Daljac je napisao:
Moram ponaosob odgovarati svakome od vas, tako je najlakše...
vim,
video koji si postavio ne dokazuje ništa, osim da reditelj filma ima svoju viziju onoga što se dešavalo. Moje pitanje glasi: mogu li ja zaslužiti ljubav Božiju i bez vjere u Hrista? Mogu li ja biti "pravovjeran", a da ne vjerujem ni u jedno jedino slovo zapisano u Svetom Pismu? Da ne idemo sad u to zašto ja ne vjerujem sada u to... Mene zanima prevashodno: ima li iko pravo da kaže da ću ja ići i tamnicu najkrajnju gdje se čuje plač i škrgut zuba samo zato što ne vjerujem da je postojao neki Hrist za koga se ne zna ni ko je ni šta je? Mene interesuje odgovor na ovo pitanje...
Sto se tice videa, ne kazem da je sto posto sve isto ali na osnovu istorijskih nalaza, biblije i obicaja kako su u to vrijeme okolnosti bile mozemo reci da je priblizno.
Ali to nije bitno, bitno je pitanje koje si postavio moze li se biti pravovjeran i zasluziti ljubav Bozja?
Ovo pitanje ti vjerovatno niko ne moze odgovoriti, niti iko zna, iako ce mnogi tvrditi da znaju jer misle tako, ali neke stvari jednostavno ne zna niko nego Bog. Ono sto mogu reci je da dam moje misljenje sto ne znaci da je i ispravno.
Da je moguce spasiti se samo tako, onda bi svi ostali, muslimani, hindusi i ostali bili izgubljeni, sto implicira da ce vjerovatno Bog suditi po njihovim djelima i mislima nego po gore navedenom kriteriju. Iako u bibliji kaze da je Hrist jedino ime kako se ljudi mogu spasiti to se misli da nema drugih posrednika. Znaci moje misljenje je da dok covjek radi dobre stvari da nije bitna religija kojoj pripada, jednostavno jer covjek nije birao religiju u kojoj ce se roditi niti je imao dokaza za ispravnost bilo koje religije i onda je najlogicnije da vjeruje ili ne vjeruje po savjesti. Na jednom mjestu se kaze da ce se svaki grijeh oprostiti osim hule na duha svetoga. Iako postoje razlicita tumacenja ovog stiha, mislim da je najvjerovatnije tumacenje da oni koji poznaju Boga rade lose stvari, kao recimo popovi. Znaci, ako neko nije imao priliku da sazna neke stvari to mu se toliko ne uzima u grijeh kao recimo popovi koji znaju "sve" a najcesce su najgori. Sa druge strane Hrist je Bog, sto ce reci da je samo vjerovanje u Boga vjera u Hrista prema tome i oni koji vjeruju jer su drugacije odgojeni vjeruju u Hrista(Boga). Kako recimo u starom zavjetu ljudi nisu culi za Hrista ali su vjerovali u Boga i bili su spaseni jer su vjerovali u istu stvar, i prema onome sto znaju. Recimo, ateista koji nije imao priliku da sazna za Boga, da li bi bilo pravedno da ga Bog osudi. Nebi, jer nije imao priliku. A posto je Bog pravedan vjerujem da i nece, jer Bog poznaje misli svacijeg srca i mislim da ce bog prije suditi prema onome sto mislimo i kako se ponasamo, nego po onome sta propovijedamo i govorimo. Napominjem, ovo je samo moje misljenje, sto ne znaci da je i ispravno, ali zar ne zvuci najlogicnije. Jer, zasto bi Bog koji je najpravedniji u svemiru sudio nepravedno onima koji nisu imali priliku da se uvjere u istinu pored toliko laznih prevara.