Ucenje Jehovinih svedoka
Smesa je svih jeresi osudjenih na sedam Vaseljenskih Sabora - nema nista hriscansko sto nisu porekli ili izvitoperili :
1. Smatraju da je to mnogobostvo, jer je 1+1+1=3, a ne 1.
2. Bog nije svuda prisutan , ima svoje mesto stolovanja i moze mu se pristupiti;
3. Isus Hristos nije Bog. Nije vaskrsao telesno , vec duhom ;
4. Duh Sveti nije Bog , vec Bozja sila;
5. Smatraju da dusa ne postoji kao takvo, vec da je krv dusa, zato vernicima ne dozvoljavaju transfuziju krvi , sto cesto dovodi do nepotrebnog gubitka zivota;
6. Veruju u skori dolazak Hristovog hiljadugodisnjeg ovozemaljskog carstva;
7. Smatraju da je Isus Hristos drugi put na zemlji nevidljivo dosao 1914. godine;
8. Sluze se novim , "tacnijim" prevodom Svetog Pisma.
Pravoslavni odgovor
1. Upravo Sveto Pismo jasno uci o jednom Bogu po sustini , koji se javlja u tri Lica (Ipostosi) , kao Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh :" Jer je troje sto svedoci na nebu : Otac, Rijec i Sveti Duh, i ovo troje je jedno. "(1. Jn.5,7)
2. Bog je svuda prisutan. Dokaza je mnogo u Svetom Pismu. Ovde navodimo : "Kuda bih otisao od duha Tvojega i od lica tvojega kuda bih utekao? Da izadjem na nebo, Ti si ondje. Da sidjem u pakao, ondje si." (Ps. 139. 7-10). "Moze li se ko sakriti na tajno mesto da ja ne vidim?, govori Gospod; ne ispunjavam li ja nebo i zemlju ?,govori Gospod."(Jer. 23,24)
3. Isus Hristos je Bog. Apostol Toma kaze:" Gospod moj i Bog moj!"(Jn. 20,28).
4. I za bozanstvo Duha Svetoga postoji puno dokaza u Svetom Pismu:"... rece Bog Izraoljev" (2.Sam.23,2-3);"... nisi slagao ljudima nego Bogu"(Dela 5, 1-4).
5. Dusa postoji , svesna posle telesne smrti , i besmrtna: "Ljudi u gradu uzdisu i duse pobijenih vicu"(Jov 24,12). "ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dusu ne mogu ubiti" (Mt. 10,28).
6. Nema nista od carstva na zemlji, jer "zemlja ce izgoreti"(2. Petr. 3,10) , ali " ce doci novo nebo i nova zemlja" (2. Petr. 3,13)
7. "Niko ne zna dana ni casa" (Mk. 13,23).
8. Jehovisticki prevod ne vred ni komentarisati. Manipulacija, skracivanja, izostavljanja, dopuna i sl. ima na sve strane.
_________________ Маран Ата
|