banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 18:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Jarac i greh
PostPoslato: 10 Jul 2007, 14:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
III Mojsijeva 16 ta glava opisuje polaganje greha na jarčiju glavu i prinošenje jarca na žrtvu.
Sedmi stih govori o dva jarca koja se meću pred Gospoda na vrata od šatora. Oba jarca moraju biti bez mane jer se nezna na kojeg će pasti kocka (ždreb). U devetom stihu piše kako će biti žrtvovan jarac za greh. Dva jarca koja su uzeta nemaju mane i ravnopravni su. Dakle kocka je bačena jedan jarac se pusta u pustinju a drugi će biti prinet na žrtvu. Tu je interesantno to što oba jarca služe za očišćenje greha i oba imaju istu službu.
Prvom se polažu gresi na glavu i vrši se očišćenje greha na njemu pa ih on nosi u pustinju dok drugi biva žrtvovan zbog greha što se vidi u 9 i 10 stihu. Oba jarca predstavljaju dve Hristove službe zato što su bez mane i u istoj su funkciji koja služi čišćenju od greha. Zašto nije prikazano jagnje već jarac?
Zato što je jagnje simbol poslušnosti a jarac neposlušnosti ta osobina jarca ne važi za Hrista već za narod jer je narod neposlušan a Hrist uzima na sebe tu grehovnu odeću jarca i ako je ispod nje jagnje bez mane i greha da bi mogao odkupiti nas od greha.
Taj jarac u 10 i 21 stihu prima na sebe narodne grehe a ko stavlja taj greh na njega?
,,Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti nanj bezakonje svijeh nas.''Isaija 53. 6 Dakle Gospod pusta na njega sva naša bezakonja a kad to učini?
Kad iziđe iz vode Jordanske pa Ilija u liku Jovana Krstitelja reče: ,, gle jagnje Božije koje uze na se grehe sveta'' dalje kaže Isaija 53. 11 i 12 ,,Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.Zato ću mu dati dio za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih i za zločince se moli.'' Tu se govori da On sam nosi narodne grehe i niko više.

Nigde se ne pominje drugi jarac koji nosi te grehe već to čini jedan. Gde se pusta taj jarac što nosi grehe?
Naravno u pustinju.
Hrist po krštenju odlazi u pustinju azazelu da ga kuša. U 21 stihu Aron (pomazan za službu Bogu) stavlja ruke na glavu jarcu i polaže grehe narodne u ovom slušaju to Bog učini preko Jovana Krstitelja jer on još od utrobe majčine bi pomazan da vrši tu službu. Ta služba je za razliku od Aronove bila obavljana na otvorenom prostoru. Hrist reče Jovanu da učini ono što mu valja činiti to jest staviti ruke na njega i pokvasiti (krstiti) i zatim ga Sveti Duh odvede u pustinju.
Neke verske zajednice žele umanjiti Hristovu zaslugu za naše očišćenje pa je preneti na satanu govoreći kako će satana nositi naše grehe a ko ih nosi on nas od njih oslobađa. Ne žele da pročitaju da niko drugi sem Hrista nenosi narodne grehe niti nas ko drugi od njih čisti.
Zašto nemogu dva jarca nositi narodni greh? Zato što piše da to čini jedan jarac i što Bog nije ugotovio dva bezgrešna tela da nas odkupe već jedno.
Kaže se da jarac koji biva pušten u pustinju nosi grehe i odlazi azazelu(idolopokloničkom božanstvu) što predstavlja satanu pa sad ako uzmemo da je taj jarac natovaren gresima satana on biva poslan azazelu (satani)
dakle sam sebi da sam sebe kuša.
Deveti stih kaže da će jedan jarac biti žrtvovan zbog očišćenja narodnog greha dok je onom drugom jarcu stavljen greh na glavu da ga nosi u pustinju azazelu. I Petrova 3. 18 i 2. 24 ,, Jer i Hristos jedanput za grehe naše postrada, pravednok za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen istina, bivši tijelom, no oživljen Duhom.'' Jarac što u pustinju ode k azazelu bi kušan od azazela i nadvlada ga time se završi prva služba Hristova pa se onda pojavljuje da čini čuda i obavi drugu službu gde će biti prinet kao jarac žrtva.

,,Pasha naša zakla se sama'' Ponavljam da su obe službe jarca namenjena očišćenju naroda od greha i da ih samo jedan jarac nosi i taj isti se u drugoj službi prinosi na žrtvu.
Jevrejima 9. 26 do 28 ,,Inače bi on (Hrist) morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.'' Isaija 53. 12 ,,..i sam nosi grehe mnogih'' Zašto su prikazana dva jarca a ne jedan? Zato što prvi jarac nosi u pustinju grehe i nesme se pojaviti u naselju jer bi vratio grehe nazad. Zato mora biti prikazan još jedan jarac kog su prineli na žrtvu. Obe službe koje su bile predslika kasnijih zbivanja nađoše ispunjenje u Isusu Hristu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]