U Banjoj Luci ne postoje, a i dobro je sto ne postoje, posto je to brate ako nisi znao jedna velika skupina sarlatana.
Meditacija sada ima na hiljade vrsta, i one u osnovi imaju tezu da covjek sam sa svojim mocima moze da napreduje u duhovnom svijetu, sto govori o nepoznavanju same prirode duhovnosti, kao i da se o duhovnosti raspravlja i da se ona dokucuje obicnim ljudskim umovanjem.
Da neduzim pricu, imas vise prica. Hinduisticke meditacije koje su proizisle iz hinduizma i kote se kao misevi su same po sebi pogubne. Sam hinduizam je smijesan, sa svojim bogovima koji su porocniji nego vecina ljudi (zene se, razvode, tuku, odlaze jedni od drugih, izgledaju kao zivotilje, ...). Ona govore da svako moze da meditira i da je to noramalno i ne previse tesko. Za razliku od njih imas lamaiste, tj. tibetance koji zastupaju tvrdjenje da prave meditacije skoro da i nema, tj. da je veoma rijetka i na samom tibetu a kamoli negdje npr. u americi. Pa sad ti sam vidi o cemu se tu radi. Neki koji propagiraju hindu fore, govorice ti da je to isto, a ovi drugi da su oni sarlatani jer citav su zivot proveli u necemu a i nisu bas neki nivo dostigli vec se pred svijetom pretvaraju (primjer osnivaca TM koji je otisao u ameriku).
Tu imaju vijezbe disanja, ali je usput ukljuceno i gomila stranputicenja koje te ometa i u pravilnom disanju. Jednom rejcju kloni se toga i sarlatana, za sada zivi noramalno, ne uci iz prirucnika, i vrijeme ce uciniti svoje da nadjes duhovnost. Kod hinduizma imas npr. avatare koji se s vremena na vrijeme pojavljuju, ali je tu problem kod njihovog egoizma, posto nipodastavaju skoro sve ono sto su neki od njihovih prethodnika uradili te tu imas kontradiktornosti.
Ono sto ti trazis, ja bi rekao su neke tehnike ustvari, ali to je i zamka jer to nije pravi put do duhovnosti i raznih harmonija. Tehnika dolazi s vremenom, jer se brate mladima daje mlijeko, a tek kad ojacaju onda dolazi tvrda hrana.
Pstavlja se i pitanje sta ti trazis od svega toga. Ti zivis u pravoslavnoj sredini, i za pocetak bi se trebao dobro upoznati sa pravoslavljem, ali dobro, znaci ne samo ma ja znam sta je to i posjeticu par foruma, malo cu ici surfati po netu, jer je to neozbiljno. Za pravo upoznavanje bilo koje religije potrebno su godine, a neprirodno je da hoces sve odmah da saznas. To je jedan prirodan put, jer nemoj biti egoista i smatrati da su svi u tvojoj sredini zatucani. Polako pa kad se upoznas sa pravoslavljem, koje ti je i u tvojoj psihologiji i bicu, onda ides sa nekim drugim, da kritikujes i tumacis. Nemoj posjecivati forume pravoslavlja za pocetak, jer se tako ne uci, vec ides fino u crkvu na vecernje 20 min, toliko mozes za pocetak da odstojis, kupis neku knjizicu ili ti je neko drugi da, ne Novi Zavjet, sta odmah da zuris, pa polako.
Eto, ziv mi bio i u zdravlje!
|