Citiraj:
Damaskin ::
хришћани управо инсистирају на животу који сада живимо, трудећи се да га проведу онако како најбоље могу следујући за Христом
Na tome insistiraju i hrišćani koji vjeruju u reinkarnaciju
Izvini Vader, ali sta je onda po tebi reinkarnacija. Dalekoistocno ucenje o reinkarnaciji nema ovakvu silku, tj. oslobadjanje kod njih nije "jos jedna sansa", a ako krenemo za "jos jednom sansom", onda ovo sto si rekao nema neku logocnu osnovnu (moze se govoriti o logicnoj osnovu posto stvar nije dogmatike, kao i u pojmovnoj hijerarhiji su u ovom pogledu ojmovi iste ravni).
Citiraj:
Upravo je to cilj evolutivne ili bijele magije - dozvoljen je samo rad na samom sebi, u cilju sopstvenog duhovnog napretka(a sve što je usmjereno ostvarenju sopstvenih niskih ciljeva, ili bilo kakvom uticaju na druga bića, spada u crnu magiju).
Sta je bijela, a sta crna magija pitaj lijepo Antona Sandora Le Veja.
Citiraj:
Da odmah budem jasan, nemam apsolutno ništa protiv Hristovog učenja, što se tiče toga imam jedno ogromno poštovanje. Ono što mi se ne sviđa u hrišćanstvu nije vezano za suštinu učenja nego za dogmatičnost, institucionalnost i neke druge stvari o kojima bih mogao pisati jako dugo.
Dogmatika, i institucijalnost slijede iz logike kosmosa (uredjenosti), (trebalo bi ovdje uvesti poseban podforum filo
sofija jezika u ljudskoj perspektivi), sto se jasno vidi iz Hegelove podjele znanja. Ovo sto si napisao nije da ti se uopsteno svidja ili ne svidja (nije stvar tebe ako gledamo apstraktno, ali kao licnost ti mozes za sebe izjavljivati i praodoksalne tvrdnje, sto je izbor a ne sloboda izbora), vec sta ti se konkretno svidja ili ne svidja.
Citiraj:
Konkretno u vezi reinkarnacije, vjerujem u nju.
U koje ucenje o reinkarnaciji vjerujes, americkih indijanaca, varijatete indijskih ucenja o reinkarnaciji, nikolaita, staroevropska ucenja o reinkarnaciji, Pitagorino ucenje o reinkarnaciji, ili ...
Citiraj:
Mislim da je razlika u doživljaju same vjere.
Onda ne mozes govoriti o formalnom, vec o licnom, pa nema sta da ti biras od ovoga ovo, a onoga ono.
Citiraj:
Inače, nisam to ranije pominjao na ovom forumu, ali nekad sam bio "teški" pravoslavac (i nije me nikakav stid zbog toga).
Sta ti to znaci "teski" pravoslavac. Ja sam pravoslavac, i monasi su, pa se uvijek smatraju gresnijim od drugih (inace ovo ima logicko opravdanje, a ne samo duhovno iako se ne moze ostati na logickom, posto je ono vid spoljasnjeg, sto nikako u duhovnosti nije potrebno kao samostalno). U kom smislu si se ti smatrao teskim, teskim kao gresnik, ili teskim posto si mnogo znao, ili si isao u hram na sluzbu,... Cudna ti je ovo izjava, jako cudna.
Citiraj:
Ljudi koji su doživjeli iskustvo bliske smrti pričaju o tome kako im je "cijeli život proletio pred očima". To je suočavanje, to je taj "sud".
Ja sam se suocio, pa sve sto mi je proteklo je bilo: "Gotovo je!" u mojoj glavi i mogu ti reci da se jako urezalo, ovo sto si rekao je jako osobeno i ne dokazuje nista o reinkarnaciji, a i o sudu (iskazu odredjenja). Inace poznajem i zenu koja je tri puta dozivila klinicku smrt i nesto se ne uklapa u ovo tvoje vidjenje.
Citiraj:
Sve religije imaju motiv suda nakon smrti, mnogobožačke religije imaju posebna božanstva zadužena za taj posao a u hrišćanstvu je njihovu ulogu preuzeo sv. Petar.
Ovo si ti nesto pobrkao, Sv. Petar nije sudija, drzi kljuceve od raja koliko ja znam tako pise i tako se tumaci, ovo sto si napisao vjerovatno nisi tako mislio, pa je nejasno, pogotovo sa onim sto si prethodno napisao.
Citiraj:
vrijeme je medijum u kojem se taj proces dešava na fizičkom planu.
UUUU, sta je vrijeme? Meni se cini da je ovo prejaka izjava. Pogotovo sto si jos ubacio pojam medijum. Hm, e ovo je tek proizvoljno. Izvini, ali takva ocjena vremena (mislim u filosofkom kontekstu si je iznio) je jako slabasna i do dan danas se prica o vremenu nije ni sa pocetka makela, ali bas. To gdje si ti strpao vrijeme (ako nisi samo mislio formalno) je velik izlet.
Citiraj:
A kako tu uklopiti učenje o sedam glavnih rasa ljudske evolucije (gdje je naša rasa peta po redu)... I to je moguće ako povežemo tu evoluciju sa planetarnom (ne zaboravljamo da se proces odvija na svim nivoima...).
Odoh ja u apstrakciju ali šta ću kad je tema takva da ima bezbroj puteva za razmišljanje.
Sta sada rece. O ovome sam citao ali u New Age materijalima i cak sta vise je jako neargumentovano, proizvoljno (ono sto su davali i sta sam citao) i sta ti smatras po procesom na svim nivoima , valjda mislis u svim dimenzijama kao vidovima sistemaa.
Citiraj:
"Reinkarnacija u Svetom Pismu", a ja lično nemam ni vremena ni volje da to sve ponavljam. Inače bih predložio novijim učesnicima foruma da čitaju stare teme, jer vidim da to često ne rade.
Jeres o reinkarnaciji je osudjenja misilm prije 1600 godina, sada se ne sjecam na pamet, i postoje citavi eseji o tome, i rasprave, pa sada ovo sto si ti rekao je uredu da se cita stara tema, ali cu i ja zbog informisanosti tebe uputi na ovo drugo, posto je mnogo ozbiljnije radjeno nego na ovome forumu i ovoj temi, kao i to da i obimnije i jako vrijedno proucavanja. Eto, usluga za uslugu Vader, jel ok bratac.
Citiraj:
Bog je personifikacija, a personifikacije moramo da pravimo da bismo pokušali približiti ono što je na našem nivou svijesti neshvatljivo. Zato stvaramo boga po svome liku...
Bog je najtranscedentniji pojam, i kao takav ne moze biti personifikacija kako si ti shvatio, ok.
Mnogo sta je neshvatljivo za nasu svijest, mnogo, cak i ovo pisanje, kada krene da se razmislja o tome, ali ti kazes da ne bi trebali raspravljati da se tema ne bi rasplinula.
Citiraj:
a ono što je Mojsije doživio na Sinaju meni mnogo više liči na neke druge stvari, a ne na susret s "Božjom Ličnošću" lično... Ali ni to nije tema današnje emisije
Na sta tebi lici, i u kom smislu na sa Božjom Ličnošću.
Citiraj:
Eh, ličnost... mi ljudi smo toliki egomanijaci da nam bog jednostavno mora da bude ličnost, sa tipično ljudskim osobinama... Naš ego je toliko jak da za sebe mislimo da smo najsavršenija bića na Zemlji, gospodari planete... kakav bi onda bio Bog nego upravo ličnost kao čovjek...
Ovo je izvrtanje teza! Kratko i jasno. Ono sto je napisao Damaskin je upravo protiv egomanijakalnosti i egoizma, kako si ti ovo gore skontao ne znam, vjerovatno sto nisi gledao usmejrenja price vec si to poklopio, pa se onda zaista moze dobiti ovo sto si ti napisao, ali to je gruba projekcija po vidu gledanja na tekst.
[/quote]