banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2002, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo jedan tekst jednog od najvećih magova 20. vijeka Franca Bardona. Tekst je preuzet iz njegove knjige "Inicijacija u hermetizam" i malo je modifikovan u cilju boljeg razumijevanja ali je suština ostala ista.

-------------------------------------------------------------

"Svako ko je duhovno ili barem poluduhovno izgrađen, mora veoma pažljivo razmotriti način razmišljanja, naročito mentalnog razmišljanja. Snaga koncentracije, razvijena duhovnim izgrađivanjem, stvara pomoću mentalnog mišljenja veoma impresivne slike u Svetom Duhu, slike koje su u velikoj mjeri oživljene i stoga teže ostvarenju. Otuda bismo uvijek trebali njegovati samo plemenite i čiste misli, i nastojati da strasti pretvorimo u dobre osobine. Duhovničareva duša bi do sada trebala biti oplemenjena do te mjere da više nije sposobna za zle misli, niti da drugim ljudima želi bilo šta loše. Duhovničar mora biti ljubazan, uslužan i spreman da pomogne u svako doba, riječju i djelom, da djela velikodušno, promišljeno i oprezno. On mora biti lišen ambicije, nadmenosti i izbjegavati svako hvalisanje. Sve te strasti bi se odrazile u Svetom Duhu i - budući da je Sveti Duh-princip analogan skladu - sam Sveti Duh bi sigurno postavio najveće prepreke na duhovničarevom putu da zaustavi njegov dalji razvoj, ako ne i da ga sasvim onemogući. Svako dalje uzdizanje (duhovno), u tom slučaju, ne bi dolazilo u obzir. Sjetite se samo Bulverovog romana "Zakoni", u kojem čuvar praga - niko drugi do Sveti Duh - motri da visoke misterije (moći, duhovna prosvjetljenja) ne dođu preko noći nezrelim i nedostojnim ljudima. Sveti Duh će znati da mentalno poremeti takvu osobu, izazove u njoj svaku vrstu sumnje ili da je drži robom promjena i nezgoda sudbine da bi na svaki način zaštitio misterije (moći, duhovna prosvjetljenja). Te tajne će uvijek ostati skrivene od nekompetentnih osoba, iako se o njima mogu objaviti stotine knjiga.
Pravi duhovničar ne poznaje nikakvu mržnju protiv religija ili sekti, pošto on zna da svaka religija ima ustaljeni sistem koji je namijenjen da vodi ka Bogu i on ih zato poštuje.
Njemu je dobro poznata činjenica da je svaka religija pravila greške, međutim on to ne osuđuje, jer svaka dogma služi duhovnoj zrelosti njenih sljedbenika. Tokom svog razvoja duhovničar prolazi kroz stanje zrelosti u kojem može svojim mentalnim očima prozreti svaku misao, svaku radnju i djelo, bilo da se radi o sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti, i sasvim je očigledno da bi se mogao osjetiti izazvanim da procjenjuje i osuđuje svoje drugove. Ali, time bi on djelovao protiv božanskih zakona i stvarao nesklad. Takav duhovničar ne bi bio dovoljno zreo i iskusan tako da će Sveti Duh zatamniti njegovu sposobnost vidovitosti, i iluzija će ga prevariti. On mora shvatiti da su i dobro i zlo ovlašćeni za postojanje i svako treba da ispuni svoj zadatak. Duhovničaru nije dopušteno da prekori ili prebaci nekoj osobi za njene greške i loše strane prije nego što direktno bude zamoljen (od duhovnih sila - Otac, Sin, Sveti Duh) da to učini, i ako bi se povinovao toj molbi, on to mora da učini sa blagošću i diskrecijom. Pravi duhovničar uzima život takav kakav jeste, uživa u dobrim stvarima a ponešto uči iz loših, ali nikad ne očajava. On je svjestan svojih slabih strana i trudi se da ih nadvlada. Međutim, on ignoriše sve misli kajanja, jer su to negativne misli, pa ih treba izbjegavati; dovoljno mu je samo da prepozna svoje lične greške i da ih nikad više ne ponovi.
Iz tog razloga, bilo bi sasvim pogrešno razmišljati o prošlosti i žaliti se da vas je sudbina poslužila ovom ili onom neprijatnošću. Samo se slabići žale svo vrijeme očekujući sažaljenje. Pravi duhovničar veoma dobro zna da se prizivanjem utisaka iz prošlosti oni mogu oživjeti, stvarajući tako nove motive za postavljanje novih prepreka na putu. Zato duhovničar živi, ako je moguće, isključivo u sadašnjem vremenu osvrćući se unazad samo ako je potrebno. Svoje planove o budućnosti on će ograničiti samo na najnužnije i čuvati se fantaziranja i sanjarenja. Neće tražiti sposobnosti stečene teškim duhovnim radom niti će dati podsvijesti bilo kakvu priliku da mu posmeta. On odlučno radi na svom razvoju, ne zanemarujući svoje materijalne dužnosti, koje ispunjava isto tako marljivo kao i zadatak svog duhovnog napretka. Prema tome, on sebe uvijek gleda pravo u oči. On treba da bude skroman, a kad se radi o njegovom razvoju, oprezan i diskretan. Pošto Sveti Duh ignoriše prostor i vrijeme, djelujući stalno u sadašnjem vremenu - jer koncepcija vremena i prostora počiva na našim čulima - duhovničaru se savjetuje da se, što je više moguće, prilagodi Svetom Duhu. On mora kao predstavnika usvojiti ono veliko Sada, misleći i djelujući u skladu sa njim. I ko djeluje u skladu, on, čuje, vidi i razgovara s nebeskim silama, Ocem, Sinom, Svetim Duhom."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2004, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo pošto ovih dana pišemo o ovim nekim stvarima i pošto smo pominjali Barona ne bi bilo loše istaknuti šta je on napisao i poručio praktičarima duhovnosti-magije. Ovaj njegov odličan tekst je i u savršenom skladu sa hrišćanskim učenjem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2004, 18:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Odlican tekst.
Da li je misao u sadasnjosti? Misao uvijek trckara, ili po utiscima i dozivljajima ili po planovima i zeljama. Nikada nije u velikom Sada. Korigovati strasti mislima je besplodan posao, to bi bilo nesto u stilu: uhvatite se za usi i podignite. :lol: Lijepo smisljeno, ali sta cemo sa gravitacijom? Iako meni interesantan tekst malcice cu ga prokomentarisati. Pocetak teksta je:

Svako ko je duhovno ili barem poluduhovno izgrađen, mora veoma pažljivo razmotriti način razmišljanja, naročito mentalnog razmišljanja.

Svako ko je duhovno izgradjen njegov nacin razmisljanja je vec debelo iskorigovan, njemu se ne moze desiti da mentalno sebe sputava u necemu, a ako to i uradi ubrzo ce tu gresku ispraviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2004, 02:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Krajnja istina, daMIR-e jeste da je misao, emocija, djelo uvijek u sadasnjosti. Bez obzira kako ona iluziorno izgledala da nije.
Pazi na klasicne greske, koja naravno, nastaju zbog misli. :D

MIsao je ogranicena i samim tim ne moze otkriti istinu, ali se istina moze iztaziti kroz misao. Mada tesko ali moze.
Napravi razliku izmedju svijesnotsti i posmatranja i izmedju misljenja da si svjestan i da posmatras, tada vidis ovo sto sam ti napisao.

Pozdrav.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2004, 19:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
Steta za ovu temu sto nije vise na njoj pisano, hajde da je vratimo.

Iskustva, kako uspjevate i uoce uspjevate li da se odrzite u SADA?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 12:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ne mogu da vjerujem da nitko od vas nije ziv?!
:(

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2004, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

trudimo se, tridimo, ali neki mogu ostati i trudni....

Pa sada, kako ostati u sada?
Ponekad mi je teze, a ponekad lakse. Sve zavisi od toga u kakvom sam raspolozenju.
Ako m ije teze, onda pokusavam biti svestan bilo cega.
Drzim se onog da nije bitno cega si svestan vec koliko i kako si svestan.

Ali najlakse je kada se spontano pojavi stanje prosirene svesti. Tada je jednostavno Biti veoma lako.

Primjetio sam da onda kada mislim da mi je najlakse biti u \sada bude najteze. A kada mi se ne da ili sam previse umoran, lako uletim u sadasnjost.

Od tehnika, ne znam. Ne koristim nesto previse tehnike jer, tehnike te mogu samo podici do Sada, ali na tebi je da ostanes u stanju.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2004, 13:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Dobro pitanje, kako ostati u vječnom Sada, kada samo Sada ne poznaje termine prošlosti i budućnosti...

Jednostavno, biti tu gdje jesi sa mislima, spokojan i smiren, prihvatajući sve izazove života kao sve je prolazno osim ovog Sada. Predanošću, bezrazložnom predanošću svim događajima i situacijama.

Barem tako ja vidim veilko Sada.

Samo uživajte, život je prelijep, samo što ga mi komplikujemo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 11:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Lijepo rečeno i slažem se :D !
Pa ipak, i te komplikacije nam služe da nas nečemu nauče ili u krajnjem, da nam pokažu kako je jednostavnost lijepa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2004, 12:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kod:
Pa sada, kako ostati u sada?
Ponekad mi je teze, a ponekad lakse. Sve zavisi od toga u kakvom sam raspolozenju.
Ako m ije teze, onda pokusavam biti svestan bilo cega.
Drzim se onog da nije bitno cega si svestan vec koliko i kako si svestan.

Da, mislim da je to samo pokazatelj kako vecina stvari ne zavise od nas. Vec od milion drugih stvari.
Tako je i u duh. iskustvima.
Mozes da uradis sta zelis bilo koju tehniku koja nesto daje, ali ako vrijeme nije da to dostignes, ili bolje receno nije zrelost dostigla neki odredjeni stepen, nista od iskustva.
Opet dolazimo do zakljlucka, da je stepen zrelosti taj koji dovodi do razumijevanja, ili do prosirenja svjesnosti.

Citiraj:
Primjetio sam da onda kada mislim da mi je najlakse biti u \sada bude najteze. A kada mi se ne da ili sam previse umoran, lako uletim u sadasnjost.

Da, to je isto tako zanimljivo.
Um se iskljuci, tijelo je umorno, i ako imas imalo snage ili znanja kako to da iskoristis, PUF.
i tu si.
Ali mozda si primjetio kako to ponekad moze biti samo neka tupost, a ne ziva svjesnost!?

Citiraj:
Od tehnika, ne znam. Ne koristim nesto previse tehnike jer, tehnike te mogu samo podici do Sada, ali na tebi je da ostanes u stanju.

Tehnike su samo nacini koji trebaju da tvoje stanje koje trenutno imas podignu do akutnog ludila, i ili prezivis i prodjes ili si donji.
Tehnika je karta, ali na tehnici ne mozes da putujes stanjem.
Jer stanje je previse savitljivo, :( ne mogu da nadjem bolju rijec, krhko, da bi se odrzavalo na taj nacin.
I ono je samo po sebi pokazatelj tvoje prilagodljivosti, otvorenosti. A za to ne postoji tehnika. :)

Citiraj:

Fino receno. :)

Citiraj:
Lijepo rečeno i slažem se !
Pa ipak, i te komplikacije nam služe da nas nečemu nauče ili u krajnjem, da nam pokažu kako je jednostavnost lijepa.

Drago mi je kada ucestvuju ljudi koji imaju sta reci i izraziti sebe.
Pozdrav Mukti, Nadi i Aharonu.
PS
NIsam znao kako se na srpskom kaze vama troma u fazonu sve troma. Mozda je i ovo ispravno. :-?

Nego, sta mislite da prosirimo temu, na foru da opisemo ono sto nas sputava, sto nam na neki nacin ne dozvoljava da boravimo u sada, tj. ono sto nas izbacuje.... prepreke....
nadam se da kuzite.

Pozdrav jos jednom.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2004, 12:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Prihvatam izazov :angel: i iskreno se zahvaljujem na komplimentima.

"pusti padeži, važno je da se razumemo" 8)

Iskreno govoreći, nema mi ništa gore neko kada se pored mene nađe osoba koja zrači negativnom energijom, koja je u nekom čudnom stanju nezadovoljstva, tuge, sputanosti, nervoze....i kada mi počne prenositi te vibracije :(

Često na poslu takvim osobama počnem govoriti: "polako, samo polako, sve ćemo srediti..." ili izvalim nešto kao Maksim po diviziji samo da se nasmiju i malo rasterete dok se ne smire ili se sama utopim u tu negativnost, srećna što znam da nije moja. U svakom slučaju je teško biti pametan u tim situacijama :wink:

Da li ste ikada pomislili da vam bitisanje u tom prekrasnom Sada daje neopisivu hrabrost i zadovoljstvo što znate da držite konce u svojim rukama, ma šta god da se dešavalo...

Što se tehnika tiče, tu sam vam ja Tuta Bugarin, jer mislim da je najveći uspjeh samo prepustiti se i dozvoliti da sve dođe samo od sebe, kada samo sazreli da nešto saznamo, kao kada se dese oni prelijepi trenuci kada se sva vrata otvaraju sama od sebe, iako smo prije toga činili sve da nam nešto uspije, ali bezuspješno. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 14:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Za mene je "biti u sada" u stvari biti svoji autenticanu svakom trenutku, postoje to nemoguce ako nije u sada.

A sada sto me sputava ili ometa?

Pa najcesce sam to ja sam.
Recimo kada mi je stalo do toga sta ce ko za mene reci, a stalo mi je do tog covjeka, i sve to traje dok ne shvatim da ja nemam nikakve veze sa njegovim misljenjem
Pa recimo druga prepreka mi je ponekad pretjerno razmisljanje ili mastanje.
Pa dalje, povremeno mi se javi, ali ne tako cesto, da pokazujem samo drustveno prihvatljive djelove licnosti, a dobro znam da nisam takav. ...

No, sve to traje do onog trenutka kad mi dodje pun k... toga i opet dodjem u stabilnost sebe.
Koja opet sa druge strane isto tako ne traje onoliko koliko bi volio, vec koliko bi ona volila... tj. koliko ima energije i snage u tom trenutku.

Toliko za sada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
За Серана, окултисту-практичара, нема сумње да су Јунгова аналитичка психологија и херметичка стаза иницијација иста духовна стварност: "Као неко ко је оживео рад гностика и алхемичара, он (Јунг, В.Д.) је сам сигурно учествовао у мистеријама, мада је на почетку можда намеравао да остане изван њих. ГНОСТИЦИ И АЛХЕМИЧАРИ НИСУ СТВАРАЛИ СИМВОЛЕ ЗБОГ ПСИХОЛОШКЕ АНАЛИЗЕ, НЕГО ЗБОГ МАГИЈЕ (подвлачење наше - В.Д.). Иако се борио против тога, Јунг је био чаробњак који је прешао границе званичне науке нашег времена. Мислим да је то знао кад је рекао да само песници могу да га разумеју". Наравно, Јунг је то знао. Ричарду Евансу је рекао да су се само гностици и алхемичари пре њега бавили питањем архетипова, а пишући о Парацелзусу он јаснији не може бити: "Већ сам дуго свестан да алхемија није само мајка хемије, него јс први степен данашње психологије несвесног". Циљ гностичко-алхемијске праксе био је јединство с несвесним, остваривање целовитог Сопства, што је циљ и аналитичке, дубинске психологије. Као структура психе и импулс који поседује универзалну форму, архетип је пут ка Сопству; достигавши Сопство, човек ступа у "дијалог са својим личним богом", што "не значи да Бог постоји" (sic!).

Настављајући да говори о Јунговој анализи, Серано сматра да она води ка "алхемијском венчању" аналитичара и пацијента, при чему једно друго обогаћују. То је, вели чилеански писац, љубав са краљицом од Сабе, из које се не рађају телесна деца, него деца имагинације. Процес МАГИЈСКЕ ИНДИВИДУАЦИЈЕ доприноси спајању супротности "унутар психе сваког љубавника". Да би се достигла целовитост, Други је пуко оруђе. Он нам помаже да самима себи будемо довољни (зато је символ окончане индивидуације паганима омиљени круг, или уроборос, змија која гута сопствепи реп; за Хришћане, уроборос је оличење демонске самозатворености у вечној муци пакла). Серано Јунгову психијатријску праксу пореди са индијским тантризмом у коме се буди већ поменута кундалини енергија, та, по Јунгу, "плаховита змија која се налази у основи кичме, емоционална струја која тече уз кичму, сједињујући оно што је доле са оним што је горе и обрнуто". Циљ тантричког процеса, отварање "трећег ока" визије, постиже се другим процесом полног раздраживања који над младим и чедним мушкарцем спроводи идолска блудница (за Индусе је у мистичком смислу, блуд исто што и девственост). На крају долази до полног општења у току кога, по Серану, "мушкарац не ејакулира, већ ОПЛОЂАВА СЕБЕ" (Опет демонска самозатвореност, магијска самодовољност: чак ни у блуду нема општења с другим, но само са собом)...

Јунг је, скупа с Хесеом, користио кинеску гатарску књигу ЈИ ЂИНГ, сматрајући је "непогрешивом", јер се преко ње остварује "интеракција природе и психе". Свесрдно ју је препоручивао и Серану и својим ученицима. Поступак за гатање Ји Ђинга састоји се из идолатријског поклоњења књизи, "пражњења" ума (који се ослобађа за демонску сугестију) и бацања новчића или штапића помоћу којих се добија неки од "пророчких" хексаграма. Хексаграми су, као и њихова тумачења, врло нејасни, али их човек, по надахнућу злих духова, поима онако како му то одговара. Ови гатање се ни по чему (осим по "мистичности" далекоисточне традиције из које потиче) не разликује од гледања у шољу, карте, плећку и сличних, за данашње "интелектуалце" примитивнијих облика предвиђања будућности. Швајцарски психијатар није био туђ ни астрологији. Серану је признао: "Кад не могу да поставнм дијагнозу, пошаљем пацијента да му се уради хороскоп, који је увек у складу с његовим карактером, па га онда тумачим психолошки". (То јест, где не помаже психологија, корисна је астрологија!) Да би своје херметичарске идеје остварио у пракси, Јунг је сазидао кулу у Болингену. По њеним зидовима исцртао је мандале, магијске символе, записао мисли гностика и алхемичарских делатника старог Египта.

Сујеверје, магија, астрологија, враџбине - све је то наслеђе палог Адама удруженог са оцем лажи и његовим војскама. Још у Старом Завету јасно се вели: "Нека се не нађе у тебе који би водио сина својега или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који ГАТА ПО ЗВЕЗДАМА, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се ДОГОВАРА СА ЗЛИМ ДУСИМА, HИ КОЈИ ПИТА МРТВЕ. Јер је гад пред Господом који год тако чини" (5 Мој. 18,10-12).

Јунг је сматрао да је несвесно, које достижемо нашавши Сопство, VIA REGIA (краљевски пут) ка UNUS MUNDUS (уједињеном свету). Пошто су речи изгубиле моћ, потребни су нам гестови чаробњака, а наука се мора удружити са алхемијом. ("Њу Ејџ" - физика, тзв. "холографска парадигма" инсистира на вези магије, оријенталног мистицизма и науке; Јунгово пророчанство се остварује и у другом смислу - кроз "нови светски иоредак" човечапство стреми UNUS MUNDUS који све више личи на хедонистичку тамницу Достојевсковог Великог Инквизнтора).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata iako je ovaj tekst dobar i baca pozitivno svjetlo na Junga i Hesea nije mu ovde mjesto. Ubuduće tekstove stavljaj na odgovarajuće teme ili će biti obrisani.
Mislim da ovde negdje već ima tema o Jungu pa si to mogao tamo postaviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Сатаниста Јунг може бити у "позитивном светлу"?!? :roll:

Синак... само код истих таквих. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 19:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bilo bi čak malo neobično da ga brat Maran malo ne zabiberi :D

Đes, čoek :P , ajde sad ti nama lijepo to ispričaj svojim riječima, odnosno svoje iskustvo.

Jivan, ne bih da popujem ili solim nekome pamet, ali mislim da se baš nešto mnogo ne bi trebao obazirati na ono što drugi kažu. Prvo zato što ne predstavljaš pravu sliku sebe u danom trenutku i drugo što će tvoja prava slika prije ili kasnije ispasti na vidjelo.
Keep it cool :wink:

Elem, vidite li vi koji haos nastane na diskusiji čim se pojavi žensko, izem ti poklopce i šerpe 8) :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Vader je napisao:
Maran Ata iako je ovaj tekst dobar i baca pozitivno svjetlo na Junga i Hesea nije mu ovde mjesto. Ubuduće tekstove stavljaj na odgovarajuće teme ili će biti obrisani.
Mislim da ovde negdje već ima tema o Jungu pa si to mogao tamo postaviti.

ne bih se slozio sa tobom jer je jung vec odavno pisao o onostranom i
o kundaliniju, mislim da on nije psiholog vec vise u dodiru sa
spiritualizmom i duhovnim nego sa psilohogijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2004, 23:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Super, ima komentara....

Slazem se sa Ajsmenom, da je Jung ima vise dodira sa duhovnim nego sa psihologijom.
Prvenstveno se to moze vidjeti u njegovomopisu nekih iskustvava koje kao psiholog nikada ne bi mogao imati.

Citiraj:
Jivan, ne bih da popujem ili solim nekome pamet, ali mislim da se baš nešto mnogo ne bi trebao obazirati na ono što drugi kažu. Prvo zato što ne predstavljaš pravu sliku sebe u danom trenutku i drugo što će tvoja prava slika prije ili kasnije ispasti na vidjelo.
Keep it cool

Elem, vidite li vi koji haos nastane na diskusiji čim se pojavi žensko, izem ti poklopce i šerpe

Nebi rekao da je Mukta rekao da brine previse oko toga sto ce okolina reci, vise je trebalo da znaci da ga to ponekad "zaskoci", a ne da je to ono sto m najcesce zadaje glavobolju.
KOliko ga ja poznajem, a poznajem ga par godina, ne bi rekao da mu to zadaje prevelik problem. Mozda vise kao fazon da mu ponekad to bude znacajnije nego inace. Koliko smo do sada presli zajedno, malo mi je licimo da ga to uopste ne koci, iako on ponekad kaze kako pridavanje znacaja okolini ima kod njega.
MIslim da je to zaostavstina proslosti. Ali ko zna....

Nado, zavisi koju sliku dajes okolini.
To moze biti slika koje ti uopste nisi ni svjesna.
To je ono sto ide is podsvijesti, a ne iz svjesnog dijela uma. Kao kada si nakon nekoliko godina, primjetila kako je nestala neka tvoja jaka osobina i na kraju zakljucis kako to nije ni bilo tvoje, vec nametnu od strane okoline. A ti to nisi ni primjetila. Na kraju dodjes do zakljucka da je to bilo lazno. Kao it o da vecina nije ni primjetila da je to lazno, vec su i oni to podrzavli kao tvoju osnovnu osobinu.
Barem moje iskustvo tako govori.

Citiraj:
Za mene je "biti u sada" u stvari biti svoji autenticanu svakom trenutku, postoje to nemoguce ako nije u sada.

Slazem se....
Citiraj:
Pa najcesce sam to ja sam.
Recimo kada mi je stalo do toga sta ce ko za mene reci, a stalo mi je do tog covjeka, i sve to traje dok ne shvatim da ja nemam nikakve veze sa njegovim misljenjem
Pa recimo druga prepreka mi je ponekad pretjerno razmisljanje ili mastanje.
Pa dalje, povremeno mi se javi, ali ne tako cesto, da pokazujem samo drustveno prihvatljive djelove licnosti, a dobro znam da nisam takav. ...

Pokazi mi nekog ko ne pokazuje drustveno prihvatljive djelove sebe?

Previse ponekad seres.
Ne kuzim, zasto?
To sam primjetio i kada sam sebe kritikujes za neke glupsoti koje skoro pa nisu ni bitne.
Covjece samo covjek koji upostpunosti kontrolise sebe, tj. u potpunosti je ovladao sobom, moze da igra savrsenu igru sa svojim kartama.
Ni, ti ni vecina kao ni ja nismo za to sposobni.
Samo mozes da utjeces na to da ides ka savrsenstvu. Uvijek i iznova.

Biti svoj isto tako znaci praviti greske, ali TVOJE greske ne necije tudje.
Bolje je piciti na vlastitom putu i uz to praviti greske, nak ojima kasnije imas mogucnost da nesto nauci, nego sljediti tudje puteve od kojih nemas koristi. Umri na svom putu za sebe i ispunioo si svrhu.

Tako me ponekad neka tvoja gulupost samokritike izzivcira. Ne zato sto nisi sposoban da to primjetis vec kako ponekad dopustis kako neka notorno sranje koje nije vredno ni pomena tebe zakoci.
Rijesio si vecinu gluposti za koju mnogi nisu ni culi, a onda padnes na nekoliko trenutka na necemu sto skoro pa i da ne postoji kod tebe.

Ne kuzim.
Zao mi je. Ali tako stvari stoje.

Pozdrav

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2004, 08:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pitam se da li Jivan treba advokata??? :) i da li sam igdje pomenula da se uvijek obazire na mišljenje drugih ljudi....

Citiraj:
Nebi rekao da je Mukta rekao da brine previse oko toga sto ce okolina reci, vise je trebalo da znaci da ga to ponekad "zaskoci", a ne da je to ono sto m najcesce zadaje glavobolju.
KOliko ga ja poznajem, a poznajem ga par godina, ne bi rekao da mu to zadaje prevelik problem. Mozda vise kao fazon da mu ponekad to bude znacajnije nego inace. Koliko smo do sada presli zajedno, malo mi je licimo da ga to uopste ne koci, iako on ponekad kaze kako pridavanje znacaja okolini ima kod njega.
MIslim da je to zaostavstina proslosti. Ali ko zna....

Citiraj:
Nado, zavisi koju sliku dajes okolini.
To moze biti slika koje ti uopste nisi ni svjesna.
To je ono sto ide is podsvijesti, a ne iz svjesnog dijela uma. Kao kada si nakon nekoliko godina, primjetila kako je nestala neka tvoja jaka osobina i na kraju zakljucis kako to nije ni bilo tvoje, vec nametnu od strane okoline. A ti to nisi ni primjetila. Na kraju dodjes do zakljucka da je to bilo lazno. Kao it o da vecina nije ni primjetila da je to lazno, vec su i oni to podrzavli kao tvoju osnovnu osobinu.
Barem moje iskustvo tako govori.

Ljudi mijenjaju ponašanje i način razmišljanja u skladu sa promjenom okoline, društva, duhovnog razvoja, ali glavne karakteristike i crte ličnosti ostaju iste. Stečen strah, inhibitori, prevelika doza samokritike i ostale gluposti tog kova su upravo one koje nas sputavaju u doživljavanju Velikog Sada. Biti autentičan u određenom trenutku, bez obzira da li će se taj "manifest" autentičnosti promijeniti u idućem, znači bitisati u Velikom Sada, jer Veliko Sada je sve osim konstanta. Što znači da i samo prihvatanje onog što nije tvoje znači biti u Velikom Sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2004, 09:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pitam se da li Jivan treba advokata??? i da li sam igdje pomenula da se uvijek obazire na mišljenje drugih ljudi....

:) nisam ga brano, nema potrebe za tim, samo iznosim svoj stav.. :)

Citiraj:
Ljudi mijenjaju ponašanje i način razmišljanja u skladu sa promjenom okoline, društva, duhovnog razvoja, ali glavne karakteristike i crte ličnosti ostaju iste. Stečen strah, inhibitori, prevelika doza samokritike i ostale gluposti tog kova su upravo one koje nas sputavaju u doživljavanju Velikog Sada. Biti autentičan u određenom trenutku, bez obzira da li će se taj "manifest" autentičnosti promijeniti u idućem, znači bitisati u Velikom Sada, jer Veliko Sada je sve osim konstanta. Što znači da i samo prihvatanje onog što nije tvoje znači biti u Velikom Sada.

Mozda bi bilo bolje reci ljudi NEMAJU svoj stav. Sto je po njima akcija u sustini je reakcije. Isto stoji i sa misljenjem. malo ljudi zna da misli. Skoro svaka misao je reakcija na neki sljed dogadjaja.
Ne treba da kazem kako stoje stvari sa akcijom djelovanja !
Jos gore od misli.

Autenticnost sama po sebi je potpuno prihvatanje, i tu si u pravu.
Autenticnost znaci da nije te briga za sljedeci trenutak kao ni za onaj prosli. Jer ako je tako onda nema autenticnosti.
Biti na pogresnom putu je bolje nego nemati sebe u ispravnom.
Na kraju nije bitno na cemu si (putu) vec koliko si prionio na njega. To je ono sto te izgradjuje. A ne ispravnost neceg ili nekoga.

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]