krvnici je napisao:
Ej greska Saort,Eort,Pan ima ih jos al ih neslavim!Ej momce sto srbi imaju slave na datume kad se poklapa sa paganskim ritualima,jes cuo sta djecu uce na vjeronauci.I srecna je***a nova godina
Opet sam zbunjen... Saort... Eort...
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=sao ... %BEi&meta=
Mi nemamo Pana. Imamo Ljesa, Ljesnjaka, Lesnika, Lesovoja, Lesovika ili Silvana kako su ga nasi Ilirski preci zvali.
I Pan je samo jedan silvan ili satir kako su u Grckoj nazivani.
Jesi li procitao moju poruku?
Naravno da se srpski hriscanski praznici poklapaju sa paganskim datumima. Cjelokupni sistem obicaja koji se zadrzao u srpskom narodu cuva pecat i karakteristike paganskih vremena kad se slavio panteon bogova prirode i nizih demona.
Samim tim i datumi.
Mi palimo Badnjak (hrast) na Bozic. Kakve veze to ima sa rodjenjem Hrista?
Na slavi se sprema koljivo, kao daca pokojnom (svecu) i sprema se od psenice koja igra vaznu ulogu u cjelokupnom zivotnom ciklusu, u ovom slucaju kao veza sa htonicnim svijetom.
Okretanje krsnice, i jos neki obicaji vezani za slavski ritual nemaju bas mnogo dodirnih tacaka sa izvornim hriscanstvom.
To je ono sto nasu vjeru cini jedinstvenom. Tradicija.
Ti mali dijelovi stare vjere integrisani u novu, zahvaljujuci kojima smo i primili hriscanstvo, kao kompromis za tvrdoglave Slovene koji su dotada bili samo nekultivisana alatka za ubijanje u rukama Avara.
Ali opet je to nase hriscanstvo jako, jer je iskreno. Ta nas je tradicija odrzala dok smo stenjali pod jarmom mnogobrojnih osvajaca.
Bila nam je luca za bolja vremena.
Zato ta tvoja ideologija ne pije vode. Jos si premlad. Jos neke stvari ne razumijes.
Mi nismo vodili vjerske ratove (izuzimajuci skoriju proslost), pa da mrzimo hriscanstvo zbog katolicke inkvizicije, nismo postali toliko liberalni da izmedju gomile hriscanskih vjerskih grupacija neodlucno izaberemo ateizam... ili budizam kao Rusi.
To je za zapad. Ne za nasu tvrdu glavu.
Nama je pravoslavlje uvijek bila svijeca koja osvjetljava put. Pravoslavlje nam je sacuvalo i ime i jezik.
Tradicija sinak. To je ono sto se u dubini podsvijesti postuje.
A ti sad stisni pa odbij da se prekrstis i da uzmes koljivo kod rodbine na slavi i da im u lice skreses kako ti zaboga, mrzis lazno nametnuto hriscanstvo.
Vjeruj mi, smatrace te za budalu.
A ako pak, to ne uradis na sljedecoj slavi, onda si licemjer.
BTW, tvoj avatar nije ni paganski ni ateisticki, no satanski.
I tebi sve najbolje u novom ljetu.