banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Jul 2025, 02:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Egzorcizam
PostPoslato: 18 Mar 2005, 21:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Maloprije sam gledao neki intervju sa dvojicom egzorcista i, između ostalog, zapazio sam nekoliko nebuloza, kao što je da svaka duhovnost koja nije u skladu sa Biblijom, da bavljenje transcendentalnom medicinom i REIKI (ne znam šta je to) otvaraju vrata za opsjedanje i sl. Prije koju godinu katolička crkva se oštro bunila protiv joge(!). Vjerovatno je i to đavolja rabota.
Bila su i neka svjedočenja nekih ljudi koji su navodno bili opsjednuti, pa su oslobođeni demona. Dok su bili opsjednuti činili su razne loše stvari (kao što je krađa). Najbolje svaliti odgovornost na nešto ili nekog drugog (kao ona vijest da je Sunce krivo za ratove).
Da li samo katolička crkva poznaje egzorcizam? Postoje li druge crkve u okviru hrišćanstva ili neke druge religije koje poznaju egzorcizam?
Kakvo je vaše mišljenje o ovome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2005, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Znas da je onaj famozni film the exorcist napravljen po istinitim dogadjajima, a koliko je meni poznato slucaj ekzorcisma je dokazan da postoji, kao i stigmata, su pojave koje su iznad granica nasih shvatanja.
Nemam komentara na ovo jer mislim da postoje stvari o kojima mi nemamo pojma tako da cu ovu o kojoj ja licno nemam pojma ostaviti na miru.

Zamisli koliko jos stvari tamo negdje postoji o kojima mi nemamo predstavu ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo vijest od prije mjesec dana

Citiraj:
17.02.2005.
Egzorcizmom protiv satanizma
Na vatikanskom univerzitetu studenti će moći da uče predmet egzorcizam, u okviru koga je i istorija satanizma. Na prestižnom vatikanskom univerzitetu "Atenaeum Pontificium Regina Apostolorum" su zabrinuti zbog sve veće popularnosti satanističkih kultova među mladima, zbog čega je i uveden novi predmet - egzorcizam, javlja slovenačka POP TV. U okviru ovog predmeta katolički sveštenici će moći da se upoznaju i sa istorijom satanizma, a slušaće i predavanja iz psihologije i prava. Uz to će moći i da vide praktično prikazivanje rada isterivača zlih duhova. Milanski egzorcista Đulio Savoldi, koji isteruje đavole već dvadeset godina, budućim egzorcistima savetuje da na svom poslu budu strpljivi.

„Isterivač đavola mora da bude pametan i strpljiv”, kaže Savoldi i dodaje: „Čovek koji je izabran za taj poziv mora da bude jako pametan. Ko hoće da studira egzorcizam, mora da studira i psihologiju, jer treba da prepozna razliku između duševnog bolesnika i opsednutog.

U Vatikanu je pre šest godina, prvi put posle 400 godina, modernizovan ritual isterivanja đavola. Ritual započinje molitvom i blagoslovom sa svetom vodicom, a završava se naredbom da zli duhovi napuste telo opsednutog.

Iduće sedmice će sud u Milanu suditi grupi mladih koji su optuženi da su tokom satanističkog rituala ubili dva tinejdžera. Žrtve i napadači su bili članovi hevi metal grupe „Bists of Sejtan”, javlja POP TV i dodaje da je, prema nekim procenama, u Italiji oko 5.000 pripadnika satanističkih kultova, a većina je stara između 17 i 25 godina. (B92)

Kao što se vidi i iz ove vijesti nije nepoznato da katolička crkva vrši egzorcizme, čitao sam i u knjizi "Ljudi laži" koju je pisao psiholog Skot Pek o nekim slučajevima egzorcizma kojima je on prisustvovao, prije nego što se pristupi egzorcizmu posebni sveštenici koji su egzorcisti moraju ispitati da li pacijent pati od psihičkog poremećaja ili je zaista zaposjednut, pa zato sarađuju sa psiholozima, ili i sami studiraju psihologiju.

A nije čudno da oni možda smatraju da svaka duhovnost koja nije u skladu sa Svetim Pismom (bolje rečeno: sa onim kako oni shvataju Sveto Pismo i duhovnost) nije dobra i možda otvara vrata za zaposjednustost. Tako nešto misle i pravoslavci.

Ne znam kako stvari po pitanju egzorcizma stoje u pravoslavnoj crkvi.

Not now, John! je napisao:
Bila su i neka svjedočenja nekih ljudi koji su navodno bili opsjednuti, pa su oslobođeni demona. Dok su bili opsjednuti činili su razne loše stvari (kao što je krađa). Najbolje svaliti odgovornost na nešto ili nekog drugog

U suštini se slažem, odgovornost se suviše često prebacuje na druge, iako je negativnost prije svega u nama.
Ali ja ne bih negirao "vanjske" uticaje, ima ih mnogo, ali je ipak čovjek taj koji treba da se izbori sa njima. Recimo nije nepoznato čisto naučno djelovanje na ljude putem određenih frekvencija i takvih nekih suptilnijih nevidljivih oružja (HAARP na primjer) koji nisu više vjerovatni od duhovno-energetskih djelovanja na ljude. Podložni smo mnogim "vanjskim" uticajima.

REIKI (ne znam šta je to)

Imaš moju temu o Reikiju ovde na "Ljepota i zdravlje", jeste opširna ali može dati solidan uvid u to o čemu se radi, adresa je

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=3953

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mr.X je napisao:
su pojave koje su iznad granica nasih shvatanja

Pa kako za koga. Ima mnogo "mističnih" pojava na ovom svijetu, ali one nisu svima jednako (ne)poznate. Kao što ni matematika nije jednako (ne)poznata profesoru matematike na fakultetu i nekome ko je samo završio srednju ekonomsku školu i koga matematika ne interesuje.

O slučajevima egzorcizma piše u Evanđeljima, Hrist je vršio egzorcizam. A ako i danas u okviru crkve ima slučajeva egzorcizma i ako neki od njih budu uspješni onda to ukazuje na dvije stvari: na to da te pojave postoje, i na to da postoje ljudi koji više znaju o tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 11:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Nisam rekao da ne postoje, vec da su neobjasnjive i ne razumljive pojave,Za mene ne postoji racionalno oobjasnjenje za ovakve stvari, i zato smatram da pored ovih postoje mnogo druge stvari koje mi nikada necemo razumjeti, bezobzira sto pokusavamo jer iskreno receno, nisu definitivnost vec nagadjivanja.
Sve ovo sto si ti napisao je nagadjivanje i sto sam ja rekao je nagadjivanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 15:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
Postoji egzorcizaim i kod drugih vjera.
a same reakcije s emanifestuju razlicito
Na stranici http://www.lijecenje-kuranom.com imate cete u skorije vrijeme jedan video snimka kako to otprilike izgleda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2005, 15:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne bih se složio da su to neobjašnjive i nerazumljive pojave. Ne bih se složio ni sa tim da te neke stvari nikad nećemo moći razumjeti. Ne znam na čemu se temelji takav pesimističan stav. Pa i u nauci su mnoge stvari bile totalno nepojmljive, a danas su uveliko poznate, poznate u mjeri o kojoj se nekad moglo samo sanjati, i koriste se svakodnevno. Nekad su bile poznate nekolicini nadarenih naučnika i istraživača, a danas su u još većoj mjeri poznate i običnim đacima i studentima, a da ne govorim o inžinjerima, profesorima i današnjim naučnicima. Granice u saznanju se pomjeraju, bilo to saznanje naučno ili duhovno-mistično.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 19:57 
Pripravnik
Pripravnik

Primjer 'egzorcizma'' na Islamski nacin (pogledati video snimak)
http://www.lijecenje-kuranom.com/download/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 02:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Iscjeljitelj je napisao:

Svjedocim da nema boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov rob i poslanik

Dragi brate,neka te Svevisnji svakim dobrom nagradi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Nisam bas procitao sve postove, pa mozda nesto ponovim, ali ja smatram da crkva mora odrzavati ljude u strahu, tu stupa na scenu egzorcizam, jer sto se ljudi vise boje vise se mole, sto se vise mole crkva je jaca, sto je crkva jaca to imaju vise novca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 09:55 
Veteran
Veteran

Utopija je napisao:
Nisam bas procitao sve postove, pa mozda nesto ponovim, ali ja smatram da crkva mora odrzavati ljude u strahu, tu stupa na scenu egzorcizam, jer sto se ljudi vise boje vise se mole, sto se vise mole crkva je jaca, sto je crkva jaca to imaju vise novca.

Bingo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 19:21 
Pripravnik
Pripravnik

Dzenita je napisao:
Iscjeljitelj je napisao:

Svjedocim da nema boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov rob i poslanik

Dragi brate,neka te Svevisnji svakim dobrom nagradi

Amin!
I sve one koji vjeruju u jednoga Boga!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 20:58 
Veteran
Veteran

Utopija je napisao:

Inače, u vezi sa ovim što si rekao, raspravljao sam sa nekim protestantom. Interesanto je što je rekao za katoličanstvo i pravoslavlje. Nisam htio da to spominjem da ne bih uvrijedio neke vjernike, ali mislim da neće škoditi čak i ako je tačno.
Lik je rekao kako katoličanstvo vrbuje i zadržava vjernike nabijanjem osjećaja krivice, pretnjom paklom i sl. Pravoslavlje to radi hranjenjem ljudske sujete, pričama o slavnim precima i sl. Radi se o stvarima koje su prilično nepoželjne kod pravog vjernika (lažna krivica i sujeta).
Iako se kasnije i on pokazao prilično zatucan, u nekim stvarima mislim da je u pravu. Tema nije više tamo gdje je bila, ali sam je sačuvao na HD. Ako vas zanima, postaviću novu temu sa dijelovima te rasprave, pa možete da je komentarišete.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 19:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Iscjeljitelj je napisao:
Amin!
I sve one koji vjeruju u jednoga Boga!

Amin!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Питање истеривања ђавола је типична римокатоличка небулоза која у наше време постаје итекако интересантна потпомогнута фантазијама Холивуда, а промовисана у филмовима. Ако се погледа мало боље у стварност, уместо у те фантазије, постаје јасно да само истеривање ђавола или демона из људи је радио како Исус Христос, тако и Његови Апостоли. :wink:

Што се тиче саме Божје Православне Цркве, сам чин егзорцизма се дешава при чину крштења. Тиме што то ретко ко да уопште примећује је само потврда да у томе нема никакве спктакуларности нити помпезности. Чин се састоји у одрицању од ђавола и то је то. :angel:

А како направити успешан филм ако то све није надувано? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 16:44 
Veteran
Veteran

Maran Ata je napisao:

Na novinarsko pitanje: "koliko ima istine u filmovima koji prikazuju egzorcizam", egzorcista je odgovorio da su filmovi blago prikazani u odnosu na stvari koje oni viđaju. (!)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
A na kojem jeziku oni istjeruju djavola? Na latinskom? Otkud znaju da djavo zna latinski?! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Maran Ata je napisao:

Na novinarsko pitanje: "koliko ima istine u filmovima koji prikazuju egzorcizam", egzorcista je odgovorio da su filmovi blago prikazani u odnosu na stvari koje oni viđaju. (!)
При чему је дотични "егзорциста" вероватно римокатолички јадо. :lol:

Подсетимо се како је недавно неки протестантски замлата "истерујући ђавола" из једног дечака, убио тог дечака, јер је будалетина седела дечаку на грудима и овај се - угушио. Који идиот!!! :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 21:11 
Pripravnik
Pripravnik

Lisa_Simpson je napisao:
A na kojem jeziku oni istjeruju djavola? Na latinskom? Otkud znaju da djavo zna latinski?! :D

Gospodo, pogledajte link i pregledajte video snimak, pa cete i vidjeti koji se jezik koristi!
Il niste dovoljno hrabri da gledate te stvai??? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
Što se tiče same Božje Pravoslavne Crkve, sam čin egzorcizma se dešava pri činu krštenja. Time što to retko ko da uopšte primećuje je samo potvrda da u tome nema nikakve spktakularnosti niti pompeznosti

A zar nije bilo nekakve pompeznosti kad je to Isus Hrist radio?

A Isus videći da se stječe narod zaprijeti duhu nečistome govoreći mu: duše nijemi i gluhi! Ja ti zapovijedam, iziđi iz njega i više ne ulazi u njega. I povikavši i izlomivši ga vrlo iziđe; i učini se kao mrtav tako da mnogi govorahu: umrije. A Isus uzevši ga za ruku podiže ga; i usta. (Marko 9, 25-27)

Ako se pri pravoslavnom činu krštenja "istjeruju đavoli" kako to da se ljudi nakon krštenja ponašaju identično kao i prije, i da ih taj čin ni najmanje ne promijeni iznutra, kao osobe?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]