banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Jos jedno moram da pitam...
Inache, temu sam procitao od a do z....

Tebi Androgine sve ima smisla,sve je u savrsenom mozaiku... Ti kazes da si dozio probudjenje, ja nisam , mozda nikad i necu...
Ali meni nije jasno...
Nije mi jasno zasto ostati ravnonudan prema 30 000 djece u Afriki koji svaki dan umiru kao posljedice organizovanog plana, nije mi jasno zasto debilna TF "muzika" sve vise i vise uzima maha i gluposti... Nije mi to jasno... Nije mi jasno zasto se ljudi takmice ko ce imati kucu od vise miliona i vise izgubiti na kocki dok na drugoj strani svijeta ljudi jedu drvo da bi ostali zivi...
I dobro, vjecni smo mi, ali ja ipak vise zelim da promjenim ovaj sto ti kazes "sicusni trenutak vjecnosti" tj. moj zivot, i svijet dok sam na njemu...
sad vec serem ali 'ajd....
Tebi sve ima smisla i doblo i loshe i zlo ... Pa zasto onda to mijenjati ako ima smisla?
hocu da kazem, ne mogu da prihvatim takve stvari... sad da kazem da djeca mladja od 5 godina umiru jer je to dio Bozjeg plana... I da se pomirim sa tim...

Valjda si shvatio sta hocu da kazem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 15:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2006, 15:58
meni takodje mnogo toga nije jasno
savrsenstvo i jedinstvo sa gospodom mi je totalno mutna prica. vise mi ima smisla normalan zdrav zivot nego teorije prosvjetljenja.
prica o zelji koja nas tjera da trazimo vise i vise mi je jasnija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Виђу "судије" који "зна" ко је достојан а ко није... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 17:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Anivej:
ljudi su još davno dali otkaz bogu.

Nije mi jasan post.Nesto je upuceno Maran Ati?
Ali ovaj dio recenice, za mene , nije logican. Ne mogu ljudi dati otkaz Bogu. Ne mozes sam SEBI dati otkaz, jer u krajnjoj liniji TI si OTKAZ.
( malo me je asociralo na jedan dobar grafit,mislim da ovako ide:
"Bog je mrtav"- Nice
"Nice je mrtav"-Bog

Tebi Androgine sve ima smisla,sve je u savrsenom mozaiku... Ti kazes da si dozio probudjenje, ja nisam , mozda nikad i necu...
Ali meni nije jasno...
Nije mi jasno zasto ostati ravnonudan prema 30 000 djece u Afriki koji svaki dan umiru kao posljedice organizovanog plana, nije mi jasno zasto debilna TF "muzika" sve vise i vise uzima maha i gluposti... Nije mi to jasno... Nije mi jasno zasto se ljudi takmice ko ce imati kucu od vise miliona i vise izgubiti na kocki dok na drugoj strani svijeta ljudi jedu drvo da bi ostali zivi...
I dobro, vjecni smo mi, ali ja ipak vise zelim da promjenim ovaj sto ti kazes "sicusni trenutak vjecnosti" tj. moj zivot, i svijet dok sam na njemu...
sad vec serem ali 'ajd....
Tebi sve ima smisla i doblo i loshe i zlo ... Pa zasto onda to mijenjati ako ima smisla?

Znas sta Bombas,
Nisam ti ja, neki sveznajuci. Nisam ja pokupio svu pamet ovog svijeta pa proseravam po ovom BL forumu. Daleko od toga. Ja imam svoje bljeskove ( koji nazalost kratko traju) i TADA mi je sve savrseno jasno. Imam osjecaj da je sve na svom mjestu, nista ne treba promijeniti ni za jotu. Sve je savrseno.
Samo jedna stvar mi nije nikako jasna, to sam vec napisao , a to je:

Meni nije jasan onaj prvotni Bozanski motiv za ispoljenjem, za kreiranjem. Zasto?Mozda se Njemu jednostavno igralo, mozda je to bio njegov hir, mozda mu je bilo “dosadno”. Ja ne znam, a vjerovatno necu ni saznati. Sto ce reci, Njegove promisli tesko mogu da pratim i shvatim.

A logicno je da svako ima zelja ( ovaj ispoljeni svijet i jeste svijet zelja),logicno je da svako ljudsko bice pokusava napraviti promjene koje ce mu pricinjavati zadovoljstvo, kao sto si napisao. Ali trebalo bi sve to ciniti sa mnogo vise ljubavi, razumijevanja i sa sto manje svjesnog povrijedjivanja drugih ljudskih bica.
.Ja imam osjecaj da je sve ovo sto se desava na planeti Zemlji samo nekakvo zabaviste. Imam osjecaj da je Kreacija nepojmljivo veca od nasih sadasnjih moci poimanja- nasa ogranicenost percepcije, nasa ogranicena tijela...Ali sva ta ogranicenost je savrseno odgovarajuca i prilagodjena je Njegovom promisli bas za planetu Zemlju ( za Boziji vrtic)
I tako se mi(mislim na ljudska bica) u svojoj nesvijesti igramo svega onoga sto mislimo da zivot jeste, zivimo, umiremo, volimo,mrzimo, ubijamo, otimamo.....
Kao sto napisah, to je moj duboki osjecaj.
I jos nesto vezano za tvoj post:
Nas osjecaj empatije dolazi preko kolektivnog nesvjesnog, mi (ljudska bica)svi negdje duboko u sebi osjecamo da smo braca i da kad nesto ruzno radimo to radimo nekome svome.( nemoj raditi drugome ono sto ne zelis da tebi cine) Ne mozemo mi biti stalno ravnodusni za ruzne stvari u ovom svijetu.Ali posto On sve sto je stvorio voli i stvorio je sa smislom,onda pokusavam da u svome okruzenju vibriram "pozitivno" koliko mogu, a za dalju okolinu mogu samo uputiti dobru misao i saosjecanje.
Kad dozivis osjecaj Jednosti onda ti ZNAS da smo mi SVI braca.
Ja mislim da kad neko dozivi totalno Spajanje sa Njim onda ima dvije mogucnosti:
1.Da umire odmah,odlazi iz ovog dualnog Univerzuma i ne vraca se vise, ne moze vise biti ljudsko bice.
2. Donosi odluku da ostane u ovoj stvarnosti, ali kao neki mentor, ucitelj na razini covjecanstva. Onda ostaje utjelovljen, ali uzme neki "teg" da ga odrzava na ovoj razini. ( npr. "uzme neku bolest" kojom zainteresuje fizicko tijelo, uzme nekakav porok kojim takodje angazuje tijelo; znaci "uzme" nesto sto ga drzi u ovoj stvarnosti- ako toga nema ode on odavde! Koji ce klinac odrastao covjek u vrticu??-malo se salim)

Anivej:
meni takodje mnogo toga nije jasno
savrsenstvo i jedinstvo sa gospodom mi je totalno mutna prica. vise mi ima smisla normalan zdrav zivot nego teorije prosvjetljenja.
prica o zelji koja nas tjera da trazimo vise i vise mi je jasnija.

Mislim da sam ti gornjim redovima malo pojasnio moje gledanje, a prica je uvijek mutna dok je sam ne probas. Sve je takodje i pitanje duhovne zrelosti. I iz mog ugla je u redu i da trazis vise i sl. To je tvoja sloboda i pravo.

A primjer kako u Bozijoj basti svasta raste je i nas Maran Ata, bez koga bi ovaj forum sigurno bio drugaciji i kojem on sa svojom trapavoscu ponekad daje nekakav specijalni vid tzv."dogma-humor". Maran Ata je meni tipican primjer za dihotomiju ovog Ispoljenja: cas mi ga je zao- cas me veseli( polaritet: zalost-radost):

Maran Ata:
Виђу "судије" који "зна" ко је достојан а ко није...

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 17:12 
Početnik
Početnik

Hi, Bombas,
Upravo sam vidio da je Vader ( moram reci da stvarno dobro secira "Segrta"i fino "vadi" kljucne elemente- sto bi rekli idealno za one malo ljenije) postavio 8-mi dio na "Carobnjakovom segrtu". Procitaj ga, posto daje dio odgovora na neka tvoja pitanja upucena meni.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 17:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Продор несвесног у философску мисао Европе предсказан је још у доба романтизма. Песници попут Виљема Блејка, Новалиса и Хофмана наговештавају Шопенхауера и Ничеа, те велике антисистемске мислиоце. :tongue3: :sad1:

Упоредо с кроћењем преувеличаног просветитељског разума a la Volter, кога неки, сасвим исправно, називају патуљастим, јавља се и значајан развој нових магијских покрета и све јачи продор далекоисточних учења која, повезана са западном херметичком традицијом врше утицај на духовност Европе. :angry5: :angry4:

Побуна тела (по Светом Николају Жичком - аждаја Дарвин, Ниче, Маркс) своје одуховљење доживљава тек у споју са херметизмом Истока и Запада. И тај спој покушава, између осталих, да оствари и гностик К.Г. Јунг. Дошавши до идеје архетипа, универзалног обрасца несвесног који се попуњава различитим садржајима религиозиог, културног и иног значења, он је отворио ново поглавље у покушају тумачења "феномена човек". Тврдећи да је пронашао архетип Бога у нама, Јунг се супротставља хистеричном европском вриштању да је Бог мртав. :)

Јунг покужава да покаже како презирање духовности и рационализација светог воде до опасних поремећаја човека и неуспеха његових цивилизацијских подухвата. :angel:

Али... :roll:

Свет сна, тако битан за тумачење несвесног, свет мистичких визија, сневних или сањарских утисака (хипнагогички утисци, по Јунгу), свет сусрета с оностраним мора бити вреднован у складу са Истином, Христом, и у њему се мора успоставити јасна јерархијска лествица. :angel:

То Јунгу не полази за руком. :cry:

Жедан знања, као и Фауст (чак сматрао да му је деда ванбрачни Гетеов син, и да одатле потичу његова противречја), Јунг се сусреће с "чудним сином хаоса" Мефистофелесом (Абраксасом, свеједно) управо у часу очајања због непревладаног рационализма сопственог мишљења. :tard: :puke:

Сва тајна људског пада, а поготову пада једног мислиоца, састоји се у прихватању ђаволове речи да он, ђаво, "увек зло жели, а увек добро чини". :evil: :evilbat:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Androgin je napisao:
Hi, Bombas,
Upravo sam vidio da je Vader ( moram reci da stvarno dobro secira "Segrta"i fino "vadi" kljucne elemente- sto bi rekli idealno za one malo ljenije) postavio 8-mi dio na "Carobnjakovom segrtu". Procitaj ga, posto daje dio odgovora na neka tvoja pitanja upucena meni.

Segrta sam vec procitao, ali znam da cu jos jedanput...
Pa , iako mi nakon ovog nista nije jasnije, hvala ti na odgovorrima....

i da dodam...

ako cu ja raditi na tome da mi sve ono sto nije u redu djeluje kao da je u savrsenom redu, izvini, ali to me bash i ne privlaci... :-?
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 23:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Pero_Bombas:

Prvo, postoji samo ideja probudjenja. To prvo treba da neko na Stazi shvati. Sustinski ne postoji takvo sto kao probudjenje. To je vecinska spika. Ali postoji nesto sto se zove, PRIRODNO STANJE, a odgovara ideji probudjenja..
Treba shvatiti da, u krajnjoj istini, nemas iz cega i nemas u sto da se probudis.
Zato ces cesto puta naici na kontradikcije. Sto oni koji Znaju, koriste da zbune um. Te na taj nacin dovedu nekog u iskustvo.
Androgin je dao jako zanimljivu tehniku, na pitanje Ko sam Ja?
Prvo ide Ko sam Ja, a zatim Ko nisam JA? Na taj nacin unutar uma dolazi do zbunjivanja.. i pojavljuje se pukotina kroz koju moze da prosja sunce samospoznaje.

Opet, nigdje niko nije rekao da je ravnodusan prema 30 000 djece u Africi koji umiru svaki dan. Ali sa druge strane, zar sumanjas u Njegov savrseni plan?
Radi se o jos nekim drugim principima, koji nemaju veze sa ovom temom. Vec sa Karmom, Reinkarnacijom, Vibracijom ove ravni.. itd.

Tvoja pitanja su pomalo djetinjasta.. nemoj se uvrediti, nije kritika..
Hocu reci nemaju puno veze sa Direktnim Iskustvom, kao ni sa necim sto zovemo Bog. Vec vise slice pitanjima nekog ko je razocaran, ovim svijetom, sobom, ljudima.. i slicno. Mogu da shvatim, jer sam i sam se s njima "zamarao", ali ona sustinski nemaju nikakve veze sa Tobom, ni sa Bogom.

Drugo, osoba koja je dozivjela Iskustvo.. ili ti kako to zovu Spajanje, Probudjenje, Budjenje.. ili ko zna kako, ne mjenja svijet. On zna, da on sam ne moze promjeniti svijet. Isto tako zna, da ON dopusta da svijet bude bas takakv kakav jeste, takodjer zna da svaki covjek ima odgovornost sa ono sto se zbiva u svijetu oko njega, ali prvenstveno ima ODGOVORNOST ZA SEBE.
Kada bi svaki drugi covjek na ovoj planeti to razumio, svijet bi se promjenio bez cilja da se promjeni.. to bi bila njegava prirodna reakcija na mjenjanje individue..

Oko toga da li da se pomiris sa tim.. :)
Mozes a ne moras.
Koga briga?
Hoce li tvoja briga, pomoci da onaj od pet godina ne umre i kako?

Opet ideja da Bog ima neki plan sa ljudima je fiks ideja ljudi, ne Boga. Sentimentalna ideologija.. ne stvarnost.. Bog skoro da i ne zna da ljudi postoje..
Ako bas se interesujes.. oko toga.. ili ako si spreman da prihvatis tu istinu.. Ali shvati da te ja u nju ne ubjedjujem.. niti ti je namece.. samo se igram sa odgovorima.. ;)
Ali bice zanimljivo kada shvatis koliko sam u pravu..
No sa druge strane, Bog BRINE o ljudima.. ;D

Ako si neko ko voli praksu.. provjeri ovo sto kazem.. i bice zanimljivo.. ali znaces da je to tvoje iskustvo.. ne iz knjige, ne sa foruma.. i slicno.. samo je pitanje jesi li duhovnost izabrao za svoje razbudjivanje ili uspavljivanje.. ;).. a u tome je velika razlika..

Prvo sto treba da se zapitas..
Bojis li se ti za sebe, kada pitas ova pitanja?
Kakve veze imaju ova pitanja sa tobom, i kako mozes da ih sprovedes u djelo?
Zasto se zanimas da mjenjas svijet???

Eto toliko.. Tebi..
Nemoj samo pomisliti da se igram rijecima s tobom ili da sam dosao da te zajebavam.. Ne..
A najmanje da kritikujem tvoj nacin razmisljanja.. jer bas on je SAVRSEN.. i bas takav kakav treba da bude.. ;)
Kako ces ti prihvatiti nesavrsenost ove vibracije to je tvoje..
Niko ne kaze da probudjen Majstor prihvata ili ne privhata nesavrsenost.. ali je svestan sta i kako moze nesto izmjeniti i da li da uopste nesto mjenja..
Ali dobro zna da se Budjenje nalazi u svacijim rukama.. takodjer za onog u Africi koji boluje.. od SIDE.. takodjer za onog bogatog amerikanca.. za Stvarnost tu ne postoji razlika..

Direktan odgovor za to pitanje o odgovornosti bilo bo da si TI ODGOVORAN ZA ONOG KOJI UPRAVO SADA UMIRE U AFRICI..
ako to znas imas dve mogucnosti najmanje..
Prva:
Idi u Afriku i bori se za te ljude..
Druga:
Promjeni sebe.. shvati sto si i ko si.. te na taj nacin izmjeni stvarnost oko sebe..

Eto toliko..
Puno pozdrava
JivanMukta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 23:46 
Početnik
Početnik

Androgine, zamolio bih te da mi objasnis da li po tvome misljenju ili iskustvu postoji sustinska razlika izmedju TOTALNOG spajanja sa Njim i bljeskova spajanja koje si ti dozivio. Da li pod TOTALNIM mislis na trajno spajanje sa Njim sa istim kvalitetom koji je imalo spajanje koje si ti dozivio ili se u TOTALNOM spajanju krije jos neka dublja spoznaja? Da li tu dobija smisao prica o razlicitim stanjima svijesti (cini mi se da se radi o 7 stanja svijesti)?

Istocne tradicije imaju jasnu podjelu stanja prosvjetljenja ( samadi). To mi je fascinantno. Ne sjecam se vise koliko je to tacno izdefinisanih stanja prosvjetljenja sa tacno navedenim osobinama za svako ponaosob. Ja mislim da ono sto sam ja dozivio i sto dozivljavam ima istu kvalitetu, ali osjecaj "dubine " dobijamo u duzini trajanja istog. Potpuno spajanje je permanentno stanje Jednosti koje potpuno promijeni ljudsko bice i za takvo bice ne postoji nesvjesnost.

Napisao si da ti nije jasan, citiram, "prvotni Bozanski motiv za ispoljenjem". Da li to znaci da u tom stanju svijesti i dalje postoji neka granica izmedju nas i Njega koje smo svijesni, i da li ta granica pada u TOTALNOM spajanju. Evo sada razmisljam na glas pa cu reci: zar nijedno zivo bice nije naslo odgovor na to pitanje, znaci pitanje motiva?

Meni nije jasno zasto je On uopste stvarao Kreaciju. Zasto je Jedno prividno pocijepao na bezbroj. Znaci nije mi jasan pocetni impuls.
Ja znam da granica Ja-ON zauvijek pada u totalnom spajanju. A mislim da ONO koje nadje odgovor vise nije iz ovog svijeta, vise nije zivo bice, ono je Bog. Ja kada sam u Jednosti takodje ne vidim granicu, vidim samo SEBE u svemu. Ali to me prodje, brze ili sporije, kako kad i eto opet granice.

Da li mozes povuci neku paralelu izmedju iskustva jednosti koje si dozivio i onoga sto pricaju ljudi koji su dozivljavali duboko NDE iskustvo. Radi se o nevjerovatnoj slicnosti (barem iz moga ugla gledanja) opisa tvoga iskustva i onoga sto oni opisuju. Oni cak isto govore o osjecaju jednosti sa univerzumom, cak govore o nekom Bicu koje zovu Bogom koje im se obraca i pokazuje im njihov zivot u retrospektivi... Govore o dubokom smislu iza svega onoga sto se desava.

Posto nasa sustina nema nikakve veze sa fizickim ispoljavanjem ( tijelom) mozda bi se moglo ovako rezonovati: Kad se dozivi stanje Jednosti u budnom stanju, otvorenih ociju, sve okolo ispoljeno je Jedno. Vjerovatno u slucaju NDE dolazi do toga da sustina napusta tijelo i kao da se odjednom pogleda u ogledalu i prepozna SEBE. Vracanjem nazad u tijelo osjecaj Jednosti ostaje prepoznat u normalnom stanju svijesti. Ljudi koji su bili u NDE nakon tog iskustva najcesce promijene svoja dotadasnja mjerila vrijednosti. Promijene svoje liste zivotnih prioriteta. Lako moguce da je to sto oni dozive specifican nacin za dozivljavanje iskustva Jednosti.

Evo sad sam stvarno postao radoznao pa pitam i ovo: Da li si TI zaista taj motiv DOZIVIO kao JEDNU IGRU ili si do tog zakljucka dosao sistemom eliminacije?

Na neki nacin kao i jedno i drugo. Kroz moja iskustva sam cesto postajao svjestan da zivot shvatam previse ozbiljno. Da zaboravljam da se mnoge zivotne situacije mogu rijesiti kao kroz igru. Da ponekad pridajem previse veliki znacaj necemu sto taj znacaj uopste ne zasluzuje. Zivot nije neprestana borba i trka, mada se takav dojam moze uvrijeziti i postati istina za nekoga. Zivot je igra, a igra treba biti radosna i bezbrizna. Kljucna rijec u njemu je: prihvatanje . Ne mislim na pasivno prihvatanje, vec na aktivno prihvatanje. Sve je stalna promjena, ulazem energiju tamo gdje mogu napraviti neki pomak. Ono sto je bilo prije pet minuta je daleko kao i ono sto je bilo prije pet stotina godina- ne mogu ga vratiti. Necu glavom kroz zid jer je vjerovatnoca da cu se zestoko povrijediti veoma velika.
Znaci dozivljaj o igri kao motivu nije mi bio bas, ono, sto posto direktan, a i razmisljao sam o tome( sto ti zoves sistem eliminacije)

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:06 
Početnik
Početnik

Pero Bombas:
Jivan je spomenuo neke druge elemente koji nisu naglasavani ( vezano za 30000 djece u Africi) i ja bih se kratko "nadovezao".
Glavni problem ljudskih bica je u duboko ukorijenjenom vjerovanju da zive samo JEDAN zivot. Kada osoba odbaci to vjerovanje, odjednom joj mnoge stvari postaju jasnije ( mozda su tih 30000 djece bili fasisti koji su u logorima pogusili 2000000 Jevreja, ili su svi bili Amerikanci koji su ucestovali u izradi atomske bombe bacene na Hirosimu?- samo dajem primjere onako ofrljoke, kako bi pokusao povezati na sta sam mislio u prve dvije recenice ovog posta)

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 09:45 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 11:25 
Početnik
Početnik

Po mom misljenju, jedna od prvih istina koju "tragac" spozna jeste istina da na ovom svijetu NISTA NIJE SLUCAJNO. Kada to osoba jasno spozna odmah se u njoj podize PRAG TOLERANCIJE. Takva osoba pokusava da mnogo manje kritizira, a ako nesto kritikuje onda daje i prijedlog za rjesenje istog.
Po mom misljenju i iskustvu, nema jedne i druge strane ( pisao si put gnosticizma i budizma sa jedne, a hriscanstva sa druge strane). Postoje samo razliciti putevi, ali jedan je CILJ. Subjektivni univerzum je mjerilo za pojedinca. Znaci, licna iskustva. I opet podvlacim : glavna varka je u linearnom vremenu koje radja kauzalnost. ( uzrok-posljedica) Mi vjerujemo da smo JEDNOZIVOTNI, a to je najveca zabluda koju ljudsko bice moze imati o sebi. I na toj zabludi se bazira vecina religioznih pravaca. Iz mog ugla gledanja npr.: Biti hriscanin je sasvim OK, ali to je "spor" proces koji zahtijeva mnostvo zivota da bi se dozivjelo Jedinstvo sa Njim. Pa eto, nabrojao si nekoliko ljudi koje poznajes, a koji su imali duboka, nevjerovatna iskustva. A u gradu gdje zivis imas barem 2000000 ljudi koji idu u crkvu, mole se i nikada nisu imali, a vjerovatno i nece, neko duboko iskustvo. Svaki gnostik ( njih nema mnogo), pazi, bas SVAKI gnostik ima iskustvo Jednosti. Ako nema to iskustvo on nije gnostik. To je ono sto naglasavam : "brzina" mogucnosti dozivljavanja iskustva.
( u gnostickoj tradiciji svi fenomeni ka sto je npr.prekognicija, levitacija, telepatija, telekineza, bioenergija i sl. nisu predmet sustinskog interesa- oni su plasticno cvijece na "putu" do ISTINE. Napisao sam "PUT" zato sto to i nije put, kako je to vec Jivan napisao u postu iznad ovog, vec vise prirodno stanje svakog ljudskog bica ). I opet kazem: Nema pogresnog puta, tvoje unutrasnje prepoznavanje je mjerilo. Niko, bas niko, nema prava nametati nekome svoj put.Niko nema prava tvrditi da je samo njegov put jedini, Bogom dani . Jer, da je trebalo da bude samo jedan put On bi nasao nacin da samo JEDAN put i postoji u Njegovoj Kreaciji.
Svi putevi se "mire" u subjektivnom univerzumu osobe onog momenta kada dozivi Iskustvo Jednosti. Osoba tada ZNA da nema POGRESNOG puta. Vjernici, najcesce, pokusavaju stvoriti monopol od svoje religije. Religiozni ljudi se samo smjeskaju takvim pokusajima. ( a la:oprosti im Oce, ne znaju sta rade). Moju definiciju vjernika i religioznog covjeka sam napisao ranije.
A to da Isus nije zelio da mu Crkva izgleda ovako kako danas izgleda i da je Buda u slicnom kontekstu govorio, to mogu prihvatiti u potpunosti.
Svako bi trebao da traga na svoj nacin, sa mnogo toleranacije (imajuci stalno na umu da On nista nije napravio slucajno) i da svoj smisao prepoznaje kroz vlastito iskustvo. Ako ga nesto ispunjava, cini radosnim onda je to znak da je na VLASTITOM DOBROM PUTU.( ako se taj vlastiti put poklopio sa putem jos milion drugih ljudi to je dobro, a ako nije, opet je dobro, jer put je uvijek TVOJ)

Hajde da napisem nesto sto ce ti mozda biti interesantno.
Dakle, pitanje iz Biblije: "Zasto se Petar( Stijena) tri puta odrekao Isusa?"
Ti, vjerovatno, znas da je to Isus bio i najavio svojim ucenicima nekoliko sati prije nego su ga napali, svezali i odveli....
( ovo sto sada pisem je gledanje i tumacenje pod pretpostavkom da je opis zbivanja tih nekoliko sati Kroz Jevandjelja tacno dat)
Pa, posto je Isus bio duboko prosvjetljena osoba, on je svojim ucenicima( apostolima) davao nacin kako da dozive Jedinstvo (gnozu). Oni su Jedinstvo i dozivljavali, ali to je bilo kratkotrajno i u bljeskovima. Nije bilo totalno kao sto je bilo Isusovo. Isus je znao sta se sprema ( jer mu je prekognicija bila sasvim prirodna) i najavio je Petru i ostalim ucenicima sta ce oni uraditi- najavio je i da ce onaj ko sa njim umoci ruku u zdjelu biti izdajnik itd. Oni su u TADA sve poricali i kleli se da se to nece desiti. Oni su TADA, u tim momentima, bili u Jednosti i normalno je da im je TADA neshvatljivo da ce se odreci ISTINE. No,nakon nekoliko sati ( oni su spavali ) iskustvo Jednosti je splasnulo, iscililo. Tada se desilo to sto se deslio i kada su za Petra govorili da je on bio i druzio se sa Isusim on je, jadnik, onako preplasen ( i van iskustva Jednosti) , odricao svoje poznavanje Isusa. Kasnije je gorko plakao i kajao se ali...
To bi bilo moje gledanje i odgovor na pitanje Petrovog odricanja Isusa

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Jivan

Pokusah, nije uspjelo.. ako je to bio nacin da spoznam "svjetlost spoznaje" onda sam na tom testu pao... :cry:

mozda zasto sto ne mogu sam sebe da ubjedim u neke stvari... neke od tih su tipa da imamo vise zivota... a nije da ne zelim...

ali si mi dao materijala... :) :roll:

jebi ga... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сматрајући да је зло потребно укључити у целину људске личности, тј. "интегрисати га", гностици трагају за одбаченим маштаријама прошлости. У "Психологији и алхемији" много страница је посвећено оправдавању алхемијског покушаја да се нађе Христов "млађи брат", "дух земље", Меркуриус, Хермес, који је оличење природе што иште спасење исто као и човек... :evil: :sad3:

По гностицима, Сатана је "блудни син" из новозаветне Христове приче, онај који треба да се врати Оцу (гиостичка идеја апокатастазе). Христос је Спаситељ људи, али не и творевине, као да човек ие садржи у себи све елементе твари. Да би "спасли велику мати Природу", алхемичари желе да створе философски камен. Усамљени и исмејани, они су ипак остали горди у својој мисији. "Наше злато није злато простака", говорили су упорно. :lol: :lol: :lol:

Шта је Лапис и ко је Хермес? Гностици су свесни да то није Господ Христос, Крајеугаоник нове стварности, богочовечанске заједнице Цркве. :angel: Алхемичарски камен, Хермес, "дух земље" је Сатана. А Сатана, самовољом пали ангео, једно од Божијих створења, стално покушава да докаже како је он изгубљени и блудни "син Божији" који ће се, ипак, вратити свом Оцу, кад испуни дужност "кнеза овог света". :evilbat: :pukeleft: :puke:

У томе је тајна његовог пада: није хтео да буде Божији слуга окружен љубављу Господњом и син по благодати, него је намерио да силом освоји Господњи престо и потчини свет себи. Наравно, то је онтолошки немогуће. И он, по речима Јединороднога Сина Божијег, "паде као муња с неба". Од тада лаже, јер је, "лаж и отац лажи". Од тада мајмунише Бога. :lol:

Играјући на карту човекове охолости и жеље за самообоготворењем (насупрот обожењу, које благодаћу Својом сарађујући с човеком, спроводи Господ), Сатана указује на "мајку природу" која стење у оковима зла и чији је, ето, он син и могући искупитељ. :sad3: :sad3: :sad3:

Ко му поверује, заборавља да Христос, "једина новост под Сунцем", спасавајући човека истовремено спасава и твар, која је, услед људског греха, изгубила своју чистоту и постала тамница. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 23:53 
Početnik
Početnik

O dobri moj Marane Ato!
Posto si na "mom" topiku i stalno nesto "copy-paste" metodom "pises" odgovori mi :'Zasto se Petar( Stijena) u par sati, tri puta odrekao Isusa?
Sta misli tvoja glavica o tome? Ne mozes nista citirati, jer o tome nista nisu pisali neki "velikodostojnici" u Jevandjeljima.
Sta TI mislis?
Zasto?
Hajde, majstore...

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 00:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
@Pero

Nije ni bitno.. da li si to shvatio ili razumio.. ili da li zelis ili ne.
Jedno je evidentno.. imas volje da pricas sto je predivno.. a drugo.. zivot ce uvijek naci nacina da te nauci..
Izmedju toga dvoga.. ostani otvoren za sve.. :)

I to je to.. bez puno siljenja..

Puno pozdrava
JivanMukta..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 10:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:D

pa onda... do nekog drugog zivota ... :) :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 13:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
Maran Ata je napisao:
Сматрајући да је зло потребно укључити у целину људске личности, тј. "интегрисати га", гностици трагају за одбаченим маштаријама прошлости. У "Психологији и алхемији" много страница је посвећено оправдавању алхемијског покушаја да се нађе Христов "млађи брат", "дух земље", Меркуриус, Хермес, који је оличење природе што иште спасење исто као и човек... :evil: :sad3:

По гностицима, Сатана је "блудни син" из новозаветне Христове приче, онај који треба да се врати Оцу (гиостичка идеја апокатастазе). Христос је Спаситељ људи, али не и творевине, као да човек ие садржи у себи све елементе твари. Да би "спасли велику мати Природу", алхемичари желе да створе философски камен. Усамљени и исмејани, они су ипак остали горди у својој мисији. "Наше злато није злато простака", говорили су упорно. :lol: :lol: :lol:

Шта је Лапис и ко је Хермес? Гностици су свесни да то није Господ Христос, Крајеугаоник нове стварности, богочовечанске заједнице Цркве. :angel: Алхемичарски камен, Хермес, "дух земље" је Сатана. А Сатана, самовољом пали ангео, једно од Божијих створења, стално покушава да докаже како је он изгубљени и блудни "син Божији" који ће се, ипак, вратити свом Оцу, кад испуни дужност "кнеза овог света". :evilbat: :pukeleft: :puke:

У томе је тајна његовог пада: није хтео да буде Божији слуга окружен љубављу Господњом и син по благодати, него је намерио да силом освоји Господњи престо и потчини свет себи. Наравно, то је онтолошки немогуће. И он, по речима Јединороднога Сина Божијег, "паде као муња с неба". Од тада лаже, јер је, "лаж и отац лажи". Од тада мајмунише Бога. :lol:

Играјући на карту човекове охолости и жеље за самообоготворењем (насупрот обожењу, које благодаћу Својом сарађујући с човеком, спроводи Господ), Сатана указује на "мајку природу" која стење у оковима зла и чији је, ето, он син и могући искупитељ. :sad3: :sad3: :sad3:

Ко му поверује, заборавља да Христос, "једина новост под Сунцем", спасавајући човека истовремено спасава и твар, која је, услед људског греха, изгубила своју чистоту и постала тамница. :wink:

Видиш оно што сам повећао(самообоготворењем ) то је проблем и будиста, и ТМ и сл. глупости са истока. пошто им је сатана забранио да трагају за БОГОМ и наредио да богохуле тако што ће себе упоређивати са ГОСПОДОМ.

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]