banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Mar 2008, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Krstas je napisao:
У народу се лијепо каже " На десној страни је БОГ, на лијевој су ђаволи"

A sa koje strane stoji zena kraj muskarca kada se vjencavaju?
Sa njegove lijeve, ako se dobro sijecam?? :badgrin:
Joj, jadni vi!
Pa odmah znate na cemu ste! he he
:wav:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Prije nego se prekine uže srebrno, čaša se zlatna razbije i raspe se vijedro na izvoru i slomi se točak na studencu, i vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao. (Propovjednik 12, 6-7)

Vezano za ovo "točak na izvoru", nisam siguran ali mislim da se to ne odnosi na točak u smislu "wheel" nego na "curak" to jest žlijeb ili cijev koja se postavlja na izvoru kako bi kroz njega tekla voda. Treba provjeriti ostale prevode, ali ako je ovo tačno onda su "zlatna čaša", "vijedro na izvoru" i "točak na studencu" stvari koje sadržavaju ili usmjeravaju vodu, odnosno daju joj oblik: zna se da voda nema svoj oblik nego poprima formu posude u kojoj se nalazi :) . Za dalje objašnjenje treba se na trenutak osvrnuti na doktrinu Mistične Kabale, koja kaže da se Jednost/Apsolut kreće procesom emanacije kroz koje Sveopšte silazi u Individualno (i procesom uspenja, kojim Individualno odgovara na emanaciju i vraća se Sveopštem)... 8) Znači, emanacija je proces sa mnogo međufaza, a jedna od tih međufaza je uzimanje forme. Ovaj dio pripada nama svima vrlo dobro poznatom Astralnom Planu, čiji je simbol voda - i to upravo zato što je "materija" astralnog plana "fluidna" i poprima oblik svega što je spremno da joj dadne oblik... u procesu emanacije u individualno na astralnom planu se uzimaju oblici (astral se takođe nazima formativni plan) koji predstavljaju neku vrstu kalupa za oblike i sve ostale vidove krajnje manifestacije na fizičkom planu, planu koji se nalazi stepenicu niže u descedentnom emanacionom toku ("kako gore tako dole"). Ako se pogleda (makrokosmičko) Drvo Života, onda su dve najniže Sefire: Yesod (koji je, između ostalog, Mjesec, pehar tj. posuda kao i ogledalo) ispod kojeg je Malkut (Zemlja, makrokosmički - fizički plan a mikrokosmički - fizičko tijelo, uključujuči i "etar" koji je direktno podložan uticajima s astrala).
Dakle, "zlatna čaša", "vijedro na izvoru" i "točak na studencu" bi mogli da budu astralna forma koja se preslikava u fizičku formu, uslovljavajući funkcije i biloški život fizičkog tijela: pred smrt se, prema ovom pristupu, astralni kalup razlaže, slabi i propada ("razbije", "raspe" i "slomi"), gubeći snagu da održava "etar" (plan na kojem funkcionišu energetski tokovi i energetski centri fizičkog tijela) što dalje uslovljava starenje, propadanje i smrt fizičkog tijela, "i vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao."

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Moguće.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
lilyx je napisao:
Krstas je napisao:
У народу се лијепо каже " На десној страни је БОГ, на лијевој су ђаволи"

A sa koje strane stoji zena kraj muskarca kada se vjencavaju?
Sa njegove lijeve, ako se dobro sijecam?? :badgrin:
Joj, jadni vi!
Pa odmah znate na cemu ste! he he
:wav:

I nadređeni stoji s desne strane. To je takođe pravilo.. recimo šef pored podređenog itd... izgleda je ta desna strana dominantna..

Ima li cela ova priča veze sa desnom i lijevom hemisferom mozga, jer obe nose određene vrste funkcija?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 23:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Offtopic,
Lijeva ruka je oružje đavola, kažu gitaroši u delti Mississippija :wink:
Ima tu nešto...

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2008, 18:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskin je napisao:
Ево тог стиха из Септуагинте (хебрејски текст тренутно немам):

Imam ga ja, samo ne znam koliko će vam to koristiti

לב חכם לימינו ולב כסיל לשמאלו׃

A pošto sad nemam previše vremena, možda neki drugi put kažem svoje mišljenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]