Evo vijest od prije mjesec dana
Citiraj:
17.02.2005.
Egzorcizmom protiv satanizma
Na vatikanskom univerzitetu studenti će moći da uče predmet egzorcizam, u okviru koga je i istorija satanizma. Na prestižnom vatikanskom univerzitetu "Atenaeum Pontificium Regina Apostolorum" su zabrinuti zbog sve veće popularnosti satanističkih kultova među mladima, zbog čega je i uveden novi predmet - egzorcizam, javlja slovenačka POP TV. U okviru ovog predmeta katolički sveštenici će moći da se upoznaju i sa istorijom satanizma, a slušaće i predavanja iz psihologije i prava. Uz to će moći i da vide praktično prikazivanje rada isterivača zlih duhova. Milanski egzorcista Đulio Savoldi, koji isteruje đavole već dvadeset godina, budućim egzorcistima savetuje da na svom poslu budu strpljivi.
„Isterivač đavola mora da bude pametan i strpljiv”, kaže Savoldi i dodaje: „Čovek koji je izabran za taj poziv mora da bude jako pametan. Ko hoće da studira egzorcizam, mora da studira i psihologiju, jer treba da prepozna razliku između duševnog bolesnika i opsednutog.”
U Vatikanu je pre šest godina, prvi put posle 400 godina, modernizovan ritual isterivanja đavola. Ritual započinje molitvom i blagoslovom sa svetom vodicom, a završava se naredbom da zli duhovi napuste telo opsednutog.
Iduće sedmice će sud u Milanu suditi grupi mladih koji su optuženi da su tokom satanističkog rituala ubili dva tinejdžera. Žrtve i napadači su bili članovi hevi metal grupe „Bists of Sejtan”, javlja POP TV i dodaje da je, prema nekim procenama, u Italiji oko 5.000 pripadnika satanističkih kultova, a većina je stara između 17 i 25 godina. (B92)
Kao što se vidi i iz ove vijesti nije nepoznato da katolička crkva vrši egzorcizme, čitao sam i u knjizi "Ljudi laži" koju je pisao psiholog Skot Pek o nekim slučajevima egzorcizma kojima je on prisustvovao, prije nego što se pristupi egzorcizmu posebni sveštenici koji su egzorcisti moraju ispitati da li pacijent pati od psihičkog poremećaja ili je zaista zaposjednut, pa zato sarađuju sa psiholozima, ili i sami studiraju psihologiju.
A nije čudno da oni možda smatraju da svaka duhovnost koja nije u skladu sa Svetim Pismom (bolje rečeno: sa onim kako oni shvataju Sveto Pismo i duhovnost) nije dobra i možda otvara vrata za zaposjednustost. Tako nešto misle i pravoslavci.
Ne znam kako stvari po pitanju egzorcizma stoje u pravoslavnoj crkvi.
Not now, John! je napisao:
Bila su i neka svjedočenja nekih ljudi koji su navodno bili opsjednuti, pa su oslobođeni demona. Dok su bili opsjednuti činili su razne loše stvari (kao što je krađa). Najbolje svaliti odgovornost na nešto ili nekog drugog
U suštini se slažem, odgovornost se suviše često prebacuje na druge, iako je negativnost prije svega u nama.
Ali ja ne bih negirao "vanjske" uticaje, ima ih mnogo, ali je ipak čovjek taj koji treba da se izbori sa njima. Recimo nije nepoznato čisto naučno djelovanje na ljude putem određenih frekvencija i takvih nekih suptilnijih nevidljivih oružja (HAARP na primjer) koji nisu više vjerovatni od duhovno-energetskih djelovanja na ljude. Podložni smo mnogim "vanjskim" uticajima.
Not now, John! je napisao:
REIKI (ne znam šta je to)
Imaš moju temu o Reikiju ovde na "Ljepota i zdravlje", jeste opširna ali može dati solidan uvid u to o čemu se radi, adresa je
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=3953