i riječi koje je sam izmislio, dok je sva imena pisao u obliku anagrama, premetaljki dakle, pa je on u tom smislu bio pionir enigmatike recimo.
Nostradamus je na sebi svojstven način tumačio Sveto Pismo, naročito Evanđelja i Otkrivenje, pa je i svoja proročanstva napisao oponašajući ih. Nejasnost njegovih centurija je bila sračunata. Tvrdio je da su one jasne i potpuno razumljive samo posvećenima i da on i ne želi da ih svako kad hoće i kako hoće tumači.
No usprkos tome što su se proroci kao Tarabići i Nostradamus pročuli kao izuzetni, nikako ih ne bih trpao u isti koš sa biblijskim proročanstvima i prorocima.
Iako Sveto Pismo ima samo 17 striktno proročkih knjiga, svih su 66 knjiga između ostalog i proročke. Proročanstva se mogu naći i na potpuno neočekivanim mjestima kao što su knjiga o Jobu ili Psalmi i to najčešće u vrlo čudnim oblicima. S obzirom da je ta proročanstva rijetko ko otkrio a kamo li razumio, niko ih nije koristio niti preuredio tako da njemu "pašu", pa su i zbog toga ta proročanstva najsigurnija i najbolja ako i zaboravimo na to su pisana direktno po Duhu Svetom.
Mnogo je samozvanih proroka, mnogi su proricali i proriču iz raznih ličnih razloga počev od psihičkih poremećaja do koristoljublja i taštine. Često su proroci bili direktni instrumenti mračnih sila. U Svetom Pismu jasno piše kako lažne od pravih proroka. Pravi prorok je poslanik od Oca Nebeskog ili Njemu podređenih nebeskih ličnosti i on uvijek upućuje samo na ono što mu je dano da govori. On nikada ne traži svoju slavu i čast pred ljudima, nego slavu onoga koji ga je poslao. Sve što mu treba on će od Njega i tražiti i očekivati. Uvijek će upućivati na istinsku vjeru i čistotu i nikada neće tražiti više nego što mu pripada, makar može biti svakakav: namćorast i grub jednako kao i mek i krotak. Istinskog Božijeg čovjeka vi ćete prije osjetiti nego što će vam on sam reći ko je i šta je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 10:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Jedino sto si zaboravio jeste da nam kazes ko je bio gost doticne emisije i zbog cega bi njegovo misljenje bilo relevantno.
Mislim da se sjecam te emisije. A sjecam se i da sam cuo da je vladika Jefrem morao da intervenise na Big radiju da se emisija skine sa programa zato sto je autor propovijedao totalno nepravoslavne jereticke teorije koje su nasem narodu, koji se tek malo u to vrijeme poceo interesovati za vjeru, mogle biti prihvatljive.
Da ne bih klevetao, navescu slijedece uz ogradu da nisam siguran da je to bilo. Cini mi se da je tip propagirao cak pricu kako Hristos uopste ne zapovijeda monogamiju i da muskarac moze imati vise zena! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mr. Simpson je napisao:
A sjecam se i da sam cuo da je vladika Jefrem morao da intervenise

A zbog čega bi njegovo mišljenje bilo relevantno? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 11:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zato sto se tu ne radi o vladicinom misljenju vec o iskustvu Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve za razliku od suplje price sarlatana kao sto si ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nego, sad mi pade na pamet, malo je neobicno da ti je ta emisija tek tako spontano pala na pamet aharone. Da nisi mozda ti bio autor?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 13:11 
Majstor
Majstor

Vrlo zanimljivo je kako stvari izlaze na vidjelo. Pretpostavljao sam da je neke intervencije bilo, ali sve do sada nisam znao kakve i odakle.
Pošto imam svih pet emisija snimljenih u cjelosti vrlo dobro znam šta je "tip" govorio i ako to nekoga zanima mogu i to iznijeti, ali na nekoj drugoj temi.
Takođe pouzdano znam da autor tih emisija živi u braku sa jedinom ženom u svom životu. I on je jasno i glasno i onda zastupao takav pristup, a to što se neko zakačio za nešto što nije ni saslušao kako treba druga je stvar.
A sada bi bilo dobro da se vratimo temi.
Jedan od važnih razloga zbog čega sam uopšte prenio dio sadržaja te emisije je taj što se neke rečenice u cjelosti pokapaju sa onim što su iznijeli pojedini učesnici foruma u dosadašnjim diskusijama. Pogotovo u dijelu koji se odnosi na opasnosti i zloupotrebe proročanstava.
Međutim, ovdje hoću da naglasim da je samo jedna stvar opasnija od lažnih proročanstava, a to je preziranje i odbacivanje pravih proročanstava - Božijih poruka i upozorenja.
U daljem toku ove teme namjeravam između ostalog da iznesem neke stvari koje su u pravo vrijeme pronađene, ali su imale slabog odjeka kod onih koji su mogli i trebali nešto da preuzmu ili su izvrtane tako da je sve činjeno da bude još gore.
Što se tiče Jefrema, on se u više navrata dokazao svojim angažmanom a svako sada neka vidi sa svog gledišta da li je ispravan ili ne.
Za mene on je dokazao da se na njega odnosi ovaj stih iz Svetog Pisma:
"Jefrem se udružio sa lažnijem bogovima; ostavi ga." (Osija 4:17)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 13:15 
Majstor
Majstor

Sada sam tek vidio pitanje koje mi je upućeno i odgovor je:da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
aharon je napisao:
Za mene on je dokazao da se na njega odnosi ovaj stih iz Svetog Pisma:
"Jefrem se udružio sa lažnijem bogovima; ostavi ga." (Osija 4:17)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Svaka čast aharone :D
Odlično si pronašao ovu paralelu Slika

Mr. Simpson je napisao:
vec o iskustvu Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve

Mogu ja sebe proglasiti Supermenom ali me to ne čini Supermenom. Shvataš? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Test da li je neko lazni ili pravi prorok je jednostavan.

Proveri se da li doticni propoveda jevandjelje, tj. da li je njegova "vizija" u skladu sa jevandjeljem, i eto odgovora. Setimo se nekih laznih proroka:

1. Muhamed - tumacenja njegovih vizija daleeeeeeko od jevandjelja
2. Nostradamus - njegove vizije se uopste ne doticu jevandjelja, nemaju religiozni karakter pa je zato valjda izbegao inkviziciju
3. Joseph Smith - vizije u kojoj je svaki covek rodjenjem "bog", Hrist koji zivi tamo negde sa gomilom svojih zena !
4. Ellen White - vizije u suprotnosti sa jevandjeljem (satana nosilac ljudskih greha npr...)
5. Charles Taze Russel - Bog je vanzemaljac i zivi na nekom tamo sazvezdju.
6. ... itd ...

A Biblija na supozorava na pojavu mnogih laznih proroka, i cak kaze da ce i cuda ciniti i prevariti mnoge... :cry:

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 15:26 
Majstor
Majstor

Samo nemojte ispustiti iz vida da je i Isus Hrist kada se pojavio, bio za ondašnje "pravovjerne" samo jedan od mnogih lažnih Mesija koji su se tada pojavljivali i da su prvi hrišćani za njih bili tek jedna od mnogih "sekti". Tek kasnije se pokazalo ko je lažan a ko nije, i zato uvijek kažem: vrijeme će pokazati.
A danas je sve kao u vrijeme Isusa Hrista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 16:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Sve ?

Sta je to sve ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2003, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Znaci, aharone, ti si bio autor emisije.
Eh, sta sve covjek nece saznati! U vrijeme kad sam to slusao, jos nisam bio ni krsten i o vjeri nisam znao nista... Ko bi rekao da cemo se ovako sresti :D
Nemam namjeru polemisati na ovoj temi posto mi nije pretjerano zanimljiva, a i inace se pokazalo da ima ljudi kojima usi ne sluze za ono sta bi trebalo, po onoj Hristovoj:"Ko ima usi da cuje, neka cuje!", nego samo moram da kazem nesto vezano za vladicinu intervenciju.
Kao prvo, ne znam da li je on uopste intervenisao ili ne, to sam samo cuo da se prica, a ti kao autor emisije sam znas najbolje zasto su te "skinuli" a ja samo mogu reci - hvala Bogu!
A sto se tice mnogozenstva, to sam naveo kao dio emisije koji sam ja cuo i sjecam ga se kao karakteristicnog, mada nisam pretjerano pazljivo slusao pa je moguce da sam pogrijesio a ne kazem da je konkretno to bio povod za vladicinu intervenciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2003, 10:13 
Majstor
Majstor

Možda je uzrok bio to što sam javno iznosio ono što je on morao i trebao znati a nije. Obrati pažnju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2003, 10:16 
Majstor
Majstor

Sada bih želio svim čitaocima ove teme i ovog foruma da skrenem pažnju na nešto što je veoma važno za sve, a pogotovo stanovnike Banjalučkog područja.
Krenimo redom. Očigledno je svakom ko imalo prati šta se zbiva i razmišlja o tome, da je raspad Titove Jugoslavije van svake sumnje događaj broj jedan u novijoj istoriji svijeta (dakle poslije drugog svjetskog rata). Naravno, na svijetu postoje mnoga krizna žarišta, ali sa područjem bivše Jugoslavije može se po tome porediti samo još jedno: Bliski istok. Za one koji dobro prate događaje, nije nepoznata velika povezanost ova dva područja. Podsjetiću samo na neke činjenice s tim u vezi:
- 1944. godine na Sinaju (svetom mjestu Izraela) je formirana baza Titove NO vojske u kojoj su bile smještene izbjeglice pretežno sa dalmatinskog područja i tzv. Visoke Krajine u Bosni, i u kojoj su vršene obuke avijatičara, tenkista, inžinjeraca i drugih vidova Titove vosjke. Ta ja baza rasformirana tek nakon rata kada su se svi vratili u novu Jugoslaviju, i to malo prije nego što je na Bliskom istoku po prvi put nakon 2500 hiljade godina formirana država pod imenom Izrael.
- 1967. godine u Izraelsko-arapskom ratu, takođe na Sinaju zaraćene strane su mirile jedinice UN (plavi šljemovi) čiju su glavninu činili pripadnici JNA. Za one koji to ne znaju oni su silno doprinijeli uspjehu misije, a oficir JNA koji je sa svojim vojnicima nekoliko puta bio u teškim iskušenjima, kasnije je odlikovan zbog časno i dobro obavljenog mirotvoračkog posla.
- Poznata je zaštita i lično prijateljstvo između Tita i Jasera Arafata vođe PLO, a sama PLO je godinama uživala zaštitu pokreta nesvrstanih, dok je taj pokret išta značajnije djelovao u svijetu (do smrti posljednjeg osnivača pokreta Tita 1980.)
- Vrlo zanimljiva je i ta činjenica da se ubistvo Isaka Rabina koje je ponovo potpalilo bure baruta na Bliskom istoku, desilo neposredno nakon što je okončan najvažniji rat na području bivše YU, rat u Bosni. Kao da je Neko čekao da se završi jedno započne drugo.

Jedna kratka napomena: pod tim "Neko" ne mislim nikakvu svjetsku vladu u sjenci niti ikakve moćničke krugove, iako je činjenica da su oni ti koji svojim načinima potežu konce mnogih događanja. Ali smatram da je njihova uvjerenost da oni nešto rade i nečim upravljaju samo njihova iluzija (koju vješto prodaju i drugima) i da će ih ta iluzija na kraju koštati potpune propasti, jer kako god oni manipulišu drugima radi svojih svetih ciljeva, tako i njima i njihovim mnogobrojnim spletkama Neko upravlja i okreće ih kako hoće sve dok njih sasvim ne uplete na njihovu propast. Tako ja gledam na sve što se zbiva kao na volju Oca Nebeskog a ne kao spletke zemaljskih moćnika, jer i oni se upiru radeći jedno a Bog okreće da izađe sasvim drugo. Stanite pa gledajte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2003, 10:29 
Majstor
Majstor

U toj Titovoj Jugoslaviji (a vidjećemo kasnije, od nje sve vrvi u proročkim ali i drugim knjigama Svetog Pisma) ima jedan grad koji je za mnoge bio poseban (inače opština kojoj je pripadao taj grad je po površini bila najveća u zemlji).
S obzirom da je u tom gradu bio jak vojni garnizon i kompleks vojnih škola, mnogo ljudi je prošlo kroz njegove kasarne služeći JNA i svima je taj grad ostao u posebnoj uspomeni, iako ni sami nisu bili svejsni zbog čega. Da li su to lijepe djevojke, aleje ili nešto treće što se neda baš opisati riječima, to niko ne zna, ali činjenica je da je to bilo tako (svjedoka za ovu tvrdnju ima bar desetak hiljada). To vrijedi i za mnoge putnike namjernike iz zemlje i inostranstva koji su makar i nakratko boravili ovdje. Taj grad je BANJA LUKA.
Pažnje vrijedna je činjenica da je najveća kasarna u Banjaluci (Kozara) smještena na području koje se zove Nazaret!.
Iako statistički zavod kaže drugačije, taj grad je bio čuven po jednoj znimljivosti koja je privlačila pažnju pogotovo muške čeljadi, a to je legenda da u Banjaluci na jednog muškarca spada sedam žena. Ne znam koliko je ta legenda danas prisutna, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila opštepoznata. Mnogo puta sam doživio da me ljudi pitaju:"Je'l istina", kada sam govorio odakle sam.
Vrlo zanimljivo je da se takvo nešto spominje i u svetom Pismu. Evo šta kaže prorok Isaija:
I u ono vrijeme sedam će žena uhvatiti jednoga čovjeka govoreći: svoj ćemo hljeb jesti i svoje ćemo odijelo nositi, samo da se zovemo tvojim imenom, skini s nas sramotu. (Isaija 4:1)
Koincidencija? Tvrdim da nije! Tim više što ćete se uvjeriti da takvih koincidencija ima malo isuviše.
Da li je i može biti koincidencija da je gramatički ispravno i u ravnopravnoj upotrebi u našem jeziku naziv Banja Luka i Banjaluka, isto kao što je to slučaj sa imenom jednog vrlo zanimljivog mjesta Bet Lehem (u originalu Bejt Lehem) odnosno Betlehem (za one koji ne prepoznaju naša transkripcija je Vitlejem)!
I da li je koincidencija to što su čak i inicijali isti:B L. I da li je koincidencija i to što iste inicijale ima i jedno ime oko kojeg se svijet zatalasao u posljednje vrijeme: Bin Laden!
Samo čovjek koji zbog svojih predrasuda i strahova ne želi da vidi ili razumije može da prenebregne ove činjenice (i mnoge druge). A Bog govori svima: budi slobodan i hrabar, gledaj i razmišljaj – ne spavaj.

Mnogo puta u Svetom Pismu spominje se porođaj i žena u porođajnim bolovima kao simbolika teškog puta do Božijeg blagoslova i Božijih darova i blagodeti. Kada se uzme topografska karta kotline u kojoj je smještena Banja Luka lako se može uočiti da je njen oblik upravo istovjetan izgledu ženske maternice i to otvoren prema sjeveru, a sa dva jajčana kanala prema jugoistoku i jugozapadu (riječna korita Vrbanje i Vrbasa). Kanal koji vodi prema jugozapadu, se čak (gle čuda!) i završava sa mjestom koje se zove Jajce!
Sve ovo upućuje na to da se u tom gradu očekuje neki plod, nešto treba da se rodi. Šta!
Svjedoci smo mukotrpnog građenja hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke. Moje je mišljenje da taj hram tako teško napreduje zbog prostog razloga što u Banjaluci ne treba da se gradi rukotvoreni hram Hrista Spasitelja, nego da je ovo mjesto gdje treba da se gradi živi hram od duhovnih ljudi koji će započeti istinski duhovni preobražaj prvo na sebi, pa onda i šire.
Jer pojam Crkva mnogi svojataju, ali prava zajednica vjernih (što bi Hristova Crkva trebala da bude) nije nijedna od njih nego joj samo pojedinci iz njihovih sredina pripadaju, a vrijeme nastaje da se gradi hram nerukotvoreni, vidljivi a nevidljivi jer to je onaj pravi. I to je razlog neuspjeha i neblagoslova gradnje ovog ali i drugih rukotvorenih hramova, jer se samo zovu Božijim imenom, ali ništa ne doprinose na Božijem putu.
Ali ostavimo ono što nije i okrenimo se onom što jeste. Jer Bog je na samo njemu svojstven način svima u svijetu a najviše stanovnicima ovog područja dao vidljiv znak da je Banja Luka zaista to o čemu govorim. Naime, od svih gradova u kojima je dominantan srpski živalj, i koji su svi preživjeli bombardovanje Sjevernoatlatske alijanse (koja je u proročkim knjigama Svetog Pisma takođe jasno opisana), jedino na Banjaluku i njeno šire područje nije pala niti jedna bomba niti projektil. To je istinsko čudo jer je Republika Srpska bila dvadesetak dana izložena bombardovanju a na području Banjaluke je bilo koncentrisano više vojnih ciljeva nego maltene na cijelom ostalom prostoru RS. Pa ipak, nije bombardovana! Beograd npr. jeste, nekoliko godina kasnije. Ima li ikoga da se zapita, zašto?
I kada je grmilo na Manjači od nastupajuće voske i kada su se svi u ovom gradu (a najviše onima koji su imali moć da urade nešto što je trebalo pa nisu ) tresli kao prutovi, Božijom voljom a nečijiom molitvom grad je sačuvan. Da, tako je naredio tadašnji američki predsjednik Klinton i to se zna, ali neka znaju oni koji ne vjeruju da je on to uradio zbog svojih kombinacija, ali da je Bog učinio da mu se ta ideja svidi i da je to plod Njegove volje a ne Klintonove (ili onih koji stoje iza Klintona).
Ima li iko da razmisli o tome. Jedno je sigurno, Banja Luka nije spašena od tadašnje katastrofe zbog pravoslavne eparhije banjalučke i njene svetosti i dobrote. Ali zbog nekoga i nečega jeste. Ima li ikoga da razmisli o tome!!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2003, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sve ovo upućuje na to da se u tom gradu očekuje neki plod, nešto treba da se rodi. Šta!
Pretpostavljam ti ili Vader da nas prosvijetlite! :lol:

Vrh

Tema posta: LAZNI PROROCI
PostPoslato: 04 Apr 2003, 14:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Apr 2003, 16:31
aharon je napisao:
(nastavak od prošli put, preneseno sa istog Izvora)

S obzirom na svoje izuzetno sugestivno djelovanje, proročanstva su uvijek bila "zahvalna" za zloupotrebu. Često su proročanstva korištena i u političke svrhe. Nama najbliži primjer je takva zloupotreba tzv. Kremanskog proročanstva Miloša i Mitra Tarabića i to u svrhe međudinastičkih borbi Obrenovića i Karađorđevića. Međutim, isto proročanstvo je i kasnije obilato korišteno da navede vodu na izvjesne mlinove. Zato je i čuveni Mišel Nostradamus ....

NOSTRADAMUS - VALOV PROROK

Iz knjige Nostradamusova prorocanstva - Mr Pavle Dzelatovic Ivanov:

str. 41.
poznato je da se u raznim razdobljima pojavljuju "bogom dani" ili "djavolom nadahnuti proroci", kojima je zadatak da ljudima rasklupcavaju buducnost.

str. 48.
Drzeci u ruci grancicu lovora, kojom dodiruje tronozac na kom sedi, poziva svog duha BALA da mu pridje i pomogne pri proricanju.

str. 49.
Spise i knjige spalio je u svom kabinetu, u istom kabinetu gde su mu bile knjige i pergamenti, jedna mrtvacka glava, bocice sa tajnim tecnostima i zemljana bocica u kojoj je palio te tecnosti da bi od sebe oterao fantome i zle duhove i lakse prizvao BALA da mu pomaze u proricanjima, carobno ogledalo, pescani sat, astrolab, globus, terazije i drugi rekviziti potrebni za proricanje i podsticanje njegovog prirodog dara svojstvenog onima iz plemena ISAHAR, kako sam kaze, narocito sa stvaranje "Groba Velikog Rimljanina".
Opaska: kroatizovano-zapadnjacka verzija BAL ( baal -"gospodar"), u srpskoj verziji je VAL, bas kao i mnoge druge: Babilon, Baltazar, Benjamin, Bartolomej, barbarin, Belzebul ...

NEKOLIKO BIBLIJSKIH DOKAZA PROTIV VALOVIH PROROKA:

I KNJIGA O CAREVIMA 18,21 ... Ako je Gospod Bog, idite za njim; ako li je Val, idite za njim ...
18,22, A Ilija rece narodu: ja sam sam ostao prorok Gospodnji; a proroka Valovih ima 450.
JEREMIJA 23,13 U proroka Samarijskih video sam bezumlje prorokovahu Valom, prelascuju narod moj Izrailja.
OSIJA 11,2. Koliko ih zvase, toliko oni odlazise od njih; prinosise zrtve Valima, kadise likovima
2,17 Jer cu ukloniti iz usta njenih imena Vala: i nece im se vise pominjati imena.

I MOJSIJEVA 49,14 Isahar je magarac ...

=============================

Sto se tice Tarabica, u Srbiji je konacno pre vise meseci, mozda i godinu dana, konacno istina izasla na videlo (bilo je TV emisija, pisala je stampa, izasla je knjiga).
Elem, neki cova je temeljno istrazio arhive, te dokumentovao da je sve bila najveca prevara 20. veka u nas, jer TARABICEVO PROROCANSTVO NI NE POSTOJI, VEC KAKO SE KOJI DOGADJAJ DESIO ON JE NAKNADNO PRIPISIVAN, DOPISIVAN U ONO STO MI DANAS NAZIVAMO "KREMANSKIM PROROCANSTVOM".
DAKLE, NPR. ONO DA CE DOCI U SRBIJU COVEK NA BELOM KONJU (TITo), i da ce umreti od noge, JE NAPISANO POSLE TITOVE SMRTI.
Ono sto mene boli, je to sto je CRKVA U SRBIJI cutala, a i dalje cuti povodom ovoga falsifikata, kao i povodom mnogih drugih bezboznistava.
http://www.paralax.co.yu videti link-kremansko prorocanstvo
Autor ovog sajta (bio i na TV-u, objavio knjigu), mislim, nije vernik, vec ima iskljucivo naucan i dokumentacijski pristup.
Dakle, cinjenicno stanje.

==========================

STO SE TICE TAKOZVANOG-SAMOZVANOG OTKRIVENJA-APOKALIPSIS-A, S KRAJA 1. VEKA, E TU MORAM NOVU TEMU DA OTVORIM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2003, 18:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
te biblijske dokaze protiv valovih proroka mogu i ja da citiram, kada je rijec o pravoslavlju i da ga predstavim kao nauku koju su imali valovi proroci. nije mi jasno kako vi pravoslavci ne koristite S.Z kad je rijec o 10 zapovjesti, a za neku drugu sitnicu se hvatate ko davljenik za slamku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]