banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 04:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 09:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
"...А суд је овај што Свјетлост дође на свијет,
и људима постаде тама милија неголи Свјетлост;
јер њихова дјела бијеху зла.

Јер сваки који зло чини
мрзи на на Свјетлост
и не иде к Свјетлости
да не покажу дјела његова,
јер су зла..."

Imaj bar za trenutak svoje mišljenje, nemoj samo kopirati tuđa...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
За мене ово није "мишљење",
него богооткровење које и ти својим понашањем потврђујеш и свједочиш.

Што се тиче мог става и мишљења, ја сам га толико пута досад износио да сам досадио и сам себи. Да те је досад занимало моје мишљење трудио би се да га размотриш без предрасуда, и да то разматрање траје дуже од неколико секунди, за којим слиједи нешто што се теби "учинило". Разговараш са самим собом, шта ћу ти онда ја.
Основна особина зрелости је поштовање Другог и Другачијег.

Моје мишљење има смисла само ако га износим пред неког ко ће га искрено и са барем трунком љубави и уважавања размотрити.
А да улазим умјесто у разговор у бесмислено "напуцавање", да бих испао "паметан", "исправнији" или "мудрији" од других, или да разговор схватам на такав примитиван и сујетан начин не пада ми на памет.

Мудрост и сујета никад нису ишле под руку.
Сатанаилова "интелигенција" и "просветљеност" нема ничег заједничког са мудрошћу и истином.

"Будите мудри као змије а невини као голубови" је истинска мудрост.

То је интелигенција која не омаловажава, разум који није диктатор већ водич у мраку,
дарови на спасење и себи и другима а не ради владања другима и сујетног уживања у "себи"...

Ниједно "ја" не може да постоји без оног "ти", тј, без односа, а сваки истински однос носи собом разумјевање Другог и другачијег, носи уважавање и поштовање Другог, које води у аутентичну и истинску љубав према ближњем.

"Љуби ближњег свога као самога себе"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 18:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nažalost, ti se jedino i trudiš da ispadneš naj, naj, naj, naj... pametniji i jedini koji je u pravu. A sve je to "potkovano" zaklanjanjem iza tuđeg mišljenja, u ovom slučaju - biblijskog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Не трудим се да "ја" будем у праву,
само некад не прећутим све зарад истине која је ужасно девалвирана и релативизована у последње вријеме.

Није ми никако јасно да не можеш прихватити да је неко имао своје мишљење и своје ставове, и да их је онда потврдио, односно "пронашао себе" откривајући Библију и Христа.

Покажи да си демократа поштујући оне ставове који се разликују од твог личног...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 01:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jesi pronašao njega u sebi ili sebe na njemu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 09:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Мећава je napisao:
Nažalost, ti se jedino i trudiš da ispadneš naj, naj, naj, naj... pametniji i jedini koji je u pravu. A sve je to "potkovano" zaklanjanjem iza tuđeg mišljenja, u ovom slučaju - biblijskog.

Нисам знао да постоји библијско мишљење и да се иза њега мош` сакрит`. :oops: Еј, Мећава (да ниси из Шипова када ти је такав надимак), ај ми рец` гдје је то „мишљење“ да с и ја скријем ако икако може од овије` жена што ме прогањају (да неб` требо отићи у калуђере).
Нажалост, ја се трудим да испаднем нај, нај, нај, ... паметнији 8) , а не Дамаскин, и jопет си погријешио.

Мећава je napisao:
Blizzard, car si, neka si im oskvrnuo njihova pisanja, samo nastavi, ne obaziri se na odvratne hriscane!

Mа да, царе, царе, ........, ..... .. .. ...., имаш подршку неодвратног нехришћанина? Извини херодоте, али сам морао (како год то схватио).

Мећава je napisao:
Kojih to "pola"? Javljaš se jedino ti i onaj Bičina.

Па пола је под наводнике стављено а и ту сам ја и Дак, и Теодулија, а и остали који се не јављају на твоје „мудролије“, а ти се немој љутити пошто те Бик „набио“ на рогове (пошто си прич`о да се нељутиш). Боли то, али бол нећеш умањити ако ћеш га назвати Бичина стога за тебе једна народна – У вола бодача, испараних гаћа.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 09:36 
Pripravnik
Pripravnik

Мећава je napisao:
Njegovu svetost ne osporavam ja, već njegova ljudska priroda. Osim ako nije i Pajo neka podvrsta Bogočovjeka?

Па реци тако (индиректно ипак) да не знаш шта значи појам светост, (а и подврста).

Citiraj:
Citiraj:
Damaskin ::
Ја баш и нисам неки репрезентативни представник светога

To znamo. Ajmo dalje.

И саплешмо се о тебе. Јесмо се и нешто сапели, ма ти си планина од препреке (ух, сигурно имаш 100 кила), ма каква планина ти си неописив, ти си ... пам-па-ра-ра ... Мећава.

Citiraj:
Ti imaš respekt prema vrijednostima koje ti i oni koji razmišljaju kao ti smatrate vrijednima i svetima. Mi ostali nismo dužni da tako razmišljamo, i imamo svako ljudsko i demokratsko pravo da se po vlastitom nahođenju odredimo prema svemu tome.

Ово сматрам за О.К (за сада).

Citiraj:
Mogao bi za promjenu ponekad da citiraš malo sam sebe, a ne stalno neke pravoslavne "mislioce" koji samo presipaju iz šupljeg u prazno...

Е, сада се запитај зашто сам те у поруци мало наружио, о „мислиоцу“.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2007, 10:46 
Pripravnik
Pripravnik

"У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог." (1:1)

Ако је почетак празан и пуст, какво ли ће тек бити оно што произилази из њега и долази из њега? Ако је у почетку испред ових почетака ништа, онда из ништа може произаћи само ништа.

Наша људска мисао која уопште мисли у категорији: почетак, трајање, завршетак, не може ни о овету, ни о бићу, ии о постојању да мисли без почетка. Полазећи од себе као од прве непосредне стварности своје ка ономе што је на њеноме почетку она се природом свога бића мора питати: шта је почетак свих почетака, почетак испред свих почетака, па и почетак саме људске мисли? Јер чим мисао људска почне да мисли, она већ у самом акту мишљења има почетак. Тако има почетак и у самом бићу, постању и постојању свом.

А када мисао људска обухвати овај видљиви свет, она се с правом природно и логично пита: шта је почетак овоме свету, шта је пре почетка овога света, јер је очигледно да овај свет има почетак, кад и ја, мисао људска, имам почетак?

Христовођена и богонадахнута мисао Светог Еванђелиста Јована вида тај први почетак, прапочетак, почетак свију почетака, сав испуњен Логосом, Богом: Он је почетак, Он испуњује сав почетак, Он је "у почетку".

На почетку свега, испред свих почетака, као почетак и бића, и постојања, и света, и живота, стоји Бог Логос: Творац свега што је почело и постојањем траје. Овај Свепочетак је тиме Свепочетак што нема почетка; он је у непрекидном трајању; и Он даје силе свима почецима у створеном свету да постојањем трају, и развијају се, и одвијају се у најразноазрсније облике постојања и збивања. Зато је и изречена ботомудра реч која значи не само трајање већ светрајање: = беше. Али овај глагол је пуста граматичка схема ако није испуњен Логосом = Мудрошћу, Речју, Богом.

Трага ли радознала људока мисао за почетком тог Свепочетка за почетком Логоса, ево њега: "И Логос беше у Бога". Његов почетак је у Бога, значи: Он и нема почетка; сав је у Бога, па ипак самосталан, ипостасно самосталан, не обезличен неком обезличујућом погруженошћу у Богу. Људска мисао, када мисли о Богу, не може друкче а да и почетак Његов не замишља беопочетним. За њу је и најприродније и најлогичније да Бога замишља бескрајним и бесконачним у сваком погледу, па и у логледу почетка: почетком је Он бескрајан, бесконачан, беспочетан. Да, то је једини беспочетан почетак.

Зато је Логос свим бићем Својим сав "у Бога"; а то значи: сав бескрајан, са сваке стране бескрајан и безграничан. Иако је "у Бога", Логос није ништа мањи од Бшта: сва су божанска савршенства у Њему као и у Богу, те је и Он по свему и свачему Бог, и то Бог Логос, зато је и речено Духом Светим преко светог тајновидца и боговидца: "и Бог беше Логос".

Значи: Бог Логос је посебна Личност у Богу, друго Лице Свете Тројице. Тако: у почетку испред свих почетака сгоји и постоји Пресвета Тројица. Јер Бог Логос никада није одвојен од Бога Оца; Он је стално и вечито "у Бога". Он "нема почетка" (1 Јн. 2,19).

Богомудри Свети Кирило Александриски благовести: Блажени Еванђелист Јован под почетком означава овде Бога Оца, да би се Божанска природа јавила изнад свега, имајући под својом влашћу сву твар. Нема ничег старијег од почетка. Употребљена реч "беше" означава превечни почетак Бога Логоса, и води мисао човекову ка дубоком непостижном, неизрецивом и ванвременом рођењу. Еванђелист благовести: "И Логос беше у Бога", и тиме указује на Ипостас Бога Оца и на Ипостас Бога Сина. [1]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Наслов теме је потпуно погрешан. Не постоји "Јованово јеванђеље", него постоји само Јеванђеље ПО Јовану... а Јеванђеље је Божје. :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]