banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Mar 2006, 14:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2006, 14:22
Da li VERUJETE u zagrobni zivot?

Poslednji put menjao Double_Zer00 dana 27 Mar 2006, 21:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Ако мислиш на живот после биолошке смрти, онда је одговор потврдан. О том животу сведочи и Свето Писмо, тако да онај ко верује да је Библија истинита и аутентична реч Божја, мора као део своје вере да има и веру у живот после биолошке смрти.

Без наставка живота, ни овај свет и све око нас једноставно нема смисла. Увек сам се питао какав смисао овом животу налазе они који верују да са биолошком смрти, долази и крај њиховом бићу и постојању. Нажалост, ни они сами ми нису никада дали какав-такав задовољавајући одговор. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 14:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Maran Ata je napisao:
Ако мислиш на живот после биолошке смрти, онда је одговор потврдан. О том животу сведочи и Свето Писмо, тако да онај ко верује да је Библија истинита и аутентична реч Божја, мора као део своје вере да има и веру у живот после биолошке смрти.

Без наставка живота, ни овај свет и све око нас једноставно нема смисла. Увек сам се питао какав смисао овом животу налазе они који верују да са биолошком смрти, долази и крај њиховом бићу и постојању. Нажалост, ни они сами ми нису никада дали какав-такав задовољавајући одговор. :roll:

Ček, ček - na kakav život misliš? Biblija jasno kaže (barem po mom vjerovanju) da je ono što mi nazivamo smrću samo "malo" duži san do konačnog buđenja - da li na vječni život ili na konačni nestanak... Do drugog Hristovog dolaska...

Naravno, bilo je izuzetaka, međutim o "zagrobnim životima" (umre lola pa mu duh plaši ljude po dvorcima ili grobljima - dobro, šalim se :-) ali samo malo) nigdje nema priče...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 16:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Nevolim taj izraz "zagrobni" totalno mi je nekako povezan sa ovozemaljskom perspektivom i obično ga koriste oni koji u to ne vjeruju.

A vjerujem li... nema tu šta da se vjeruje ili nevjeruje - to jednostavno postoji. I istina je da to nisu utvare i kojekakvi duhovi (u 99% slučajeva). Inače mislim da "smrt" više izgleda kao neko buđenje.

@Pritisak
Mislim da si opisao tumačenje Jehovinih svjedoka, oni vjeruju da je biološka smrt stvarno smrt (u pravom smislu) i da će se "buđenje" desiti tek kad Isus ponovo dođe. Pravoslavno tumačenje mislim da je dosta različito (u suštini dualizam, ono raj-pakao itd), ne znam ima li još kakvih razilaženja kod drugih hrišćanskih grupacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2006, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
vidjecemo.. kroz nekih 50-tak godina po slobodnoj procjeni..

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2006, 10:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
xDooMx je napisao:
Da li [b]VERUJETE u zagrobni zivot?

Da, vjerujem. Samo ga volim zvati život s druge strane realnosti.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
mene interesuje kako se zagrobni zivot uklapa sa reinkarnacijom?
ako razumijete sta hocu da kazem....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 11:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...samo razmislite o zakonu o neunistivosti energije i odgovor ce vam sam doci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2006, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pritisak je napisao:
Ček, ček - na kakav život misliš? Biblija jasno kaže (barem po mom vjerovanju) da je ono što mi nazivamo smrću samo "malo" duži san do konačnog buđenja - da li na vječni život ili na konačni nestanak... Do drugog Hristovog dolaska...

Naravno, bilo je izuzetaka, međutim o "zagrobnim životima" (umre lola pa mu duh plaši ljude po dvorcima ili grobljima - dobro, šalim se :-) ali samo malo) nigdje nema priče...

Чињенице:
-----------------
1. У Библији се стање упокојених иописује као "сан" због слике коју преминули дају живима. Умрли изгледа као да је заспао. У стварности, душа упокојеног је у свесном стању и пребива или у Небеском Јерусалиму (као што Библиа и описује) или не.
2. Библија нигде не говори о нестанку нечега што је Бог створио. То еј чиста људска измишљотина.
3. Изузеци које спомињеш би били само они који су узети пре него су умрли, као Енох и Илија. Других изузетака нема. Каква би то Божја Правда била ако би имао различите аршине? Прст на чело синак.

Одакле потиче гомила јереси које си изрекао? Или од америчке епилептичне бабе која је са 3 разреда основне школе била самозвана "пророчица", или од масончине Расела, који је опет био пајац за себе. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2006, 19:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Ovo je zanimljiva tema. Na samom pocetku, da nebi bllo nekih zabuna, bih rekao da sam ja ADVENTISTA.

Znam da ce ovo MARAN ATA vec saseckati. Ali nema veze.

U stvari ja se njemu divim, kako moze toliko covjek da prosipa pamet. Neko eto ima para, neko zdravlja, neko pameti, neko srece a neko eto gluposti na pretek.

Svoj stav o stanju covjek posle smrti temeljim iskljucivo na Bibliji.
EVO STA BIBLIJA BOVORI O BESMRTNOSTI COVJEKA:

A. Stvaranje čoveka i njegova struktura

"A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.” (1. Mojsijeva 2, 7)
Ovo je bilo stvaranje čoveka. Bog je stvorio ljudsko biće od dva sastavna elementa: 1. praha zemaljskog (materijalnog elementa) i 2. duha životnog (nematerijalnog elementa). Zapazite da je tek celokupan čovek nazvan živom dušom. Jevrejski izraz koji je preveden kao "duša živa” može se prevesti i kao živo biće. Čovek, dakle, nije besmrtna duša zarobljena u materijalnom telu od kog čezne da se oslobodi. Čovek je živa duša, tj. jedinstvo tela i životnog duha, koji se još naziva i dah Svemogućega (O Jovu 33, 4). Taj duh životni je dah života kojim Bog oživljava ne samo ljude nego i životinje (Propovednik 3, 19; 1 Mojsijeva 7, 15.22).

PRAH ZEMALjSKI + DAH ZIVOTNI= DUSA ZIVA

B. Problem duha i duše

1. Duh, prema tome, nije neki svesno-racionalni element koji nadživljava ljudsko postojanje u telu nego je životni dah ili iskra života koja struji kroz naše telo kao i kroz telo životinje. Pokušajmo da ovo slikovito prikažemo. Jedna upaljena sijalica bi mogla da predstavlja čoveka kao živo biće (živu dušu). Sijalica može da svetli samo ako struja protiče kroz nit koja postoji u njoj. Bez izvora struje ona ne može da svetli. Tako je i sa ljudskom prirodom. Telo, bez daha života ili duha je mrtvo i nepomično, tj. čovek je mrtav, jer prestaju sve njegove telesne, duhovne i psihičke funkcije (vidi o procesu smrti tekstu iz Knjige u Propovednikove 12, 7).
Međutim, kada "struja duha” ispuni njegovo biće (koja dolazi sa Izvora života koji je Bog lično) on živi i postoji. Čovek ne može da postoji izvan svoga tela. On je telesno, a ne duhovno (bestelesno) biće.
Jevrejski zraz za duh pojavljuje se 377 puta u Starom zavetu i često se prevodi i kao vetar. Duh može predstavljati i osećanja, stav, raspoloženje (Isaija 54, 6 ili 1. Samuilova 1, 15).
U Novom zavetu duh (grčki pneuma) može predstavljati celokupnu ličnost (1. Korinćanima 5, 4; 2. Timotiju 4, 22). U ovom poslednjem tekstu duh je cela Timotijeva ličnost sa kojom Gospod treba da bude.
U Bibliji, dakle, duh životni može da predstavlja dah ili iskru života od Boga, zatim određene vidove ljudske ličnosti (intelekt, emocije, stav) ili celokupnu ličnost. Međutim, duh nikada nije ljudsko biće posle smrti, ono koje postoji u vantelesnom obliku. Onda kada se čovekovo telo, na samrti, odvaja od duha ono se u stvari odvaja od duha životnog, daha Svemogućeg i umire (vidi prikaz Hristove smrti u Mateju 27, 50).
2. Jevrejski izraz za dušu (nefeš) vodi poreklo od jevrejskog glagola koji znači disati. Duša je, prema tome, živo biće koje diše. Ono diše duhom životnim koji je "u nosu” (1. Mojsijeva 2, 7). Izraz duša, takođe, može predstavljati želje, strasti, emocije (Propovednik 6, 7 ili Priče 23, 2). Isto tako, može biti i celokupna ličnost koja se ponaša kao celokupno ljudsko biće (4. Mojsijeva 31, 19 - ubistvo je izvršio nefeš-duša).
Ova kraća biblijska analiza pokazuje da su duh i duša često sinonimni termini. Recimo u Marijinom magnifikatu (himni) Luka je zapisao:
"Veliča duša moja Gospoda; i obradova se duh moj Bogu spasu svojemu.” (Luka 1, 46.47) Ovo je klasični paralelizam (jevrejska poetska figura) u kome su potpuno iste teme izražene drugačijim jezikom. Duh i duša su sinonimni pojmovi i obe reči mogu predstavljati celokupnu ljudsku osobu.
3. Da duša i duh ne nadživljavaju telo kao neki samosvesni činilac jasno je i iz činjenice da je čovek posle smrti u mestu tišine (jevrejski sheol) i da ne postoji nikakva aktivnost mrtvih. Mrtvi ne poseduju misli (Psalam 146, 4); mrtvi ne poseduju znanje i osećanja (Propovednik 9, 5.6); mrtvi ne mogu da hvale Boga (Psalam 115, 17); mrtvi spavaju (ovo je metaforična slika smrti) (Jovan 11, 11-14).
Zašto, onda, apostol Pavle u 1. Solunjanima 5, 23 spominje tri različita elementa unutar ljudskog bića (duh, dušu i telo)? To je zato što govori o tri različita vida ljudskog bića, a ne o delovima čoveka. Postoji duhovno-racionalni vid, duševno-emotivni i telesni vid čoveka. Ne radi se o tri različita elementa ljudskog bića (tj. ne može se u jednu sobu staviti duša, u drugu telo, a u treću duh. Ova tri elementa su celina, i samo kao celina čovek je živo, razumno i svesno biće. Raskid celine znači i prestanak čovekovog života).
Ako čovek unutar svog bića nema nematerijalnu i besmrtnu dušu (samo Bog ima besmrtnost (1. Timotiju 6, 16) odakle onda rašireno verovanje u besmrtnu dušu unutar tradicionalnog hrišćanstva?

C. Besmrtnost duše i istorija Crkve

1. U apostolskom hrišćanstvu jedina nada u večni život bila je vaskrsenje tela, a ne besmrtnost duše. Međutim, vremenom, pod uticajem platonističke filozofije uvuklo se u Crkvu lažno učenje o čovekovom svesnom stanju posle smrti. Platon je verovao da se ljudska duša prilikom smrti oslobađa materijalnog tela (koje je predstavljalo svojevrsni zatvor) i odlazi u raj (po zasluzi) ili pakao (po kazni). Ovo verovanje potiče je iz grčke mitologije a ne iz Svetog pisma. Mnogi crkveni oci na čelu sa Origenom, Klementom Aleksandrijskim, Avgustinom itd. usvojili su ovo Platonovo učenje i dodali mu hrišćansko učenje o vaskrsenju iz mrtvih. Međutim, sinteza ova dva učenja je besmislena. Naime, vaskrsenje tela (o kome Biblija dosta govori: 1 Korinćanima 15) nema smisla ako je besmrtna duša već na nebu i uživa u blaženstvu raja.
Biblija jasno tvrdi da će svi verni zajedno u isti dan (dan Hristovog drugog dolaska) primiti večnu nagradu i poći sa Hristom na Nebo i raj (1. Solunjanima 4, 16.17). Pred kraj svog života apostol Pavle gleda na venac pravde koji će mu Gospod dati "u dan onaj”, dan Hristovog drugog dolaska (2 Timotiju 4, 8). To će se desiti prilikom vaskrsenja, koje predstavlja oživljavanje cele osobe.

"Mnogi hrišćani gledaju na smrt samo kao na vrata u višu egzistenciju. Ovo učenje je tragično i razorno. Radosna vest iz Biblije je da smrt nema poslednju reč. Postoji novo stvaranje. Večni život, u punini, se dobija vaskrsenjem kada će besmrtno progutati smrtno (1. Korinćanima 15, 50-54).” (Stanley J. Grenz, Theology for the Community of God, str. 163-164).
Vaskrsenje u telu je, dakle, naša blažena nada (Titu 2, 13), a ne besmrtnost duše. Čovek ne može da istinski postoji izvan svog tela i samo kada Gospod Isus dođe po drugi put, oni koji su Mu verovali, dobiće večni život kroz vaskrsenje tela (1. Solunjanima 4, 16-18). Ovaj poslednji tekst nosi nekoliko zanimljivih činjenica. Na kraju teksta Pavle ističe dve važnečinjenice: 1. Samo kroz vaskrsenje iz mrtvih ćemo svagda sa Gospodom biti (st. 17) i 2. To je jedina uteha za hrišćanina (st. 18).

D. Verovanje u besmrtnu dušu i opasnost od spiritizma

Sada kada znamo da Biblija govori da posle smrti čovek ni u kakvoj formi, bilo besmrtne duše ili duha ne nastavlja da živi, jasno je zašto je u Bibliji oštro osuđen spiritizam, tj. prizivanje duša umrlih i komunikacija sa mrtvima (5. Mojsijeva 18, 10-12; Isaija 8, 19). Bog je zabranjivao ovu praksu zato što je znao da ljudi posle smrti ne postoje i da se demoni na čelu sa sotonom pretvaraju u duše umrlih i komuniciraju sa spirističkim medijumima (1. Samuilova 28). Ljudi koji veruju da nakon smrti duša ili duh nastavlja da živi i da komunicira sa živima, postaju lak sotonin plen koji se javlja kao dobronamerni duh umrloga sa željom da pomogne, dok mu je pravi cilj da uništi osobu za večnost. "Jer se sam sotona pretvara u anđela svetla...” (2. Korinćanima 11, 14). Više je nego jasno, da u filmu Polje snova nikakvi bivši igrači bejzbola nisu komunicirali sa onim farmerom, nego sami demoni. Ovo je poziv na oprez i veru u Hrista i čitanje Svetog pisma koje je jedina zaštita od sotonskih zamki.

E. Hristos i stanje čoveka posle smrti

1. Ako je verovanje u besmrtnu dušu istinito, onda Hristos na krstu u stvari nije umro nego je prešao iz niže u višu sferu postojanja. Ako Hristos nije doslovno umro, onda plan spasenja propada i On nije mogao da bude Spasitelj od greha. Prema tome, stvarna smrt i vaskrsenje su verovanja koja su preduslov za ispravno verovanje u Hrista kao Spasitelja na krstu.
2. Hristos je jedina nada u večni život. On je rekao: "Ja sam vaskrsenje i život, koji veruje Mene, ako i umre živeće.” (Jovan 11, 25) Zapazimo da prilikom vaskrsavanja Lazara, Gospod Isus nije pozvao Lazarevu dušu u njegovo telo nego je pozvao mrtvog Lazara iz groba (st. 43). Gospod zatim naglašava da je On izvorni život, tj. nestečeni život i da je samo kroz vaskrsenje moguće da neko ko je umro zaista ponovo živi. "Ako i umre živeće” ne odnosi se na život duše posle smrti u vantelesnom obliku nego u slavnu nadu u vaskrsenje tela koje je cilj svakoga hrišćanina.
3. Hristos i Njegova Istina su jedini čuvari od opasnosti spiritizma. Ako se u ime Hristovo svakodnevno molimo Bogu za zaštitu od zlih demona i njihovih prevara onda ćemo tu zaštitu i dobiti. Nikada neću zaboraviti osmeh na licu jedne osobe koja mi je prišla nakon jedne propovedi. Ona je ranije imala problema sa zlim duhovima u kući i posle molitve jedne grupe u jednoj maloj crkvi njen problem je bio rešen. Osmeh je pokazao da je molitva garancija da deca Božja mogu živeti potpuno zaštićena od sotoninih napada.
Mi ćemo večno živeti, ne zahvaljujući tome što smo prirodno besmrtni i što će naša duša napustiti telo, nego zbog krsta i vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista. Zato je On jasno naglasio da će svaki koji veruje u Njega živeti Njega radi (Jovan 6, 57). Molimo se Gospodu da se udostojimo vaskrsenja iz mrtvih.

Slika

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2006, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
"Ja sam Bog Avramov, i Bog Isakov i Bog Jakovljev. Nije Bog Bog mrtvijeh, nego Bog zivijeh. Vi se dakle vrlo varate."

"Dok on jos govorase dodje neko od kuce starjesine zbornickoga govoreci mu: umrije kci tvoj, ne trudi ucitelja.
I kad cu Isus, odgovori mu govoreci: ne boj se samo vjeruj, i zivjece.
I kad dodje u kucu, ne dade ni jednom uci osim Petra, Jovana i Jakova, i oca djevojcina i matere.
I svi plakahu i jaukahu za njom, a on rece: ne placite, nije umrla nego spava. I podsmijevahu mu se znajuci da je umrla. I on izgnavsi sve uze je za ruku i zovnu govoreci: djevojko, ustani!
I POVRATI SE DUH NJEZIN, I USTADE ODMAH."

Duh (dusa) se povratio, negdje je bio van tijela umrle djevojke.

Ne vjerujte sektasima, lazu i sebe i ostale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2006, 21:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Citiraj:

[b]Ne vjerujte sektasima, lazu i sebe i ostale.
"A створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива." 1 Mojsijeva 2:7
Cini mi se da ovdje duh i dusa nisu isto. Na osnovu cega ih ti poistovjecujes?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2006, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

duhovni prijatelj je napisao:
Citiraj:

[b]Ne vjerujte sektasima, lazu i sebe i ostale.
"A створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива." 1 Mojsijeva 2:7
Cini mi se da ovdje duh i dusa nisu isto. Na osnovu cega ih ti poistovjecujes?

U Pismu nigdje ne pise da je Bog dao covjeku i DUSU i DUH.
Dakle, otkuda u covjeku DUH?

Nije li dusa onaj Adamu udahnuti DAH BOZIJI? I sta drugo da Bog udahne u Adama nego DUH, jer Bog je DUH.

Zar je moguce da Bog udahne u covjeka nesto smrtno?
Zar je moguce da u Bogu i SMRT boravi?

Neka svako ispita svoje licno vjerovanje o Bogu i neka ispita cemu ga njegovi vjerski ucitelju uce.

"Rekoh: bogovi ste i sinovi Visnjega svi."

"Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vasemu: ja rekoh: bogovi ste?
I ako one nazva bogovima kojima rijec Bozija bi, i pismo se ne moze pokvariti."

"Carstvo je Bozije unutra u vama."

DUH od Boga je u nama, bogovi smo ali cemo kao ljudi umrijeti. Bogovi nikada ne umiru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 12:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Kao prvo zelim da kazem da ja kao covjek protestantskog opredjeljenja postujem pravoslavnu vjeru. Vejrovatno vecina ljudi ovdje na forumu ne zna da sustinu pravoslavne vjere (credo) prihvataju i protestantski hriscani. Razlike o kojima mi raspravljamo su najcesce sporedne stvari. Volio bih da vise razgovaramo o slicnostima a manje o razlikama jer su one ionako sekundarne.
Kad govorimo o zagrobnom zivotu (sto je za mene vjerovanje skundarne vaznosti), radi se o dva pogleda na svijet. Jedan pogled vjeruje da je covjekova priroda dualisticna, tj. da se sastoji od materijalnog, smrtnog tijela i duhovne, nematerijalne, besmrtne duse. Ovaj pogled vjeruje da dusa nastavlja da postoji nakon smrti tijela i da ce provesti vjecnost ili u blagostanju raja ili u mukama pakla. Za neke pripadnike ovog pravca postoji mogucnost da se dusa procisti u cistilistu i iz pakla predje u raj.
Drugi pogled vjeruje da je covjekova priroda cjelovita tj. da se sastoji od nedjeljive cjeline gdje su tijelo, duh i dusa samo karakteristike iste osobe. Ovaj pogled vjeruje da ce cjelokupna smrtna osoba biti vaskrsnuta ili u vjecni zivot ili u vjecnu smrt.
Dualisticni pogled na ljudsku prirodu potice od Platona, Aristotela i stoika koji isticali razliku izmedju materijalnog i duhovnog u ljudskoj prirodi. Prema Platonu, tijelo je materijalno, privremeno i zbog toga po svojoj prirodi zlo, dok je dusa (ili um) duhovna, vjecna i dobra. Ljudsko tijelo je prolazno i smrtno dok je dusa trajna i besmrtna. Prilikom smrti dusa je oslobodjena zatvora tijela.
Jevrejski koncept ljudske prirode je cjelovit. Po ovom konceptu duh, dusa i tijelo su dijelovi nedjeljivog organizma. Materijalni svijet koji je Bog stvorio ukljucujuci i ljudsko tijelo je po svojoj prirodi dobar. Spasenje je obnavljanje cjelokupnog covjeka (tijela i duse) a ne osolobodjenje duse od tijela. Prema ovom konceptu covjek nije stvoren sa urodjenom besmrtnoscu vec sa sposobnoscu da postane besmrtan. Besmrtnost ili vjecni zivot je Bozji dar onima koji prihvate njegovu ponudu spasenja. Oni koji odbiju Bozji plan spasenja ce iskusiti vjecno unistenje a ne vjecno mucenje u vatri pakla. Zbog toga se ovaj pogled cesto naziva i uslovna besmrtnost.
Iako nisam dogmatican po ovom pitanju, blizi sam ovom drugom konceptu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ljudsko tijelo je prolazno i smrtno dok je dusa trajna i besmrtna. Prilikom smrti dusa je oslobodjena zatvora tijela
.

Potpuno tacno, po Pismu!

Citiraj:
Oni koji odbiju Bozji plan spasenja ce iskusiti vjecno unistenje a ne vjecno mucenje u vatri pakla.

Tada ce reci onima sto stoje sa lijeve strane: idite od mene prokleti u oganj VJECNI pripravljen djavolu i andjelima njegovim."

Hristos kaze za ovaj oganj da je VJECN.

" I ovi ce otici u MUKE VJECNE, a prevedniici u ZIVOT VJECNI."

VJECNI ZIVOT - VJECNA MUKA.

I jedno i drugo VJECNO.

"I mnogo onijeh koji spavaju u prahu zemaljskom probudice se, jedni na ZIVOT VJECNI, a drugi na sramotu i PRIJEKOR VJECNI." (Prorok Danilo)

VJECNI ZIVOT - VJECNA MUKA
ZIVOT VJECNI - PRIJEKOR VJECNI

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, проблем следбеника епилептичне американке Вајтове, тј. суботара је у томе што баба није имала појма од чега се човек састоји, а Библију није познавала. Довољан је један једини стих Библије, па да њене глупости бацимо у канту за ђубре. Пази сад:

1.Sol. 5,23. I cijel vaš duh i duša i tijelo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista.

1. Дух
2. Душа
3. Тело

Баба је лупала мало жешће негирајући постојање душе као независног ентитета... заправо она је своју била продала ђаволу, па није ни чудо што је тврдила да је нема. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
1.Sol. 5,23. I cijel vaš duh i duša i tijelo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista.

1. Дух
2. Душа
3. Тело

Citiraj:
U Pismu nigdje ne pise da je Bog dao covjeku i DUSU i DUH.
Dakle, otkuda u covjeku DUH?

Nije li dusa onaj Adamu udahnuti DAH BOZIJI? I sta drugo da Bog udahne u Adama nego DUH, jer Bog je DUH.

Zar je moguce da Bog udahne u covjeka nesto smrtno?
Zar je moguce da u Bogu i SMRT boravi?

Neka svako ispita svoje licno vjerovanje o Bogu i neka ispita cemu ga njegovi vjerski ucitelju uce.

"Rekoh: bogovi ste i sinovi Visnjega svi."

"Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vasemu: ja rekoh: bogovi ste?
I ako one nazva bogovima kojima rijec Bozija bi, i pismo se ne moze pokvariti."

"Carstvo je Bozije unutra u vama."

DUH od Boga je u nama, bogovi smo ali cemo kao ljudi umrijeti. Bogovi nikada ne umiru.

Gore navedeni primjeri Svetog Pisma su primjeri prije osnivanja Hristove Crkve, jer se DUH zadobija tek miropomazanjem po krstenju.

DUH koji apostol Pavle spominje u 1.Sol. 5,23. je ovaj DUH:

"A Bog je koji nas utvrdi s vama u Hristu, i pomaza nas
Koji nas i zapecati, i dade zalog DUHA u srca nasa."

"Jer ne primiste duha ropstva opet da se bojite, nego primiste Duha posinackog, kojim vicemo:Ava, Oce.
Ovaj Duh svjedoci nasemu duhu da smo djeca Bozija."

Dakle nasa dusa (nas duh) i zalog Svetoga Duha.

Primanjem zaloga Svetoga Duha hriscani postaju Crkva Bozija:

"Ne znate li da ste vi crkva Bozija i da Duh Boziji zivi u vama."

Maran Ata, obnovi gradivo!
:angel: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2006, 21:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo ponovo da naglasim da nema potrebe dizati tenziju oko ovog pitanja jer nije sustinsko. Da li cu u vjecnosti da zivim kao duhovno bice ili cu imati tijelo manje je vazno. Najvaznije je da zivim vjecno.
Sto se tice same diskusije evo mog odgovora Vidusi i Maran Ati. Tekst koji je Vidusa citirao je Matej 25: 46 koji spominje vjecnu muku. Nazalost to je pogresan prevod rijeci “kolasis” koja znaci kazna. Pogledajte prevod dr. Carnica ili bilo koji engleski prevod ili jos bolje pogledajte originalni grcki tekst. Ova rijec se uvijek prevodi kao kazna. Sta znaci izraz “vjecna kazna”? Kao sto ce zivot pravednika trajati vjecno tako ce i kazna zlih biti vjecna smrt, poslije koje vise nema vaskrsenja.
Izraz ‘vjecna vatra” odnosi se na rezultate vatre a ne na vatru koja ce vjecno goriti. Imamo slican tekst u Judi 7 gdje se kaze da su gradovi Sodom i Gomor bili kaznjeni vjecnom vatrom. Mi danas znamo da se ta vatra davno ugasila ali su rezultati –posljedice vatre vjecni. Takodje, Biblija govori o “vjecnom otkupu” ili o “vjecnom sudu” (Jevrejima 9:12; 6:2). Ovdje Biblija ne govori o beskrajnom procesu otkupljenja ili suda vec o rezultatu otkupa i suda. Na isti nacin kad Biblija govori o vjecnoj kazni ili vatri ona govori o ishodu a ne procesu te kazne. Smrt koju ce zli iskusiti ce biti konacna i vjecna.
Tekst koji je Vidusa naveo iz Danila 12: 2 je jedan od najljepsih tekstova koji govore o vaskrsenju mrtvih prilikom drugog Hristovog dolaska. Ovaj tekst govori da ce mrtvi tj. oni koji spavaju ustati da prime platu kad Hristos dodje a ne prije toga u trenutku smrti.
Interesantno je da Biblija nigdje ne spominje izraz besmrtnost duse. Izraz besmrtnost se spominje samo dva puta u Novom Zavjetu. U 1 Timotiju 6:16 stoji da “Bog sam ima besmrtnost.” Drugi tekst je u 1 Korincanima 15: 54 ”A kad se ovo raspadljivo obuce u neraspadljivost i ovo se smrtno obuce u besmrtnost, onda ce se zbiti ona rijec sto je napisana: pobjeda prozdrije smrt.” Ovaj tekst govori da ce smrtna tijela pravednika prilikom drugog Hristovog dolaka biti preobrazena u besmrtna. (dar od Boga)
Maran Ata, niko ne tvrdi da ne postoje duh, dusa i tijelo. Pitanje je samo sta znace ovi termini. Da li oni predstavljaju tri odvojena elementa ili tri elementa koja su sjedinjena u cjelinu – covjeka? Ako je zaista dusa dobra a tijelo lose i ako je cilj da se dusa oslobodi tijela, zbog cega onda tekst koji si citirao kaze da sacuvamo svoja tjelesa bez krivice za dolazak Gospoda Isusa Hrista?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Evo ponovo da naglasim da nema potrebe dizati tenziju oko ovog pitanja jer nije sustinsko. Da li cu u vjecnosti da zivim kao duhovno bice ili cu imati tijelo manje je vazno. Najvaznije je da zivim vjecno.
Sto se tice same diskusije evo mog odgovora Vidusi i Maran Ati. Tekst koji je Vidusa citirao je Matej 25: 46 koji spominje vjecnu muku. Nazalost to je pogresan prevod rijeci “kolasis” koja znaci kazna. Pogledajte prevod dr. Carnica ili bilo koji engleski prevod ili jos bolje pogledajte originalni grcki tekst. Ova rijec se uvijek prevodi kao kazna.

Svaka kazna je muka. Dobre i radosne kazne nema.

"Sta znaci izraz “vjecna kazna”? Kao sto ce zivot pravednika trajati vjecno tako ce i kazna zlih biti vjecna smrt, poslije koje vise nema vaskrsenja. "

Da, vjecna jer ti u svom prethodnom komentaru rece da ne vjerujes da ce nespaseni gorjeti u ognju pakla. Bog je tako rekao, i zasto da mi razmisljamo drugacije?

"Izraz ‘vjecna vatra” odnosi se na rezultate vatre a ne na vatru koja ce vjecno goriti. Imamo slican tekst u Judi 7 gdje se kaze da su gradovi Sodom i Gomor bili kaznjeni vjecnom vatrom. Mi danas znamo da se ta vatra davno ugasila ali su rezultati –posljedice vatre vjecni. Takodje, Biblija govori o “vjecnom otkupu” ili o “vjecnom sudu” (Jevrejima 9:12; 6:2). Ovdje Biblija ne govori o beskrajnom procesu otkupljenja ili suda vec o rezultatu otkupa i suda. Na isti nacin kad Biblija govori o vjecnoj kazni ili vatri ona govori o ishodu a ne procesu te kazne. Smrt koju ce zli iskusiti ce biti konacna i vjecna. "

Kakav je to tip vatre, uopste nije vazno.Stanje tog paklenog ognja nejblize je znacenju rijeci VATRA.

Ideja o nekakvom otkupu po smrti je aopaka ideja rimokatolika o cistilistu. Nema konacne smrti za nespasene, nego samo stanje placa, jauka i skrguta zuba u ognjenom paklu. To rece Hristos, zasto mu ne vjerujes?

"Tekst koji je Vidusa naveo iz Danila 12: 2 je jedan od najljepsih tekstova koji govore o vaskrsenju mrtvih prilikom drugog Hristovog dolaska. Ovaj tekst govori da ce mrtvi tj. oni koji spavaju ustati da prime platu kad Hristos dodje a ne prije toga u trenutku smrti."
Da , odnosi se na vaskrsenje i VJECNI ZIVOT (u raju) i VJECNI PRIJEKOR I SRAMOTU ( u paklu).

Interesantno je da Biblija nigdje ne spominje izraz besmrtnost duse. Izraz besmrtnost se spominje samo dva puta u Novom Zavjetu. U 1 Timotiju 6:16 stoji da “Bog sam ima besmrtnost.” Drugi tekst je u 1 Korincanima 15: 54 ”A kad se ovo raspadljivo obuce u neraspadljivost i ovo se smrtno obuce u besmrtnost, onda ce se zbiti ona rijec sto je napisana: pobjeda prozdrije smrt.” Ovaj tekst govori da ce smrtna tijela pravednika prilikom drugog Hristovog dolaka biti preobrazena u besmrtna. (dar od Boga)
Maran Ata, niko ne tvrdi da ne postoje duh, dusa i tijelo. Pitanje je samo sta znace ovi termini. Da li oni predstavljaju tri odvojena elementa ili tri elementa koja su sjedinjena u cjelinu – covjeka? Ako je zaista dusa dobra a tijelo lose i ako je cilj da se dusa oslobodi tijela, zbog cega onda tekst koji si citirao kaze da sacuvamo svoja tjelesa bez krivice za dolazak Gospoda Isusa Hrista?"

Sacuvati svoja tjelesa znaci zivjeti hriscanski: cuvati se od bluda i kurvanja i svih tjelesnih strasti. Znaci i sahranjivanje tijela a ne spaljivanje (sahraniti znaci sacuvati).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2006, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Душа је наше духовно тело.
Тело је наше телесно тело.

Она "компонента" која ова два тела држи заједно је дах (дисање), које је преведено у нашим Библијама као "дух".... па прави конфузију.

Када Бог узме свој дах, долази до раздвајање душе и тела - биолошка смрт. Тело иде у земљу а душа зависно од стања при смрти, или бива примљена у Небески Јерусалим, или не. Опис Небеског Јерусалима је у Библији. Када Христос буде долазио, довешће са собом те душе, и почеће опште Васкрсење.

Васкрсење је поновно спајање душа са телом, овај пут непропадљивим. Оне душе које се затекну тада живе у телу, добиће исто непропадљива тела.

Дакле, душа, тело и дух су ентитети који тек у целини чине човека.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]