E viteze od sise, evo pogledaj i vidjeces da nije sve brojevima zapisano u Bibliji, ali se da imaju oznaceni dani i vremena o Hristovom rodjenju.
Jovan zlatousti: datum Hristovog telesnog rođenja
Beseda na dan rođenja Spasitelja našeg Isusa Hrista, o kojem se dotad slabo znalo, posto potpuni izvestaj o svetkovini toga dana donese tek nekolicina onih koji sa zapada pre kratkog vremena dodjose
(neću celu besedu da iznesem, već samo deo, u vezi sa datumom praznovanja Hristovog rođenja u telu. Kome je puno ovo da cita može rezime, ispod crte, dole nize.)
…Jev.9,1do7 …ulazahu svestenici svagda u prvi dio skinije da vrse sluzbu Boziju, a u drugi(deo)jednom u godini sam prvosvestenik…
Vidis li da samo jedan,tj.prvosvestenik ulazi i to jednom u toku cele godine? No reci će neko: Pa u kakvoj je vezi danasnji dan sa tim sto govoris? Pricekajte malo, nemojte se zbuniti. Od samog dna kopamo bunar i trudimo se da na povrsinu dodjemo, kako bi nam sve pojmljivo moglo biti…
Marija je tek onda pocela zacinjati, kad je Jelisaveta sa Jovanom već 6 meseci trudna bila. Ako pronadjemo, dakle, koji je taj sesti mesec bio, naći ćemo i to u kom je mesecu Marija zacela. A kad se o vremenu zaceca uverimo, saznacemo i vreme rođenja Hristovog, brojeci 9 meseci od samog zaceca.
A kako možemo saznati koji je to sesti mesec bio od kad je Jelisaveta zatrudnela? Tako, odgovaram ja, ako pronadjemo u kom je mesecu zacela. A odakle ćemo to doznati? Ako pronadjemo u koje vreme je njenom muzu Zahariji to zacece nagovesteno. Ali bas ovo, odakle ćemo doznati?
Iz Svetog Pisma, i to po tome sto sveto Jevandjelje govori da je andjeo, onda kad je Zaharija u Svetinju nad svetinjama stupio, blagovestio i o rođenju Jovanovom govorio. Ako se, dakle, Svetim Pismom jasno dokaze da je prvosvetsenik u Svetinju nad svetinjama jedanput ulazio, sam, i kada je i u kom mesecu ulazio, onda će nam i vreme, u kom se to dogodilo, biti poznato.
Da je jednom u toku godine prvosvestenik u Svetinju nad svetinjama ulazio, o tome znamo od Pavla, ali to isto I Mojsije potvrdjuje kad govori…(Lev.16.2,17 18)….
(Lev.16,29do34) Sve sto sam naveo odnosi se na jevrejski praznik koji se zove Senice (senica je sator,koliba), jer tada je jedanput u godini prvosvestenik ulazio…
(Lk.1,5,8do11) Eto! Ne govori oltara žrtvenog, no oltara kadionog, jer spoljasnji oltar bese za žrtvovanje i za paljenje postavljen, a unutrasnji zbog kadjenja. I zato, dakle, što se njemu samom andjeo javio i posto se tvrdi da su ga ljudi napolju cekali, izvesno je da je on u Svetinju nad svetinjama usao.
(Lk.1,12do22) Vidis li da mu je blagovesteno onda kada je bio iza zavese, sto znači da je blagovesetno u vreme praznika Senica i posta, jer reci: Mucite duse vase, post znace. Praznik Senica pak kod Judeja pada, kao sto i vi sami svedocite i kao sto smo i mi u svoje vreme i duge besede protiv Judeja drzali, bezvremeni taj njihov post izoblicavajuci, pri kraju meseca septembra. I onda je i Jelisaveta žena Zaharijina zacela i krijase se pet pjeseci govoreci…Lk.1.24,25
Dakle vrlo lako možemo dokazati da je Mariji o zacecu Hristovom blagovesteno, kad je Jelisaveta već 6 meseci sa Jovanom trudna bila, jer upravo je tada, tj u SESTI MESEC po njenom zacecu, poslao Bog andjela Gavrila k njoj, koji joj rece:…Lk.1.30,31…I eto, Jelisaveta rodjaka tvoja, i ona zace sina u starosti svojoj, I OVO JE SESTI MJESEC NJOJ, koju zovu nerotkinjom. Jer u Boga je sve moguće sto kaže. Lk.1.34,35
Ako je, dakle, pri kraju meseca septembra Jelisaveta zatrudnela, kao sto je već objašnjeno, onda ne ostaje ništa drugo nego nabrojati narednih 6 meseci i to: oktobar, novembar, decembar, januar, februar, mart i utvrdicemo da je pri kraju ovog meseca Marija zacela i ako od njega 9 meseci nabrojimo, doći ćemo do onoga sto smo tražili. Jer po zacecu Gospodnjem prvi mesec koji nastupa je april, a posle: maj, jun, jul, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar koji sada tece i u kojem mi dan rođenja Hristovog praznujemo.
………………………………….
I da bih vam sve ovo sto sam do sada naveo još jasnijim učinio, sve ću ukratko vasoj ljubavi predstaviti.
Jednom je godisnje, rekli smo, i to samo prvosvetsenik u Svetinju nad svetinjama ulazio. A kad se to cinilo? U septembru mesecu*. Onda je Zaharija u Svetinju nad svetinjama usao, onda je blagu vest o zacecu Jovanovom čuo, i kad je otud izasao, žena mu je zacela. Odbrojavajuci od septembra 6 meseci, tj.od zaceca Jelisavetina sa Jovanom, sledi da je Marija zacela u martu. A kad ponovo od aprila 9 meseci nabrojimo, doći ćemo do meseca u kom se Gospod nas Isus Hristos rodio. … … …
(iz knjige Praznicen besede, Sv.Jovan zlatousti, zaduzbina svetog manastira Hilandara, Beograd 2004.)
-----------------------
*Ovo je julijanski kalendar, tako da ovaj dio septembra odgovara prvoj polovini oktobra gregorij. kalendara.
|