Лавић:
Citiraj:
Poštovani, želeo bih da se zajedno setmo reči iz Biblije gde se kaže da nebudemo mnogi učitelji i to se odnosilo na prošle generacije ali i na sadašnju. Mi danas imamo hiljade različitih učenja i verovanja baš zato što se nisu poslušale ove gore navedene reči. Vi navodite izvesne osobe kao izvor istine ( Justin, Trifun, Irinej, Ipolit, Laktacije) a ko je za njih bio izvor istine?
Ako je i za njih Biblija predstavljala izvor hajdemo onda i mi na izvor a ne oslanjati se na mišljenje grešnog čoveka jer on može pogrešiti u svom razumevanju i mi verujući njemu više nego izvoru istine otići u propast.
Ako bi činili po tom kriterijumu a to je da se držimo ljudskog mišljenja onda će katolici verovati samo mišljenju katoličkih vođa, pravoslavci će verovati samo mišljenju pravoslavnih vođa, adventisti će verovati samo Elen Vajt, svedoci samo Raselu itd. Gde će nas to dovesti?
Baš do ovog gde se sad nalazimo. Predlažem da se držimo samo Božije reči koju objavi preko proroka i po njoj proverimo naše mišljenje.
Господ је дао Свето писмо као извор истине, али је исто тако основао и Цркву Своју као „стуб и утврђење“ сваке Богом откривене истине која је записана у Светом писму. Бог говори, дакле и кроз Свето писмо и кроз Своју истинску Цркву, а не само кроз Свето писмо. Саборни (=заједнички, сагласни) глас светих Отаца и Учитеља Цркве Божје (=истинске Цркве, а не лажне) јесте глас Цркве Божје, а глас Цркве Божје јесте глас Божији.
Citiraj:
Vi navodite izvesne osobe kao izvor istine ( Justin, Trifun, Irinej, Ipolit, Laktacije) a ko je za njih bio izvor istine?
Ako je i za njih Biblija predstavljala izvor hajdemo onda i mi na izvor a ne oslanjati se na mišljenje grešnog čoveka jer on može pogrešiti u svom razumevanju i mi verujući njemu više nego izvoru istine otići u propast.
Свети Папије Јерапољски, свети Иринеј нису било које „извесне особе“. Свети Папије је био непосредни ученик светог Јована Богослова који није само читао о Хиљадугодишњем Царству Христовом на земљи из Светог писма, као што то ми данас чинимо, него је о томе слушао и то непосредно из уста самог апостола Јована преко кога је Бог и написао Апокалипсис. Свети Иринеј Лионски је био пореклом из Мале Азије, и у младости својој слушао је и учио се истинама праве хришћанске вере а међу њима и истини о Хиљадугодишњем Царству од светог мученика Поликарпа Смирнског кога је за епископа рукоположио исто тако лично сам свети апостол Христов Јован Богослов. И не само рукоположио него и свим истинама вере научио. Дакле, то нису тек било које „извесне особе“, како ви кажете, већ непосредни ученици светог апостола Јована Богослова или ученици ученика. Свети Иринеј је био ученик не само Поликарпов него и светог Јустина Философа. И оно што је чуо од светог Поликарпа исто то, без имало противуречности или несагласности, је чуо и од светог Јустина. Једно исто усмено предање – Свето предање. Преносиоци тог истог апостолског предања, по овом питању, били су и свети Иполит Римски, свети Методије Патарски и блажени Лактанције.
Citiraj:
Naveli ste 20 glavu Otk. kao primer gde se može videti da je naše življenje na zemlji i ja sam sa tim saglasan jer tako reč Božija kaže ali gore je bilo pitanje gde se živi u onom periodu od 1000 god.? Dvadeseta glava jasno kaže da će satana biti vezan 1000 god. a tek po isteku tog perioda biti pušten i tek tad se zemlja preobražava dakle po bacanju satane u jezero ognjeno a onda i smrti. Tek po isteku svega navedenog počinje carstvo na zemlji jer tek tada na očišćenu zemlju se spusta nebeski Jerusalim. Ponavljam da je pitanje bilo gde se živi za vreme onih 1000 god. dok je satana u bezdanu?
После бацања сатане и анђела његових у језеро огњено Бог ће преобразити Земљу по други пут а не по приви пут. Прво преображење Земље биће на почетку Хиљадугодишњег царства, када сатана заједно са анђелима својим буде привремено везан – на хиљаду година. Тада ће бити и прво васкрсење – „васкрсење праведних“. Друго преображење – „ново небо и нова земља“, биће по завршетку Хиљадугодишњег царства. Тада ће сатана заједно са свим анђелима његовим бити бачен, заувек, у језеро огњено и сумпоровито; тада ће бити и васкрсење свих осталих људи и свеопшти Страшни суд.
За време Хиљадугодишњег царства Христовог праведници ће живети у „обећаној земљи“ у којој „тече мед и млеко“ (ко чита да разуме) која ће се простирати од Нила до Еуфрата са средиштем на Сиону – Граду Бога Вишњега, баш као што је и обећао Бог Аврааму оцу нашем – оцу свих Истинитих православних хришћана.
Citiraj:
Da se nebih ponavljao odgovor će te naći u temi ,,Razlučivanje’’ naveli ste i II Petrovu kao dokaz življenja na zemlji u periodu od 1000 god. pozivajući se na treću glavu i osmi stih ,, Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljada godina, i 1000 godina kao jedan dan.’’ U ovom stihu nema reči o životu na zemlji a pozvali ste se na njega.
Св. апостол Петар у 3. гл. II посланице говори о Другом доласку Христовом и о ругачима који не верују у то и кажу:
Шта је с обећањем Доласка његова? Јер откако се оци упокојише све стоји тако од почетка стварања. Јер они хотимице губе из вида да небеса бише одавно, и да је земља из воде и од воде саздана ријечју Божијом, од којих тадашњи свијет, водом потопљен, пропаде. А садашња небеса и земља остављени су његовом ријечју за огањ и чувају се за Дан суда и погибли безбожних људи. Али ово једно немојте превиђати љубљени, да је један дан пред Господом као хиљада година, и хиљада година као један дан. Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни; него нас дуго трпи, јер неће да ико пропадне но да се сви покају... (ст.4-9) Апостол повезује стварање света са другим доласком Христовим, и као што је Бог створио свет за шест дана, а у седми дан починуо, тако ће Бог и целу историју света окончати за шест хиљада година а у седмом хиљадугодишту од стварања успоставиће Хиљадугодишње царство Христово на обновљеној и огњем очишћеној земљи и тако је успокојити. Јер је
један дан пред Господом као хиљада година, и хиљада година као један дан и
не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни јер прво треба да се наврши шест хиљада година од стварања света.
Дакле, стих 2.Пт. 3, 8, који смо навели, се итекако односи на Хиљадугодишње царство Христово на земљи.
Citiraj:
Pozvali ste se na Psalam 89 i četvrti stih ,,Dovijeka ću utvrđivati sjeme tvoje i prijeto tvoj uređivati od koljena do koljena.’’ Opasno je istrgnuti samo jedan stih ne čitajući celu poruku iz Psalma.
Vas je najverovatnije potakla reč kako će u kontinuitetu rasti carstvo Izrailjevo ali vam promače poruka koja glasi kako će sve to biti jer se Bog zakleo da će im dati ako uzaslušaju glas njegov.
Zašto je Hrist plakao nad Jerusalimom i rekao da će im se ostaviti kuća pusta zar on nije poznavao Davidove Psalme?
Svedoci smo ispunjenja reči ,,krv na nas i na decu našu’’dugo vremena nisu imali carstvo a odkud to kad reče da će dovijeka utvrđivati presto njihov?
U pomenutom stihu nema reči o 1000 god carstvu na zemlji.
Позвали смо се на на псалам 89 и 4. стих али он не гласи тако како ви наводите, већ овако:
Јер је хиљаду година пред очима Твојим, господе, као дан јучерашњи, који прође, и као стража у ноћи... Ви сте навели 5. стих 88 псалма који ми нисмо помињали. На 4. стих 89. псалма се односи исто што и на 2.Пт. 3, 8, и о чему смо горе говорили.
Citiraj:
Pomenuste Isaiju 2. 11 ,,Ponosite oči čovječije poniziće se, i visine ljudske ugnuće se, a Gospod će sam biti uzvišen u onaj dan.’’
Ni ovde nema reči o 1000 god. carstvu ali se iz gornjeg navoda se vidi da je za Vas poređenje Božije beskonačnosti u poređenju sa ljudskim vremenom neuporedivo duže a Vi prihvatiste tu reč poređenja kao definiciju izračunavanja vremena na zemlji što je pogrešno.
Ovde je reč o jednom danu i opet istrgnutom stihu kako se nebi cela poruka razumela a u drugoj glavi je u celosti opisan dan osvete i plaćanja a on neće trajati 1000 god. jer kaže u 19 stihu da će toga dana ljudi bežati u pećine kamene sakrivajući se od gneva (pročitajte 6 glavu Otk. gde se govori o otvaranju šestog pečata i uporedite) još predlažem da pročitate temu ,,Dan Gospodnji’’ mislim da bi koristilo.
Ако погледате пажљивије нашу поруку видећете да смо написали овако: „Ис. 2; 11;“ То значи да смо се позвали на 2. и 11. главу а не на 11. стих 2. главе како сте ви погрешно разумели. У оквиру 2. главе на време Хиљадугодишњег царства Христовог на земљи, тј. на време 7. хиљадугодишта од стварања света односе се стихови 2-4., а у 11. стихови 4-9.
И кад већ говоримо о васкрсењу праведних и Хиљадугодишњем царству Христовом на земљи, истине ради и љубави ради важно је рећи следеће: њега неће наследити ни један јеретик – протестант, иконоборац, римокатолик, муслиман, будиста, екумениста, новокалендарац, новопасхалац, монофизита, ... нити ће после ући небески Јерусалим:
а страшљивима и невјернима и нечистима и убицама и блудницима и врачарима и идолопоклоницима и свима лажама, њима је удио у језеру које гори огњем и сумпором, што је друга смрт. (Откр. 21)