11 Noæno savetovanje hramovnika Ali hramska gospoda nisu imala tako mirnu noæ, jer sam Ja hteo da ova samoživa i vlastoljubiva vrsta ljudi bude svaèim zaplašena. Prvosveštenik od jeda, ljutine i straha nije mogao iæi da spava, jer ga je iznad svega bolelo to što Me rimski sudija, kao uvaženog gosta, poveo sa sobom. Slao je i svoje uhode u konak, kako bi mu javili šta prièamo. Ali mi nismo prièali ni o èemu i tako se nismo odavali. No utoliko su više hramovnici brbljali i savetovali se kako da Me sledeæeg dana kojekakvim pitanjima potpuno zbune. Samo mladi levit, koji je imao nameru da postane samostalan farisej i starešina sinagoge i koji je na svojim putovanjima mnogo toga video i saznao, reèe starešinskom zboru sasvim otvoreno u lice: "Sa ovim deèakom svi vi neæete izaæi na kraj! U Nazaretu sam o njegovoj reèitosti, zaista, èuo èuda i ne postoji niko ko bi ga u tome nadmašio! Kažem vam sasvim otvoreno: Ovaj deèak ume tako da govori, a njegov drug ima tako jaku volju, da bi mogli da potèine sav svet! S njim smo se uvalili u grdne nevolje i neæemo se izvuæi bez posledica. Moje mišljenje, koje, svakako, ne mora biti merodavno, je sledeæe: Treba ga ostaviti pri svome, da je ono èudo od deteta, možda, Pomazanik ili da æe, vremenom, to postati, jer proroèanstva, izgleda, ukazuju i na to i na ovo vreme! Ma koliko mu se protivili, neæemo stiæi daleko, a razljutiti ga pretnjama, mislim, bilo bi èak i pogubno, jer on zna sve u tanèine, a, izgleda, da mu i naše najveæe tajne nisu nepoznate! Odneo vrag šalu, ako bi pred Simonom i rimskim sudijom poèeo trtljati o našim posebnim tajnama! Prema tome, treba biti veoma pametan, ostaviti ga pri svome, èak ga i uèvrstiti, a ne odvraæati od njegovih zamisli. Šta nam je stalo do toga, nama koji smo odavno odbacili predmete vere, da li je neko Pomazanik ili ne? Bolje je biti mudar i vladati na raèun slepih i glupih ljudi i tako lagodno živeti, nego sebi pripisivati nekakvu moæ, koju na kraju i nemamo, a uz to još strepeti i nepotrebno brinuti. Ionako smo se juèe zbog naše oholosti preraèunali sa Rimljaninom pa nas i Zaharijina prièa može još i skupo stajati! Jer nije se šaliti sa neznabošcima! Ako prema deèaku ispoljimo ma i najmanju grubost, odmah æemo se naæi u pravoj, vreloj rimskoj èorbi! Budimo zato prepredene, pametne lisice, ispravimo koliko god je moguæe juèerašnju grešku i mogu se kladiti da æe Rimljanin sasvim zaboraviti onu prièu, inaèe, ne bude li tako, odmah æe je upotrebiti protiv nas kao oštro oružje! Šta vi mislite o ovom savetu?" Stalno budni prvosveštenik reèe: "Jest, jest, slažem se s tobom, to bi, valjda, bilo najbolje! Moramo deèaku odgovarati, jer smo to skupo naplatili! Samo sam mišljenja da mu odredimo neki drugi zbor, koji æe mu biti naklonjeniji nego mi juèe! Šta mislite?" Mladi govornik reèe: "Ja nisam tog mišljenja! Drugom zboru bismo teško objasnili, koga to ima pred sobom. Mi ga sada poznajemo, znamo šta zapravo hoæe i zato æemo mu lako odgovarati. Neki drugi bi u njega blenuo kao tele u šarena vrata pa ni pored najbolje obaveštenosti ne bi znao ni napred ni nazad. A ima još nešto veoma važno: Jesmo li sigurni da se deèak neæe upravo na nas zainatiti? Onda bismo mi, na zahtev Simona i rimskog sudije, morali doæi, stajati, pa polagati raèune prokleto prepredenom deèaku, a u takvom sticaju ne bismo baš na sudiju ostavili dobar utisak i bilo bi jasno da smo izvukli deblji kraj! Ne želim da se nameæem i propisujem šta da se radi, ali jedno znam: sasvim sigurno možemo oèekivati ovo što sam primetio, a to niko od nas ne bi hteo!" Prvosveštenik reèe: "Potpuno se slažem s tobom i upravljaæemo se prema tome; ali šta ti, sine moj, misliš, ovako, o tom užasno prepredenom deèaku? Pa to je da se ne poveruje! da mi, najviši jevrejski velikodostojnici, strepimo da nas neki pravi galilejski èuvar svinja ne satera u mišju rupu i da pred ovakvim jednim sitnim crvom drhtimo i ulažemo sva sredstva kako bismo ga se na lep naèin otarasili! Ne, ne, tako nešto nije bilo od pamtiveka! Kaži mi, šta o njemu misliš! Odakle tom dvanaestogodišnjaku takvo potpuno znanje?" Mladi govornik reèe: "Dragi, posle prvosveštenika najviši gospodaru i dobrotvoru! Ovako nešto u Galileji nije ništa novo! Svi trguju, dolaze u dodir sa svim narodima sveta, imaju hiljadostruka iskustva svih vrsta, uèe razlièite jezike i druže se sa Grcima, Jermenima, Egipæanima i mnogim drugim narodima. Zato i nije nikakvo èudo da se u Galileji ne retko naleæe na decu, èiji prodorni razum zaèuðuje sve nas koji iz Jerusalima doðemo tamo. Ja sam, kao što je poznato, i sam roðen u okolini Nazareta i sa celim Pismom, kao i sa mnogim drugim spisima, bio sam veæ u svojoj dvanaestoj godini upoznat bolje nego sada, kada sam štošta veæ i zaboravio. Zbog èega to ne bi bio sluèaj i sa ovim plavim, kovrdžavim deèakom? Zato me njegov razum toliko i ne èudi, makar i bio toliko prodoran." Prvosveštenik nastavi: "Da, to kod pravovremenog obrazovanja nekog darovitog deèaka, svakako, ne bi bilo ništa odveæ posebno; ali otkud ovi ljudi poseduju Sveto pismo koje se, kao jedino izvorno, èuva iskljuèivo u hramu i niko ga ne sme èitati osim prvosveštenika, glavnog sveštenika i poznavalaca Pisma?" Mladi govornik reèe: "Najviši gospodaru! To više nije tako od kada su Rimljani osvojili naše carstvo! Osvajaèu je sve u hramu moralo da se da na uvid, ukljuèujuæi tu i sve knjige. Onda su sa svega i svaèega pune tri godine uzimali najvernije prepise. I sada, meðu Rimljanima i Grcima ima gomila vernih prevoda na svim jezicima, tako da se za nekoliko srebrenjaka može nabaviti takav jedan prepis na bilo kom jeziku. Onda nije nikakvo èudo što pred sobom imamo pravog pismoznalca - non plus ultra?" Prvosveštenik reèe: "Ti mi dolaziš još i sa rimskim izrazima, a znaš da sam smrtni neprijatelj svega rimskog! Šta ti znaèi to non plus ultra?" Mladi govornik reèe: "Najviši godpodaru! Ja sam kao Galilejac, pored hebrejskog, savladao još jezike Grka i Rimljana, znaèi razumem sirijski, haldejski, jermenski, persijski i staroarapski, koji kao poslanik takoðe moram znati - i tako mi se u toku govora lako i èesto dogodi, da mi se strani jezik, kao sam od sebe, naðe u ustima. A izraz non plus ultra se sada meðu nama, Jevrejima, koristi zbog njegove kratkoæe i jezgrovitosti, tako da nam je onaj dugaèki jevrejski postao dosadan. Izraz ne znaèi ništa drugo do: Onaj deèak je nenadmašiv kada je u pitanju poznavanje Svetog pisma." Prvosveštenik reèe: "Dobro, dobro, nije mi do toga, ja samo, iz lako shvatljivih razloga, nisam prijatelj Rimljana, a tako ni njihovog jezika; ali ostavimo to sada a ti mi kaži, šta ti je sve poznato o onom èudnom deèaku iz Nazareta, èijeg oca, kao i mater, poznajem?" Mladi govornik reèe: "Da, najviši gospodaru, to je veoma nezgodno pitanje! Mislim da sam ga pre nekoliko godina video i to u društvu više deèaka, koji su bili slièniji od sve braæe blizanaca. Bi mi reèeno, te ovaj je, te ne, onaj, ne, nego onaj tamo, ali pošto su se deèaci veselo motali naokolo, nikako nisam mogao spaziti pravog! Znaèi video sam ga i opet ga nisam video! Ovaj deèak koji nam sada zadaje tolike muke sasvim je sigurno bio u društvu i to zajedno sa jednim njemu veoma sliènim deèakom, ali taj je, kako mi se sada èini, izgledao mnogo ozbiljnije i nije tako veselo skakao. Uèinilo mi se kao da su ta dva deèaka gospodari nad ostalima, jer izgledalo je kao da se ostali ponašaju po njihovoj volji. A šta je ta njihova igra znaèila nisam shvatio, jer ranije nisam video ništa slièno. Cela stvar nije izgledala baš bez smisla, jer što sam duže posmatrao, nisam mogao a da ne primetim nekakav red. Ali šta je to predstavljalo, nije mi niko od prisutnih mogao objasniti. Rekoše mi da se deèaci stalno igraju na taj naèin koji do tada u Nazaretu nije viðen, ali da niko ne zna što to znaèi. I to bi bilo sve, što lièno, iz sopstvenog iskustva, znam o onome deèaku. Ali sam se trudio da mi sve o njemu isprièaju. A to je nešto najneobiènije i najneverovatnije. Sve to da se isprièa, trebalo bi najmanje deset dana, zato æu reæi uopšteno: Ovom, ili bolje reèeno, onom deèaku se, bukvalno, sve pokorava. Èak su sunce i mesec i sve zvezde potèinjeni njegovoj trenutnoj volji i samo ako hoæe, sunce i mesec neæe sijati! A kada onda ozbiljno zapovedi suncu ili mesecu: 'Sijaj', odmah sijaju. Slepima od roðenja samo jednom reèju vraæa vid i taj onda vidi, kao što maèka vidi svoj plen i u najmraènijoj noæi. Kada se jedan deèak iz njegovog društva pun smelosti popeo na krov i pao te smrskan ostao ležati, na oèigled mnogih gledalaca povratio mu je život samo svojom reèju, tako da je onaj ustao potpuno zdrav bez ikakvih rana i ponašao se živahno, kao da mu se nikad ništa nije dogodilo. Zatim je èudni deèak ovome dao veoma ozbiljnu opomenu, da u buduæe ne bude tako smeo i nemaran, inaèe mu više neæe pomagati. Uopšte, mnogo se prièa o njegovim podvizima i najmudrijoj reèitosti. Samo jedno, zaista, zvuèi èudno: On, naime èudan deèak, nikog ni za šta ne moli i ako mu neko šta i da, nikada se ne zahvaljuje! Stalno je pun ozbiljnosti, èesto ga viðaju da se moli, èak i da tiho plaèe, ali nikada da se smeje! To je, ukratko, najznaèajnije, što sam o onom èudu od deteta saznao. Više od toga mi nije poznato. Ali kako i kojim sredstvima ovaj deèak èini takva èuda, to da procenim suviše je veliko, nadmašuje moja znanja i moju ogranièenu mudrost - to možete uèiniti samo vi, mudre starešine i poglavari hrama, a ja sam svoje rekao!" Na to prvosveštenik reèe: "Pa sa kojom drugom moæi nego otelotvorenjem Veelzevula! Jer Bog nikada ne èini èuda preko dece i nevaljale deèake, nego, i to sasvim retko, samo preko pobožnih, njemu sasvim posveæenih, zrelih muškaraca u godinama, kao što smo to mi! Ali ako u Nazaretu neki dvanaestogodišnjak tako što èini, onda je jasno kao dan, da to može da se ostvari samo uz pomoæ Veelzevula! To je moje mišljenje, ko može da iznese drugo i bolje, neka ustane i govori!" Ustade jedan starešina i reèe: "Po mom mišljenju, Veelzevulu ipak pripisuješ previše moæi! Taènije, meðu nama budi reèeno, Veelzevul je ionako samo alegorijska liènost, pod kojom se podrazumeva celokupnost svega zloga i pogrešnog koje se jedino nalazi u èoveèijoj volji. Da onda zajednièkim delovanjem mnogih ljudi jednoga društva, koji se prezrivo odnose prema svim zakonima, nastaje takozvani Veelzevul, koji onda ne dozvoljava da tamo uspe ništa dobro - to je odavno poznata stvar. Jer ovakav zli duh jeste isto što i moralna kuga, koja neprestano truje srca svih ljudi koji žive u takvome društvu, kako iz sebe i sobom više ne bi mogli da se poprave. Ali za to nije kriv nekakav lièni zao duh Veelzevul, nego potpuno pogrešno, a prema tome i loše vaspitanje dece od roðenja. Takvi ljudi nemaju nikakve predstave o svemoænom i svemudrom Bogu i u svim drugim znanjima i naukama do neba zaostaju za civilizovanim narodima te ih ovi zato mogu brzo i lako pobediti. Ali ako posmatramo izuzetno obrazovanje ovog deèaka o kome govorimo, èiji su nam izrazito pobožni i veoma obrazovani roditelji dobro poznati, i ako uzmemo u obzir njegov, iznad svega, veliki smisao za dobroèinstva, onda, barem meni, ni u najgorem snu ne može pasti na pamet da tvrdim, da je jedan takav deèak u punom savezu sa poglavarom svih ðavola koji uopšte nisu u stanju da zamisle ni najmanju dobru misao! Ili, da li se apsolutnim zlom, po našem shvatanju, ikada može ostvariti ma i jedan, makar prividno dobar cilj? Meni je tako nešto do sada ostalo sasvim nepoznato! Ili, da li možda neko od vas zna da je neki potpuno zao èovek ikada uradio nešto vredno pohvale? Ili, da li se najgorim sredstvima može ikada ostvariti nešto stvarno dobro? Ako naš èudni deèak svojom jakom voljom, koja je za nas, istina, nešto zaista neshvatljivo, èini samo najbolja i najplemenitija dela sa trajno dobrim posledicama, zar onda može da se služi najgorim sredstvima? Hajde, dajte mi neko temeljito objašnjenje!" Dobar broj starešina i pismoznalaca se složi sa govornikom, ali ne i prvosveštenik i njegove ne baš mnogobrojne pristalice. Prvosveštenik ustade i reèe branitelju èudnog deèaka: "Gle, primeæujem da veštim reèima porièeš liènost Veelzevula, a takoðe i liènosti njemu potèinjenih ðavola! Ako bi time bio u pravu, onda mi na svoj naèin objasni ko se na Horivu tri dana svaðao oko tela Mojsijeva sa arhanðelom Mihailom i još i pobedu odneo? I ko je bila ona svetlosna prilika, koja se usudila da, pred Božijim prestolom, iskuša oca Jova? Ko zmija Evina? Ko zli duh Saulov koga deèak David otera zvucima harfe? Dalje, ima još mnogo mesta u Pismu, posebno kod Danila, koja više puta spominju velikog zmaja i veliku bludnicu Vavilon! Kako li æeš ti, mudraèe, na svoj naèin sve to objasniti?" Mudri starešina i poznavalac Pisma reèe: "To bi bilo veoma lako, kada bi tvoj razum posedovao takvu sposobnost shvatanja; ali tvoja mrkla noæ ne prima takve svetlosne zamisli pa bih samo gluvom i slepom držao uzaludnu propoved koja nièemu ne bi vodila, i zato bolje da to ostavim. Ko me je hteo i mogao razumeti, taj me je veæ razumeo. Ali tvrdoj volji držati propoved znaèi isto što i staviti kamen u vodu, da bi omekšao. Zar nikad nisi èitao Veliku Kabalu koja je delo jednog velikog duha? Tamo se opširno objašnjavaju saobraznosti izmeðu slika jezika i Pisma i stvarnosti koju predstavljaju!" Prvosveštenik reèe: "Malu da, ali Veliku ne!" Govornik reèe: "Onda nikako ne mogu razgovarati s tobom, jer Mala ima drugog pisca i nije vredna da se nazove èak ni lošim prepisom stare, Velike! - Pred Bogom ne postoji neki Sotona ili neki ðavo, pa tako ni ništa nerazluèivo zlo, jer Njemu moraju da se pokoravaju sve sile i ni jedna ne može delovati izvan svoga kruga. Zar vatra nije sila koja u sebi sadrži u najvišoj meri sile zla i razaranja? Da li je zbog toga proizvod Sotone, ako se razbukti zbog zle volje ljudi ili zbog nemarnosti i tako razori cele gradove i pretvori ih u mrtvu prašinu? Ili, da li je Sotona u vodi, jer ubija i ljude i životinje, ako tamo upadnu? Ili, da li je Sotona u kamenu, ili na vrh gora, ili u otrovnim životinjama i biljkama, ili ukratko, u svemu što nama, ljudima, lošom upotrebom može naneti neko zlo? Pogledaj, sve na Zemlji i u Zemlji može biti puno blagoslova, ali istovremeno i prokletstva, sve zavisi od toga da li ga èovek mudro ili glupo upotrebljava! A šta znaèi ona poznata borba Sotone sa arhanðelom Mihailom oko tela Mojsijevog? Pobožni deo Jevreja, koji je Mojsija obožavao kao Boga, mislio je da Mojsije ni telom neæe umreti, jer je reèeno: 'Oni, koji strogo drže zakone Božije, neæe umreti, nego veèno živeti i njihovo telo neæe pojesti crvi!' Ali Mojsije beše na kraju ipak slab i umre kao i svaki drugi èovek. Meðu Jevrejima bejahu jedan mudrac i jedan lekar. Mudrac reèe: 'Neka se telo odnese na vrh visoke gore gde struje èisti zraci života i Mojsije æe opet oživeti i voditi svoj narod u obeæanu zemlju!' Ali razboriti lekar reèe: 'Nijedno telo koje je jednom ostalo bez duše ne može opet oživeti!' Mudrac reèe: 'Ako Mojsije na vrh gore za tri dana opet ne oživi, nego ostane mrtav, onda si nadamnom i mojom verom pobedio i ja sam tvoj rob doveka!' Lekar reèe: 'Da æu pobediti, to znam veæ unapred, ali zato ne moraš da mi postaneš rob, nego æu ja ostati što sam, a ti što si i videæeš da æe knez, odnosno sila smrti, svoju žrtvu zadržati i neæe je nikada pustiti.' I tako odnesoše Mojsija uz velike sveèanosti na vrh gore, uz pratnju mnogo hiljada otmenih Izraelaca i nakon što mukotrpno osvojiše vrh, izložiše Mojsija slobodnim vetrovima života i nad njim èiniše tri dana sve moguæe duhovne i telesne pokušaje vraæanja u život, ali sve uzalud: oèi velikog Proroka više se ne otvoriše za svetlost ovoga sveta. Onda, èetvrtog dana, mudrac sasvim razoèaran reèe narodu: 'Vidi, narode Božiji, silu Sotone! Tri duga dana se bori Mihailo (sila neba) sa Sotonom (sila smrti) oko tela Prorokovog i Sotona ga pobedi; ali zato Mihalio reèe: 'Bog æe ti zato suditi!' Tako je rekao pred narodom, uistinu, simbolièno, ali potrebno, i u svom pravom smislu, ipak, istinito. Kada je onda lekar u èetiri oka razgovarao sa mudracem i podsetio ga kako je, ipak, imao pravo, onda mudrac reèe: 'Nažalost, imaš pravo, ali je tužno za nas ljude, da Jehova i kod njegovog najveæeg Proroka ne pravi izuzetke i da ga na kraju, kao svaku drugu životinju, ubija! Mojsija je mogao zadržati i tako pokazati narodu, da Sotona nad pravim Božijim svecem nema nikakvu moæ.' Ali lekar reèe: 'Ti ne sudiš pravedno o Jehovi! Vidi, On je svakom telu pokazao svoj put kao i svakom duhu svoj; ali put tela mora ostati osuðen, da bi put duha ostao veèno slobodan!' Dok su ova dvojica još izmenjivali reèi, odjednom meðu njih stade duh Mojsijev i reèe: 'Mir s vama! Božiji red je nepromenljiv i sve što èini jeste dobro! I ako telo umire, ne umire i duh. Držite zakone i ne sudite o mom telu, jer ja, Mojsije, veèno živim, ako bi i hiljadu puta umrlo telo koje sam nosio!' Zatim duh nestade, a ova dvojica bejahu izmireni. De, dragi brate u Avraamu, Isaku i Jakovu, šta kažeš na to? Gde je tvoja liènost Sotone? Zar ti ne rekoh golu povesnu istinu, a ona napisana u knjizi samo je slika, kao i svi takvi dogaðaji u pesnièkim stihovima, koji se jedino mogu razumeti pomoæu nauke o saobraznostima. Šta ti kažeš na to, buduæi da si takoðe poznavalac Svetog pisma?" Prvosveštenik reèe: "Da, da, ta stvar nije bez smisla i može se saslušati, ali ipak je zasnovana na veri i nema nikakvog osnova za njeno dokazivanje. Ali, ipak, ima tu neèeg, jer ako se sve uzme samo po veri, onda je skoro svejedno, da li verujemo u ovo ili ono, a u nešto prirodno lakše je verovati nego u natprirodno. Zato bolje da se okanemo toga! Noæ je veæ prošla i u dvorani æe nas oèekivati!" Mladi polufarisej reèe: "Stvarno sam veoma radoznao, šta æe danas od ovog ispasti. Ali radi našeg spasa, zamolio bih jedino još to, da se moj savet, zbog Rimljana, samo malo uzme u obzir; jer zaista nam nije toliko do toga, ako meðu nama, ovde, meðu zidinama, unekoliko prividno i prihvatimo to, što deèak zapravo hoæe, jer bi nam, inaèe, Rimljani postali još veæi neprijatelji nego što to ionako veæ jesu." Prvosveštenik reèe: "Budi bez brige, sine moj! Sve što uopšte može da se uradi, sigurno neæemo izostaviti, jer naše stanovište, oèito, mnogo bolje poznajemo danas, nego što smo ga juèe poznavali." Posle ovih reèi doðe sluga hrama i, kao i obièno, sa najdubljim strahopoštovanjem, javi da su rimski namesnik sa deèakom, Simon iz Vitanije i još neka gospoda, sa njim u dvorani. 12 Drugi dan sastanka i pokušaj hramovnika da prekinu sednicu Na ovu vest ceo kolegijum požuri u dvoranu i tamo ih prisutni, kako to prilièi, pozdraviše. Farisejima se to veoma dopadalo, pa neki odmah uznegodovaše kad deèak ne uèini ništa što bi bar izdaleka lièilo na kakav-takav pozdrav. Zato Mi priðe jedan starac i sa uzdržljivošæu Me upita, zašto Sam tako tvrdoglav i zašto neæu nikog da pozdravim. A Ja mu odgovorih kratko: "Èini se da to uzajamno prilièi vama i vama sliènima, ali šta sa time ima dvanaestogodišnji deèak? Uostalom, ni Mene niko od vas nije pozdravio, zašto onda da uzvratim nešto, što od vas nikad nisam dobio? A ionako kod nas u Galileji takav obièaj ne postoji, pogotovu ne za Mene. Vama daju èast svagda i preko svake mere, jer vas je svet uèinio gospodom. Ali i Ja sam na Svoj naèin veoma poseban Gospodin! Zašto niste i vi Mene predusretljivo pozdravili? Verujte Mi, Ja, iako deèak, veoma dobro znam, koga treba pozdravljati, ali vama to nisam dužan! A zbog èega, to vam može objasniti Moj Rimljanin, ako baš hoæete da znate. Uostalom, danas nakon Sabata, kao i na samom Sabatu, po vašim sopstvenim odredbama, strogo je zabranjeno svako pozdravljanje i davanje èasti, jer to oskrnavljuje Sabat i prlja èoveka za ceo dan. Zašto, dakle, tražite od Mene nešto, što je u suprotnosti sa vašim propisima?" Nakon toga hramovnici zaæutaše, pogledaše se meðu sobom, a mladi levit reèe: "Visoka gospodo, sa ovim, inaèe veoma milim deèakom, više se ne može izdržati! A najlepše je to, što sve zna i uvek nepobitno ima pravo!" Prvosveštenik reèe rimskom namesniku: "Uvaženi sudijo po pravu i èasti! Ovaj deèak nas uputi tebi, da nam kažeš još jedan razlog, zbog èega nas nije pozdravio. Ako bi ti bilo po volji, mogao bi da nam to objasniš?" Sudija reèe: "Zašto da ne? Veoma rado, sa zadovoljstvom! Ali, da li æe vas to obradovati, ne znam." Rekoše svi: "Da èujemo, danas smo svi dobro raspoloženi i možemo podneti mnogo toga, što inaèe ne bismo mogli!" Sudija reèe: "Pa, hajde, nek' bude, èujte! Ovaj deèak jeste lièno onaj èudni deèak iz Nazareta, koga je juèe samo prividno zastupao! Kako vam se to dopada? Ako bi se neko usudio da ga dotakne, okusio bi moj najveæi gnev!" Kada zbor to èu, zatrese se od straha! Tek posle izvesnog vremena reèe prvosveštenik: "Pa, zašto nam to nisi veæ juèe rekao? Da smo to znali, onda bismo s tobom sasvim drugaèije razgovarali i davali bismo ti potpuno drugaèije odgovore, koji bi ti se valjda više dopali!" Ja kazah: "Da, to znam veoma dobro. Ali pošto Mi nije stalo do licemerstva nego do istine, to i uèinih ovako, kako Sam uèinio! Da Sam danas Onaj, koji Sam bio juèe, opet od vas ne bih saznao ni jednu istinitu reè, jer ste se noæas iz straha pred rimskim sudijom lepo dogovarali, da Mi, kada je u pitanju Pomazanik, date sve za pravo, kako biste Me umirili, a pomoæu Mene i rimskog sudiju u vezi sa sluèajem Zaharije. Ali pošto više nisam branilac èudnog deèaka, nego Sam On lièno, to je i ovaj iznenadni, nepredviðeni obrt vaše misli pomutio i vaš loš naum spreèio te sada stojite puni straha i ne znate ni napred ni nazad. Hajde, govorite, kako vam se ovo sviða!" Svi se zbuniše, a prvosveštenik reèe prividno ljubaznim glasom: "Pa, evo, dragi deèaèe, kada ionako veæ sve znaš, onda bih od tebe još hteo èuti, kome je od nas takav savet pao na pamet!" Ja kazah: "Upravo onom kome Sam lièno šapnuo! On je meðu vama najmlaði i takoðe je iz Galileje: Njegovo ime je Varnava!" Ovaj odgovor opet pade meðu fariseje kao udarac munje te ih stade hvatati veliki strah, jer savest mnogih bejaše veoma neèista i mnogo su se plašili otkriæa svojih tajnih poroka pred ušima strogog Rimljanina. Prvosveštenik došapnu jednom fariseju tiho u uho: "Da vratimo mi Simonu novac i raspravu sa budi-Bog-s-nama-deèakom (vragolanom) završimo; inaèe æe nam prirediti najneizdržljivije nelagodnosti! Ili da ga više ništa ne pitamo! A ako on pita nas, onda da mu veæ damo odgovor od kojeg æe samo da se èudi! Neæe nas on još dugo nadmašiti! Vidi ti samo njega! Juèe je bio jedan, a danas drugi!" Zatim neki farisej koji sada ushte da se pokaže jako pametnim, odvede prvosveštenika na stranu te reèe: "Znaš šta? Ovom ružnom derištu više nismo dužni da odgovaramo! Juèe je plaæeno za drugog deèaka, za ovog niko nije platio i zato više nismo dužni da mu polažemo raèune! Šta misliš?" Prvosveštenik reèe: "Prijatelju, takvu misao je samo neki bog mogao da ti da! Kada je nevolja najveæa, onda je pomoæ odozgo najbliža! Raspravu æemo sada prekinuti, jer današnji deèak nije juèerašnji, za koga je plaæeno!" Zatim ovaj poklicar hrama brzo istupi i reèe važnim glasom: "Uz potpuno odobrenje najvišeg sveštenstva Jehovinog hrama izjavljujem: Na osnovu toga, što današnji deèak nije više juèerašnji, za koga je plaæeno pravo na veliku raspravu: potpuno prekidamo sednicu i ovome deèaku, kao i svakome drugom, neæemo odgovarati, jer za njega nije plaæeno! Dixi!" Odmah se podiže sudija pun ozbiljnosti i reèe: "Sednica se nastavlja i vi æete govoriti! Današnji deèak je isti onaj, za koga je plaæena velika rasprava, samo je obeležje njegove liènosti, za vas neoèekivano, postalo drugaèije. Po našim zakonima ova mudra okolnost ne umanjuje prava deèaka i zato moja stalno važeæa sudska presuda glasi: Sednica ostaje i trajaæe nepromenjeno danas i sutra, bez obzira šta se još desilo! Pitajte ili odgovarajte, to je svejedno! Dixi!" 13 "Šta biste uradili da Sam, ipak, Pomazanik". Oprezan odgovor velikokabaliste Jorama Na ovu energiènu primedbu rimskog sudije, vratiše se svi, nevoljno, na svoja mesta i nastade tajac. Pošto Mi više nijedno pitanje ne bi upuæeno, Ja stadoh meðu njih i rekoh: "Èujete! Pošto Me više ne udostojiste ni jednim pitanjem, onda æu Ja biti tako slobodan, da vas priupitam: Kažite Mi, ali sasvim otvoreno, šta biste uradili, da sam Ja, ipak, obeæani Pomazanik, o kojem se juèe vrteo glavni razgovor!" Jedan stari džangrizavi zelot reèe: "Deèaèe, deèaèe! Pazi šta govoriš i sudiš, ovde, u Jehovinom hramu, na ovom svetom mestu! Èuvaj se prevelikog greha!" Onda mu Ja kazah: "Èuvajte se svi vi, da od doma Gospodnjeg ne napravite sasvim jazbinu razbojnièku! Ako pitam šta biste uradili da Sam obeæani Pomazanik, uopšte ne oskrnavljujem hram, kada takvo pitanje, bez greha i zazora, može da vam postavi bilo ko! Vi Mi možete odgovoriti isto ovako uslovno, kao što i Ja vama postavih pitanje!" Ovde stari i mudri talmudista i velikokabalista po imenu Joram ustade i reèe: "Kod Boga je sve moguæe, ali, ipak, mi ljudi moramo da smo veoma oprezni i da jedno tako važno obeæanje za istinito prihvatimo tek onda kada se na èuðenje svih, pred njihovim oèima, steknu sve okolnosti za ispunjenje obeæanja. Ti, moj mili mladiæu, imaš kod Proroka Isaije nekoliko stihova koji su donekle u vezi s tobom i tvojim roðenjem, ali koliko toga je još Prorok proricao o obeæanom Mesiji, što se na tebe odnosi isto onoliko koliko i na mene, premda sam i ja potomak Davidov i u rodu s tvojim ocem i najviše sam doprineo tome, da hranjenica hrama, Marija, postane njegova žena. Ja taj, inaèe meni veoma drag braèni par, nisam video više od jedanaest godina, a tebe koji si, oèigledno, Josifov prvenac iz drugog braka, uopšte nisam video. O tebi znam, znaèi, samo onoliko, koliko sam saznao juèe iz tvojih usta i od našeg levita Varnave, koji je, takoðe, Nazareæanin. Dakle, tvoje posebne sposobnosti koje po pouzdanom izveštaju, izgleda, daleko nadmašuju sve što je kao javno èudo ostvarila neka savršena moæ, da li volje ili vere, bile bi te vrste da bi, od njih posmatrajuæi, trebalo da se obrati posebna pažnja i na onog koji ih ispoljava, ali, iz razumljivih razloga, još dugo ne može biti govora o nekoj svršenoj izvesnosti onog što bi te sposobnosti morale dokazati, premda, kao što rekoh, jedan mislilac i sveštenik ne sme da ih ostavi nerazmatrane. U svakom sluèaju, Pomazanik æe, kao i svi mi, biti èovek, samo æe njegove osobine i sposobnosti biti božanske. Dakle, što se tièe tvojih sposobnosti, veæ sada su, u tvojim deèijim godinama, takve da za tvoje zrelo doba ukazuju na nešto neverovatno. Ali vidi, ja sam veæ veoma star èovek sa dosta iskustva i više puta sam kod dece u najranijoj mladosti otkrivao sposobnosti koje su mi govorile: U ovom detetu nam je Jehova, izgleda, opet poslao jednog velikog Proroka! Ali kako bi ova deca odrastala i bivala starija, izgubile bi se i njihove sjajne osobine, èisto kao da ih nikada nisu ni posedovala i taj bi èovek postao sasvim obièan, kao što smo to svi mi, koji znamo samo ono, što smo tokom svih ovih godina mukotrpno nauèili i saznali! Tako se još jednom obistinio stih: 'U znoju lica svog ješæeš svoj hleb!' I možda æeš i ti, moj najmiliji roðaèe, proæi tako, a možda i neæeš, to mi, ljudi, ne možemo unapred odrediti. Èovek eto tako snuje, a Bog odluèuje! Sada moj dragi, najmiliji mladi roðaèe, možeš opet da pitaš što želiš i ja æu ti veoma rado odgovarati!" Ja kazah: "I ti si Meni najdraži u celom vašem starešinskom zboru. Noæas si prvosvešteniku rekao lepu reè o Meni i malo mu otvorio oèi u pogledu liènosti Sotone. Tako je makar nešto saznao - i to prvi put u životu - o najvažnijoj nauci o saobraznostima i poèeo da uviða, da dela kao što su Moja ne mogu da se èine pomoæu neke zle sile. Sada vidiš da Mi nije nepoznato ni ono što si u tajnosti raspravljao sa prvosveštenikom i zato možeš biti siguran da veoma dobro znam i šta prvosveštenik misli i koliko je zbunjen i pun straha da ga ne izdam kako ne bi doživeo neku neprijatnost; ali njegova bojazan je uzaludna. Jest, da Sam pomoæu Veelzevula èinio Moja dela, onda bi on veæ odavno bio izdan i osuðen. Ali buduæi da Moja dela èinim silom i moæi Božijom koja je u Meni, onom koja veèno hoæe samo dobro a nikako zlo, onda i prvosveštenik preda Mnom nema zašto da se boji, jer od Mene mu neæe nedostajati ni vlas sa glave! Ali mi smo dosta vremena protraæili u nevažnom, a glavno ostavili po strani!" Joram upita: "A u èemu se to glavno sastoji? Reci slobodno i ne obaziri se ni na koga, a mi æemo prosuditi pravo, jer i u tebi otkrismo dosta praviènosti!" 14 Isus ponovo pita Jorama Ja kazah: "Ovde, pred vama, u Meni stoji pravi Brz na plen, Hitar na grabež - ime za sina jedne proroèice kod Isaije (Is.8:1). Mi smo juèe govorili o Pomazaniku, a Ja sam vam se predstavio kao On i to taèno po tekstovima iz Isaije koji se na Mene odnose. Ali vi ste to poricali. Juèe Sam o Sebi govorio kao neki drugi, ali danas stojim Ja sam pred vama bez imalo straha, pred vama ili pred bilo kim drugim na svetu, jer Sam svestan veène nepobedive moæi u Meni koja, zaista, nije tuða, nego lièno Moja. Opet govorim o istom i pitam, posebno tebe, Jorame, šta o tome misliš! Ali govori i ti bez straha i ne obaziri se ni na kog! Zaista ni tebi zbog toga neæe nedostajati vlas sa glave!" Joram reèe: "Da, moj najdraži i najmiliji roðaèe (neæeš mi zameriti što te sada tako zovem, jer sam sa tvojim ocem, zaista, u veoma bliskom srodstvu), to jeste i ostaje, ipak, jedna veoma nezgodna stvar, reæi: 'Ti si taj, ti si obeæani!' Ovako nešto bi, pod izvesnim okolnostima, bilo veoma smelo, jer ima primera da pojedina deca u svojoj ranoj mladosti ispoljavaju neke posebne darove i sposobnosti i sve oko sebe bacaju u èuðenje, ali kasnije postaju sasvim obièna i od njihovih mladalaèkih darova i sposobnosti nema ni traga! Zato mi, ljudi, i kod tebe treba da pretpostavimo da je moguæ takav sluèaj, mada manje verovatan. Stoga bi bilo malo preuranjeno potpuno prihvatiti da se u tebi nesumnjivo skriva obeæani Pomazanik, u èemu mi, kao jedan zaista iznenaðujuæe mudar deèak, neæeš protivureèiti! Ali kada se ima u vidu tvoje roðenje, poreklo i neviðene sposobnosti, onda mislim da bi bilo isto toliko glupo nepobitno poricati da si oèekivani Pomazanik! Jer ti to možeš isto tako biti kao i ne biti! Zato po svom ubeðenju samo mogu da kažem da svi mi, ukluèujuæi i tebe, treba da saèekamo i vidimo šta æe nam doneti vreme! A sada mi reci, jesam li u pravu ili ne?" Ja kazah: "Sudeæi po ovozemaljskom razumu, oèito imaš pravo! Ali u srcu postoji dublje, svetlije merilo, ono bi ti veæ moglo reæi da li sam Ja od onih deèaka koji kasnije gube svoje sposobnosti. Ako imam moæ da stvaram i uništavam po Svojoj liènoj volji, kako bih onda Sam Sebe hteo da uništim? Ja ti kažem: Jedino od Mog unutarnjeg Duha zavisi postojanje svih stvari. Zato, šta god da hoæu, to se mora dogoditi, kao što su ti to i drugi posvedoèili, ne samo Ja. Ako je tako, kao što i jeste, da li onda Ja svoje osobine i sposobnosti mogu izgubiti? Ako to ne mogu, šta Sam onda?" Joram reèe: "Da, za sada je to samo pretpostavka, ali ne i dokaz! To isto, što ti kažeš, mogao bih i ja da kažem o sebi, ali takvo što bi, ipak, bilo previše smelo i nikako ne bi lièilo na mene, pa bi me ili pošteno ismejali, ili, kao kakvog ludaka, sklonili na bezbedno mesto. Ali mi znamo da si ti darovit deèak, maloletan, i da imaš veliki pesnièki dar još od utrobe materine i zato tvoji duhoviti ispadi izazivaju samo smeh. De, de, ti inaèe najdraži deèaèe! Ko o sebi može reæi: 'Mojim unutarnjim duhom je stvoreno sve što postoji!'? Pa to može samo veèni, beskrajni Duh Božiji koji je u svome biæu svugde prisutan! Tu si u svojoj pomazanièkoj zamisli previše uzleteo! Ostanimo lepo na Zemlji, da je vredno obraðujemo kako bi nam darovala dovoljno hrane. To æe nam sigurno biti mnogo bolje nego da maštamo o sebi, o neostvarivom i nedostižnom! A ako jednom bude došao Pomazanik, onda æe On doæi samo kao savršeni èovek, nikako kao neki Bog! Ali kod vas, polugrèkih Jevreja, pa prema tome i poluneznabožaca, obièaj je, izgleda, da ljude sa vanrednim sposobnostima odmah stavljate meðu bogove ili da same sebe smatrate takvima. To ne bi trebalo da bude tako jer to je ogrešenje o zapovest Božiju koja glasi: 'Jedino Ja sam tvoj Bog i Gospod, nemoj imati drugih bogova do mene!' Ali u Galileji se, po svoj prilici, ova zapovest ne uzima baš taèno, inaèe ti nikada ne bi palo na pamet da uobraziš da si neki Bog! De, okani se ubuduæe toga i sa svim svojim izuzetnim darovima i sposobnostima ostani veran starom, jedinom Bogu, ostavi neznabošce neznabošcima, tako æe ti biti dobro na Zemlji! Šta je ma i najveæa snaga nekog diva prema ujedinjenoj sili mnogih hiljada ljudi, a šta tek snaga jednog deèaka! Ako David kaže: 'O, kako su ništa svi ljudi naspram Tebe, Gospode!', kako onda jednom deèaku može pasti na pamet da kaže da je u svome duhu Bog kojim je sve stvoreno! Zar ne shvataš da je tu dara prevršila meru?" Prvosveštenik reèe: "Evo, konaèno, jedne zdrave i sasvim primerene pouke! Uistinu je tako, jer je o Galilejcima napisano da iz njihove zemlje ne može izniæi Prorok, tako od sebe rado prave bogove - ovi poluneznabošci! A èini se da ovaj deèak za to poseduje najbolji dar! De, ti moj dragi Pomazanièe, nama neæeš baš tako lako prodati rog za sveæu! Tako nešto prolazi možda u Nazaretu, ali kod nas, u Jerusalimu, ne!" 15 Primedbe Jorama i prvosveštenika Ja kazah: "Prema onome koliko znate, govorili ste na svoj naèin sasvim valjano, jer vaše misli i pojmovi ne dospevaju dalje od vašeg daha. Da ste sposobni da mislite dalje i više, onda biste Me gledali drugim oèima i o Meni biste sasvim drugaèije sudili. Pošto vam veæ smeta to što Sam vam rekao o Svom unutarnjem Duhu, onda Mi objasnite, kakav je to bio Duh koji je govorio iz Proroka?" Joram reèe: "To je bio Duh Božiji, i to onaj isti kojim je sve stvoreno!" "Dobro", kazah Ja, "ako je taj Duh koji je govorio iz Proroka bio Duh Božiji, zašto onda Moj unutarnji Duh ne bi bio Duh Božiji, jer Sam iz Njega sposoban da èinim kudikamo više nego li svi Proroci od Enoha? Njihovo delovanje bejaše ogranièeno samo u jednom odreðenom delokrugu, a Ja sam neogranièen, èinim šta hoæu i mora se dogoditi šta Ja hoæu! Ako je tako, zašto onda Moj unutarnji Duh nije onaj koji je govorio iz Proroka?" Joram reèe: "Da, svakako, svakako, tako bi moglo i biti da ti nisi Galilejac! Ali šta æemo kada je napisano, da iz Galileje neæe izniæi Prorok? To i ti moraš prihvatiti, da mi tvoj unutarnji duh ne možemo i ne smemo poistovetiti sa Duhom Proroka." Ja kazah: "Da li sam roðen u Galileji? Zar Vitlejem, stari Davidov grad, nije Moje mesto roðenja? Otvorite te vaše letopise i vidite je li tako! Zar Isaija nije bio pravi Prorok iako je prorokovao i u Galileji, u blizini današnjeg grada Cezarea Filipi? Vidite koliko ste slepi i kako je neosnovan vaš sud! Jeste da u Pismu stoji da niko ko je u Galileji roðen ne može postati Prorok. Ali mi nismo roðeni Galilejci, ni Moj hranitelj Josif, ni Moja mati Marija, pa tako ni Ja. Nego živimo u Nazaretu, kao doseljenici, tek devet godina, pa kako onda da i Ja ne bih mogao imati istinskog božanskog Duha kao i svaki drugi Prorok?" Prvosveštenik reèe: "Ali zar ne stoji napisano: Gle, poslaæu Svog anðela pred Tobom, da pripremi puteve Gospodu i poravna njegove staze! I pre toga æe doæi Ilija i pripraviæe ljude na veliki dolazak Pomazanika. Da li je to sluèaj i sa tobom? Gde je anðeo Gospodnji, gde Ilija?" Ja kazah: "Za ljude vašeg kova koji od drveæa ne vide šumu nisu, naravno, bili ni anðeo Gospodnji, ni njegov prorok Ilija, ali za one koji vide, sve se to dogodilo još pre dvanaest godina! Ali vi niste umeli da prepoznate anðela koji je govorio sa Zaharijom, kao ni njegovog divno roðenog sina, jer što se kod vas ne dogaða uz tresak, munje i gromove, to ne primeæujete! Kada je Ilija u svojoj peæini dobio nalog da motri na koji æe naèin Jehova proæi pred njom, vide kako najpre proðe vatra, ali tu nije bilo Jehove. Onda protutnja strašna oluja, ali Ga i tu ne bi. Na kraju pred peæinom oseti blagi povetarac i gle, Jehova bejaše u njemu! Vidite kako veliki Prorok najavljuje dolazak Pomazanika! Vi oèekujete vatru i oluju koje su veæ èesto hujale, ali u njima Jehove nije bilo. Ali Ga sada u blagom povetarcu ne primeæujete jer ste slepi kod oèiju i gluvi kod ušiju, a neæete Ga ni primetiti osim na ivici života, kada vam to zadocnelo primeæivanje neæe mnogo vredeti! Mislim da Sam dovoljno razložno govorio. Odgovorite Mi sada na ovo, po vašoj hramskoj mudrosti!" 16 Varnavino podrugljivo pitanje i èudo sa magareæim ušima Varnava zatraži dozvolu od glavnih fariseja da govori sa Mnom, jer se neèega dobrog protiv Mene setio. Pošto mu je odobreno - poèe: "Èuj, ti moj dragi, mali božanski Pomazanièe iz Nazareta u Galileji, što baš i ne znaèi mnogo! Ti si nam naveo nekoliko sitnih dokaza koji uèiniše da mi, ovako zapušenih ušiju i zavezanih oèiju, proèusmo i progledasmo. Sad, na kraju krajeva, znamo da si obeæani Pomazanik, ali sa tim saznanjem blenemo u tebe kao tele u šarena vrata! Šta sada da radimo? Dan se veæ bliži kraju, a ti imaš kupljeno pravo da govoriš samo još sutra, bez obzira što si Pomazanik! Mi smo te prepoznali, znaèi, tvoje vreme je došlo. Mislim da bi veæ trebalo da preduzmeš odreðene mere i sa nama i sa hramom. Ostaje li sve kao što jeste, ili æeš sve preurediti? Ti si Oèekivani koji si se sada sa povetarcem našao meðu nama i to ti više ne porièemo, ali šta sad? Govori i delaj, mladi bogoèoveèe, Pomazanièe zacelo poslat odozgo!" Ja kazah: "Zaista ti nije bilo potrebno da zbog ove loše šale toliko razvaljuješ usta ne bi li pokazao da bi nešto hteo, ali da ti za to nedostaju materijalna i duhovna sredstva! Je l' ti jasno, nosaèu Valama (tj. magarèe, prim. prev.)! Ali pošto si Me veæ pitao šta æe se dogoditi sa vama i sa hramom, moram ti dati pravi odgovor! Gle, ovako stoji napisano: 'Kada doðe Pomazanik, neæe ukinuti zakon - ni jednu crtu - nego æe ga, do u tanèine, ispuniti! Neæe ukinuti hram i njegove sluge, ali svakako æe kazniti protivuzakonito ogrešenje o njega, a naduvene levite obeležiti u znak zahvalnosti za njihove loše i neprikladne šale'! Zar su za tebe Moj govor, kao i mesta iz Pisma koja se neoborivo odnose na Mene, nekakva glupost? Ili ti Meni dokaži da nisam u dlaku isti Onaj o kome su prorokovali svi Proroci! Ako to ozbiljno nisi u stanju, zbog èega se onda usuðuješ da Mi se rugaš? Èekaj, i Ja æu tebe nešto pitati! Ako odgovor ne bude zadovoljavajuæi, onda æeš Mi stvarno postati neznabožaèki Mida (tj. dobiæe magareæe uši, prim. prev.)! Kaži Mi, najpovršniji šaljivdžijo, šta znaèi ime Jerusalim? Šta je u toj reèi? Kao levit i mlad varizer (farisej) morao bi to znati iz Mojsijevih knjiga, a i iz knjige Enoh koju je Noje, za potopa, preneo pod nazivom Jehovine borbe (4.Moj.21:14, prim. prev.). S punim pravom tražim od tebe ovo objašnjenje, jer je veoma važno pravilno razumevanje tog imena! Govori sad!" Ovde mladi levit stade da se èeše po uhu, jer o starojevrejskom jeziku nije imao pojma, te Me zamoli za malo vremena i strpljenja i Ja mu odobrih. On se otšunja do jednog starog pismoznalca ne bi li mu možda on znao reæi. Ali ovaj ne znaðaše te ga uputi do kabaliste Jorama. Ali i ovaj zamišljeno sleže ramenima i, posle malo vremena, reèe mu tiho: "Da, u veoma drevnim knjigama postoji neka vrsta korenoslovnog objašnjenja tog imena i u Kabali se, na odreðeni naèin, spominje i objašnjava, ali u tako tajanstvenim stavovima da je, u odnosu na nju, Solomonova Pesma nad pesmama prava igraèka! Ni ja nisam razumeo ni jedno ni drugo i ne mogu te iz nevolje išèupati! Uostalom, moram primetiti da si sa deèakom morao govoriti daleko obazrivije, što zbog njegove izuzetne oštroumnosti, što zbog ugleda njegovog visokog rimskog zaštitnika, pogotovu što si nam baš ti dao verodostojno obaveštenje o njegovom èudnovatom biæu! Nisi li pre toga primetio kako je od reèi do reèi znao sve što smo noæas tajno o njemu prièali? Ja neæu ništa da kažem, ali sam, za sebe, pronašao ogroman znak prisutnosti Duha u tom deèaku kome, izgleda, nije teško da ispituje srca i bubrege ljudi. Zato ti savetujem da ga zbog oèigledne uvrede zamoliš za oproštaj, inaèe se bojim da ne potera sa tobom neku zaista neprijatnu šegu! Idi i sledi moj savet!" Varnava reèe: "Pa, pravo da govori svakako ima, kao i da ne razume šalu, zato ga ipak moram zamoliti za oproštaj! Ali da niko ne ume da rašèlani ime grada, to je kod nas hramovnika, zaista, nešto posebno!" U to Varnava opet doðe do Mene i s milim izrazom lica reèe: "Dragi i mili mladiæu! Vidim da sam, grubo se šaleæi, napravio strašnu grešku pa te, od sveg srca, molim za oproštaj i usrdno dodajem da nam, ako bi hteo, objasniš znaèenje imena Jerusalim! Prevodi se, mislim, sa Sveti Grad ili Grad Božiji, ali na koji naèin je to u reèi Jerusalim sadržano, teško da bi neko od nas znao reæi! Prièa se da je ovde postojalo mesto pod imenom Salem, gde je živeo veliki i moæni car, kome su svi tadašnji kneževi Zemlje morali da daju desetak, jer je taj car po imenu Melhisedek za sve ljude na Zemlji bio ujedno i jedini i istinski Jehovin prvosveštenik. Meðutim, o ovom prvosvešteniku, o njegovim uèenjima i delima, kao i o njegovoj liènosti, zna se sasvim malo ili èak ništa. Ne sumnjamo da ti o tome znaš više nego svi mi, pa bi bilo lepo da nam i objasniš!" Ja kazah: "Sreæa tvoja što si Mi tako došao, inaèe bi bio obeležen onako, kako ti, zaista, ne bi prijalo! Znaci kojima bi tvoja glava bila ukrašena leže, evo, pred tvojim nogama. Podigni ih i iz njih nauèi da Ja kažnjavam svaku namernu podrugljivost kod svakoga èoveka, kao i to da se ne treba služiti bednim, ništavnim šalama, na mestu gde je reè o najveæoj ozbiljnosti života svih ljudi na Zemlji! A sada, pogledaj najpre šta bih ti uradio zbog one ružne šale, pa æu ti tek onda uslišiti drugu molbu." Ovde se Varnava saže i podiže, ispred svojih nogu, prave magareæe uši i zaprepasti se tim više što im je nedostajao svaki trag, kao da su za ovu priliku odseèene pravom magarcu. Nekoliko prisutnih, posebno naš Simon i rimski sudija, poèeše da se smeju, a hramovnici se zgroziše, pitajuæi se kako je tako šta moguæe na prirodan naèin. Neko vreme se savetovahu, ali ishoda ni za lek. Onda reèe Varnava: "Šta nam vredi uzrujavati se i nagaðati, ovo je pravo èudo, ništa drugo! Jer da je deèak to ranije pripremio, onda bi još tada sigurno morao znati da æu se na njega potegnuti ružnom šalom! A to bi, valjda, bilo još veæe èudo! Deèak nam je te svoje sposobnosti otkrio još onda, kada je od reèi do reèi ponovio razgovor koji smo vodili noæu, u tajnosti, kao i onda kada je glasno hteo da izgovori prvosveštenikove misli! Ko može jedno, taj može i sve drugo, mada je nama neshvatljivo! U ovome deèaku se sigurno krije nešto izuzetno! Ja, za sebe, mislim da bi iz njega, vremenom, mogao izniæi savršeni Pomazanik!" Prvosveštenik reèe: "Ovako može da govori samo potpuni slepac o krasoti boja! Koliko su nas samo puta bacili u èuðenje persijski èarobnjaci svojim veštinama, a kod nas više nije novo ni pogaðati misli! Ko ne poznaje grèka proroèišta! Oni su tako lako pogaðali misli, da se na kraju više skoro niko nije usudio da doðe u njihovu blizinu! Da, dragi moj, ovakva veoma važna stvar se mora gledati savim drugaèijim oèima, ova pojava zahteva jednu mnogo dublju proveru! Tek onda kada se proveri sve u tanèine, može se, ali veoma oprezno, poèeti da prihvata neko bolje mišljenje. Ali potpuno poverovati, o tome nema govora, dok god se sve okolnosti ne ustanove, dok sve ne bude sigurno. To neka ti je, dragi moj Varnava, za nauk. To je tvoja stara greška, da si i pored sveg, inaèe zavidnog znanja, ipak veoma lakoveran!" Varnava reèe: "Ne, to nisam bio nikad! Jer da jesam, nikada ne bih došao do raznovrsnih temeljnih saznanja do kojih se ne stiže lakovernošæu. Ja znam da proveravam stvari i pojave i sasvim sigurno razlikujem alfu od omege, ali ovde sam na kraju sa svojom pameæu i sve moje bogato i raznovrsno iskustvo pada u Jordan! Poznate su mi èarobnjaèke veštine Persijanaca kao i mnoge druge, ali meðu njima ne postoji ni jedan koji bi bio u stanju da iz èistog vazduha stvori par pravih pravcatih magareæih ušiju. Takoðe su mi dobro poznate i one vešto sraèunate bajalice i pogaðanja misli kako starijeg proroèišta u Dodoni, tako i onog u Delfima, ali nešto slièno meðu njima nikad nisam pronašao. Ovaj deèak je meni i Joramu, od reèi do reèi, ponovio razgovor koji smo vodili u tajnosti! Dakle, ja ostajem pri svome i još jednom kažem sasvim slobodno: U ovome deèaku je skriveno više nego što æemo svi mi ikada biti u stanju da shvatimo! Ja neæu baš da tvrdim da je on, sigurno i nepogrešivo, oèekivani Pomazanik, premda je izuzetnih osobina, ali pre æe to biti on nego bilo ko od svih nas ovde okupljenih! A sada, moj dragi, mili mladi zemljaèe, hoæu da nam pre potpunog mraka, kao što si i obeæao, objasniš znaèenje reèi Jerusalim i Melhisedek?" Ja kazah: "To æu i uèiniti, zato što si tako dobro o Meni govorio. Ali najpre uzmi ove magareæe uši za vrhove i digni ih malo uvis, da vidimo da li i ovo umeju persijski èarobnjaci!" Varnava to uèini i Ja rekoh: "Neka se za ove uši stvori živi i potpuno èitav magarac!" U tom trenutku meðu okupljene stade pravi magarac! Svi se zaprepastiše pred Mojom èudotvornom moæi te gledahu kako da pobegnu. Ali rimski sudija i Simon to ne dozvolivši rekoše: "Vreme još nije prošlo i morate saèekati da deèak objasni one dve reèi!" Hramovnici ponovo posedaše blenuæi u novostvorenog magarca i niko nije bio u stanju da prevali ni reè preko usana niti da prosudi kako je bilo moguæe uèiniti tako što. nastavlja se
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
|