banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 12:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 168 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Okt 2008, 08:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Avinoam1 je napisao:
mastermind je napisao:
Krivo i pravo bogoštovlje

16 Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. 17 To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo. 18 Nitko neka vas ne podcjenjuje zato što on sam uživa u "poniznosti i štovanju anđela", zadubljuje se u svoja viđenja, bezrazložno se nadima tjelesnom pameću svojom, 19 a ne drži se Glave, Njega od kojeg sve Tijelo, zglobovima i svezama zbrinuto i povezano, raste rastom Božjim. 20 Ako ste s Kristom umrli za počela svijeta, zašto se, kao da još u ovom svijetu živite, dajete pod propise: 21 "Ne diraj, ne kušaj, ne dotiči"? 22 Sve će to uporabom propasti. Uredbe i nauci ljudski! 23 Po samozvanu bogoštovlju, poniznosti i trapljenju tijela sve to doduše slovi kao mudrost, ali nema nikakve vrijednosti, samo zasićuje tijelo. Kol 2,15

Mastermind, o cemu tacno Pavle govori u ovom tekstu? Ako ti je namjera bila da opravadas svetkovanje prvoga umjesto sedmoga dana sedmice, onda obrati kratko paznju na sledecu izjavu:

1. Ocigledno da su postojali neki koji su na odredjen nacin slavili godisnje praznike (Subote, mnoz.), sedmicnu Subotu, i dodatno su se jos drzali odredjenih propisa za jelo i pice.

2. Pavle njima, onima koji svetkuju Subotu, kaze "da vas niko ne osudjuje".

pozdrav prijatelju!

ma nisi me dobro shavtio! nije mi to bila namjera što si napiso!
evo što mi je bila namjera, pa probaj shvatit...

Mk 7:1
1Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. 2 I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. 3 A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. 4 Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. 5 Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: "Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?" 6 A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. 7 Oni me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. 8 Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." 9 Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. 10 Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju. I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. 12 takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. 13 Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite."

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2008, 09:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Citiraj:
pozdrav prijatelju!

ma nisi me dobro shavtio! nije mi to bila namjera što si napiso!
evo što mi je bila namjera, pa probaj shvatit...

Mk 7:1
1Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. 2 I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. 3 A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. 4 Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. 5 Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: "Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?" 6 A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. 7 Oni me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. 8 Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." 9 Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. 10 Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju. I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. 12 takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. 13 Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite."

Pozdrav master!

Evo kako ja razumijem ovaj tekst- razlika izmedju "ljudske predaje" i ""zapovjedi Bozje".

Kod Jevreja je postojalo ritualisticko pranje ruku prije jela, gdje su se kvasili samo dlanovi. Mala kolicina vode bi se stavila na dlan i onda bi se dlan okrenuo na gore tako da bi kapi vode klizile prema zglobu ruke, ali ne dalje od zgloba. Jevreji si tradicionalno vjerovali u dva stepena necistote, tijelo je bilo necisto (zbog toga su postojala ritualisticka pranja cijeloga tijela) a sami dlanovi su bili "manje necisti"- vazno je bilo za vrijeme pranja ruku ne dozvoliti da kapi vodi predju preko zgloba i predju na ruke (prema laktovima) zato sto bi se time "zagadilo" cijelo tijelo i onda bi bilo potrebno kompletno pranje cijeloga tijela.

Interesantno je u svemu tome da nije rijec o higijeni nego o cistoj simbolici koju su Jevreji smatrali toliko vaznom da su to prebacivali Isusovim ucenicima koji se toga nisu pridrzavali. Isus im onda citira stih iz Isaije 29:13 i svodi farizejsku religioznost na obicaje i tradicije koji nemaju nikakvu podrsku spisa Staroga Zavjeta i Bozjega zakona. Pouka za Hriscane danas moze biti da se mnogi Hriscani drze izmisljenih, ljudskih tradicija umjesto da se drze Bozje rijeci. I naravno tu je i aspekt licemjerstva, jer kako moze bilo kakav ritual ili tradicija biti vazniji od samoga covjeka i covjekove potrebe :D

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2008, 09:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
mislim da si sad dobro shvatio šta sam mislio prijatelju Avinoam1!

pozdrav i živio...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 00:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Sep 2008, 21:44
:evil3: Ѕилотски блог или јасније...блог Српске истински Православне Цркве http://serbiantrueorthodox.blogspot.com/

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 21:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Написали сте адресу на енглеском, а овамо сте шатро српска црква :roll:

а под грчком сте командом. :D а против једнокрвне браће.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 12:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Evo njihovog ucenja: http://213.244.238.3/20050217/terazije1.html

Zanimljivo je da autor teksta kaze kako smrde na kilometar jer se ne kupaju, ne sisaju i ne briju. Ne znam koliko je ovo tacno?

Bas sam gledao jedan video o njima: http://www.youtube.com/watch?v=QQQOwJCRmrs

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ziloti su u Pravoslavlju što i Vehabije u Islamu.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2009, 16:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Причајмо о Христу а не о антихристу
Tempa
(Teolog)
29. april 2009. u 07.26
Христос воскресе!
Драго браћо Православна,
радујмо се Васкрсу Господа нашег Исуса Христа!
Господ својим Васкрсењем побједи смрт, гријех и ђавола и подари нам Нови Завјет, вјечни живот, радост непролазну, дан непролазни, Свјетлост Истиниту.
Радујмо се што смо у Цркви Његовој, Онога Који је Самим Собом, Силом Свете Тројице, Оца, Сина и Светога Дуга, васкрсао Себе, и подарио свијету једини прави Пут, Истину и Живот.
Он, Господ наш, једини Бог и Један Бог, а ми дјеца Његова у Цркви Његовој, Барци Спасења.
Имамо Цркву, Свете Литургије- Евхаристије (Благодарење у којима свештеник приноси Богу „од свега и за све”), пост, Причешћивање Пресветим Тијелом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа, молитву, круг времена у Цркви и свијету, благодат Духа Светога.
Исправљајмо себе, кајмо се за своје гријехе, „удри врага не остав му трага”(Његош), исповједајмо се, живимо Црквено у Цркви као цијелом нашем животу и свијету, нека наш живот буде свједочење Православља, Љубави Божије, милосрђа, старања, помагања, праштања, смирења, неосуђивања.
Живимо у Христу, са Христом, кроз Христа, нека Он буде наша мисао, дјеловање, корак, поглед, ријеч.
У нашој Цркви, коју „врата адова неће савладати” јер Глава Јој је Христос, Свети Дух дише кроз Њу, а Отац, Почетак, Центар и Циљ, Онај Који Јесте.
И зашто бих у ову причу убацивао антихриста који је бљутавац, зашто бих о њему више говорио него о премилом Христу, зашто бих се бринуо за Цркву Божију? Бринем се за своје спасење и сваком желим да се спасе а не погине.

Христос Васкрсе!
Ваистину Васкрсе!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 168 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Sva vremena su u UTC [ DST ]