banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 17:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2006, 09:59
Dobro sad su mi neke stvari jasnije....
Al ipak mislim da je ipak neke stvari biblija drugacije opisala mozda da bi lakse shvatili neke stvari ili da nebi postavljali neka suvisna pitanja i samim tim dolazili u sumnju sto bi poljuljalo temelj vjere

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2006, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
duhovni prijatelj je napisao:
Drugo pitanje je pitanje nastanka razlicitih rasa.

Za one koji vjeruju u postojanje rasa. 8)

Za druge je ovo pitanje razlike u boji koze.

Citiraj:
Boja koze se odredju prema kolicini pigmenta (melanina) u kozi. Kod ljudi postoje dva para gena koji determinisu ovu osobinu. Velika slova predstavljaju dominantne gene (crnu boju) dok mala slova predstavljaju recesivne gene (bijelu boju)

Prije svega nacin nasljedjivanja boje koze nije ni dominantan ( pri cemu je jedan gen dovoljan za ispoljavanje odredjene karakteristike ), niti recesivan ( pri cemu je potrebno da obje osobe nose ovaj gen da bi se karakteristika ispoljila ), vec poligenski. S tim sto nam ovo i dalje ne daje odgovor na pitanje kako su razlike u boji koze nastale.

Citiraj:
Prema tome crnci nisu crni zato sto zive u Africi vec oni zive u Africi zato sto su crni i zato sto je to najbolje zivotno srediste za njih.

Preuranjen zakljucak. Sasvim ozbiljni naucnici, geneticari su uspjeli nakon visegodisnjeg istrazivanja doci do podatka da se u vecini slucajeva razlika u boji koze radi o genetskom polimorfizmu ( razlika u sekvenci DNK izmedju individua , grupa i populacija ). Genetski polimorfizam moze biti rezultat slucajnog procesa ili moze biti induciran na vanjskim agensima ( virusi, radijacija ). Kao rezultat genetskog polimorfizma genetski su blizi Aborigines ( prastanovnici Australije ) i pojedini narodi u Africi, nego Afrikanci izmedju sebe.

Dakle, vrlo je moguce da je boja koze ljudi u Africi rezultat prirodnog prilagodjavanja ( genetskog polimorfizma ), a ne a priori - Bogom dana karakteristika.

Treba li govoriti o moralnim implikacijama ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2006, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Coreman je napisao:
Dobro sad su mi neke stvari jasnije....
Al ipak mislim da je ipak neke stvari biblija drugacije opisala mozda da bi lakse shvatili neke stvari ili da nebi postavljali neka suvisna pitanja i samim tim dolazili u sumnju sto bi poljuljalo temelj vjere
Зато је објашњење Библије изван Божје Цркве погубно, јер води у погрешне закључке. Доказ је преко 20,000 протестантских секти које све до једне тврде да су правилно разумеле Библију, а имају различита учења. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2006, 17:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2006, 09:59
Зато је објашњење Библије изван Божје Цркве погубно, јер води у погрешне закључке. Доказ је преко 20,000 протестантских секти које све до једне тврде да су правилно разумеле Библију, а имају различита учења.

Sad od mene napravi jos sektasa... :D
Ja sam se samo htio raspitati za neke stvari koje mi nisu bile jasne,jer nisam htio da budem slijepi vjerenik..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2006, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нико не брани да се пита. Ја сам само говорио о погубности уверења да можеш сам да разумеш оно што ти није јасно. Црква подстиче људе да читају Библиу истовремено их упозоравајући да се за нејасноће обрате Цркви, а да не ускачу у сопствене закључке или да траже објашњења од секташа. Зато је присуство Цркве на оваквим форумима потебно, јер секташи ваљају своје глупости и погрешна тумачења и објашњења. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2006, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Maran Ata je napisao:
Нико не брани да се пита. Ја сам само говорио о погубности уверења да можеш сам да разумеш оно што ти није јасно. Црква подстиче људе да читају Библиу истовремено их упозоравајући да се за нејасноће обрате Цркви, а да не ускачу у сопствене закључке или да траже објашњења од секташа. Зато је присуство Цркве на оваквим форумима потебно, јер секташи ваљају своје глупости и погрешна тумачења и објашњења. :roll:

ako bog da, ni ti neces jos dugo potrajati na ovom forumu.. :lol:

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 15 Feb 2006, 01:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
3. Први случај када се општење сродника показало као нешто непожељно је случај Лота и његове две кћери. То се види из потребе да га опију пре него су починиле инцест. Додуше, постоји и друга опција, да инцест деце са родитељима никада није ни био дозвољен, док је инцест између деце и рођака био дозвољен. Тако да је помало дискутабилно да ли је случај Лота заправо први запис забране инцеста.

U onom "naslovu" koji se odnosi na ovo poglavlje u Bibliji piše između ostalog "grijeh Lotovih kćeri". U samom tekstu naravno nema komentara na ovo, ali meni se nekako čini da se to i definitivno smatralo grijehom.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 15 Feb 2006, 11:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Harvester je napisao:
Citiraj:
3. Први случај када се општење сродника показало као нешто непожељно је случај Лота и његове две кћери. То се види из потребе да га опију пре него су починиле инцест. Додуше, постоји и друга опција, да инцест деце са родитељима никада није ни био дозвољен, док је инцест између деце и рођака био дозвољен. Тако да је помало дискутабилно да ли је случај Лота заправо први запис забране инцеста.

U onom "naslovu" koji se odnosi na ovo poglavlje u Bibliji piše između ostalog "grijeh Lotovih kćeri". U samom tekstu naravno nema komentara na ovo, ali meni se nekako čini da se to i definitivno smatralo grijehom.

Pošto je samo Lot spašen se i to smatra grijehom.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 13:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Evo kako je Pocetak "progona iz raja" opisan, a sto zvanicna Crkva ne priznaje. Meni licno je dosta simpatican, ali ima i dosta toga izmedju redova pa ko trazi neci ce. Obratite paznju na terminologiju:"slanje Rijeci","pecina Riznica","kerubim-cuvar"...

Knjiga Adama i Eve

1. poglavlje - Kristalno more, Bog odredjuje Adamu da se nastani u Pecini Blaga.
1. Trecega dana, Bog zasadi vrt na istoku Zemlje, tamo gdje izlazi sunce, na istocnoj granici svijeta, iza koje se ne moze naci nista osim vode koja okruzuje citav svijet i doseze do granica neba.
2. A sjeverno od vrta nalazi se vodeno more, prozirno i veoma cistog ukusa, koje ne lici na bilo sta sto ljudski um poznaje; radi njegove bistrine, covjek moze gledati kroz njega u dubine Zemlje.
3. I kada se neko u njemu okupa, postaje cisci od sve cistote, i bijelji od sve bijeline, cak ako je prije toga bio i tamne puti.
4. A Bog je stvorio to more iz svog zadovoljstva, jer je znao da ce se na Zemlji radjati covjek kojeg je On stvorio, a ne u Raju, iz kog ce biti izgnan radi svoje neposlusnosti. Medju njima su oni pravedni, koji ce umrijeti, i cije ce duse Bog vaskrsnuti u posljenji dan; tada ce se svi oni vratiti u svoje tijelo, okupati se u vodi tog mora i pokajati za svoje grijehe.
5. Ali kada je Bog izgnao Adama iz Edena, nije ga postavio na toj sjevernoj strani; to je bilo zbog toga da se on i Eva ne bi okupali u vodi tog mora i bili ocisceni od njihovih grijeha, i tako izbrisavsi prijestup koji su pocinili, ne bi mogli biti podsjecani na njega kroz njihovu kaznu.
6. Bog nije zelio ni da Adam zivi juzno od Edena, jer bi mu sjeverni vjetar donosio na jug predivan miris drveca i plodova iz Edena.
7. Radi toga ga Bog nije postavio na jug; u slatkom mirisu Vrta Adam bi mogao da nadje utjehu, zaboravi svoje sagrijesenje, i tako ostane nepokajanog srca i neociscen od svoga grijeha.
8. Opet, jer je Bog milostiv i pun sazaljenja, i jer On vlada svim stvarima na nacin koji je nama nepoznat i i iz razloga koji su samo Njemu znani, On postavi Adama da zivi na zapadnoj strani od vrta, jer je zemlja tamo veoma prostrana.
9. I Bog mu naredi da se nastani u pecini u stijeni - pecini Riznici odmah ispod Edena.

2. Poglavlje - Adam i Eva padaju u nesvijest na izlasku iz Edena. Bog ih hrabri.
1. Ali kada su nas otac Adam, i Eva, izasli iz Vrta, hodali su po zemlji vlastitim stopalima, i ne znajuci da hodaju.
2. I kada su dosli do kapije Vrta, i vidjeli pred sobom prostranu zemlju pokrivemu malim i velikim kamenjem i pijeskom, oni se prestravise i zadrhtase, i od silnoga straha koji ih je obuzeo, padose na zemlju i bijahu kao mrtvi.
3. Jer - do tada su bili u zemlji Vrta, predivno zasa|enoj svim vrstama drveca - su se sada nasli u cudnoj zemlji, koju nisu do tada poznavali i koju nikada prije nisu vidjeli.
4. To se desilo i zato sto kad su jos bili u vrtu, tada su bili ispunjeni slavom i visom prirodom, i njihova se srca nisu mogla okrenuti zemaljskim stvarima.
5. Zbog toga se Bog sazali na njih, i kada ih je vidio kako leze pred kapijom vrta, On posla svoju Rijec nasem ocu Adamu, i Evi, i podize ih na noge.

3. Poglavlje - obecanje o velikih pet i po dana
1. Bog rece Adamu: "Na ovoj Zemlji odredio sam dane i godine, i ti i tvoji nasljednici cete zivjeti i hodati u njima, sve dok se dani i godine ne dovrse i ispune; tada cu poslati svoju Rijec koja te je stvorila, i protiv koje si sagrijesio, Rijec koja te je izgnala iz vrta, i koja te je podigla kada si pao na zemlju.
2 Da, Rijec koja ce te opet spasiti kada se ispuni i navrsi pet i po dana."
3. Ali kada je Adam cuo ove rijeci od Boga, i kada je cuo o pet i po dana, on nije shvatio njihovo znacenje.
4. Jer Adam je mislio da ce za njega proci samo pet i po dana do kraja svijeta.
5. I Adam zavapi, i zamoli Boga da mu da objasnjenje ovih pet i po dana.
6. Tada Bog u svojoj milosti prema njemu, koji je bio stvoren prema njegovoj slici i oblicju, objasni Adamu da se radi o 5.500 godina; i isprica mu o tome kako ce tada Jedan doci i spasiti njega i njegove potomke.
7. Ali i prije toga, prije nego sto je Adam izasao iz vrta, Bog je napravio zavjet sa nasim ocem Adamom, onda kada je bio pored drveta sa kojeg je Eva vec uzbrala plod i dala mu da jede.
8. Jer, kada je nas otac Adam izlazio iz vrta, on je prosao pored tog drveta, i vidio kako je Bog promijenio njegov izgled.
9. I buduci da je to drvo sada izgledalo kao sasuseno, Adam se ispunio strahom, i zadrhtavsi, pao na zemlju; ali Bog ga, pun milosti prema njemu, podize sa zemlje i ucini ovaj zavjet sa njim.
10. I opet, kada je Adam vec bio na izlazu iz vrta, i vidjeo tamo kerubima sa plamenim macem u njegovoj ruci koji ga je posmatrao namrstenim pogledom punim gnjeva, i on i Eva se uplasise da ce ih kerubim ubiti. Tada ponovo padose na zemlju, drhteci od straha.
11. Ali on se sazali na njih i pokaza im milost; i okrenuvsi se od njih, pope se na nebo, pomoli se Gospodu, i rece:
12. "Gospode, poslao si me da cuvam kapiju od vrta sa plamenim macem.
13. Ali kada me tvoje sluge, Adam i Eva, vidjese, padose na zemlju i bijahu kao mrtvi. O, moj Gospode, sta da ucinimo tvojim slugama?"
14. I tada se Bog sazali na njih, i pokaza im milost, i posla svog an|ela da cuva vrt.
15. I Rijec Gospodnja dodje do Adama i Eve i podize ih sa zemlje.
16. I Bog rece Adamu: "Rekao sam ti da cu na kraju pet i po dana poslati svoju Rijec, i spasti te.
17. Zbog toga ojacaj svoje srce, i ostani u pecini Blaga, o kojoj sam ti ranije govorio."
18. I kada je Adam cuo ovu Rijec od Boga, bio je utjesen onim sto mu je Bog rekao. Jer on mu je rekao kako ce ga spasiti.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О том "греху Лотових кћери" нејасно је да ли је грех било обманути Лота да га облежу, или је грех било само облежавање, или пак обоје... Обмана у сваком случају није никада било добро дело. Са становишта наше културе, цивилизације, и схватања породично-родбинских односа, инцест је нешто заиста огавно. Али покушавамо схватити ситуацију каква је била ономад, у то неко давно време, и разумети како и зашто је оно што је данас тако огавно, ономад било другачије схваћено. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 15:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Maran Ata:
Citiraj:
Зато је објашњење Библије изван Божје Цркве погубно, јер води у погрешне закључке. Доказ је преко 20,000 протестантских секти које све до једне тврде да су правилно разумеле Библију, а имају различита учења.

Prijatelju, stvarno uvazvam sve ono sto pises ali razmisli ko na ovom forumu od svih nas tvrdi da jedini pravilno razumije Bibliju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 16:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Citiraj:
18. I kada je Adam cuo ovu Rijec od Boga, bio je utjesen onim sto mu je Bog rekao. Jer on mu je rekao kako ce ga spasiti.

Onda je pećina blaga Zemlja po tvojoj teoriji. Istina je nedokučiva, kad umreš ćeš ju možda znati. (ovo nije prijetnja nego tvrdnja da je smrt kao transcendencija u Eden)

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2006, 17:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

duhovni prijatelj je napisao:
Maran Ata:
Citiraj:

Prijatelju, stvarno uvazvam sve ono sto pises ali razmisli ko na ovom forumu od svih nas tvrdi da jedini pravilno razumije Bibliju.
Да, ја одувек тврдим да је правилно разуме једино Црква, јер је писана у Цркви и за Цркву, и да је разумевање изван контекста вере коју је Црква примила пре 2000 година (Јуда 1,3) немогуће. :angel:

Као доказ за ову тврдњу наводим тих 20,000 протестантских секти. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]