vim je napisao:
neka me niko pogresno ne razumije, ja postujem islam kao i svaku drugu religiju jer je to necije misljenje, samo ne odobravam nasilje.
Npr.
Kad su objavili karikature muhameda cijeli islamski svijet se pobunio i poceli su ubijati, osvecivati se, paliti ambasade, protestovati, a to su samo obicne slicice.
A kad su oni zabili avione u trgovacki centar i ubili 3000 ljudi i napravvili milijarde dolara stetu nista nisu rekli.
Da su njima to hriscani uradili ja mislim da bi oni napravili svjetski rat, kad se oni toliko bune zbog par karikatura.
Ali samo prave gore sebi, njihova religija tim ponasanjem postaje sve odbojnija.
Sve su to suplje price da su muslimani srusili WTC!
Dajte ljudi malo razuma i logike, ako jedna svjetska sila posjeduje tehnologiju koju mi obicno smritnici ne mozemo ni zamisliti, da se desi da u sred njihovog gnijezda(tako da se izrazim) avioni lete po pola sata na sve strane a da nitko nista nije primjetio???
A de ne lutam od teme, da se vratim malo natemu.
Postoji nesto u Islamu na sto se stavlja akcenat ali malo tko to prakticira a to su i prve rijeci objave: uči, čitaj u ime Gospodara koji stvara...(el-'aleq)
Isto tako posalnik saws je rekao da je razlika izmedu ucenog vjernika i neuceno kao razlika izmedu mene(odnosi se na poslanika) i najslabijeg od vas.
Ili da je razlika izmedu ucenog i neucenog kao razlika izmedu punog mjeseca nad ostalim zvjezdama.
Problem i nastupa, kad su ''vehabije'' u pitanju, sto su tu uglavnom ljudi koji su manje vise nepismeni, i oni kao i pojedini na ovom forumu, izvlace iz konteksta Kur'anskog teksta ono sto njima odgovara i toga se pridrzaju.
To su ljudi koji idu iz krajnosti u krajnost pa zato tako i nastupaju i ne svataju.
Medu nama Muslimanima postoji izreka ''uhvatila ga upala Islama''!
A to se odnosi na one koji su tek spoznali vjeru i zele sve ono sto su procitali da sprovedu u praksu a vrijeme i mjesto ne odgovaraju tome.
Da oni poznaju dovoljno svoju vjeru, znali bi da postoje 4 izvora u Islamu:
1. Kur'na - izravna Bozija zapovijed i tamo se nalate ajeti koji su derogirani(pocetkom objave su vazila jedna pravila, vemenom su se mjenjala.U pocetku je alkohol bio dozvoljen i muslimanima pa je kasnije dosla izricita naredba da je alkohol zabranjen.I jedan i drugi ajet se nalze u kur'anu ali ajet koji je kasnije objavljen ponistaje prethodni u njegovm znacenju)
2.Sunet - to je praksa poslanika saws i to su djela koja je on radio ili cutanjem odbrio postupke drugih ljudi
3.Idzma je saglasnost uleme(ljudi koji su studirali isalmsko pravo i one donese odluke o nekoj stvari
4. kijas ili analogija( nigdje u kur'anu nije zabranjen alkoohol u tom smislu nego se spominje vino a anlagono tome sve sto opija zabranjeno je.Ili sve sto steti zdravlju zabranjeno je pa je tako i pusenje grijeh zabranjeno je, mada se mnogi vjernici nece slozit s time)
Isto tako treba da znate da vrijeme i mjesto uticu na odluku (fetvu) koja je na snazi a imate ljudi koji sami procitaju odredne kur'anske ajte i sami donose zakljucak na sto se odnosi.
Vi nitko nemate predstavi koja se vaznost predaje islamskim izvorima kao sto je sunnet posalnika saws.
Npr imate jedan hadis(izreka poslanika) i tu ima vise ljudi koji cine lanac prenosilaca i o njima se vodi paznja tj kakvi su to bili ljudi.
NIsam siguran ali mislim da je autor Buhari(jedan od vjerodostojnih zbirki hadisa) isao u tu krajnost kada je prikupljao te izreke pa ako bi netko u lancu prenosilaca bio sumnjiv te hadise svrstao u dai'f (slabe hadise)
a u cemu se ogledala ta vjerodstojnost?
Za jednog od prenosilaca je cuo da je davao praznu posudu kao mito da bi uhvatio zivotinju(znaci varao je zivotinju) i on ga je odmas svrstao u sumnjive jer Musliman ne smije nitkom nanijeti nepravdu.
A druge prilike za jednog od prenosilaca je cuo da je isao putem i jeo i on je odbacen nije vise pouzdan.
Kada je u pitanju blud, da bi nekoga optuzili za taj cin da bi se izvrsila kazna nad tom osobom jeste da ta osoba sama prizna.
Ako to osoba ne priznaje, potrebno je navesti 4 svjedoka koji su jasno vidjeli cin ulaska muskog polnog organa u zenski.
I ako bi se kojim slucajem jedan od svjedoka predomislio ili priznao da je salgao, nad svecetvoricom se izvrsaje kazna smrt kamenovanjem.
Ovo na prvi pogled izgleda grubo, ali ovim je zasticen svaki pojedinac da nitko nema pravo da ga optuzuje za blud!
i tako ima puno puno toga, sto vi ne znate i ne zelite da znate.
Kao sto netko rece na forumu, svi vjernici a nitko ne zna 10 bozijih zapovjedi a kod nas je to 6 imanski sarti(zapovjedi: vjerujem u Boga, bozije meleke - andele, u bozije knjige- tevrat - tora, zebur, indzil - bibilija i kur'an), bozije poslanike, vjerujem u sudnji dan i vjerujem da sve biva bozijom voljom i bozijim odredenjem.
Eh vecina vjernika koje vi poznajte nisu nista drugo do nacionalisti i vi s njima poredite izvorni islam.
Jedna britaski novinar koji je presao na Islam u svojoj knjizi ?'PUT U MEKU'' napisao je jednu recenicu koja se meni jako dopala a ona galsi: HVALA BOGU PA SAM PRVO UPOZNAO ISLAM PA TEK ONDA MUSILMANE. Da je kojim slucajem prije upoznao muslimane, niakda ne bi primio Islam.
Takva vam je i danas situaciju s vehabijama.
To su pojedine grupe ljudi koji su na poresan nacin informisani i nije ih Allah u potpunosti obdario razumom.
A Allha na mnogo mjesta u Kur'anu kaze: ''samo razumom obdarenu pouku svataju''.