,,A uveče dođoše dva anđela u Sodom; a Lot sjeđaše na vratima Sodomskim; i kad ih ugleda, ustade te ih srete, i pokloni se licem do zemlje, i reče: hodite, gospodo, u kuću sluge svojega, i prenoćite i operite noge svoje . . .'' I Mojsijeva 19. 1-2 Čovek veran Božijoj reči pruža pomoć putnicima i želi ih zaštititi da bi ubrzo ta dobrota bila uzvraćena od strane anđela (jer ta dva putnika behu anđeli). Zašto je Bog poslao anđele da zatru Sodom i Gomor? Jezekija 16. 49-50 ,, Evo, ovo beše bezakonje sestre tvoje Sodoma: u ponosu, u izobilju hleba i bezbrižnom miru beše ona i kćeri njezine, a ne pomagahu siromahu i ubogome; nego se ponošahu i činjahu gadove preda mnom, zato ih zatrh kad videh.'' Imali su hleba i odviše pa podigoše glavu i zaboraviše na Boga i na milost zato Solomon kaže: ,,Taštinu i riječ lažnu udalji od mene; siromaštva ni bogatstva ne daj mi, hrani me hljebom po obroku mom, da ne bih najedavši se odrekao se tebe i rekao: ko je Gospod? ili osiromašivši da ne bih krao i uzalud uzimao ime Boga svojega.'' Priče Solomonove 30. 8-9 Danas ljudi žive u svakom izobilju ali bez Boga dok drugi gladuju i pate kao ubogi Lazar da bi se u vaskrsenju nasitili i utešili za razliku od oholih i bogatih. Da li je neko očekivao dolazak suda na Sodom i Gomor? Naravno da nije kao ni danas što ne očekuju sud nad ovim rodom. U sedmoj glavi Otkrivenja imamo ponovljeni prikaz Sodomskog slučaja jer kaže: ,, I potom vidjeh četiri anđela gdje stoje na četiri ugla zemlje, i drže četiri vjetra zemaljska, da ne duše vjetar na zemlju, ni na more, niti na ikakvo drvo.'' Otkrivenje 7. 1
Zašto se zadržava zlo? Da bi se zapečatili 144000 izbranih između svih Jakovljevih potomaka. U ono vreme se izbavi Lot sa kćerima a sad će ih biti 144000. ,,Ne kvarite ni zemlje, ni mora, ni drveta, dokle zapečatim sluge Boga našega na čelima njihovima'' Otk. 7. 3 Po izbavljanju Lota stiže kazna na Sodom i Gomor i sad će biti tako jer će po izbavljanju 144000 početi zla na zemlju. Kako tada ljudi jeđahu, pijahu, ženjahu se i udavahu dok ih oganj ne proguta tako će i sad biti. Kad se čaša napuni otvara se nebo i pečate 144000 u veoma kratkom vremenu i tad će pagani reći: ,,Jer dođe čas suda njegova i ko može ostati?'' Otk. 6. 17 Isaija viče: ,,I ljudi će ići u pećine kamene i u rupe zemaljske od straha Gospodnjega i od slave veličanstva njegova, kad ustane da potre zemlju.'' 2. 19 Tek tad će se tradicionalne crkve setiti zajedno sa Kinom i Indijom da je Bog živ pa će učiniti sledeće: ,, Tada će baciti čovjek idole svoje srebrne i idole svoje zlatne; koje načini sebi da im se klanja, krticama i slepijem mišima.'' 2. 20 Isaija Nekad se ljudi klanjahu bakarnoj zmiji okačenoj na drvetu da bi kasnije kadili tom istom predmetu dok Bog nije poslao Jeremiju da to spali i zabrani. Pogled u tu zmiju je trebao biti POGLED VERE jer taj predmet je trebao da RODI VERU u čoveku a ne da predmet postane obožavan.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
|