banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 00:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Avg 2008, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
lavić je napisao:
Monalizi
Uvažena sestro, pokušaću da iznesem svoje mišljenje o pomenutih 40 dana oslanjajući se na Bibliju.
Gospod je rekao razbojniku na krstu da će još toga dana biti sa njim u raju i to je istina jer se duh istog trena vraća tvorcu pod uslovom da nije duh pobune. Gospod je PO VASKRSENJU bivao 40 dana prisutan U TELU na zemlji. Dakle on nije duhovno lutao prostranstvom 40 dana već je najavio pedesetnicu (praznik duhova) koji je za desetak dana usledio po njegovom VAZNESENJU u nebo.
Sve ostalo su paganski običaji po hramovima i grobljima.

Hvala na objasnjenju!
I pitala sam to zato jer nisam sigurna da li je tako.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
MonaLisa je napisao:
Car Dusan je napisao:
MonaLisa je napisao:
A sta je sa onih 40 dana koji treba da proteknu? Cini mi se da je to period potreban da dusa stigne na ''sudjenje''. Ispravite me ako se varam, nisam sigurna...

40 дана душа наводно путује после упокојења, јер реч смрт не постоји од Васкрсења Хрисотвог, смрт је побеђена..
То се зову митарства, царинарнице, е сада у Православљу то није озваничено, имају неки Св.Оци то потврђују, други Св.Оци пак одбацују...пошто нема неких чврстих доказа за то...а СУД Божији ће бити после другог доласка Христовог...овај сада је привремени, једноставно речено, привремени Рај и пакао...тада ће сви устати из гробова и судиће им се са живима.

п.с
Зато се чита помен...до 40 дана..пале свеће за упокојене, јер тада им молитве живих помажу!

Pa da, to upravo i kazem. Ako je potrebno 40 dana da stigne do raja ili pakla, kako je mogao odmah dospijeti tamo? :-?

Моје поента је, да не - Православна учења о томе, Хришћанин неби требао да тумачи, нити разбија главу са тим...могу бити лажна виђења, обмане, човекоубице...да би нас за преварио и довукао од спасења!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 15:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Caru Dušanu
,,40 дана душа наводно путује после упокојења, јер реч смрт не постоји од Васкрсења Хрисотвог, смрт је побеђена..
То се зову митарства, царинарнице, е сада у Православљу то није озваничено, имају неки Св.Оци то потврђују, други Св.Оци пак одбацују...пошто нема неких чврстих доказа за то...а СУД Божији ће бити после другог доласка Христовог...овај сада је привремени, једноставно речено, привремени Рај и пакао...тада ће сви устати из гробова и судиће им се са живима.''

Moje poštovanje prema Caru Dušanu stoji ali gornja izjava nije u saglasnosti sa Božijom rečju.
1. Duša ne luta 40 dana jer nema uporište u Bibliji.(Ako ga nađeš molim te navedi)
2. Reč smrt postoji od postanja i biće sve do kraja dok se ne baci u jezero ognjeno i ona će sve dotle ubirati plod greha. Ta smrt je plata za prvi greh i niko je nemože izbeći.
Po vaskrsenju se sudi po veri i (neveri) delima i ( nedelima).
3. Nije raj privremeni jer postoji od postanja a sad je na nebu i opet će biti na zemlji jedino mu se lokacija menja a postojanje ne.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
lavić je napisao:
Caru Dušanu
,,40 дана душа наводно путује после упокојења, јер реч смрт не постоји од Васкрсења Хрисотвог, смрт је побеђена..
То се зову митарства, царинарнице, е сада у Православљу то није озваничено, имају неки Св.Оци то потврђују, други Св.Оци пак одбацују...пошто нема неких чврстих доказа за то...а СУД Божији ће бити после другог доласка Христовог...овај сада је привремени, једноставно речено, привремени Рај и пакао...тада ће сви устати из гробова и судиће им се са живима.''

Moje poštovanje prema Caru Dušanu stoji ali gornja izjava nije u saglasnosti sa Božijom rečju.
1. Duša ne luta 40 dana jer nema uporište u Bibliji.(Ako ga nađeš molim te navedi)
2. Reč smrt postoji od postanja i biće sve do kraja dok se ne baci u jezero ognjeno i ona će sve dotle ubirati plod greha. Ta smrt je plata za prvi greh i niko je nemože izbeći.
Po vaskrsenju se sudi po veri i (neveri) delima i ( nedelima).
3. Nije raj privremeni jer postoji od postanja a sad je na nebu i opet će biti na zemlji jedino mu se lokacija menja a postojanje ne.

Да се неби расправљали, ја сам рекао на почетку, да то о митарствима Црква није потврдила, нити је осудила, то се оставило нама да видимо из прве руке,.. када се упокојимо,ја лично нисам поборник приче о митарствима.А СМРТ је побеђена, колико год ти цитирао и тумачио како ти на памет падне Свето Писмо...ВАСКРСЕЊЕ ИСУСА ХРСИТА нашега Господа...је победило смрт и разбило врата ада...ђаво је побеђен, и дата шанса људима..да се спашавју СВИ ЉУДИ СА СВИХ ДЕЛОВА ПЛАНЕТЕ или планета ако крене колонизација марса...само ако следе Христове речи, нема ограничених места Браћо и Сестре сви се моежете спасити, тако нам објави Господ у Јеванђељу...

Citiraj:
7. Живот после смрти

Из дубине свега овде реченог избија у пуној светлости вера Цркве у бесмртност човека, у „живот после смрти". Многе религије и философије проповедају „бесмртност душе", али Црква се потпуно разликује од њих, јер она бесмртност схвата не као неку необјашњиву врсту „послеживота" после смрти, него као превазилажење смрти кроз однос са Богом. Смрт, по учењу Цркве, је одвајање од Бога, одбијање односа са Њим, одбијање живота као љубави и причешћа. Може ли човек да живи вечно само на основу својих ограничених способности које су створене (оне не садрже ни свој узрок ни свој циљ)? Гашењем психосоматских функција са последњим издисајем, човекостворена природа губи способност да надживи себе.

Вера Цркве у вечност човека није убеђење да постоји некакво будуће „стање" у ком преостаје „нешто" од човека, његова „душа" или његов „дух". То је вера као извесност да се темељ мог постојања не може очувати мојом природом ни њеним егзистенцијалним способностима, него да он може бити очуван мојим односом са Богом, Његовом љубављу према мени. Вера у вечност човека је извесност да та Божија љубав неће престати, него ће увек сачињавати мој живот без обзира на деловање мојих психосоматских способности.

Вера у живот вечни није идеолошко убеђење, она се не заснива на аргументима. Та вера је израз поверења, она ставља нашу наду и нашу жеђ живота у љубав Божију. Онај који нам дарује такво обиље живота, овде и сада, упркос нашим психосоматским отпорима да живимо правим животом (који значи превазилажење себе и општење у љубави), обећао нам је пуноту живота, непосредно усиновљење, сусрет лицем у лице са Њим када згасну у земљи и последњи трзаји нашега бунта.

Како ће се одвијати овај нови однос са Њим преко којих способности, не знам. Ја само имам поверење. Једино што знам кроз даровано нам откривење истине, то је да ће мој однос бити увек личностан, да ћу у односу према Њему ја бити ја, онакав каквог ме Бог познаје и воли. Ја ћу бити са мојим именом и са могућношћу да разговарам са Њим, као Мојсеј и Илија на Гори Тавору. Овде да ставимо тачку.

http://verujem.org/teologija/janras_ann ... ncipi.html

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2008, 16:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Dragi moj brate čitao sam pastirani tekst i sve ostale o mnogim temama i tu nema šta da se doda. Kakav bi ja hrišćanin bio ako nebih verovao u život posle vaskrsenja i da nema vaskrsenja negirao buh Gospoda,Bože sačuvaj već je tu nerazumevanje oko toga umire li sada čovek kao što je umirao i pre 30 vekova? Ili sad ne umire pa ga ne stiže ona,,plata za greh je smrt'' ili ga ipak stiže?
Ako se sad ne umire već u trenuću preobražava onda neba potrebe za vaskrsenjem kad smo već gore i duhom i telom.
Hrist jeste pobedio smrt i izveo mnoštvo sa sobom tako će ponovo podići pravednike da caruju (Otk.20 gl) a posle 1000 god. sud nad svima po delima i veri.
Da Hrist nije vaskrsao niko nebi ustao i smrt bi vladala ali će zato VASKRSLI vikati,,gde ti je smrti žalac i gde ti je grobe pobeda''

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]