banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 00:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ateisti vs teisti
PostPoslato: 25 Jul 2009, 13:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
@Dzontra
Ja koliko znam veronauka je ukinuta,uveden je predmet poznavanje religija,
gde se sve religije podjednako izucavaju.
Delimicno se slazem sa tobom,deca ne odlucuju sama,pa im je sve usadjeno tj.nametnuto
ali ja sam recimo krsten tek sa 19 godina,kada sam ja to hteo.
Niko nije imao uticaj na mene,u tom periodu.
Znaci neka veronauke u skoli,ali onda je do roditelja da li ce dete biti ugurano u neku religiju,pre vremena kad pocne samo da razmislja.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
@talija

Iste su u odredjenom smislu. Ali problem je sto oni koji se "obrate" u neku (obicno "svoju") religiju tvrde kako je to jedini ispravan put i da nema drugoga. Obicno taj "jedini ispravan put" skoro svi nalaze u "svojoj" otackoj religiji.

Dzontra Volta je napisao:
Okolina, pogotovo kod nas teži da mnogo utiče na vjersko opredeljenje pojedinca, zato je i vjeronauka obavezna...
Mogu misliti šta bi se desilo kad bih ja jednog dana otišao u školu i tražio da moje dijete ne ide na vjeronauku, ne zato što ja tako hoću nego zato što moje dijete tako hoće...kakva bi bila reakcija školske uprave. Mislim da vjeronauka nije prikladna u školama...nemojte me pogrešno shvatiti to što sam ja nevjernik ne znači da prezirem religiju. Ali smatram da vjeronauci tamo nije mjesto jer se djetetu koje praktično ne zna samo da misli usađuju priče o smaku svijeta, grehovima i krštenju. A mali klinci kakvi su, podloži pod uticaj drugih prihvatiće raligiju, bez imalo ličnog kritičkog razmišljanja. Zato vjeronauku treba prebaciti iz škole u vjerske ustanove, ili je ponuditi djeci u dobi kad se njihovo kritičko mišljenje počinje razvijati...

Ovo je stvarno dobro razmisljanje. Ja recimo nisam ateista, stavise vjernik sam(iako bez pripadnosti nekoj crkvi) ali smatram da je ovo tacno. Naime, djeci se jos u djetinjstvu usadjuju neke stvari za koje ni sami nismo sigurni da su tacne. Zasto?
Zato sto u skolama svi uce svoju religiju a ne mogu sve religije biti iste pa onda svi uce razlicito, a svi misle da su u pravu.
Drugo je sa naukom gdje su principi univerzalni i dokazani. Dok u religiji preovladjuje pristrasnost one strane koja je propovijeda. I pravila se razlikuju od skole do skole. Tako da je u stvari vjeronauka nesto sto potice iz srednjeg vijeka i sramota je da u 21 vijeku to jos uce u skolama. Ja se slazem da treba vjersko obrazovanje. Ali zasto onda sluze crkve i ostale religijske institucije u koje se na zalost cesto ulaze vise nego u skole. Kad odete u neko selo vidite sklepanu skolu i raskosnu crkvu. Religija je u srcu, a ne ugradjevinama. Tako da je stvarno glupo da vjeronauka se uci u skolama. Ako nista onda bi bar trebalo biti na dobrovoljnoj osnovi.

Warrior of the Light je napisao:
Čini mi se da je najviše ljudi koji su na neki način "teisti" tj. kažu "ja vjerujem da nešto postoji, (Bog, viši smisao, razlog svega ovoga i sl.) ali ne znam šta je to... svejedno, vjerujem da postoji". To su generalno OK ljudi. Takođe, ljudi koji ispovijedaju određenu religiju ali na jedan normalan i opušten način, bez zalaženja u fundamentalizam, i oni su u većini sasvim OK ljudi.
Problemi nastaju kod "sveznalica", kod onih koji govore u smislu "Ja vjerujem da postoji Bog i znam šta je Bog i šta Bog traži od mene, zato što je Gospod tako rekao i zato što su sveti oci tako rekli" i tome slično. Među takvim narodom ja do dana današnjeg nisam upoznao dobrog čovjeka. Svi takvi su gordi, svadljivi, veoma revnosni u neprestanom isticanju svojih vjerovanja i impliciranju kako su oni bolji ljudi baš zbog svojih uvjerenja. Naravno, religija nije krivac za ovo - kriv je mentalni sklop dotičnih osoba koji se, potpuno prirodno, "zalijepi" za nešto takvo i koristi ga kao sredstvo za odbranu i opravdanje sopstvenih nedostataka.
S druge strane, poznajem i neke ateiste, neki su jako dobri ljudi, drugi su jako ufurani ali, rekao bih, ni približno kao religijski fundamentalisti.

Da. Upravo su tu problemi u tim sto misle da sve znaju. Ali svi sve znaju iz svoje religije koju uzdizu na nebesa, dok su svi ostali za njih budale.
Moje misljenje je drugacije. Ja sam vjernik, ali ne smatram ni jednu religiju za sveznajucu. U svim religijama imate osnovu istine i gomile lazi. Kad kazem lazi tu uglavnom ne mislim na drevne neizmijenjene spise, nego na ono sto su tim spisima dodali ljudi, sa jos mnostvom drugih zakona i pravila koje su uveli specificnim za svaku religiju. Svaka religija je tokom istorije pretrpjela promjene pa je nerealno govoriti da je istina 100 posto u bilo kojoj religiji. Ali vazno je znati da osnova religije kao sto su ljubav i prastanje stoji sto je zajednicko svim religijama. Tako da kad neko "propovijeda 100 postotnu istinu" ja se samo nasmijem. Iako ne treba biti ni previs kritican. Jer neki od nas su prosli tu fazu kad su mislili da znaju 100 postotnu istinu ali su shvatili da svi tako tvrde i da ne mogu svi biti 100 posto u pravu. Tako da je to kod nekih samo faza razvoja. Ali kod vecine, na zalost, to ostaje trajno nekriticko stanje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
dalmi je napisao:
Ja koliko znam veronauka je ukinuta,uveden je predmet poznavanje religija,
gde se sve religije podjednako izucavaju.

Jesi li siguran, meni se čini da vjeronauke još uvijek itekako ima u školama. A nedavno sam čitao kako se u federaciji za djecu muslimanske vjeroispovijesti uvodi vjeronauka u vrtićima!!! :o
Ja (mislim da ne moram ni da kažem) sam definitivno za ukidanje svakog oblika vjeronauke koji je usmjeren na samo jednu religiju. Ta ideja vezana za predmet "poznavanje religija" mi se dopada, bez obzira na to koliko neki danas smatraju religiju za prevaziđenu stvar, ipak je religija ta koja je imala ogroman uticaj na razvoj čovječanstva a i danas ga ima. Mlade ljude treba upoznati s religijom, s njenim razvojem od animizma pa sve do monoteizma, sa danas postojećim živim religijama i kulturama koje one determinišu, a ne preskočiti nikako ni neke novije i savremene tendencije u razvoju vjerovanja. Na taj način mlad čovjek će biti upoznat i s tim aspektom života a kasnije, kad bude došao do nivoa da može da samostalno razmišlja, biće u mnogo zdravijoj i boljoj poziciji da se postavi prema svemu tome.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 14:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Kultura religija kao predmet zvuči dobro na papiru, u stvar ni tu nije nešto. Jednostavno imam osjećaj da je to ništa drugo doli još jedan od projekata međunarodne zajednice nebil se naraodi međusobno shvatili, jer "kad se kulture shvate onda se i poštuju". A vjeronauka je "alive and kickin" u osnovnim školama... dok se kultura religija predaje u srednjim...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ja bih izbacio vjeronauk iz škole. mislim da nema taj predmet ni u Italiji, ni Francuskoj, Engleskoj, bilo gdje. brate, postoje institucije gdje se to uči. školu ostaviti da obrazuje na naučnom nivou. i od politike, državnih institucija, zabranio bih vjerke pozdrave u javnim ustanovama, izbacio vjerka obilježja, mislim kod nas ima javnih institucija gdje te odmah kod ulaznih vrata dočeka križ, ili na fakultet ulaze kod profesora na ispit sa pozdravom Selam. a daj!

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:
ja sam convert iz ateiste u teistu :)

Interesantno da se skoro svi konverti ateista u teiste konvertiraju bas u onu religiju koja je vecinska u njihovom kraju, ili religiju svojih "otaca". Kako da niko ne nadje "istinu" u nekoj drugoj religiji nego svi nalaze istinu u "svojoj" koja im je bliska. :wink:

Pa vjerovatno im se ne da istrazivati, iscitavati knjizurine, putovati po svijetu, itd
buduci da imaju puno gradiva da nadoknade, pa lakse na prvu "daj sta das"
:D :D :D

PS
Informacije radi, Njemacka i jos dosta zapadnih zemalja ima vjeronauku.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Jamesdin Kurtovic je napisao:
vim je napisao:
114_AhmeD je napisao:
ja sam convert iz ateiste u teistu :)

Interesantno da se skoro svi konverti ateista u teiste konvertiraju bas u onu religiju koja je vecinska u njihovom kraju, ili religiju svojih "otaca". Kako da niko ne nadje "istinu" u nekoj drugoj religiji nego svi nalaze istinu u "svojoj" koja im je bliska. :wink:

Pa vjerovatno im se ne da istrazivati, iscitavati knjizurine, putovati po svijetu, itd
buduci da imaju puno gradiva da nadoknade, pa lakse na prvu "daj sta das"
:D :D :D

PS
Informacije radi, Njemacka i jos dosta zapadnih zemalja ima vjeronauku.

ja sam procitao knjiga o VJERAMA vise nego sto ces ih ti u zivotu viditi :) . Nije stvar hvale, nego, eto ti odgovor za neistrazivanje....... Prije nego sto sam postao musliman sve sam presao. Nije mi niko nista mogao prenijeti kad su ovdje ljudi neznalice, i bosanci i srbi i hrvati ne znaju 5% svoje vjere kamo li drugo nesto,

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ahmo brate, ne uzbudjuj se, ovo nisam odgovarao tebi, nego vimu,
a i da jesam, opet u pitanju je sala.
Selam kuci tvojoj.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 17:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
114_AhmeD je napisao:
ja sam procitao knjiga o VJERAMA vise nego sto ces ih ti u zivotu viditi :) . Nije stvar hvale, nego, eto ti odgovor za neistrazivanje....... Prije nego sto sam postao musliman sve sam presao. Nije mi niko nista mogao prenijeti kad su ovdje ljudi neznalice, i bosanci i srbi i hrvati ne znaju 5% svoje vjere kamo li drugo nesto,

aj' nemoj...

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Laughing Man je napisao:
114_AhmeD je napisao:

aj' nemoj...

jos sam ih stavio na prvo mjesto neznanja, sta se bunis :angry3:

@jamesdeen

ma ne uzbudjujem se vidis smileya :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 18:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
Pa bunim se jer se interpretira da u ovoj zemlji žive autohtoni Bosanci (kao narodnost) i ostali - pridošlice - Srbi i Hrvati. Mrzime što moram da uvlačim politiku u ovo, ali molim te piši Bošnjaci ili šta ti je drago ali ne Bosanci. Bosanac sam i ja, priznajem, ali iz reda srpskog naroda, i ti si, ali iz kojeg si naroda - to raščisti sam sa sobom ;)

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Laughing Man je napisao:
Pa bunim se jer se interpretira da u ovoj zemlji žive autohtoni Bosanci (kao narodnost) i ostali - pridošlice - Srbi i Hrvati. Mrzime što moram da uvlačim politiku u ovo, ali molim te piši Bošnjaci ili šta ti je drago ali ne Bosanci. Bosanac sam i ja, priznajem, ali iz reda srpskog naroda, i ti si, ali iz kojeg si naroda - to raščisti sam sa sobom ;)

šta ću ja bog te, kad 99% srba se prozivaju kao srbi ne kao bosanci i vole vise srbiju od bosne. Necu ja nikom da kontriram.

Kojeg sam ja naroda, ja sam musliman i samo tako dozvoljavam i sebi i drugim da mi prefiks stavljaju :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Laughing Man je napisao:

šta ću ja bog te, kad 99% srba se prozivaju kao srbi ne kao bosanci i vole vise srbiju od bosne. Necu ja nikom da kontriram.

Kojeg sam ja naroda, ja sam musliman i samo tako dozvoljavam i sebi i drugim da mi prefiks stavljaju :wink:

a kako reagiraš kad ti sad serviraju da nisi vise musliman nego bošnjak?
fakat me to zanima, jer npr kod nas pola ljudi ne da reci da su bošnjaci nego muslimani, dok je sjevernije od Jablanice druga priča?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Laughing Man je napisao:

fakat me to zanima, jer npr kod nas pola ljudi ne da reci da su bošnjaci nego muslimani, dok je sjevernije od Jablanice druga priča?

iskreno zaboli me neka stvar :) . Znam da takvi pojma nemaju.

Kako ce mjesati vjeru i naciju, imas u sred beograda muslimana kao i u egiptu krscana. Samo ja licno ne gledam ljude po naciji jer je to ljudska tvorevina.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 07:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
cicak je napisao:
114_AhmeD je napisao:

iskreno zaboli me neka stvar :) . Znam da takvi pojma nemaju.

Kako ce mjesati vjeru i naciju, imas u sred beograda muslimana kao i u egiptu krscana. Samo ja licno ne gledam ljude po naciji jer je to ljudska tvorevina.

A VJEROISPOVIJESTI NISU?

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 07:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
A VJEROISPOVJESTI NISU

paa donekle jesu, ali to vise oslikava stanje covjeka "unutra", nego nacionalnost.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 10:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
114_AhmeD je napisao:
Kako ce mjesati vjeru i naciju

Upravo tako: nacionalna pripadnost i nije isto što vjeroispovjest. Ali kod nas je misljenje da je srbin = pravoslavac, hrvat = katolik, jogi = indijac itd.

114_AhmeD je napisao:
paa donekle jesu, ali to vise oslikava stanje covjeka "unutra", nego nacionalnost.

Vjeroispovjest je organizovana duhovnost, što znači da je i to ljudska tvorevina :wink: A kad spominješ unutrašnje stanje čovjeka, e to već nema veze ni sa čim nabrojanim, ni sa ''ateist vs teist'' fazama, ... iako je teško ne ući u tu zamku.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
daamir je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Kako ce mjesati vjeru i naciju

Upravo tako: nacionalna pripadnost i nije isto što vjeroispovjest. Ali kod nas je misljenje da je srbin = pravoslavac, hrvat = katolik, jogi = indijac itd.

114_AhmeD je napisao:

Vjeroispovjest je organizovana duhovnost, što znači da je i to ljudska tvorevina :wink: A kad spominješ unutrašnje stanje čovjeka, e to već nema veze ni sa čim nabrojanim, ni sa ''ateist vs teist'' fazama, ... iako je teško ne ući u tu zamku.

U jbt, ja oduvijek mislio da jogi=ma(u)drac... :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daamir je napisao:

Vjeroispovjest je organizovana duhovnost,
što znači da je i to ljudska tvorevina

Strahobalan silogizam iz vise razloga.

Termin "vjeroispovjest" oznacava slobodno izjasnjavanje covjeka da izrazava svoja vjerska uvjerenja.
Vjerska uvjerenja su opet licna uvjerenja licnosti po svim metafizickim pitanjima,
pa stoga je apsolutno idiotski i bezobrazno necija vjerska uvjerenja nazvati "orgaznizovana duhovnost".

Dalje, sta sa slucajevima kada ljudska vjerska uvjerenja se temelje na odnosu,
odnosno sta ako izrazavanje duhovnosti podrazumjeva odnos sa drugim ljudima,
koji medjusobno dijele ista religiozna i duhovna iskustva?

Da li je njihova zajednica "organizovana duhovnost"?
Da li je zajednica apostola bila "organizovana duhovnost" ili proizvod zajednickog duhovnog iskustva?

Po cemu je stoga to zajednicko duhovno iskustvo proizvod "ljudske ruke"?
Ko daje za pravo sebi da licno svjedocenje epifanije odredjene grupe ljudi naziva zaostaloscu, mas/hipnozom, arhetipovima podsjvesnog itd.?

Ako pola ljudi na ovim prostorima svoje iskustvo o hriscanskoj crkvi temelje na bestselerima i filmovima, losim iskustvima sa seoskim popovima,
na osnovu cega to postaje univerzalni obrazac primjenjiv na apsolutno sve hriscane i njihove zajednice???

Svako ima slobodu da vjeruje u sta god hoce, a svjedoci smo preovladjivanja oste mode za personalno-sinkretistickim shvatanjima.

Pitanje jeste, ko je dao za pravo danasnjim vjerskim sinkretistima da svoj vlastiti pogled postavljaju kao superioran,
diskreditujuci svakoga ko svoj duhovni/dusevni mir pronalazi u tradicionalnim vjeroispovjestima,
odnosno negirajuci njegovo obrazovanje, slobodu, pa cak i licnu i duhovnu inteligenciju,
samo zato sto sinkretisti imaju licne netrpeljivosti prema klasicnim vjeroispovjestima???

(milion puta smo uzaludno dokazivali bas na ovom forumu koliko upravo slicni svoje poglede
temelje na nedostatku poznavanja sustinskih cinjenica i na bolesnoj vezanosti za svoje stavove/predrasude
kojih se ni po koju cijenu ne zele odreci.
Zar to upravo nije "slijepo vjerovanje" u sistem dokazano izgradjen "ljudskom rukom"?)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Sva vremena su u UTC [ DST ]