banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 00:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Okt 2006, 13:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Okt 2006, 13:30
Interesuje me da li neko zna postoje li jos uvijek u Banja Luci meditanti.Mislim na transcedentalnu meditaciju.Ako ih ima neka mi se neko javi sa brojem telefona i adresom nekog od drustava za TM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 16:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
U Banjoj Luci ne postoje, a i dobro je sto ne postoje, posto je to brate ako nisi znao jedna velika skupina sarlatana.
Meditacija sada ima na hiljade vrsta, i one u osnovi imaju tezu da covjek sam sa svojim mocima moze da napreduje u duhovnom svijetu, sto govori o nepoznavanju same prirode duhovnosti, kao i da se o duhovnosti raspravlja i da se ona dokucuje obicnim ljudskim umovanjem.
Da neduzim pricu, imas vise prica. Hinduisticke meditacije koje su proizisle iz hinduizma i kote se kao misevi su same po sebi pogubne. Sam hinduizam je smijesan, sa svojim bogovima koji su porocniji nego vecina ljudi (zene se, razvode, tuku, odlaze jedni od drugih, izgledaju kao zivotilje, ...). Ona govore da svako moze da meditira i da je to noramalno i ne previse tesko. Za razliku od njih imas lamaiste, tj. tibetance koji zastupaju tvrdjenje da prave meditacije skoro da i nema, tj. da je veoma rijetka i na samom tibetu a kamoli negdje npr. u americi. Pa sad ti sam vidi o cemu se tu radi. Neki koji propagiraju hindu fore, govorice ti da je to isto, a ovi drugi da su oni sarlatani jer citav su zivot proveli u necemu a i nisu bas neki nivo dostigli vec se pred svijetom pretvaraju (primjer osnivaca TM koji je otisao u ameriku).
Tu imaju vijezbe disanja, ali je usput ukljuceno i gomila stranputicenja koje te ometa i u pravilnom disanju. Jednom rejcju kloni se toga i sarlatana, za sada zivi noramalno, ne uci iz prirucnika, i vrijeme ce uciniti svoje da nadjes duhovnost. Kod hinduizma imas npr. avatare koji se s vremena na vrijeme pojavljuju, ali je tu problem kod njihovog egoizma, posto nipodastavaju skoro sve ono sto su neki od njihovih prethodnika uradili te tu imas kontradiktornosti.
Ono sto ti trazis, ja bi rekao su neke tehnike ustvari, ali to je i zamka jer to nije pravi put do duhovnosti i raznih harmonija. Tehnika dolazi s vremenom, jer se brate mladima daje mlijeko, a tek kad ojacaju onda dolazi tvrda hrana.
Pstavlja se i pitanje sta ti trazis od svega toga. Ti zivis u pravoslavnoj sredini, i za pocetak bi se trebao dobro upoznati sa pravoslavljem, ali dobro, znaci ne samo ma ja znam sta je to i posjeticu par foruma, malo cu ici surfati po netu, jer je to neozbiljno. Za pravo upoznavanje bilo koje religije potrebno su godine, a neprirodno je da hoces sve odmah da saznas. To je jedan prirodan put, jer nemoj biti egoista i smatrati da su svi u tvojoj sredini zatucani. Polako pa kad se upoznas sa pravoslavljem, koje ti je i u tvojoj psihologiji i bicu, onda ides sa nekim drugim, da kritikujes i tumacis. Nemoj posjecivati forume pravoslavlja za pocetak, jer se tako ne uci, vec ides fino u crkvu na vecernje 20 min, toliko mozes za pocetak da odstojis, kupis neku knjizicu ili ti je neko drugi da, ne Novi Zavjet, sta odmah da zuris, pa polako.
Eto, ziv mi bio i u zdravlje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 10:51 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Okt 2006, 13:30
Ja sam sa svojim pitanjem mislio doznati ima li u Banja Luci jos kurseva TM-a a ne da dobijem lekciju od nekoga ko ne meditira i nezna sta je to ali je nacitan a to je najopasnije.Znas li pricu o zen-majstoru kome je dosao ucenik i rekao da je skoro sve naucio samo mu trebajos malo da sve zna.Opasno je misliti da puno znas jer onda nisi otvoren i spreman za ucenje.A uvijek ima neko ko zna malo vise.Dosta suplje price.Volio bih da mi se javi neki od ucitelja TM-a iz B.Luke.
puno pozdrava iz Innsbrucka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 12:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2006, 12:46
U BL imas ucitelja TM.
Na Privatne poruke si dobio njegovo ime. A broj tel. ne znam. Jedino kada ga sretnem da ga pitam. A to moze potrajati. Probaj preko informacija. To ti je najsigurnije.

I koliko znam on je jedini koji daje ortodoksnu TM inicijaciju.
Ima jos dvoje ljudi koji daju nesto slicno TM tehnici, ali se ne drze pravila TM-a. Vec su ih prilagodili nekom svom nacinu, koji je za mene mnogo efijkasniji i mnogo mocniji.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 15:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Dragi brate, pricu znam i zato sam ti ono i ispricao, ali ti ne umijes da citas, ja ti kazem ta ti oces odmah tehniku i tu grijesis. Dalje, ja se i ne uklapam u pricu, ne znas sta ja znam, i kako se prema sebi odnosim. Gordost je opasna, ali ja ti ne rece nesto sto vec nisam ja cuo od onih koji su pametniji od mene a i od tih nekih TM ucitelja u BL, a neki se i bave meditacijom (citaj post). Nisam znao da ih sada imaju trojica, znam za jednoga koji je ka tome orijentisan, drugi je nesto svoje ubacivao i prilagodjavao i njega znam (on je ucenik moje profesorice i u nekakvom blagom sukobu je sa prvo spomenutim), a da ima jos jedan to sada saznajem. Za treceg necu nisata reci, ali za ovu dvojicu koju znam sve stoji sto sam prethodno napisao. Ti sam biras, ti odlucujes, trazio si misljenje i dobio ga.
Pozdrav, pa da zavrsimo sa ovom temom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 02:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Упознао сам неколико људи који су се током дужег периода бавили Трансценденталном медитацијом, и скоро сви су патили од компулзивне неурозе.
Ова врста неурозе је код њих била толико дубоко увријежена и испреплетена са великим бројем неуротских механизама да је терапија трајала веом дуго, а сам исход је имао врло мало успјеха.
Интересантно је додати и то, да су показивали везаност према неуротским радњама, сличне онима код доста другачијих облика поремећаја личности.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 17:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Nije se sa time igrati, ti jogi letaci i meditanti ,sve je to sumnjivo, ako hoces privid razgovora s' Bogom ,napij se ko smuk i imaces vizije, ujutro ce malo da te boli glava i to je sve

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]